zaterdag, 10 juni 2017

BESTE VAKANTIEWEER VAN EUROPA IN GRIEKENLAND

BESTE VAKANTIEWEER VAN EUROPA IN GRIEKENLAND

Griekenland is in de zomermaanden gemiddeld het warmst en ook nog eens het op één na droogste land van Europa. Dat blijkt uit gegevens van het Amerikaanse weerinstituut NOAA, die het Nederlandse RTL Nieuws heeft geanalyseerd en op de kaart heeft gezet.

 

In Griekenland is het in de maanden juli en augustus gemiddeld 27 graden en zijn er gemiddeld maar 5 dagen waarop een bui valt. Ook in Montenegro en Malta is het in de zomer boven de 25 graden. Malta is in de zomer het droogste land van Europa. 

De 5 warmste Europese landen in de zomer:

  • Griekenland (26,8°C)
  • Malta (26,7°C)
  • Montenegro (25,6°C)
  • Spanje (24,1°C)
  • Italië (24,0°C)

Afbeeldingsresultaat voor ο καιρος

23:04 Gepost door Yamas in Weetje, Wetenschap | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 13 maart 2017

WERELDHIT VAN HADJIDAKIS

WERELDHIT VAN HADJIDAKIS

Velen weten het wellicht niet, maar de wereldhit 'All Alone Am I' van Brenda Lee in 1962 is eigenlijk gecomponeerd door een Griek.

De welbekende Manos Hadjidakis componeerde de song, die werd opgenomen in het Grieks door Tzenni Karezi voor de film 'To Nisi ton Gennon' uit 1960 (Het eiland van de moedigen).  Het origineel heet 'Min Ton Rotas ton Ourano' (Vraag het niet aan de hemel).

Hieronder ziet u Tzeni in actie tijdens het zingen van de bewuste song in de film en Brenda Lee in de iets bekendere (maar gekopieerde) variant.  
19:18 Gepost door Yamas in Bekende figuren, Muziek, Weetje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zondag, 05 maart 2017

KRETENZISCH WATER WINT INTERNATIONALE MEDAILLE

KRETENZISCH WATER WINT INTERNATIONALE MEDAILLE

Op de Berkeley Springs International Water Tasting in Amerika heeft het Griekse water van ZARO'S de gouden medaille gewonnen voor het beste gebottelde water.  De competitie gaat jaarlijks door en er doen meer dan 600 gebottelde waters van over de hele wereld aan mee.

ZARO'S is een natuurlijk mineraal water en wordt gebotteld uit waterbronnen gelegen aan de voet van de berg Psiloritis op Kreta

De evaluatie van de waters gebeurt door 12 juryleden - waaronder internationaal bekende waterconnoisseurs - die criteria, zoals geur, zicht, smaak en textuur onderzochten.  Het evaluatieproces duurde 2 dagen.  Artesia water, afkomstig van de beroemde Crystal watervallen van Michigan, USA en Svalbaroi Polar Iceberg Water, een Noors water - het zogenaamde "100 € water" - werden respectievelijk tweede en derde.  Samaria water, ook al van Kreta, won in 2014 de zilveren medaille. 

Het is het tweede achtereenvolgende onderscheiding voor ZARO'S water, nadat het vorig jaar in Brussel de "iTQi" Superior Taste Award won.

18:45 Gepost door Yamas in Actualiteit, Weetje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

woensdag, 22 februari 2017

GRIEKSE TAALVAARDIGHEIDSTESTEN

GRIEKSE TAALVAARDIGHEIDSTESTEN 2017

Het internationaal certificaatsexamen Nieuwgrieks 2017 is een product van het Kentro Ellinikis Glossas (Centrum voor de Nieuwgriekse Taal) van de Aristotelesuniversiteit te Thessaloniki (ww.greeklanguage.gr/certification/node/119) en wordt erkend door het Griekse Ministerie van Onderwijs, Research en Religieuze zaken.  

Info en formulieren: https://drive.google.com/drive/folders/0B-uwc-c20rFnTkFfZUlqSWJ2UWM?usp=sharin

Examencentrum en examendata:

In Vlaanderen wordt dit examen georganiseerd van dinsdag 16 tot donderdag 18 mei 2017 door het examencentrum 32003 in de lokalen van Het Perspectief pcvo, Henleykaai 83 te 9000 Gent - www.hetperspectief.net, voor alle niveau’s (A1,A2, B1,B2, C1,C2).  Welke dag en dagdeel hangt af van het niveau dat je kiest. Op 16 mei 2017 is er een niveau A2 - examen zonder schrijftest voor bijzondere beroepsdoeleinden mogelijk (verpleegkundige en taxichauffeur).

Je inschrijven:

Inschrijven kan tot 19 maart 2017. Je kan inschrijven voor meerdere niveaus.

Jouw inschrijving is geldig wanneer je tijdig de vereiste formulieren gehandtekend en ingediend en het examengeld betaald hebt.  

De betaling van het examengeld verloopt via de verantwoordelijke voor het examencentrum Het Perspectief. Je stort het overeenkomend bedrag op het rekeningnr. : BE 03 4142  1271  6184  van Lieve De Clerck met vermelding : certificaatsexamen Grieks en het niveau (bv A1).

De vereiste formulieren:

  • inschrijvingsformulier (Griekse versie), ingevuld, gedateerd en gehandtekend
  • vragenformulier (Griekse versie), ingevuld, gedateerd en gehandtekend
  • kopie van je identiteitskaart

De formulieren kan je op 2 manieren indienen:

Enkel de Griekstalige formulieren mogen ingediend worden. De Engelstalige versie is ter informatie.  Lees aandachtig de voorwaarden vermeld op het inschrijvingsformulier.

Na controle van jouw inschrijving krijg je via de verantwoordelijke jouw inschrijvingsbewijs, jouw kandidaatnummer en precieze informatie over tijdstip en plaats van het examen.

Verantwoordelijke voor het examencentrum Het Perspectief:

Lieve De Clerck 
tel. : 03 / 771  98  05 
e-mail: ldcpcvogent@gmail.com     
rekeningnr. : BE 03 4142  1271  6184  

Nut van het examen:

Wie het examen op niveau B2 met goed gevolg heeft afgelegd kan zonder bijkomende taaltest toegelaten worden aan een Griekse universiteit.  Wie het certificaat op niveau C1 haalt heeft voldaan aan de toelatingseis voor het verwerven van een baan bij de Griekse overheid.Door deel te nemen aan een examen krijg je een uitstekend zicht op jouw vorderingen in de Griekse taalvaardigheid en kan je gericht verder leren. Het is niet ongewoon dat iemand voor sommige vaardigheden (bv lezen en schrijven of spreken en luisteren) verder gevorderd is. 

Slagen voor het examen:

Wanneer je voor een bepaald niveau alle onderdelen (luistervaardigheid, leesvaardigheid, schrijfvaardigheid en spreekvaardigheid, voor de hogere niveaus ook het taalgebruik) met voldoende resultaat hebt afgelegd ontvang je een internationaal erkend certificaat met daarop de vermelding van het niveau en het behaalde resultaat (goed, zeer goed of uitstekend).

Een niveau kiezen:

Het is niet noodzakelijk om bij niveau A1 te beginnen, je kan ook kiezen voor een hoger niveau. Bekijk zeker eerst voorbeelden van examenopdrachten op de website: http://www.greeklanguage.gr/certification/node/12. Let op: tijdens het examen moet je per vaardigheid meerdere opdrachten uitvoeren binnen een bepaalde tijd.

Niveaus, data en prijzen:

A1(a)

elementaire kennis

(kinderen 8 -12 jaar)

dinsdag 16 mei 2017

voormiddag

 

 

 

 

 

65 €

A1(b)

elementaire kennis

(jongeren / volwassenen)

dinsdag 16 mei 2017 voormiddag

A2  

basiskennis

dinsdag 16 mei 2017

middag

B1

tussenniveau

dinsdag 16 mei 2017 namiddag

B2

goede kennis

woensdag 17 mei 2017

voormiddag

 

 

 

73 €

C1

zeer goede kennis

woensdag 17 mei 2017

namiddag

C2

excellente kennis

donderdag 18 mei 2017

voormiddag

Voorbereiden op de examens:

Je kan je voorbereiden op de examens aan de hand van het ondersteunend materiaal van het Centrum voor de Nieuwgriekse Taal (Kentro Ellinikis Glossas): Een lijst met publicaties en prijzen en bestelformulier kan je vinden via de link. Je kan deze publicaties bestellen bij het Centrum voor de Nieuwgriekse taal in Thessaloniki of via de internetboekhandel “De Griekse wereld”: www.degrieksewereld.nl

Eisen per niveau:

NIVEAU A1 - Kinderen    De kandidaat moet in staat zijn om met de hulp van een gesprekspartner langzaam en duidelijk gearticuleerd te spreken omtrent onderwerpen over zijn onmiddellijke leefomgeving (woning, school, ontspanning, sport). Hij gebruikt een reeks van eenvoudige zinnen omtrent zijn persoonlijk leven binnen en buiten de woning.

NIVEAU A1 - Volwassenen   De kandidaat moet in staat zijn om de Griekse taal te gebruiken omtrent zijn persoonlijk leven binnen en buiten de woning. Zijn succes hangt in grote mate af van herhalingen, herformuleringen en zelfcorrectie.

NIVEAU A2  De kandidaat moet in staat zijn in grote lijnen een gesprek te verstaan tussen twee natuurlijke sprekers, om mededelingen of aankondigingen in de krant, op de radio, televisie of in openbare ruimtes te begrijpen, evenals een eenvoudige tekst over bekende alledaagse onderwerpen. Bovendien dient hij te communiceren, mededelingen van algemene aard uit te wisselen en eenvoudige korte teksten te schrijven.

NIVEAU B1  De kandidaat moet in staat zijn, afgezien van wat onder A2 genoemd is, wezenlijke details van bepaalde onderwerpen zoals personeelsadvertenties, gebruiksaanwijzingen, persoonlijke brieven, reportages en commentaren in de krant te begrijpen. Hij dient in een beperkt aantal situaties te kunnen communiceren, op eenvoudige wijze persoonlijke opvattingen uit te drukken en korte teksten te schrijven met het doel over een aantal onderwerpen informatie te verstrekken.

NIVEAU B2  De kandidaat moet in staat zijn duidelijke informatie en ideeën te halen uit een gesprek tussen drie of vier personen of uit teksten in kranten, tijdschriften, regelingen en officiële stukken. Bovendien dient hij in staat te zijn adequaat op formele of informele toon deel te nemen aan een gesprek, duidelijk en precies persoonlijke opvattingen en ervaringen weer te geven en de vereiste gedetailleerde informatie te verstrekken.

NIVEAU C1  De kandidaat moet in staat zijn discussies tussen veel sprekers te begrijpen over diverse, hem waarschijnlijk onbekende onderwerpen, en er informatie uit te putten,  mededelingen in gesproken en geschreven teksten met soms onverwachte wending te begrijpen en het doel van diverse soorten geschreven teksten te bepalen. Bovendien dient hij in staat te zijn adequaat ideeën onder woorden te brengen die gebaseerd zijn op persoonlijke of professionele ervaringen, met een hoge mate van spreekvaardigheid en een rijkdom aan woordenschat over een zeer breed scala aan onderwerpen.

NIVEAU C2   De kandidaat moet in staat zijn om te communiceren  en te begrijpen volgens de vereisten van niveau C1, maar bovendien in verband met hem onbekende situaties of onderwerpen, dus met gelijk welke situatie of onderwerp waarmee men geconfronteerd kan worden.

Verloop van het examen en te behalen punten per examenonderdeel:

Niveau A1

Leesvaardigheid:

30 min.  25 punten

Luistervaardigheid:

25 min., 25 punten

Schrijfvaardigheid:

40 min., 25 punten

Spreekvaardigheid:

10-12 min., 25 pntn

Niveau A2:

Leesvaardigheid:

30 min., 25 punten

Luistervaardigheid:

25 min., 25 punten

Schrijfvaardigheid:

45 min., 25 punten

Spreekvaardigheid:

12 min., 25 punten

Niveau B1:

Leesvaardigheid:

40 min., 25 punten

Luistervaardigheid:

25 min., 25 punten

Schrijfvaardigheid:

55 min., 25 punten

Spreekvaardigheid:

12 min., 25 punten

Niveau B2:

Leesvaardigheid:

45 min., 20 punten

Luistervaardigheid:

30 min. , 20 punten

schrijfvaardigheid

85 min., 20 punten

Taalgebruik:

30 min., 20 punten

Spreekvaardigheid:

15 min., 20 punten

Niveau C1:

Leesvaardigheid:

55 min., 20 punten

Luistervaardigheid:

40 min., 20 punten

Schrijfvaardigheid:

100 min., 20 punten

Taalgebruik:

30 min., 20 punten

Spreekvaardigheid:

20 min., 20 punten

Niveau C2:

Leesvaardigheid:

55 min., 20 punten

Luistervaardigheid:

40 min., 20 punten

Schrijfvaardigheid:

115 min., 20 punten

Taalgebruik:

30 min., 20 punten

Spreekvaardigheid:

20 min., 20 punten

 

 

zondag, 23 oktober 2016

YORGOS EN MARIA POPULAIRSTE VOORNAMEN IN GRIEKENLAND

YORGOS EN MARIA POPULAIRSTE VOORNAMEN IN GRIEKENLAND

Terwijl in België de voornamen Lucas en Emma het populairst zijn en in Nederland Liam en Emma en er heel wat buitenlandse invloeden zijn, blijven Griekse ouders massaal voor de  traditionele inheemse voornamen kiezen.

De meest populaire namen voor jongens in Griekenland zijn:

1.Yorgos 
2.Yiannis  
3.Konstantinos 
4.Dimitris
5.Nicolas
6.Panagiotis
7.Vassilis
8.Christos
9.Athanasios
10.Michalis)

en voor meisjes
1.Maria
2.Eleni
3.Katerina
4.Vasiliki
5.Sophia
6.Angeliki
7.Georgia
8.Dimitra
9.Konstantina
10.Paraskevi

De meest voorkomende familienaam in Griekenland is Papadopoulos, terwijl dat in Nederland De Jong is en in België Peeters (Vlaanderen) en Dubois (Wallonië/Brussel)

giorgos maria.JPG

19:02 Gepost door Yamas in Actualiteit, Weetje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 13 augustus 2016

PHELPS STOOT LEONIDAS VAN TROON NA MEER DAN 2.000 JAAR

PHELPS STOOT LEONIDAS VAN TROON NA MEER DAN 2.000 JAAR

De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps schreef deze week geschiedenis op de Olympische Spelen door zijn dertiende individuele gouden medaille binnen te rijven.  Met die overwinning sneuvelt een eeuwenoud record van Leonidas van Rhodos, die 12 individuele Olympische titels op zijn palmares heeft staan.  Wie was die Griek, wiens record maar liefst 2.168 jaar stand hield?

“Veel weten we niet over hem, maar in zijn tijd moet hij één van de grote kampioenen geweest zijn”, zo begint Willy Clarysse, professor emeritus Oude Geschiedenis aan de KU Leuven.  “Gedurende 4 opeenvolgende Olympiades behaalde hij 12 olijfkransen, het equivalent van de gouden medaille.  Zijn disciplines waren de stadion, wat ongeveer overeenkomt met de 200 meter van vandaag, de diaulos, wat bijna 400 meter was en de wapenloop, waarbij de atleten 400 meter in gevechtsuitrusting – inclusief schild – moesten afleggen”.

“Toch is het moeilijk om atletiek met zwemmen te vergelijken", zegt Clarysse.  "In het zwemmen zijn er veel meer medailles te rapen.  Dat doet natuurlijk niets af aan de prestatie van Michael Phelps, maar eigenlijk zouden we voor de juistheid de vergelijking moeten trekken tussen Leonidas van Rhodos en pakweg Carl Lewis.  Die haalde 7 individuele gouden medailles”.

19:06 Gepost door Yamas in Geschiedenis, sport, Weetje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 26 mei 2016

GRAF VAN ARISTOTELES GEVONDEN?

GRAF VAN ARISTOTELES GEVONDEN?

Volgens de Griekse openbare omroep ERT is de kans groot dat archeologen het graf van Aristoteles hebben gevonden.  Het zou zich op de archeologische site van Stageira bevinden.

Hij is één van de meest invloedrijke filosofen die de Westerse wereld ooit heeft gekend: Aristoteles, de Griekse wijsgeer die leefde van 384 tot 322 voor Christus.

Na 20 jaar opgravingen in zijn geboortestad Stageira beweert archeoloog Kostas Sismanides nu zijn graf te hebben ontdekt, zo meldt de ERT.

"We hebben sterke aanwijzingen dat we zijn graf hebben gevonden", zo zei hij in de marge van de wetenschappelijke conferentie "Aristotle, 2.400 years" in Thessaloniki.  "Harde bewijzen heb ik niet, maar alles wijst er wel op dat het om zijn graf gaat, van de locatie van de tombe tot de periode waarin die is opgericht."

Aristoteles blies zijn laatste adem uit in de Zuid-Griekse havenstad Chalkis.  Na zijn dood zouden inwoners van Stageira zijn as naar zijn geboorteplek hebben meegenomen en in een hoefijzervormig gebouw hebben bijgezet.

zaterdag, 14 mei 2016

WILDEN DE BEATLES EEN GRIEKS EILAND KOPEN IN 1967?

WILDEN DE BEATLES EEN GRIEKS EILAND KOPEN IN 1967?

Er doet een verhaal de ronde dat de Beatles, onder impuls van John Lennon, in 1967 een Grieks eiland kochten of wilden kopen.  Feit is dat de Beatles in juli 1967 in Griekenland waren, waar ze o.a. Athene aandeden en ook het dorp Eretria (op Evia).  

Voor de kust van dit laatste plaatsje lag het afgelegen eilandje Agia Triada, dat ze ook bezochten.  En daar waren blijkbaar helemaal weg van.  Zo erg dat ze het wilden kopen om er met alle Beatles samen en hun familie en entourage in een soort commune te komen wonen.  De idee was een plaats hebben waar ze konden doen wat ze wilden zonder dat ze last hadden van anderen (kwatongen spreken over drugs gebruiken).

De eigenaar weigerde echter hun bod van 20 miljoen $ en de Beatles dropen af.  Nadien bezochten de Fab Four nog Arachova en Delphi.  

De Beatles met de lokale Griekse traditionele muzikanten Papalexandris en Milionis in Arachova.

De Beatles op de luchthaven

17:21 Gepost door Yamas in Bekende figuren, Muziek, Weetje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 23 februari 2016

INTERNATIONAAL CERTIFICAATSEXAMEN NIEUWGRIEKS - MEI 2016

INTERNATIONAAL CERTIFICAATSEXAMEN NIEUWGRIEKS - MEI 2016

Ook dit jaar zijn er taalvaardigheidsexamens Nieuwgrieks in Het Perspectief te Gent.

Wil je jouw kennis van het Grieks graag op papier bevestigd zien of wil je jouw taalvaardigheid eens testen, dan is dit certificaatsexamen iets voor jou. D eze taalexamens gaan door te Gent in mei 2016.

Inschrijven kan tot 13 maart 2016.  

Info vind je in de folder “Internationaal Certificaatsexamen Nieuwgrieks 2016”:  https://drive.google.com/open?id=0B-uwc-c20rFnU1FqUzNtd2d...

Contactpersoon: Lieve De Clerck  e-mail: ldcpcvogent@gmail.com

Veel succes!

zaterdag, 16 mei 2015

GAULTIER ONTWERPT MERCOURIKLEDING

GAULTIER ONTWERPT MERCOURIKLEDING

De Franse modeontwerper Jean Paul Gaultier heeft met plezier de uitdaging van de Melina Mercouri Stichting aanvaard om 2 kledingstukken te ontwerpen die geïnspireerd zijn op de Griekse actrice, zangeres en politica Melina Mercouri.  Het is de bedoeling dat het verzamelobjecten worden.

Geprikkeld door de pracht die nog steeds wordt uitgeademd door een aantal van foto's Mercouri's genomen door de legendarische fotografen Douglas Kirkland en Bill Yoscary, creëerde de internationaal vermaarde ontwerper een marinière (gestreepte blouse) en een t-shirt, waarvan alle inkomsten exclusief beschikbaar zullen gesteld worden aan de Melina Mercouri Stichting.

De marinière, een klassieke symbool van stijl en een karakteristieke kledingstuk in Melina's garderobe, wordt weer een absoluut statement en een opvallend stuk voor fashionistas wereldwijd.

De kledingstukken worden door de Melina Mercouri Stichting in Griekenland gemaakt in beperkt aantal en strikt volgens de kwaliteitsnormen van Gaultier.

Creations inspired by Melina Mercouri

19:05 Gepost door Yamas in Actualiteit, Bekende figuren, Weetje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zondag, 29 maart 2015

DOCUMENTAIRE REEKS OVER GRIEKENLAND OP EEN

DOCUMENTAIRE REEKS OVER GRIEKENLAND OP EEN

Vanavond start op de Vlaamse openbare omroep 'een' de prachtige 4-delige reeks "Joanna Lumley's Greek Odyssey".  Daarin gaat de bekende Britse actrice Joanna Lumley op zoek gaat naar de geschiedenis, mythes en romantiek van Griekenland, het land dat wel eens de wieg van de Westerse beschaving wordt genoemd. Ook het hedendaagse Griekenland komt ruim aan bod.

De eerste aflevering vanavond heet "The land of the Ancient Greeks" en begint bij het Parthenon in Athene.  Daar werden 2500 jaar geleden de kiemen gelegd van de Westerse beschaving: het ontstaan van o.m. democratie, wetenschap en geneeskunde. Van hieruit trekt Joanna verder naar het zuiden, meer bepaald naar Peloponnesos. Daar bezoekt ze spectaculaire mythische en historische locaties, en onderweg ontmoet ze Grieken die nog steeds beïnvloed worden door deze antieke regio. Haar route wijkt af van de toeristische trekpleisters naar plekken waar oude mythes en culturen nog steeds verder leven: de poorten van Hades (de onderwereld) en het verlaten schiereiland Mani bijv. Ook ontmoet ze dorpelingen die enkel al fluitend met elkaar communiceren en een van de meest bekende zangeressen ter wereld: Nana Mouskouri.

JOANNA LUMLEY'S GREEK ODYSSEY
Aflevering 1: The Land of the Ancient Greeks
zondag 29/03/2015 om 22:10 uur
op 'een'

donderdag, 19 maart 2015

ATHENE OP WERELDEDITIE MONOPOLY

ATHENE OP WERELDEDITIE MONOPOLY

Brussel is er niet in geslaagd een plaatsje te veroveren in de nieuwe wereldeditie "Here and Now" van Monopoly, dat vandaag zijn 80e verjaardag viert.  De Griekse hoofdstad Athene is wel bij de uitverkoren steden.  Nederland is zelfs als enige land met 2 steden vertegenwoordigd: Amsterdam en Giethoorn. 

Hasbro riep Monopoly-fans op om te stemmen op hun favoriete steden.  De steden met de meeste stemmen, krijgen een plek op het bord. In totaal werd er 4 miljoen keer via het internet gestemd. 

Voor België was Brussel genomineerd door Hasbro, maar onze hoofdstad heeft het bord dus uiteindelijk niet gehaald. Behalve Athene en de reeds genoemde Nederlandse plaatsen staan ook Lima (Peru), Hongkong (China), Riga (Letland), Lissabon (Portugal), Istanboel (Turkije), Warschau (Polen), Mexico City (Mexico), Santiago (Chili), Belfast (Ierland), Belgrado (Servië), Londen (Groot-Brittannië), Moskou (Rusland), Tokio (Japan), New York (VS), Sydney (Australië), Queenstown (Nieuw-Zeeland), Kaapstad (Zuid-Afrika), Taipei (Taiwan) en Madrid (Spanje) op het nieuwe Monopolybord.

22:12 Gepost door Yamas in Actualiteit, Weetje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zondag, 15 maart 2015

INTERNATIONAAL CERTIFICAATSEXAMEN NIEUWGRIEKS 2015

INTERNATIONAAL CERTIFICAATSEXAMEN NIEUWGRIEKS 2015

Het Internationaal  Certificaatsexamen Nieuwgrieks wordt georganiseerd van 19 tot 21 mei 2015 in het examencentrum 'Het Perspectief pcvo', Henleykaai 83 te 9000 Gent, voor alle niveau’s:

- A1:elementaire kennis (ook voor kinderen vanaf 8 jaar),

- A2:basiskennis, B1: tussenniveau,

- B2: goede kennis,

- C1 zeer goede kennis,

- C2: excellente kennis.

Voor formulieren, niveaubeschrijvingen, studiemateriaal, testvoorbeelden en praktische info klik op de link naar de info map

Inschrijvingen tot 20 maart.

Je kan nu ook online inschrijven.

Contactpersoon: Lieve De Clerck  e-mail: ldcpcvogent@gmail.com

lexis.jpg

 

zaterdag, 13 december 2014

CADEAUTIP: KOOP EENS EEN GRIEKS EILANDJE

 
CADEAUTIP: KOOP EENS EEN GRIEKS EILANDJE
 

19:14 Gepost door Yamas in Algemeen, economie, Grappig, Weetje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 08 december 2014

BIJ DE 10 OUDSTE BOMEN TER WERELD

BIJ DE 10 OUDSTE BOMEN TER WERELD

In het dorpje Vouves, nabij Kolymbari, op Kreta staat één van de 10 oudste bomen ter wereld.  
 
Deze oude olijfboom is een van de zeven olijfbomen in de Middellandse Zee waarvan aangenomen wordt ten minste 2.000 tot 3.000 jaar oud te zijn. Hoewel de exacte leeftijd niet exact kan worden vastgesteld, kan de olijfboom van Vouves de oudste onder hen zijn.  Hij wordt geschat meer dan 3000 jaar oud te zijn.
 
De boom heeft een diameter van 3,70 m op zijn breedste punt en een perimeter van 8,05 m op 0,9 m hoogte.  Hij produceert nog steeds olijven die ten zeerste worden gewaardeerd. Olijfbomen zijn winterhard en droogte-, ziekte- en brandwerend.  Dat is een deel van de verklaring voor hun lange levensduur en hun wijdverbreide gebruik in de regio.

DSC08977.JPG

De monumentale boom in Vouves (eigen foto)

15:15 Gepost door Yamas in Geschiedenis, Natuur, Weetje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 06 december 2014

SINTERKLAAS OP ZIJN GRIEKS

SINTERKLAAS OP ZIJN GRIEKS

6 december vandaag en dat betekent in onze contreien de verjaardag van Sinterklaas, de 'goedheilig man' die uit Spanje komt.

Het blijkt echter dat Sinterklaas, ook wel bekend als Sint Nikolaas, Santa Claus en Agios Nikolaos, helemaal niets met Spanje te maken heeft.  Hij werd rond het jaar 300 geboren werd in het plaatsje Myra.  Dat ligt momenteel in Turkije, volgens Giorgos Nikolaidis, maar was destijds een Grieks-Romeinse stad (de Turken kwamen pas in de 11e eeuw in dit gebied wonen).  In de Griekse cultuur wordt Agios Nikolaos nog steeds beschouwd als beschermheilige van alle zeelieden en is er erg belangrijk.  Griekse schepen verlaten nooit de haven zonder een icoon van Agios Nikolaos aan boord.

Volgens de overlevering was Nikolaos (letterlijk Grieks voor "overwinning van het volk") de zoon van rijke mensen en genoemd naar zijn oom, de bisschop van een naburige gemeente waar hij vaak mee verward wordt.  Blijkbaar beschikte de kleine Nikolaos over bijzondere gaven, waardoor hij al op heel jonge leeftijd priester kon worden.   Zijn leven stond in het teken van het christendom en het helpen van arme mensen.  Vele rituelen die bij ons huidig Sinterklaasfeest horen, zijn afgeleid van daden die Agios (Heilige) Nikolaos verrichtte.  In die tijd lieten mensen 's avonds hun schoenen buiten staan. Bij de arme mensen legde hij dan 's nachts stiekem geld in hun schoenen.  Ook gooide hij door de schoorsteen munten naar binnen.  Hij was ook bekend voor zijn wonderen.  Zo liet hij de wilde zee plotseling weer rustig worden, wat hem naderhand de titel van beschermheilige van de zeelieden opleverde. 

Op latere leeftijd werd Nikolaos bisschop en het was blijkbaar de gewoonte dat bisschoppen rode mantels droegen en een mijter (het traditionele ceremoniële hoofddeksel van bisschoppen).  Hij had ook een lange witte baard.  Vandaar dat de Sint er bij ons zo uit ziet. 

Hoewel Agios Nikolaos, alias Sinterklaas, overal ter wereld gezien wordt als de heilige die cadeaus brengt, is dit niet zo in Griekenland.  Daar is het de heilige Vasilios (Agios Vasilis), wiens naamdag op 1 januari gevierd wordt.  Ook Vasilios gaf geld aan arme mensen en werd later bisschop.

Als je op een Griekse kalender kijkt naar 6 december zie dat het de naamdag is van Nikolaou Myron tou Thavmatourgou (Νικολάου Μήρων του Θαυματουργού), Nikolaos van Myra van de wonderbaarlijkheid.  En...  6 december is niet zijn verjaardag, maar zijn sterfdag.  Dat is natuurlijk niet leuk om aan de kindjes te vertellen.  Als we trouwens in huidige tijden zouden doen zoals Nikolaos destijds deed, en dus alleen maar cadeautjes geven aan de armen, dan zouden er vele kindjes niets krijgen.

14:49 Gepost door Yamas in Actualiteit, Geschiedenis, Weetje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 01 november 2014

CHRYSANT KOMT UIT HET GRIEKS

CHRYSANT KOMT UIT HET GRIEKS

Allerheiligen vandaag en dat betekent dat we onze overledenen herdenken.  Dat gebeurt veelal door het plaatsen van chrysanten op de begraafplaatsen.

Maar wist u eigenlijk dat het woord chrysant eigenlijk van het Grieks komt en dat het gouden bloem betekent?   Het is nl. zo dat het Griekse woord chryssos (χρυσος) goud betekent en anthos (άνθος) voor bloem staat.

06:47 Gepost door Yamas in Weetje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 28 oktober 2014

GRIEK GEBRUIKT SKYPE BIJ TOEVAL ALS BEWAKINGSCAMERA

GRIEK GEBRUIKT SKYPE BIJ TOEVAL ALS BEWAKINGSCAMERA

Een verpleegster in een ziekenhuis in Melbourne is via Skype op heterdaad betrapt toen ze geld stal van een Grieks koppel dat net ouder was geworden.

De jonge vader Nick was met zijn vader in Griekenland aan het skypen om hem op de hoogte te stellen van het goede nieuws.  Daarop moest hij even de kamer verlaten om zijn zoontje in bad te doen.  De verbinding met Skype bleef open.

Daarop zag zijn vader in Griekenland een verpleegster de ziekenhuiskamer binnenkomen.  Ze begon de spullen van zijn zoon te doorzoeken.  Vanuit Griekenland zag de kersverse opa hoe de verpleegster geld pakte uit de portemonnee van zijn zoon.

Even later kwam de zoon terug de kamer binnen en de verbouwereerde opa vertelde het voorval direct aan zijn zoon.

Toen de verpleegster daarna opnieuw de kamer binnenkwam, wees hij de dievegge aan. "Hij zag de vrouw proberen een kast open te maken en rondkijken. Vervolgens liep ze naar de stoel waar een jas hing en pakte ze zijn portemonnee en opende die", vertelt jonge moeder Chrysa.

Een woordvoerder van het ziekenhuis zegt geschokt te zijn door de brutale diefstal. De verpleegster is op staande voet ontslagen. De verpleegster bood direct haar excuses aan en gaf de ouders het gestolen bedrag, 20 dollar, terug.

"Het is maar 20 dollar, maar dat hoort een verpleegster natuurlijk niet te doen", zegt Chrysa. "We wilden niet dat ze haar baan verloor, maar we moesten het wel tegen het ziekenhuis zeggen. We willen niet dat andere jonge ouders hetzelfde overkomt."

Chrysa and her newborn. Picture: Seven News

Chryssa met haar pasgeborene

zondag, 28 september 2014

"RHODOS ANDERS BEKEKEN" TE BREDENE

"RHODOS ANDERS BEKEKEN" TE BREDENE

Kunstkring Arte4 nodigt U uit voor een voordracht  rond het Griekse eiland Rhodos.  Het gaat om een powerpointpresentatie met 450 slides onder de titel: "Rhodos , de architectuur-erfenis van 3000 jaar geschiedenis"

Spreker is Dr Herbert Plovie, een begenadigd verteller die zeer goed gedocumenteerd is.  Verwacht geen kiekjes van strand, zwembad, mega-hotel of all-in bar.  Hij toont u het eiland Rhodos en de hoofdstad Rhodos stad, waar de Antieke Grieken, de Romeinen, de Byzantijnen, de Johannieter-Orde, de Osmanen en de Italianen prachtige gebouwen hebben nagelaten.  Aan de hand daarvan vertelt hij u allerlei weetjes en beantwoordt hij vragen die de traditionele hostess van uw touroperator niet beantwoordt , zoals :

Waar lag de basis van ons huidig zeerecht ? 

Waarom heet de luchthaven Diagoras ?

Waarom zijn sommige bolwerken rond , en andere vierkant ?

Hoe kwam de Orde van Malta in Rhodos terecht ?

Voor wie werd de ruine van het Grootmeesterspaleis weer gerestaureerd ?

Waarom krijgen zoveel pasgeboren jongens op Rhodos een voornaam die alleen op Rhodos voorkomt ?

Waar stond nu eigenlijk dat wereldwonder, de kolossos van Rhodos ?

Een enige gelegenheid om de andere kant van Rhodos te zien, of misschien om uw (volgende) trip naar het eiland van Helios , de zonnegod, voor te bereiden. 

Arte4 – Kunstcafé 
“RHODOS, DE ARCHITECTUUR-ERFENIS VAN 3000 JAAR GESCHIEDENIS
Powerpoint-voordracht met 450 slides door Dr Herbert Plovie 

plaats: zaal Les Colombiers, Zegelaan 18 te 8450 Bredene

Duur : 2 x 50 minuten

Datum/uur: zondag 05 oktober 2014, van 15 tot 17 uur 

Toegang gratis

rhodos voordracht.jpg

vrijdag, 19 september 2014

LAATSTE GRIEKSE KONINGSPAAR VIERT GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM

 LAATSTE GRIEKSE KONINGSPAAR VIERT GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM

In de Yacht Club van de Griekse havenplaats Piraeus bij Athene vierden koning Constantijn (74) en koningin Anne-Marie (68) van Griekenland donderdagavond hun gouden huwelijk met een galadiner. Ze trouwden op 18 september 1964, vlak nadat Constantijn de Griekse troon had bestegen. Een decennium later kwam er een definitief einde aan de monarchie in Griekenland.

Woensdagavond had het laatste koningspaar van Griekenland ook al een diner gehouden in het Akropolismuseum in Athene. Donderdagavond in de jachthaven waren Constantijns zussen, prinses Irene en de Spaanse koningin Sofia, opnieuw van de partij. 's Middags was er een lunch, waarbij onder anderen de Deense koningin Margrethe en prinses Bendedikte aanschoven, de zussen van Anne-Marie.

Voor de aanwezige fotografen poseerden Constantijn en Anne-Marie donderdagavond met 4 van hun 5 kinderen: kroonprins Pavlos (Paul) met zijn vrouw kroonprinses Marie-Chantal, prinses Alexia en haar man Carlos Morales Quintana, prinses Theodora en prins Philippos. Apart van dit familieportret poseerde prins Nikolaos, Contantijns tweede zoon, met zijn vrouw Tatiana.

En dan maakten nog meer Europese royals hun opwachting, onder wie kroonprins Alexander II van Servië en zijn vrouw kroonprinses Katherine, evenals kroonprinses Margarita van Roemenië en haar man prins Radu.

Tot slot gaf prins El Hassan bin Talal van Jordanië met zijn vrouw prinses Sarvath El Hassan acte de présence.

Grieks koningspaar viert gouden huwelijk

19:59 Gepost door Yamas in Actualiteit, Geschiedenis, Liefde, Weetje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 21 augustus 2014

THESSALONIKI IS KLAAR VOOR DE EERSTE STADSWIJN

THESSALONIKI IS KLAAR VOOR DE EERSTE STADSWIJN

De stad Thessaloniki is klaar om de eerste wijn geproduceerd binnen de geografische grenzen van de stad te verwelkomen, nadat het gemeentebestuur in april 2013 haar oorspronkelijke idee gelanceerd had om 4 wijnproducerende soorten druiven te planten in een wijngaard tegenover het Kaftantzoglio stadion.  Dat is gebeurd in samenwerking met het wijnbouwlaboratorium van de Landbouwschool van de Aristoteles Universiteit van Thessaloniki. 

Het is oogsttijd voor de wijndruiven en dus zal de stedelijke wijngaard binnenkort de benodigde grondstoffen aanleveren voor de eerste Thessaloniki-geproduceerde wijn.  In dit kader nodigt de gemeente Thessaloniki al haar inwoners uit om voorstellen te formuleren voor de naam van de wijn bij krasithessalonikis2014@gmail.com of door te bellen naar 00302313318363 en 00302313318364. Alle suggesties zullen online worden gezet en er zal kunnen op gestemd worden, terwijl de geproduceerde wijn (letterlijk én figuurlijk?) geschonken  zal worden aan goede doelen.

Het Kafantzogllio stadion

18:15 Gepost door Yamas in Actualiteit, Natuur, Weetje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 22 juli 2014

NEDERLANDS LANDSCHAPSARCHITECTENBUREAU PAKT PANEPISTIMIOU AAN

NEDERLANDS LANDSCHAPSARCHITECTENBUREAU PAKT PANEPISTIMIOU AAN

In de hete Griekse zomer is Athene vaak niet aangenaam. In de Panepistimiou, een van de belangrijkste verkeersaders in het hart van de stad, is het dan helemaal slecht toeven. De voetganger loopt er in een walm van uitlaatgassen. Auto’s razen zes rijen dik voorbij en te midden van het lawaai, de onrust en de zomerhitte, weten zelfs de imposante neoklassieke gebouwen nauwelijks nog de aandacht vast te houden.

Als alles volgens plan verloopt, ziet deze drukke verkeersas er over een paar jaar heel anders uit. De architecten van het in Utrecht gevestigde bureau Okra, gaan de Panepistimiou een volledig nieuw aanzien geven. Een belangrijke doelstelling van het project is om de Atheense binnenstad nieuw leven in te blazen.

‘De Panepistimiou vormt de groene ruggengraat van het project’, legt Martin Knuijt van Okra uit op een terras bij de straat. ‘Privévoertuigen mogen de straat straks niet meer in en met een eigen baan krijgen fietsers in Athene voor het eerst de ruimte. Er komt een voetgangerspad, een moderne tramlijn zonder storende bovenleidingen en een baan voor bevoorrading van winkels en restaurants.’

Lees het volledige, uitgebreide, artikel op de site van het financieel dagblad.  Klik op de afbeelding hieronder om rechtstreeks naar de juiste pagina te surfen.

donderdag, 19 juni 2014

TOM & JERRY IN GRIEKSE SFEREN

TOM & JERRY IN GRIEKSE SFEREN

Iedereen kent de tekenfilmpjes van Tom & Jerry.  De avonturen van de kat Tom en de muis Jerry weten al sinds begin de jaren '40 kinderen (en volwassenen) te bekoren.  Het komt er meestal op neer de Tom (de kat) jacht maakt op Jerry (de muis) en daarbij telkens het onderspit delft.  Niet zelden gaat dit gepaard met nogal wat typisch cartoongeweld.

Maar wist je dat er een aflevering bestaat met de titel "It's Greek to me-ow" (Het is Grieks voor mij-auw).  Het filmpje dateert uit 1961 en is er één uit de  reeks geregisseerd door Gene Deitch.

Deze cartoon opent met een  verteller die het heeft over de oude Acropolis in Griekenland, waarbij hij de rijkdom en prachtige architectuur beschrijft ("De hele wereld kent de mooie Griekse Akropolis van aan de voorkant"), maar het blijkt dat aan de andere kant van de Akropolis, de mensen van veel lagere klasse woonden in slechte omstandigheden en huisvesting.  Tom wordt afgeschilderd als een van deze inwoners, een zwerfkat die leeft in de schaduw van Athene en op zoek is naar voedsel.  Hij kijkt in een vuilnisbak en ziet een weerspiegeling van zichzelf zonder geen eten, dan ziet hij Jerry uit zijn muizengat komen om zijn muizenafval in zijn kleine vuilbakje te gooien.  Hij gluurt binnen en ziet Jerry's goed ingericht huis.  Vervolgens speelt zich de hele aflevering een kat-en-muis-spel af in Grieks decor, waarbij we o.a. zien hoe het komt dat de Venus van Milo haar armen verloor.  Er verschijnen Griekse strijdwagens ten tonele, we zien hoe Griekse zuilen gemaakt werden, ...

Kijk hieronder naar het leuke animatiefilmpje.


17:33 Gepost door Yamas in Grappig, Web, Weetje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 16 juni 2014

VAN WAAR KOMT HET WOORD 'DRACONISCH'

 VAN WAAR KOMT HET WOORD 'DRACONISCH'?

Politici en bestuurders hebben het wel eens over ’Draconische maatregelen’: uiterst strenge regels met zware sancties als deze niet worden nageleefd.

Het woord verwijst naar de oudst bekende wetgever van Athene, Draco (620 v. Chr.). Hij was door de adel met buitengewone volmachten bekleed en zou het Atheense strafrecht in het wetboek hebben vastgelegd. Volgens de legende was hij zeer streng in zijn wetten en zou hij op de kleinste vergrijpen al zware straffen, waaronder de doodstraf, hebben gezet. In de oudheid zei men naar verluid dat zijn wetten ’met bloed waren geschreven.’

images7RKHC32Y.jpg

20:53 Gepost door Yamas in Weetje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 05 juni 2014

GRIEKENLAND NU OOK OP GOOGLE STREETVIEW

GRIEKENLAND NU OOK OP GOOGLE STREETVIEW

Sinds gisteren is Griekenland nu ook te bekijken op Google Streetview.  Het Amerikaanse zoekbedrijf moest de dienst van de Griekse autoriteiten lange tijd offline halen uit privacyoverwegingen.  De bezwaren zijn weggenomen na 'uitgebreide en gedetailleerde' onderhandelingen.

Bij de lancering in Athene was minister Panos Panagiotopoulos van cultuur aanwezig. Hij sprak de hoop uit dat de dienst goed zou zijn voor het toerisme en noemde Griekenland een ‘eindeloos archeologisch park’.

In de jaren dat Streetview in Griekenland niet was toegestaan, mocht Google wel foto’s maken. Daardoor waren direct bij de lancering grote delen van het land op straatniveau te bekijken.

google_street_view_car_276859210.jpg

13:50 Gepost door Yamas in Algemeen, Weetje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zondag, 25 mei 2014

UW NUTTIGE STEM

UW NUTTIGE STEM

Toepasselijk voor een verkiezingsdag als vandaag, ontvingen we een stemadvies van See You Soon Travel en we zijn geneigd dat wel op te volgen.  Op de afbeelding hieronder ziet u wat het advies is.

See You Soon Travel is een reisorganisatie, gevestigd op Kreta waar men terecht kan voor allerlei bestemmingen in Griekenland, maar ook voor het uitstippelen van minder of meer avontuurlijke activiteiten op Kreta.  Dat gaat van het volgen van kooklessen en verkenningen weg van de platgetreden paden over het meemaken van plaatselijke feestelijkheden tot gespecialiseerde wandel- of fietstochten.   De organisatie wordt geleid door de Belg Jean-Philippe Delhaye die sinds 1996 actief is vanuit het dorp Neo Chorio (nabij Chania).

Als u op onderstaande link klikt komt u op de site van See You Soon Travel.

vote utile.jpg

07:01 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek, Reisinfo, Weetje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 15 mei 2014

OBSCENE MIDDELVINGER IS VAN GRIEKSE AFKOMST

OBSCENE MIDDELVINGER IS VAN GRIEKSE AFKOMST

We hebben het al meerdere keren lachend en met wat zin voor overdrijving gezegd, maar het klopt ook in vele gevallen: zowat alles heeft zijn oorsprong in Griekenland.  En dat blijkt ook vandaag weer.   We hebben het over het gebaar van een middelvinger naar iemand op te steken.  Dat is heden ten dage een goed bekend, negatief en obsceen gebaar, dat eigenlijk mag beschouwd worden als een non-verbale uiting van misprijzen, afkeuring, boosheid, ...  Het is in elk geval niet netjes.

Maar, wat velen niet weten is dat dit gebaar 2500 jaar oud is en oorspronkelijk uit Griekenland komt waar het  katapygon  (κατάπυγον) werd genoemd.  Katapygon is oud-Grieks en een samenstelling van de woorden Kata, in de betekenis van omlaag, en Pygi wat achterste betekent.  Het gebaar werd gebruikt tijdens Griekse toneelspelen waar het gezien werd als een uitnodiging voor anale seks.
 
Vandaag is dit bekend als het fuck-you-gebaar en dat kwam weer overwaaien uit de Verenigde Staten van Amerika, waar het de expliciete betekenis heeft van sit on this of up your ass

katapugon.jpg

19:06 Gepost door Yamas in Weetje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zondag, 11 mei 2014

MOEDERTJESDAG IN GEZEGDEN VAN GRIEKSE MOEDERS

MOEDERTJESDAG IN GEZEGDEN VAN GRIEKSE MOEDERS

In deze moderne tijden liggen Griekse moeders onder vuur van allerlei kanten: ze zijn werkloos, ze hebben grote financiële moeilijkheden, ze moeten omgaan met de ellende van de Griekse bureaucratie, terwijl ze permanent onder druk staan als gevolg van de stijgende voedselprijzen, de werkloosheid, de falende systemen van openbaar onderwijs en gezondheidszorg. 
 
Griekse moeders, net als moeders in vele andere landen, worden echter 'traditioneel' als het gaat om hun kinderen.  Dan vergeten ze al hun problemen en richten ze zich op het welzijn van de mensen waar ze van houden en voor willen zorgen.  Daarbij gebruiken ze steeds weer dezelfde cliché uitspraken waar hun kinderen moeten om lachen.  Hieronder een aantal van die clichés met betweterige bedenkingen:
 
"Je kunt beter bidden dat deze vlek nog uit het tapijt kan worden verwijderd."
- Omdat Griekse heiligen een oplossing hebben voor alles, inclusief vuile tapijten.
 
"Er is geen 'waarom' ! Het is omdat ik het zeg."
- Ze heeft gelijk, ze is je moeder ...
 
"Zorg dat je een propere onderbroek aan hebt.  Mocht je gewond raken en naar het ziekenhuis gebracht worden, wat zouden de verpleegsters wel zeggen ?"
- Ze zouden geen aandacht besteden aan het bloed en het feit dat je aan het sterven bent, maar wel om je vuile ondergoed.  Maar, wie weet wordt één van de verpleegkundigen jouw toekomstige vrouw.
 
"Je bent net als je vader."
- Hij is de schuld van al het slechte dat gebeurt, met inbegrip van een mogelijke invasie door buitenaardse wezens.
 
"Weet je wel hoe laat je gisteravond thuis  kwam ?"
- Natuurlijk weten de kinderen dat, het kan hen gewoon niet schelen.
 
"Zal jij geen vader worden op een dag ?  Ik hoop dat jouw kinderen je dezelfde dingen zullen aandoen die jij mij hebt aangedaan."
- Familiegerechtigheid zal geschieden.
 
"Stop met op je blote voeten lopen op de vloer.  Je zal een verkoudheid opdoen."
- Elke Griekse moeder heeft geneeskunde gestudeerd.
 
"Ga door met tegenspreken en je zult zien wat er zal gebeuren.  Ik heb je op deze wereld gezet en ik zal je vermoorden."
- Zij is de enige die daar het recht toe heeft !
 
"Toen ik zo oud was als jij had ik al 2 kinderen."
- Als ze jouw leeftijd had, was het 1960, Kennedy leefde nog, Elizabeth was al koningin van Engeland.  Dingen zijn veranderd ... bijna veranderd ...
 
"Bel je tante. Het is haar verjaardag vandaag."
- Een Griekse moeder heeft altijd oog voor zaken die de harmonie in de familie kunnen schaden, zelfs als je jouw tante maar één keer per jaar spreekt, op haar verjaardag.
 
"Doe een ​​jas aan of je wordt ziek."
- Ook al is het midden in de zomer, er kan altijd plots een sneeuwstorm van om de hoek komen.
 
"- Heb je honger?
  - Nee!
  - Goed, ik zal je toch iets klaarmaken."
- Een Griekse moeder heeft een sterk ontwikkelde intuïtie en weet altijd dat je eigenlijk wel honger hebt, maar het niet wil toegeven.
 
"Waarom moet ik hier altijd alles doen?"
- Omdat je, als we vragen wat er gedaan moet worden, altijd 'niets' zegt.
 
"Bel me als je er bent."
- Zelfs als je naar je het huis van je vriend 2 straten verderop gaat.
 
Ondanks dit alles zijn moeders uniek en dat is de reden waarom wij van hen houden.
 
Gelukkige moederdag.

moederdag.jpg

17:01 Gepost door Yamas in Actualiteit, Weetje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

woensdag, 30 april 2014

VERSTEENDE WOUD LESBOS WERELDERFGOED?

VERSTEENDE WOUD LESBOS WERELDERFGOED?

Het Versteende Woud op Lesbos, één van de meest verbazingwekkende creaties van de natuur, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een unieke en natuurlijke bezienswaardigheid en zeer bijzonder in zijn soort.

In de prehistorie waren er veel vulkanen actief in dit gebied van Lesbos, waardoor het versteende bos is ontstaan.  Men schat het woud op zo'n 20 miljoen jaar oud.  Op de werelderfgoedlijst staan reeds 18 Griekse monumenten.  In 1981 werd mede door Griekenland een conventie van UNESCO inzake de bescherming van het cultureel en natuurlijk erfgoed ondertekend, als erfenis voor de toekomstige generaties. 

De keuze voor het Versteende Woud van Lesbos is gebaseerd op het feit dat het uniek is en op de mondiale betekenis van het erfgoed in de regio. Bovendien wordt op deze manier het bos goed bewaard. 

lesbos.jpg

maandag, 28 april 2014

MEER DAN 20.000 BETOGINGEN IN GRIEKENLAND

MEER DAN 20.000 BETOGINGEN IN GRIEKENLAND

De afgelopen 4 jaar vonden in Griekenland 20.210 betogingen plaats, melden verschillende Griekse media op basis van politiegegevens. De economische crisis heeft Griekenland de laatste jaren ongemeen hard getroffen en dat vertaalde zich in heel wat protesten.

In hoofdstad Athene alleen al roerde de straat zich 6.266 keer, niet zelden ging dat gepaard met geweld tussen betogers en ordediensten. Daarbij vielen de afgelopen jaren vele gewonden en zelfs drie doden. De drie werkten voor een bank in het stadscentrum en kwamen om bij een grote betoging in mei 2010. Een molotovcocktail zette hun bankfiliaal in lichterlaaie en de drie kwamen om in de vlammen.

De grootste oppositiepartij Syriza levert regelmatig felle kritiek op wat ze het overdadig inzetten van traangas noemt bij de straatprotesten. De Griekse regering pareert de herhaalde kritiek met de repliek dat het gebruik van traangas geoorloofd en te verantwoorden was, "tegenover menigtes die bevelen van ordediensten negeren en de politie zelfs met voorwerpen bekogelen".

De politie begon het aantal betogingen te tellen vanaf 8 mei 2010, de dag waarop Griekenland van de trojka (EU, ECB en IMF) een eerste hulppakket toegekend kreeg van 110 miljard euro. Dat geld ging wel gepaard met draconische besparingsmaatregelen, die een zware sociale kostprijs met zich mee brachten.  

DSC00832.JPG

Er waren grote(re) en kleine(re) betogingen in Griekenland (eigen foto)

12:49 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek, Weetje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |