woensdag, 12 juli 2017

EUROPESE COMMISSIE WIL GRIEKENLAND VAN STRAFBANKJE HALEN

EUROPESE COMMISSIE WIL GRIEKENLAND VAN STRAFBANKJE HALEN

De Europese Commissie heeft de lidstaten woensdag aanbevolen om de buitensporige tekortprocedure tegen Griekenland stop te zetten. Dat heeft de Commissie woensdag meegedeeld.

“Dit is een heel symbolische dag voor Griekenland. Na zovele jaren van opofferingen door de Griekse bevolking, plukt het land eindelijk de vruchten van de inspanningen”, zo verklaarde eurocommissaris Pierre Moscovici. “Griekenland is klaar om de bladzijde van het bezuinigingsbeleid om te draaien en een nieuw hoofdstuk van groei, investeringen en tewerkstelling te openen”.

Griekenland zit al op het strafbankje sinds 2009, toen de regering plots een tekort van 15,1 % op de begroting bekendmaakte.  Het was het begin van een jarenlange saneringsoperatie zonder weerga.  Het land werd financieel overeind gehouden worden door de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds en moest in ruil draconische besparingen en fundamentele economische hervormingen doorvoeren.  Het huidige, derde steunprogramma loopt tot de zomer van volgend jaar.

Vorig jaar boekte Griekenland voor het eerst een begrotingsoverschot van 0,7 %.  Het land deed daarmee beter dan het gemiddelde van de eurozone.  Die positieve tendens is volgens de Commissie ook duurzaam.  Met een tekort van meer dan 3 % wordt de komende jaren geen rekening gehouden in de economische en budgettaire prognoses.

De Europese begrotingsnormen gebieden de lidstaten om hun begrotingstekort onder 3 % te houden.  Op het toppunt van de financiële crisis, in 2011, zaten 24 lidstaten op het budgettaire strafbankje.  Indien de ministers van Financiën hun fiat geven voor de stopzetting van de procedure tegen Athene, blijven er nog drie lidstaten over: de eurolanden Spanje en Frankrijk, en Groot-Brittannië.

DSC02367.JPG

18:45 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 08 juli 2017

VERS EUROPEES GELD VOOR GRIEKENLAND

VERS EUROPEES GELD VOOR GRIEKENLAND

De directieraad van het Europees stabiliteitsmechanisme (ESM) in Luxemburg heeft gisteren het licht op groen gezet voor de uitbetaling van een nieuwe enveloppe van 8,5 miljard € voor Griekenland.  Dat meldt het ESM in een mededeling.

Griekenland krijgt maandag van het ESM een eerste schijf van 7,7 miljard €.  Bijna 7 miljard daarvan is bestemd voor de betaling van schuldvorderingen die de Griekse staat in juli moet honoreren.  Het restbedrag dient om achterstallige betalingen te voldoen.  In september zou het ESM onder voorwaarden nog eens 0,8 miljard € overmaken om de betalingsachterstand verder weg te werken.

Het geld maakt deel uit van het derde steunprogramma dat in de zomer van 2015 is goedgekeurd voor Griekenland.  Het derde programma kan oplopen tot 86 miljard €.   Daarvan heeft het ESM intussen 39,4 miljard € uitbetaald.  In ruil moet de Griekse overheid zware besparingen doorvoeren en de Griekse economie drastisch hervormen.

Het ESM is opgericht na het losbarsten van de Griekse crisis in 2010.  Met garanties van de eurolanden haalt de instelling tegen gunstige voorwaarden geld op de kapitaalmarkten op.  Dat geld kan uitgeleend worden aan eurolanden in crisis.  Sinds de start van de Griekse crisis heeft het Europese fonds intussen 181 miljard € ter beschikking gesteld van de Grieken.  Het fonds is dan ook met ruime voorsprong de grootste schuldeiser van Athene.

DSC08194.JPG

11:09 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 22 juni 2017

VUILNIS STAPELT ZICH OP IN ATHENE

VUILNIS STAPELT ZICH OP IN ATHENE

Athene is dezer dagen niet echt een aantrekkelijke stad.   Na een staking van 5 dagen bij de vuilnismannen ligt er vrijwel op elke straathoek een berg rottend afval.  Door de temperaturen van meer dan 30 graden is de geur van hopen vuil nauwelijks te harden.

De vuilnismannen staken omdat hun tijdelijke contract in juli afloopt terwijl de Griekse staat hen net een vast contract zou hebben beloofd.  Het land mag echter slechts mondjesmaat nieuwe ambtenaren aannemen, omdat het zware bezuinigingen heeft doorgevoerd om uit de schulden te komen.

Μπαλάκι οι ευθύνες... στις πλάτες του κόσμου για τα σκουπίδια

18:49 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zondag, 11 juni 2017

KONSTANTOPOULOU VRAAGT SCHADEVERGOEDING AAN DUITSE AMBASSADEUR

KONSTANTOPOULOU VRAAGT SCHADEVERGOEDING AAN DUITSE AMBASSADEUR

De Griekse politica Zoi Konstantopoulou heeft de Duitse ambassadeur in Griekenland korte tijd tegengehouden toen die een krans wou neerleggen aan een WOII-monument.  Ze zei dat Duitsland eerst een vergoeding voor de oorlogsschade moest betalen, zo blijkt uit video’s die vandaag online zijn verschenen.  De linkse politica van de zetelloze partij Laïkí Enótita  stapte in de weg van ambassadeur Peter Schoof, toen die de slachtoffers van een SS-eenheid in het dorp Distomo eer wou betuigen.  “U heeft het recht niet”, zei de politica in het Engels.  “U moet de slachtoffers vergoeden.”  Het aanwezige publiek reageerde gemengd.  Sommigen applaudisseerden, terwijl anderen “schande” en “hypocrisie” riepen.  Ze vonden dat Konstantopoulou de ceremonie misbruikte voor zelfpromotie.

Manolis Glezos, een 94-jarige politicus die mee heeft gestreden in het Griekse verzet tegen de nazi’s, nam Schoof bij de hand en leidde hem naar het monument, waar hij de krans neerlegde.  “Het kind van een dader, het maakt niet uit wat en hoeveel misdaden zijn ouders hebben gepleegd, kan daar niets aan doen”, zei Glezos.

Vele Grieken koesteren wrok jegens Duitsland. Berlijn stond er immers op dat Griekenland besparingen zou doorvoeren, in ruil voor financiële steun na de crisis in 2010.  Door die besparingen kwam in Griekenland opnieuw de vraag boven water of Duitsland nog steeds geld schuldig is voor de bezetting.  Duitse rechtbanken verwerpen de Griekse roep naar compensatie.

Volgens Griekse geschiedkundigen hebben de Duitse bezetters 130.000 mensen gedood. Onder die doden zijn ook 218 slachtoffers van een SS-eenheid in Distomo op 10 juni 1944.

Zoi Konstantopoulou was vroeger lid van regeringspartij SYRIZA en was zelfs een tijd parlementsvoorzitter in Griekenland.

18:39 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 29 mei 2017

GEWEZEN PREMIER VAN GRIEKENLAND OVERLEDEN

GEWEZEN PREMIER VAN GRIEKENLAND OVERLEDEN

In Athene is maandag de voormalig premier van Griekenland Konstantinos Mitsotakis overleden.  Hij werd 98.  Dat heeft zijn familie laten weten in een verklaring.  Hij was een van de belangrijkste liberale politici van het land.  Tijdens zijn 60-jarige politieke carrière heeft hij grote financiële hervormingen doorgevoerd.

Mitsotakis werd de leider van Nea Dimokratia (ND) in 1984 toen de partij in de oppositie zat.  Hij werd premier in 1990 en leidde de eerste conservatieve regering van Griekenland sinds 1981.  In 1993 kwam zijn regering ten val en zat de partij weer elf jaar in de oppositie.

Tijdens zijn loopbaan bekleedde hij verschillende politieke functies, waaronder minister van Financiën en minister van Buitenlandse Zaken.  Hij stopte in 2004 met zijn actieve politieke carrière maar kreeg een erefunctie bij zijn partij ND.

Konstantinos Mitsotakis was afkomstig van het Kretenzische Chana.  Hij is de vader van (Theo)Dora Bakoyannis (geboren Mitsotakis), die burgemeester van Athene was ten tijde van de Olympische Spelen en later ook Minister van Buitenlandse Zaken.  Zijn zoon Kyriakos Mitsotakis was minister van administratieve hervormingen tot 2015 en is momenteel de partijleider van de Nea Dimokratia.

Ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απευθύνεται σε δημοσιογράφο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων κατά την διάρκεια συνέντευξης. Αθήνα, Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φώτης Πλέγας Γ.

18:53 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

vrijdag, 26 mei 2017

BOMBRIEF ONTPLOF IN HANDEN VAN OUD PREMIER GRIEKENLAND

BOMBRIEF ONTPLOF IN HANDEN VAN OUD PREMIER GRIEKENLAND

Voormalig premier van Griekenland Lucas Papademos is gisteren gewond geraakt bij een aanslag.  Volgens de eerste berichten ontplofte een bombrief in de auto van Papademos.  De verwondingen zijn niet levensbedreigend.

Bij het incident in Athene raakte ook de chauffeur van de 69-jarige Papademos gewond.  Beide mannen zijn met lichte verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd, aldus een politiewoordvoerder.

Papademos was van november 2011 tot mei 2012 waarnemend premier van Griekenland tijdens de grote schuldencrisis.  Hij moest ervoor zorgen dat het land in de Eurozone zou blijven.  Eerder was de econoom chef van de Griekse centrale bank.

Afbeeldingsresultaat voor Λουκάς Παπαδήμος

14:25 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 22 mei 2017

DUITSE MINISTER VRAAGT OM BELOFTE VAN SCHULDVERLICHTING VOOR GRIEKENLAND WAAR TE MAKEN

DUITSE MINISTER VRAAGT OM BELOFTE VAN SCHULDVERLICHTING VOOR GRIEKENLAND WAAR TE MAKEN

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel vraagt concrete toezeggingen rond een schuldverlichting voor Griekenland. Dat zegt hij aan de krant Süddeutsche Zeiting.  De sociaaldemocraat gaat zo in tegen zijn christendemocratische collega van Financiën Wolfgang Schäuble, die dergelijke financiële ademruimte voor Athene verwerpt.  Vandaag komen de ministers van Financiën van de eurolanden bijeen om zich over het Griekse dossier te buigen.

Gabriel stelt dat Duitsland in de weg blijft staan voor een Griekse schuldverlichting, terwijl het land nood heeft aan ademruimte.  "Men belooft steeds opnieuw een schuldverlichting aan Griekenland wanneer de hervormingen worden doorgevoerd", aldus Garbriel in de krant.  "Nu moeten we die beloftes waarmaken."

Dat is een mening die niet gedeeld wordt door minister van Financiën Schläuble, die in het verleden al verschillende keren heeft verklaard dat het akkkoord van de eurogroep van mei 2016 moet blijven gelden.  Daarin is opgenomen dat slechts na het aflopen van het huidige hulpprogramma in de zomer van 2018 beslist zal worden over een mogelijke verder schuldverlichting.

Vandaag buigen de financiënministers van de eurolanden, waaronder Schäuble, zich in Brussel over verdere hulpleningen voor Griekenland.  Verwacht wordt dat de ministers de jongste besparingsinspanningen van Athene als bemoedigend zullen bestempelen. Athene heeft het geld nodig om in juli zijn miljarden euro's aan schulden terug te betalen.  Griekenland is al sinds 2010 afhankelijk van financiële steun van de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds.

Het Griekse parlement keurde donderdag met een nipte meerderheid een nieuw pakket bezuinigingsmaatregelen goed, die een besparing van 4,9 miljard € moeten opleveren.  De Griekse premier Alexis Tsipras zei te verwachten dat de besparingen zullen leiden tot een herprogrammering van de Griekse schuld, die momenteel 180 % van het bruto binnenlands product bedraagt.  Tegen de zomer van 2018 zou Griekenland dan de weg naar het herstel kunnen inzetten, klonk het hoopvol.

Afbeeldingsresultaat voor sigmar gabriel

19:56 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 16 mei 2017

STAKING BIJ FERRYBOTEN EN JOURNALISTEN IN GRIEKENLAND

STAKING BIJ FERRYBOTEN EN JOURNALISTEN IN GRIEKENLAND

Uit protest tegen nieuwe besparingsmaatregelen hebben de Griekse zeelui dinsdag voor 48 uur het werk neergelegd. Ook de Griekse journalisten gaan voor 24 uur in staking.

Door de staking van de zeelui zullen de ferry's in de Egeïsche en Ionische Zee niet uitvaren.  Heel wat Griekse eilanden, waaronder belangrijke toeristische bestemmingen, hebben geen luchthaven en zullen bijgevolg afgesloten zijn van het vasteland.

Als gevolg van de journalistenstaking brengen radio en televisie geen nieuwsuitzendingen.  Woensdag verschijnen geen kranten.  Ook andere vakbonden bij het openbaar vervoer en in de publieke sector dreigen de komende dagen het werk neer te leggen.

Donderdag worden in het Griekse parlement nieuwe besparingen gestemd.  Bij de geplande besparingsmaatregelen zijn pensioenverlagingen en belastingverhogingen ten belope van 4,9 miljard € per jaar, een eis van de internationale schuldeisers. 

Griekenland, dat al 7 jaar lang het faillissement tracht af te wenden, moet in juli meer dan 7 miljard € terugbetalen aan de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds.

17:01 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 11 mei 2017

VERTROUWEN IN GRIEKSE MARKT KEERT TERUG

VERTROUWEN IN GRIEKSE MARKT KEERT TERUG

Goed nieuws voor Griekenland.  De kostprijs voor een 10-jarige Griekse staatsobligatie staat op zijn laagste peil sinds de herstructureringen in het land in 2012 van start gingen.  Dat geeft aan dat het vertrouwen van de financiële markten stilaan aan het terugkomen is.  De minister van Financiën is volgende week in Duitsland om er te spreken over een normale terugkeer naar de reguliere financiële markten, om op die manier Griekse obligaties uit te geven.  Europese ambtenaren denken dat het nog wel tot medio 2018 zal duren vooraleer Griekenland weer in normaal vaarwater kan komen.  Volgens analisten is de huidige opstoot van vertrouwen gelinkt aan het recente akkoord rond de nieuwe lening.  Ook het zomerseizoen zou extra geld in het laatje brengen om een deel van de schulden terug te betalen.

Afbeeldingsresultaat voor greek FLAG LAUGHING

18:21 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 02 mei 2017

AKKOORD OVER GRIEKSE SCHULDEN

AKKOORD OVER GRIEKSE SCHULDEN 

Griekenland heeft een akkoord bereikt met zijn geldschieters.  Dat maakt gesprekken mogelijk over de vermindering van de schulden van dat land.  Dat heeft de Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos bekendgemaakt.

"We hebben witte rook.  De onderhandelingen zijn afgerond met een akkoord over alle uitstaande zaken", zei Tsakalotos volgens het persagentschap ANA.  De onderhandelingen tussen de Griekse regering en de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank, het noodfonds ESM en het IMF borduurden verder op het politiek akkoord dat vorige maand bereikt werd.  Daarin engageerden de Grieken zich tot het goedkeuren van nieuwe belasting- en pensioenhervormingen die in 2019 en 2020 uitgevoerd moeten worden.

Vanochtend werd overeenstemming bereikt over de details van die deal.  In 2019 zullen de Grieken verder snoeien in de pensioenen en de bestaande belastingvoordelen verlagen, maatregelen die samen goed zijn voor 2 % van het Griekse bbp.  Als het zijn begrotingsdoelstellingen overschrijdt, zal Griekenland weliswaar maatregelen mogen treffen om de impact van het jarenlange saneringsbeleid te verzachten.

Met het akkoord wordt de weg vrijgemaakt voor een nieuwe schijf noodhulp die de Grieken in staat moet stellen hun financiële verplichtingen na te komen.  In juli moet Griekenland meer dan 6 miljard € schulden aflossen, een factuur die het zonder nieuwe financiële injectie niet de baas kan.

Verwacht wordt dat de ministers van Financiën van de eurozone - de eurogroep - op 22 mei hun zegen aan het akkoord geven.  De week voordien zou het Griekse parlement het licht op groen zetten.

De nieuw overeengekomen maatregelen maken een discussie over de houdbaarheid van de Griekse schuld mogelijk.  Volgens het IMF moet een deel van de Griekse schuldenlast worden kwijtgescholden, een maatregel die het fonds ook als voorwaarde stelt voor een bijdrage aan het Griekse noodprogramma.  Duitsland hamert op de deelname van het IMF, maar wil niet van een nieuwe 'haircut' weten.

Een woordvoerder van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble noemde het akkoord van vandaag een "belangrijke tussentijdse stap", maar zegt dat er nog meer duidelijkheid nodig is, bijvoorbeeld over het primair begrotingsoverschot van Griekenland.

Afbeeldingsresultaat voor Τσακαλώτος

17:40 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 27 april 2017

DIJSSELBLOEM VOORZIET SNELLE DEAL MET GRIEKENLAND

DIJSSELBLOEM VOORZIET SNELLE DEAL MET GRIEKENLAND

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem verwacht dat de laatste obstakels voor de vrijmaking van vers geld voor Griekenland snel uit de weg zullen geruimd worden.  “Ik ben optimistisch dat er zeer snel een akkoord over het hele pakket zal bereikt worden”, zo verklaarde hij vandaag in het Europees Parlement.  Hij toonde zich ook overtuigd dat ook het Internationaal Monetair Fonds een duit in het zakje zal doen.  Vertegenwoordigers van de kredietverleners van Griekenland vertoeven momenteel in Athene om met de regering de laatste afspraken te maken over de pensioenbesparingen en belastinghervormingen die Griekenland nog moet goedkeuren in ruil voor een nieuwe enveloppe uit het lopende steunprogramma.  Verwacht wordt dat de ministers van Financiën van de eurolanden het licht formeel op groen kunnen zetten op 22 mei.  Griekenland moet in juli ongeveer zeven miljard euro terugbetalen aan zijn schuldeisers.

Dijsselbloem toonde zich overtuigd dat ook het IMF uiteindelijk een financiële bijdrage zal leveren aan het steunprogramma, dat loopt sinds de zomer van 2015 en volgend jaar verstrijkt.  Met name Duitsland blijft aandringen op de deelname van het IMF.

Dijsselbloem kwam in het Europees Parlement ook nog eens terug op het veelbesproken interview met de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.  “Ik kan niet mijn hele leven geld uitgeven aan drank en vrouwen om dan bij u mijn hand op te houden.  Dat principe geldt op persoonlijk, lokaal, nationaal en evenzeer op Europees vlak”, had de Nederlander toen gezegd in een verwijzing naar de financiële steun voor noodlijdende eurolanden.  Dijsselbloem herhaalde in het halfrond dat hij betreurt dat zijn woorden een aantal landen in de gordijnen hebben gejaagd, maar dat het niet zijn bedoeling was iemand te beledigen.

Ντεϊσελμπλούμ: Εγγυώμαι οτι θα έχουμε συμφωνία τον Μάιο

19:00 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

woensdag, 26 april 2017

HAVEN VAN THESSALONIKI VERKOCHT AAN DE PRIVÉ

HAVEN VAN THESSALONIKI VERKOCHT AAN DE PRIVÉ

De Griekse staat heeft de haven van Thessaloniki, de op een na grootste stad in Griekenland, doorverkocht aan een internationaal privaat consortium van bedrijven uit Duitsland, Frankrijk, China en Griekenland zelf.  Dat meldt het Griekse privatiseringsfonds Taiped. Het consortium krijgt 67 % van de haven in handen.  De privatisering van de haven van Thessaloniki is een van de maatregelen binnen het derde steunprogramma van kredietverleners voor het noodlijdende Griekenland.

Het consortium bestaat uit het Duitse investeringsfonds Invest Equity Partners, het Griekse Belterra Investments, het Franse CMA CGM en het Chinese staatsbedrijf China Merchants Holdings International.

De internationale groep bood uiteindelijk 1,1 miljard € voor de haven en haalde het daarmee van concurrenten DP World Group uit Dubaï en het Filipijnse ICTSI.  Het overnamebod moet wel nog worden goedgekeurd door het Griekse rekenhof.

Onder druk van de schuldeisers besliste de Griekse regering recentelijk nog om de vele staatsbedrijven versneld te privatiseren.  Fraport, de uitbater van de luchthaven van Frankfurt, nam in maart nog 14 regionale Griekse luchthavens over en in 2016 werd de haven van Piraeus voor 67 % geprivatiseerd.

De vele privatiseringen zijn een van de onderdelen van het derde steunprogramma voor Griekenland van de EU en het IMF.  Het pakket moet de deur openen voor nieuwe leningen.  In de zomer moet het euroland opnieuw miljarden euro's aan schuldaflossingen honoreren.

Afbeeldingsresultaat voor Λιμάνι Θεσσαλονίκης

18:27 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 22 april 2017

GRIEKS BEGROTINGSOVERSCHOT VERRASSEND HOGER DAN VERWACHT

GRIEKS BEGROTINGSOVERSCHOT VERRASSEND HOGER DAN VERWACHT

Griekenland heeft de verwachtingen van de kredietgevers overtroffen. Het land heeft in 2016 een primair begrotingsoverschot van 3,9 % van het bbp kunnen realiseren.  Dat is aanzienlijk hoger dan de 0,5 % die door de EU was geëist en een enorme verbetering ten opzichte van het tekort van 2,5 % dat in 2015 nog bestond.

Het cijfer werd door het eigen statistische bureau van het land bekendgemaakt en is een voorlopige schatting.  Op middellange termijn zou Griekenland naar een primair overschot van 3,5 % moeten gaan.  Onder primair overschot of tekort wordt het verschil tussen de uitgaven en inkomsten van de staat verstaan zonder rekening te houden met de rentebetalingen op de uitstaande staatsschuld.

Zoals bekend heeft Griekenland een staatsschuld van 180 % van het bbp (341 miljard), die het land niet kan herfinancieren op de gewone kapitaalmarkt.  Daar zou een rente van 6,7 % moeten worden betaald.

Sinds 2010 is Griekenland aangewezen op kredieten van de andere landen in de eurozone, de ECB en het IMF.  De eurolanden willen Griekenland voorlopig blijven helpen, maar het IMF dreigt af te haken.  Directeur Christine Lagarde noemde deze week de Griekse schuld 'onhoudbaar'.  Zij wil dat een deel van de schuld wordt kwijtgescholden, maar vooral Duitsland is daar faliekant tegen.

De meevallende cijfers uit Athene zal Duitsland en andere eurolanden sterken in het idee dat voor Griekenland de juiste koers is uitgezet en dat het bezuinigingsprogramma van de huidige regering zijn vruchten afwerpt.  Het IMF vreest echter dat het primaire overschot op de begroting niet lang genoeg houdbaar zal zijn.  Daarnaast loopt de staatsschuld in procenten van het bbp nog altijd op: van 177,5 % eind 2015 tot 179 % nu.  Vrijdag voerde de Duitse minister Schäuble nog overleg met zijn Griekse collega Tsakalotos.

Afbeeldingsresultaat voor tsakalotos schauble

Tsakalotos en Schauble

19:48 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 20 april 2017

BOM ONTPLOFT VOOR EUROBANK IN ATHENE

BOM ONTPLOFT VOOR EUROBANK IN ATHENE

In het centrum van de Griekse hoofdstad Athene is woensdag een bom ontploft voor een kantoor van de bank Eurobank, aan de Panepistimiou. Dat heeft de politie gemeld. 

 

Een onbekende had via de telefoon de informatiewebsite Zougla gewaarschuwd dat de ontploffing ging plaatsvinden, en de politie had een zone in de buurt van de bank afgezet.  Het springtuig zou in een zak gezeten hebben voor de ingang van de bank en ontplofte rond 22.30 uur (21.30 uur Belgische tijd), 35 minuten na het telefoontje.  Het bankkantoor en de omliggende gebouwen raakten beschadigd, volgens de Griekse media raakte niemand gewond.

Niet-dodelijke aanslagen tegen economische, politieke of diplomatieke doelwitten komen wel vaker voor in Griekenland.  Volgens de politie zijn ze het werk van extreemlinkse of anarchistische groeperingen, uit protest tegen de financiële situatie in het land.  De aanslagen worden vaak opgeëist in naam van die groepen.

In april 2014 was de Griekse centrale bank ook al het doelwit van een explosie, die werd opgeëist door de groep Revolutionaire Volksstrijd (ELA).  De leiders van die groep zitten momenteel in de gevangenis, waar ze lange celstraffen uitzitten.

18:19 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 08 april 2017

GRIEKENLAND SLUIT DEAL MET IMF EN EU

GRIEKENLAND SLUIT DEAL MET IMF EN EU

Griekenland accepteert extra lastenverzwaringen en bezuinigingen op de pensioenen ter waarde van 3,6 miljard €.  Dat doet het onder druk van de geldschieters.  Met dit politieke akkoord heeft de Eurogroep vrijdag een nieuwe escalatie van de Griekse crisis afgewend.  Die had het prille economische herstel in Griekenland kunnen wegvagen.

"We hebben alle grote problemen opgelost", zei Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem na het overleg met zijn collega-ministers van Financiën. Ook de Griekse minister Tsakalotos toonde zich tevreden.  Nachtelijk spoedoverleg eerder deze week in Brussel bracht geen doorbraak, omdat het IMF meer bezuinigingen en hervormingen eiste.  Als gevolg daarvan dreigde het reddingsprogramma voor Griekenland vast te lopen. Onrust daarover afgelopen maanden leidde tot afwachtende investeerders, lagere groeicijfers en bange spaarders die hun geld van de Griekse banken haalden.

Het pakket waarmee de geldschieters van Griekenland (de eurolanden en het IMF) vrijdag instemden, voorziet in extra bezuinigingen van 2 % van het bruto binnenlands product (3,6 miljard €).  De helft daarvan wordt in 2019 doorgevoerd door de pensioenuitgaven te verlagen.  De andere helft volgt in 2020 via een wijziging van het belastingstelsel, waardoor meer Grieken belasting gaan betalen.  Nu is de helft van de werkende bevolking vrijgesteld van belasting.

 
 

Volgens Tsakalotos zijn de nieuwe bezuinigingen 'budgettair neutraal', omdat hij toestemming krijgt meer uit te geven aan armoedebestrijding, betere medische hulp voor ouderen en sociale huisvesting.  Dit investeringspakket komt er alleen als de Griekse economie sneller groeit dan verwacht.

Met het bezuinigingspakket en een afspraak tot geleidelijke hervorming van de arbeidsmarkt, zijn twee horden genomen.  Beide aspecten blokkeerden de uitbetaling van de volgende tranche uit de noodlening van 86 miljard € die Griekenland in 2015 van het Europees noodfonds ontving.  De Griekse regering heeft dat geld in juli nodig om 6 miljard € aan oude leningen af te lossen.

Voor die nieuwe tranche beschikbaar komt, wacht Dijsselbloem nog een stevige discussie met het IMF over de financiële toekomst van Griekenland.  Het IMF vindt de begrotingseisen die de eurolanden aan Athene stellen niet realistisch en dringt aan op een verdergaande schuldverlichting voor Griekenland.  Pas dan zal het IMF bijdragen aan de noodlening, liet de woordvoerder vrijdag opnieuw weten.  Nederland, Duitsland en Oostenrijk hechten veel belang aan de betrokkenheid van het IMF als waakhond tegen de Europese Commissie, die volgens deze landen te soepel zou zijn.

De eurolanden huiveren echter voor verandering van de eisen en extra schuldverlichting.  Vooral de Duitse minister Schäuble opereert hierin als een begrotingshavik.  Duitsland gaat in september naar de stembus.  Zowel Dijsselbloem als Tsakalotos benadrukten dat een besluit voor de zomer erg gewenst is om het vertrouwen in de Griekse economie niet te schaden.  Griekenland heeft sinds 2009 een kwart van zijn bruto binnenlands product verloren door de continue crisis.

18:46 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 27 maart 2017

GRIEKENLAND KLAAR OM ELKE TURKSE PROVOCATIE TE BEANTWOORDEN

GRIEKENLAND KLAAR OM ELKE TURKSE PROVOCATIE TE BEANTWOORDEN

Het zit er al een tijdje bovenarms op tussen Erdogan en de Europese Unie in aanloop naar het Turks referendum op 16 april.  Maar ook tussen Turkije en Griekenland onderling dreigt het potje stilaan helemaal over te koken.  "Onze strijdkrachten staan klaar om elke provocatie van Turkse zijde te beantwoorden", heeft de Griekse minister van Defensie verklaard.

Die woorden sprak Panos Kammenos tijdens een militaire parade ter ere van de 196ste verjaardag van de Griekse opstand tegen de Ottomaanse heerschappij.  "Wij zijn klaar want dat is hoe wij opkomen voor vrede", zei hij.

De 2 landen mogen dan al NAVO-partners zijn, dat belette hen niet om in 1974 slag te leveren om Cyprus en om in 1996 ei zo na elkaar te bekampen omwille van een dispuut over een onbewoond eiland in de Egeïsche Zee.  De vijandigheid tussen beide buren laait vandaag de dag weer helemaal op.

De Grieks-Cypriotische leider Nicos Anastasiades zei onlangs dat Turkije er volgens hem op uit is om een "incident" te creëren in aanloop naar het referendum.  Ook enige progressie met betrekking tot de hereniging van Cyprus moet voor 16 april, de dag dat het Turkse volksraadpleging plaatsvindt, niet verwacht worden. 

Maar vooral in de Egeïsche Zee is de spanning momenteel te snijden.  Bijna dagelijks vinden er schijngevechten plaats tussen straaljagers en dringen Turkse 'onderzoeksschepen' de Griekse wateren binnen.  Diplomaten vrezen dan ook dat de kans op een ongewild 'voorval' met de dag groter wordt nu ontelbare ervaren legerofficieren en piloten zitten te verkommeren in een Turkse cel na de mislukte coup.  Het feit dat Turkije de vluchtelingendeal met de Europese Unie wil opblazen, zet nog meer druk op de ketel.

"Griekenland is niet zozeer bezorgd over een toekomstig moedwillig incident maar wel over een 'accident' dat volledig uit de hand kan lopen", vertelde Thanos Dokos , directeur van denktank Eliamep.  "Door de nationalistische koers van Turkije zal dergelijk voorval zeer moeilijk te ontmijnen vallen."

 

Om het referendum te winnen, werpt Erdogan zowat alles in de strijd en laat hij zijn aanhang dromen van de oude glorietijd van het Ottomaanse Rijk.  Hij schrikt er niet voor terug om het Verdrag van Lausanne, dat de huidige landsgrenzen van  Turkije in 1923 heeft vastgelegd, in vraag te stellen.

De voorzitter van de Turkse Partij van de Nationalistische Beweging (MHP), Devlet Bahçeli, is nog een stap verdergegaan door te stellen dat meerdere (Griekse) eilanden momenteel bezet worden en hij reageerde furieus toen de Griekse minister van Defensie Kammenos onlangs het afgelegen eiland Oinousses bezocht.

"Legt iemand een keer uit aan dat 'verwend nest' dat hij ons geduld niet langer op de proef moet stellen", zo fulmineerde hij.  "Indien de Grieken opnieuw op hun bek willen gaan, indien ze weer achternagezeten willen worden, dan zijn ze welkom, het Turkse leger is klaar.  Iemand moet maar een keer duidelijk maken aan de Griekse regering wat er is gebeurd in 1922.  Indien nodig kunnen we hen opnieuw een les geschiedenis geven."

Afbeeldingsresultaat voor πάνος καμμένος

Panos Kammenos

19:33 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

zaterdag, 25 maart 2017

GROTER PRIMAIR OVERSCHOT OP GRIEKSE BEGROTING DAN GEDACHT

GROTER PRIMAIR OVERSCHOT OP GRIEKSE BEGROTING DAN GEDACHT

 
De Europese geldschieters van Griekenland gaan er volgens een anonieme EU-functionaris van uit dat de Griekse overheid in 2016 een groter primair overschot op de begroting had dan verwacht.  Het primaire overschot is dat wat overblijft voordat de Griekse overheid schulden heeft afgelost en rente heeft betaald.

Dit surplus zou vorig jaar tussen de 2 en 3 % van het bruto binnenlands product (bbp) zijn uitgekomen, meldt persbureau Reuters vrijdag op basis van de anonieme bron.  Dat percentage is dus waarschijnlijk hoger dat de raming van de Europese Commissie in februari van 2 %.   Hiermee voldoet de Griekse overheid ook aan eerder gemaakte afspraken.  Bij het opstellen van het derde steunpakket is afgesproken dat het overschot in 2016 op tenminste 0,5 procent zou uitkomen.

Het primaire overschot is een punt van discussie voor de Europese instituties en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).  Het IMF meldde eerder ook een flink lager primair overschot van 0,9 %.

Beter dan verwachte cijfers zouden de onderhandelingen over de uitbetaling van een nieuw deel van het derde noodpakket makkelijker kunnen maken.  Tot nu toe lopen de besprekingen vast op hervormingen op het gebied van pensioenen en de arbeidsmarkt.

Volgens de anonieme bron zouden de Griekse autoriteiten zelf van een surplus van 3,5 % uitgaan.

Afbeeldingsresultaat voor ΕΛΛΆΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

10:13 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

vrijdag, 17 maart 2017

OOK IN PARIJS ONTPLOFTE BOMBRIEF KWAM UIT GRIEKENLAND

OOK IN PARIJS ONTPLOFTE BOMBRIEF KWAM UIT GRIEKENLAND

Ook de bombrief die gisteren ontplotfte bij het I.M.F. in Parijs, waarbij een vrouw gewond raakte, werd verstuurd vanuit Griekenland.

Dat hebben de Franse autoriteiten laten weten aan de Griekse overheid, zegt de Griekse vice-minister van burgerbescherming Nikos Toskas.  Op de brief stond een Griekse afzender met daarop de naam van een parlementslid van de Griekse oppositie.  Er zijn geen aanwijzingen dat er nog dergelijke bompakketten in omloop zijn.

Wie er achter de aanslag zit is onduidelijk.  Maar er zijn grote overeenkomsten met een bompakket dat woensdag aankwam bij de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble.

 

Dat paket werd onderschept voordat het werd geopend.  De Griekse extreemlinkse groep de Conspiracy of Fire Cells heeft verantwoordelijkheid voor het versturen van dat pakket geclaimd.

De secretaresse die de bombrief in het IMF-kantoor vlakbij de Arc de Thriomphe opende is gewond geraakt aan handen en gezicht, meldt France 24.  Ze liep gehoorschade op door de knal maar is buiten levensgevaar.

Volgens de Franse zender was de brief bestemd voor Jeffrey Franks, de directeur van IMF Europa.  Het explosief leek in elkaar geknutseld en leek volgens de Franse politie nog het meest op een groot rotje.

IMF-voorzitter Christine Lagarde liet gisteren in een kort bericht al weten dat ze de 'laffe daad' veroordeelt en dat het IMF zijn werk onverminderd doorzet.

Nikos Toskas

 

20:00 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 16 maart 2017

BOMBRIEF UIT ATHENE NAAR DUITS MINISTERIE

BOMBRIEF UIT ATHENE NAAR DUITS MINISTERIE

Gistermiddag kwam op het Duitse ministerie van Financiën een verdacht pakket aan.  Dat blijkt verstuurd te zijn vanuit Athene.  Dat meldt de Griekse regering.  Een woordvoerder van het ministerie voor Burgerbescherming meldde woensdagavond in Athene dat de Duitse autoriteiten met hun Griekse collega's contact hebben opgenomen.

Volgens de Duitse autoriteiten ging het niet om een pakket, maar om een dikke enveloppe.  De naam van de plaatsvervangende leider van de conservatieve oppositiepartij Nea Dimokratia, Adonis Georgiadis, stond als afzender op de enveloppe.

De brief met daarin verschillende explosieven en scherpe slaghoedjes werd ontdekt in het postkantoor van het ministerie van Financiën in Berlijn en moest waarschijnlijk de Duitse minister van financiën Schauble of een van zijn medewerkers treffen.  Schauble heeft zich steeds als hardliner tegen Griekenland opgesteld.  Als de enveloppe gewoon geopend was, had die tot zware verwondingen kunnen leiden.

Op Twitter bevestigde Georgiadis dat zijn naam als afzender gebruikt werd.  "Het is geen grap, het is jammer genoeg waar."  Aan de krant Bild zei de partijleider verder nog dat "de terrorist(en) inderdaad mijn naam gebruikt heeft of hebben, omdat ik in Griekenland bekend sta als vriend van mijnheer Schäuble".

Afbeeldingsresultaat voor Άδωνις Γεωργιάδης

Adonis Georgiadis

09:51 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 06 maart 2017

OPNIEUW KRIMP VOOR GRIEKSE ECONOMIE?

OPNIEUW KRIMP VOOR GRIEKSE ECONOMIE?

De Griekse economie is in het vierde kwartaal van 2016 sterk gekrompen.  De neergang bedroeg 1,2 % in vergelijking met de voorgaande periode, toen nog sprake was van een groei met 0,6 %.  Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Griekse statistiekbureau.

Bij een voorlopige raming in februari werd nog gemeld dat de krimp in het afgelopen kwartaal 0,4 % bedroeg.  De economie van het land stond onder druk door lagere consumentenbestedingen en een afgenomen export.  Het is de sterkste neergang van de Griekse economie sinds de zomer van 2015.

 

Over heel 2016 ging de Griekse economie volgens de lokale financiële pers 0,5 % achteruit.  Het gaat om een inschatting, de officiële cijfers volgen in april.

Griekenland hangt sinds 2010 aan het miljardeninfuus van Europa en het IMF.  In ruil voor de steunpakketten om het bankroet af te wenden, moet Griekenland verregaande hervormingen en besparingen doorvoeren.

Afbeeldingsresultaat voor ΠΤΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

19:33 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

vrijdag, 03 februari 2017

GRIEKSE BOEREN PROTESTEREN

GRIEKSE BOEREN PROTESTEREN

Griekse boeren hebben donderdag voor de vierde dag op rij met tractoren de grensovergang naar Macedonië in de omgeving van Evzoni geblokkeerd.  Langs beide kanten van de belangrijke grensovergang vormen zich lange files, aldus de Griekse media.

Ook de belangrijke snelweg Athene-Thessaloniki wordt sinds eind vorige week in de buurt van de stad Larissa gedurende enkele uren per dag versperd.  Een aantal boeren blokkeerde donderdag ook de baan die de havenstad Thessaloniki met haar luchthaven verbindt.  Passagiers konden de luchthaven wel via omwegen bereiken.

De boeren eisen dat de hervormingen van de regering onder de radicaal linkse premier Alexis Tsipras ongedaan worden gemaakt.  De regering heeft de belastingheffing van de boeren aanzienlijk verhoogd en de verlaagde dieselprijs waar boeren van konden genieten afgeschaft.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIME NEWS

18:20 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 02 februari 2017

TURKEN BLIJVEN GRIEKENLAND ONDER DRUK ZETTEN OM 8 MILITAIREN UIT TE LEVEREN

TURKEN BLIJVEN GRIEKENLAND ONDER DRUK ZETTEN OM 8 MILITAIREN UIT TE LEVEREN

De spanning tussen Griekenland en Turkije, onder meer als gevolg van de weigering van Athene om 8 Turken uit te leveren, is donderdag verder opgelopen.  Beide landen hebben schepen gestuurd naar enkele betwiste eilandjes (grote rotsen) tussen elkaars grenzen.  Turkije heeft ondertussen 138 keer het Griekse luchtruim geschonden boven de eilandjes

De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Kotzias waarschuwde dat zijn land "helemaal geen spanningen wil, maar niet zal toegeven aan druk" van Turkije.

Kort na de weigering om 8 Turkse militairen uit te leveren voeren er zondag opeens Turkse marinevaartuigen bij enkele rotsen tussen het Griekse eiland Kalimnos en de kust van de Turkse provincie Mugla. Athene stuurde een fregat. De onbewoonde rotseilandjes heten in Griekenland Imia-eilandjes en in Turkije Kardak-eilandjes.

De Griekse defensieminister Kammenos is deze week zelf naar het gebied, circa 320 kilometer ten zuidoosten van Athene, gevlogen en inspecteerde het vanuit de lucht. Dit leidde tot woede in Ankara, waar minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu waarschuwde "dat ongewenste ongelukken, ongewenste gevolgen kunnen hebben voor de relatie tussen beide landen".

Een Griekse rechtbank heeft geweigerd Turkse militairen uit te leveren.  Zij weken half juli uit tijdens een poging tot staatsgreep in Turkije.  Ankara verdenkt ze van medeplichtigheid.  De Grieken wijzen erop dat er zoiets als scheiding der machten bestaat in hun land en dat de regering zomaar geen vonnissen van een rechtbank kan herroepen.

19:23 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 31 januari 2017

GRIEKENLAND HEEFT NIEUWE WERKWIJZE OM CASH BETALINGEN TE ONTMOEDIGEN

GRIEKENLAND HEEFT NIEUWE WERKWIJZE OM CASH BETALINGEN TE ONTMOEDIGEN

Griekenland heeft een nieuwe manier gevonden om het gebruik van cash geld te ontmoedigen. Sinds begin dit jaar zijn belastingbetalers verplicht om een bepaald percentage van hun uitgaven met een bankkaart of via internetbankieren te doen.  Halen ze dat quotum niet, dan moeten ze over het verschil een boete van 22% betalen.  Deze maatregel geldt niet alleen voor werknemers, maar ook voor werklozen en gepensioneerden.

Grieken met een inkomen tot 10.000 € per jaar moeten tenminste 10% van dat bedrag elektronisch betalen.  Verdien je 10.000 tot 30.000 € per jaar, dan moet je 15% daarvan giraal betalen.  Grieken die meer dan 30.000 € verdienen moet zelfs tenminste 20% van hun inkomen via een bankkaart, creditcard of internetbankieren uitgeven.

Afbeeldingsresultaat voor CASH GREECE

18:13 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zondag, 29 januari 2017

TURKIJE PROVOCEERT GRIEKENLAND DOOR MET OORLOGSSCHIP IN GRIEKSE WATEREN TE VAREN

TURKIJE PROVOCEERT GRIEKENLAND DOOR MET OORLOGSSCHIP IN GRIEKSE WATEREN TE VAREN

Turkije heeft buurland Griekenland geprovoceerd door met een oorlogsschip de territoriale wateren van Griekenland in te varen.  Rond 10:30 u vanochtend naderden het schip en 2 speedboten de Imia eilanden (nabij Kos).

Griekenland en Turkije twisten al ruim 20 jaar over deze onbewoonde eilandjes in de Egeïsche Zee.  De Griekse marine reageerde door een fregat naar het Turkse oorlogsschip te sturen.  Het fregat escorteerde de Turkse schepen buiten de Griekse wateren.

Griekenland beschouwt het incident als een reactie op het besluit van het hooggerechtshof om 8 Turkse militairen niet uit te leveren aan Turkije.  Ze worden verdacht van medeplichtigheid aan de coup in juli.

De militairen vluchtten na de coup met een helikopter naar Griekenland.  Donderdag wees het hooggerechtshof het uitleveringsverzoek af omdat het onwaarschijnlijk is dat ze een eerlijk proces krijgen in Turkije.  Dat besluit vergroot de spanningen tussen de 2 landen.

TOYRKIA 1

reactie van Griekenland tot de "games" Turken Imia (foto & vid)

18:55 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 28 januari 2017

IMF: "GRIEKSE SCHULD ONHOUDBAAR"

IMF: "GRIEKSE SCHULD ONHOUDBAAR"

De Griekse schuld is 'onhoudbaar' en 'explosief op de lange termijn', zo blijkt uit een rapport van het Internationaal Monetair Fonds IMF dat vandaag gelekt werd.  De instelling, die al een tijdje op een andere lijn zit dan Europa als het gaat over Griekenland, roept de eurozone op om 'geloofwaardiger' schuldverlichtingsmaatregelen te treffen.

Met deze analyse lijkt het weinig waarschijnlijk dat het IMF aan het derde reddingsplan voor Griekenland zal deelnemen.  De Duitsers hadden daar nochtans op aangedrongen zodat de eurolanden niet als enige met geld over de brug moeten komen.

In het rapport luidt het letterlijk dat de Griekse schuld onhoudbaar is, "zelfs als de hervormingen volledig worden toegepast".  De staatsschuld en de financieringsbehoeften worden volgens het IMF "explosief" op de lange termijn.  De staatsschuld zou zonder schuldverlichting tegen 2060 oplopen tot 275 % van het bruto binnenlands product.

De eurozone wordt in het rapport opgeroepen om veel meer te doen om de schulden van Griekenland te verlichten.  Het gaat dan bijvoorbeeld om uitstel voor de rentelasten tot 2040 en verlenging van de looptijd van de leningen tot 2070.

Afbeeldingsresultaat voor imf

19:12 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

vrijdag, 06 januari 2017

BANKKAARTBETALINGEN ZORGEN VOOR MEER BTW-INKOMSTEN IN GRIEKENLAND

BANKKAARTBETALINGEN ZORGEN VOOR MEER BTW-INKOMSTEN IN GRIEKENLAND

De penibele situatie van de Griekse banken blijkt onverwacht een positieve kant te hebben.  De btw-inkomsten van de Griekse staat liggen sinds 2015 een stuk hoger dan geraamd.  
 
Grieken kiezen er steeds vaker voor om te betalen met de bankkaart, omdat er nog altijd limieten gelden voor de opnames van contant geld.  Tussen de zomer van 2015 en 2016 vloeide zo'n 600 tot 900 miljoen € extra aan btw de schatkist in.  En dat terwijl de bestedingen juist licht afnamen, en de btw-percentages gelijk bleven.  Dan moeten de extra inkomsten wel komen door een betere belastinginning, concludeert de centrale bank.

En die is weer het gevolg van het feit dat Grieken 2 keer zoveel van hun bestedingen als vorig jaar met de bankkaart of creditcard afrekenen.  Dat maakt het voor winkeliers moeilijker de belasting te ontduiken; elektronische transacties zijn immers te traceren.  Contant geld laat daarentegen geen sporen achter.

Dat Grieken steeds vaker hun bankkaart gebruiken, komt door de beperkingen op de opname van contant geld.  Die werden in juni vorig jaar van kracht om te voorkomen dat de Griekse banken zouden leeglopen.  Grieken namen immers massaal hun geld op uit angst over de uitkomst van het referendum over een internationaal reddingspakket.  Het risico bestond dat Griekenland uit de eurozone moest.

De beperkingen worden langzaamaan versoepeld, maar zomaar je hele saldo opnemen is er nog steeds niet bij.  Er geldt een limiet van 840 € per 2 weken: 60 € per dag.  Maar betalen met bankkaart of creditcard kan onbeperkt.  Niet zo vreemd dus dat banken het afgelopen jaar honderdduizenden extra bankkaarten uitgaven.  Winkeliers en horecagelegenheden hebben massaal betaalautomaten aangeschaft, bang om anders omzet te missen.

En dus gebeurt in Griekenland nu wat bij ons heel normaal is: boodschappen afrekenen met je bankkaart.  Tot anderhalf jaar geleden was dat ondenkbaar.  Vooral kleine supermarkten hadden vaak slechts 1 betaalautomaat, verstopt op de servicebalie.  Nu staat er een bij elke kassa.  Toeristen kunnen steeds vaker hun gyros, tzatziki en ouzo met de pin afrekenen, zonder eerst op zoek te hoeven naar een geldautomaat.  Ook kaartjes voor de metro van Athene kun je nu met de bankkaart betalen.

De extra belastinginkomsten zijn welkom in het land dat paar keer bijna failliet ging.  Volgens schattingen speelt ongeveer een kwart van de economische activiteit in Griekenland zich buiten het blikveld van de belastingdienst af.  Daardoor loopt de schatkist jaarlijks meer dan 10 miljard € mis.

De regering ziet het bevorderen van betalen met de kaart als een manier om ontduiking terug te dringen.  Horeca, artsen, advocaten en nieuwe bedrijven worden verplicht betaalautomaten te plaatsen.  Alleen uitgaven met een betaalpas, komen in aanmerking voor aftrek van de inkomstenbelasting.

De Grieken bevinden zich ondanks de stijging in Europees perspectief nog steeds diep in de achterhoede van het elektronische betalingsverkeer.  Een Nederlander trok in 2015 zo'n 190 keer zijn bankkaart, een Griek 12 keer. Ook de belastinginning is nog lang niet op orde.  In 2015 werd driekwart van de aanslagen daadwerkelijk geïnd.  De rest kunnen of willen burgers en bedrijven niet betalen.  Ze staan samen voor 94 miljard € bij de belastingdiensten in het krijt.

Afbeeldingsresultaat voor GREEK BANK CARD

19:22 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 24 december 2016

GESPREKKEN SCHULDVERLICHTING GRIEKENLAND HERVAT

GESPREKKEN SCHULDVERLICHTING GRIEKENLAND HERVAT

18:31 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zondag, 18 december 2016

DIJSSELBLOEM OP HET MATJE WEGENS TE STRENG VOOR GRIEKENLAND

DIJSSELBLOEM OP HET MATJE WEGENS TE STRENG VOOR GRIEKENLAND

De voorzitter van de Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, wordt op het matje geroepen door zijn Europese partijgenoten.  Zij zijn boos dat hij schuldverlichting voor Griekenland opschort, omdat de Griekse premier Tsipras een soort Kerstbonus wil uitkeren aan 1,6 miljoen Grieken met een pensioentje van niks.  Het kost de staatskas wel 617 miljoen €.

Met zijn maatregel schopt Dijsselbloem wel tegen het zere been van de sociaaldemocratische fractie in Europa, die de Nederlander al lang veel te streng voor Griekenland vindt.  'Fout', 'ongerechtvaardigd' en 'onaanvaardbaar', klinkt het boos.

Dijsselbloem, eisen ze, moet zich komen verantwoorden op een speciale bijeenkomst van de politieke leiders in het parlement om dit 'onaanvaardbare besluit' uit te leggen, en ook Commissievoorzitter Juncker - doorgaans veel aardiger voor Griekenland - moet daarbij aanwezig zijn.

,,Niemand in de Eurogroep kan zomaar een genomen besluit terugdraaien zonder daarover de andere ministers van de eurozone zelfs maar te raadplegen", aldus de Franse economisch woordvoerster Pervenche Berès.  ,,Sociaal beleid mag niet in gijzeling worden genomen vanwege onderhandelingen over schuldverlichting."  ,,Wij denken dat Griekenland zich grote opofferingen heeft getroost en zijn verplichtingen ruimschoots is nagekomen", aldus haar Duitse collega Udo Bullmann.

De Eurogroep besloot eerder deze maand Griekenland iets tegemoet te komen door beperkt uitstel van schuldaflossingen, maar meteen daarna besloot Tsipras tot de Kerstbonus en een belastingverlaging voor winkeliers op eilanden met grote migratiedruk.  Zijn schuldeisers willen nu eerst weten wat dit betekent voor de kredietwaardigheid van Griekenland, dat toch al een staatsschuld van rond de 180 % torst en de ene miljardenlening na de andere geniet.  Pikant detail is dat Tsipras, leider van het extreemlinkse Syriza, de laatste tijd nauwe contacten onderhoudt met de Europese sociaaldemocraten.  Ook gisteren was hij weer als waarnemer op hun partijberaad.

Afbeeldingsresultaat voor Ντάισελμπλουμ

18:31 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zondag, 11 december 2016

BEGROTING 2017 GOEDGEKEURD IN GRIEKS PARLEMENT

BEGROTING 2017 GOEDGEKEURD IN GRIEKS PARLEMENT

Het Griekse parlement heeft zaterdagavond de voorgestelde begroting voor het komende jaar goedgekeurd. In de nieuwe plannen wordt voor meer dan 1 miljard € extra bezuinigd en 1 miljard € aan nieuwe belastingen geheven.

Het parlement stemde met 152 stemmen voor de nieuwe begroting. 146 parlementariërs waren tegen, schrijft Reuters.  De nieuwe belastinginkomsten moeten vooral komen uit hogere tarieven voor producten als alcohol en het gebruik van telefoons.  Volgens premier Tsipras is de begroting het “laatste eindje” van de financiële crisis waarin het land al bijna tien jaar verkeert.

Tsipras kondigde ook aan dat de Griekse economie volgend jaar met 2,7 % zal groeien en dat de beoordeling naar aanleiding van het derde steunpakket dat Griekenland van de andere Europese lidstaten heeft ontvangen binnenkort zal worden afgerond.  De premier gaat ervan uit dat die beoordeling positief is en niet tot extra bezuinigingsmaatregelen zal leiden.

Critici zijn minder positief en denken dat de economische groei wordt overschat.  Ze wijzen naar de almaar stijgende staatsschuld van Griekenland.  Die is op dit moment zo'n180 % van het nationaal inkomen, meer dan 3 keer de toegestane Europese norm van 60 %.

Onlangs besloten de Europese ministers van Financiën van de Eurogroep dat de Grieken op korte termijn een vorm van schuldverlichting krijgt.  Ook op lange termijn zou Griekenland schuldenverlichting krijgen.  Het zou kunnen oplopen tot een vermindering van 45 miljard € van de Griekse schuld in 2060.  Deze maand besluit het IMF of het gaat meebetalen aan het huidige steunpakket voor de Grieken.  Een van de voorwaarden die het IMF stelt voor deelname is schuldverlichting.

Τσακαλώτος: Αισθανόμαστε προδομένοι από τη στάση του ΔΝΤ

13:31 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

vrijdag, 09 december 2016

TSIPRAS WIL ARME BEJAARDEN EXTRAATJE GEVEN, EU WIL DIT EERST BEKIJKEN

TSIPRAS WIL ARME BEJAARDEN EXTRAATJE GEVEN, EU WIL DIT EERST BEKIJKEN

19:16 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende