donderdag, 15 december 2016

2.500 JAAR OUDE STAD ONTDEKT OP GRIEKSE HEUVEL

2.500 JAAR OUDE STAD ONTDEKT OP GRIEKSE HEUVEL

Zweedse onderzoekers hebben een 2.500 jaar oude Griekse stad ontdekt. De ontdekking werd gedaan toen een kleinere, onbelangrijke nederzetting werd onderzocht door de Universiteit van Gothenburg en Bournemouth.

Het onderzoeksteam onderzocht de resten van de stad aan de rand van het dorp Vlochós, tussen de steden Larissa en Trikala, op zo'n 5 uur rijden van Athene.  De onderzoekers ontdekten onder meer op de top van een heuvel resten van torens, muren en stadspoorten.  ,,We vonden een plein en een stratennetwerk dat suggereert dat we met een vrij grote stad van doen hebben",  aldus Rönnland.

Enkele ruïnes waren bekend, maar de omgeving was veel groter dan gedacht, aldus hoofdonderzoeker Robin Rönnlund. Hij is erg enthousiast over de ontdekking, maar begrijpt niet dat de stad van 40 hectare onontdekt is gebleven.

De oudste vondsten stammen uit de periode rond 500 voor Christus, maar de stad lijkt met name tussen de vierde en derde eeuw voor Christus gefloreerd te hebben.  "Oud aardewerk en munten kunnen helpen om de stad te dateren", zegt Rönnland.

De archeologen hopen dat zij met de ontdekking de mysteries rond de Griekse beschaving kunnen oplossen, zoals de gewelddadige periode met de Romeinen. Rönnland: "Er is heel weinig bekend over oude steden in de regio en veel onderzoekers namen eerder aan dat het westelijke deel van Thessalië gedurende de Oudheid een achtergebleven gebied was."

Θραύσμα από αγγείο του 6ου αιώνα π.Χ που βρέθηκε στο σημείο  Een stukje aardewerk is teruggevonden uit het eind van de zesde eeuw voor Christus

Η «χαμένη πόλη» της Θεσσαλίας είναι γνωστή από το 1806Η «χαμένη πόλη» της Θεσσαλίας είναι γνωστή από το 1806

dinsdag, 23 augustus 2016

OUDSTE BOOM VAN EUROPA STAAT IN GRIEKENLAND

OUDSTE BOOM VAN EUROPA STAAT IN GRIEKENLAND

In het Pindosgebergte in de Griekse provincie Epirus hebben wetenschappers de oudste boom van Europa ontdekt. De Bosnische den, die 'Adonis' werd gedoopt,  begon waarschijnlijk in het jaar 941 te groeien uit een kiemplantje, zo laat de Universiteit van Stockholm weten.  Zij deden het onderzoek samen met de universiteit van Mainz en die van Arizona.

De onderzoekers berekenden de leeftijd van de boom door in de stam te boren.  "Om de boom te dateren, moesten we er een stuk hout uithalen dat liep van de buitenkant tot de kern van de stam", verklaart hoofdonderzoeker Paul Krusic.  In het het houtmonster uit de stam telden de onderzoekers 1075 jaarringen, wat suggereert dat de boom in 941 moet zijn ontstaan. 

"Het is ongelooflijk dat zo'n groot en complex organisme al die tijd heeft kunnen overleven", aldus Krusic.

Rond de boom zijn in de loop van de geschiedenis meerdere rijken ontstaan en weer uiteen gevallen, zo benadrukt de onderzoeker. "Denk aan het Byzantijnse rijk, het Ottomaanse rijk en alle mensen die daar hebben gewoond.  Al die menselijke activiteit had gemakkelijk kunnen leiden tot de dood van deze boom."

De onderzochte boom is echter niet uniek.  In de directe omgeving staan meer dennenbomen die vermoedelijk ook ruim 1.000 jaar oud zijn.  Ook deze bomen willen de wetenschappers onderzoeken. 

Door de stammen en jaarringen van de eeuwenoude dennen te bestuderen hopen ze meer inzicht te krijgen in het proces van klimaatverandering in de afgelopen 1.000 jaar.

De oudste boom ter wereld staat trouwens ook in Griekenland, dat is een olijfboom in Vouves, nabij Kolimbari op het eiland Kreta.

Hoog in Pindos, de oudste boom van Europa

zaterdag, 13 augustus 2016

PHELPS STOOT LEONIDAS VAN TROON NA MEER DAN 2.000 JAAR

PHELPS STOOT LEONIDAS VAN TROON NA MEER DAN 2.000 JAAR

De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps schreef deze week geschiedenis op de Olympische Spelen door zijn dertiende individuele gouden medaille binnen te rijven.  Met die overwinning sneuvelt een eeuwenoud record van Leonidas van Rhodos, die 12 individuele Olympische titels op zijn palmares heeft staan.  Wie was die Griek, wiens record maar liefst 2.168 jaar stand hield?

“Veel weten we niet over hem, maar in zijn tijd moet hij één van de grote kampioenen geweest zijn”, zo begint Willy Clarysse, professor emeritus Oude Geschiedenis aan de KU Leuven.  “Gedurende 4 opeenvolgende Olympiades behaalde hij 12 olijfkransen, het equivalent van de gouden medaille.  Zijn disciplines waren de stadion, wat ongeveer overeenkomt met de 200 meter van vandaag, de diaulos, wat bijna 400 meter was en de wapenloop, waarbij de atleten 400 meter in gevechtsuitrusting – inclusief schild – moesten afleggen”.

“Toch is het moeilijk om atletiek met zwemmen te vergelijken", zegt Clarysse.  "In het zwemmen zijn er veel meer medailles te rapen.  Dat doet natuurlijk niets af aan de prestatie van Michael Phelps, maar eigenlijk zouden we voor de juistheid de vergelijking moeten trekken tussen Leonidas van Rhodos en pakweg Carl Lewis.  Die haalde 7 individuele gouden medailles”.

19:06 Gepost door Yamas in Geschiedenis, sport, Weetje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 19 juli 2016

GRIEKSE STAD UNESCO WERELDERFGOED

GRIEKSE STAD UNESCO WERELDERFGOED

De Unesco heeft de Griekse stad Philippi  of Filippi,  een stad uit het antieke Macedonië die christenen vooral kennen door de brief van de apostel Paulus aan de Filippenzen, erkend als Werelderfgoed van de Mensheid.   Volgens de overlevering zette Paulus in de stad voor het eerst een voet op Europese bodem en werd er ook een tijdlang gevangengezet.  Daarna reisde hij door naar Thessaloniki.

Paulus stichtte er in 49/50 na Christus een christelijke gemeenschap,  de eerste gemeenschap van christenen in Europa.  In de stad stond een van de oudste kerken van Griekenland.  In de Byzantijnse periode werden er vele kerken gebouwd.  De resten ervan zijn unieke getuigen van de eerste eeuwen van het christendom.  De stad werd na de verovering door de Ottomaanse Turken in de 14e eeuw verlaten en is nu een archeologische site.

De site bevindt zich tussen de steden Kavala en Drama in het noorden van Griekenland.

 

18:33 Gepost door Yamas in Actualiteit, Geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 20 juni 2016

WEST-VLAMING LOST MYSTERIE VAN GRIEKSE AMFITHEATERS OP

WEST-VLAMING LOST MYSTERIE VAN GRIEKSE AMFITHEATERS OP

Het oude mysterie van de geweldige akoestiek van het Griekse amfitheather in Epidaurus is eindelijk opgelost, aldus live Science en dat gebeurde door toedoen van een Vlaamse natuurkundige.  

Wetenschappers vragen zich al decennia af wat het geheim is van de hoge geluidskwaliteit van het theater van Epidaurus en ontwikkelden door de jaren heen verschillende theorieën.  Het oude theater van Epidaurus is ontworpen door Polykleitos in de 4e eeuw voor Christus.  De originele 34 rijen werden in de Romeinse tijd uitgebreid met 21 extra rijen.  Het biedt plaats aan 14.000 mensen.  Het theater wordt nog steeds bewonderd om zijn uitzonderlijke akoestiek, die een bijna perfecte verstaanbaarheid van onversterkte gesproken woorden toestaan ​​van het voortoneel naar alle 14.000 toeschouwers, ongeacht hun zitplaatsen.

Door de jaren heen zijn verschillende theorieën ontwikkeld om het verschijnsel te verklaren, zowel academische als amateurs.  Sommige van deze theorieën suggereren dat de heersende winden het geluid meedroegen of dat maskers de stemmen versterkten.

Nu hebben onderzoekers van het Georgia Institute of Technology, waaronder de Vlaamse professor Nico Declercq,  ontdekt dat de kalksteen waaruit de zetels gemaakt zijn voor een filterende werking zorgt waarbij de lage frequenties van de stemmen geminimaliseerd worden en dus het achtergrondlawaai onderdrukt wordt.  Bovendien kaatsen de rijen van de kalkstenen zetels de hoge frequenties terug naar het publiek en verbeteren daarbij het effect, aldus Live-Science.

"Toen ik dit probleem voor het eerst bestudeerde, dacht ik dat de prachtige akoestiek te danken was aan de oppervlaktegolven die het theater beklommen met bijna geen demping.   Terwijl de stemmen van de acteurs werden gedragen, had ik niet verwacht dat de lage spraakfrequenties ook werden uitgefilterd tot op zekere hoogte" zegt professor Nico Declercq.  

Nico Declercq is een 41-jarige wetenschapper, afkomstig uit het West-Vlaamse Deerlijk, die hoogleraar is aan het Georgia Institute of Technology in Atlanta en Georgia Tech Lorraine in Frankrijk.  Hij legt zich toe op niet-destructief onderzoek van materialen, op akoestiek, op theoretische en experimentele lineaire en niet-lineaire ultrasone golven en op akoesto-optica.

Epidavros.jpg

Het antieke theater van Epidaurus (eigen foto)

19:56 Gepost door Yamas in Actualiteit, Geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 26 mei 2016

GRAF VAN ARISTOTELES GEVONDEN?

GRAF VAN ARISTOTELES GEVONDEN?

Volgens de Griekse openbare omroep ERT is de kans groot dat archeologen het graf van Aristoteles hebben gevonden.  Het zou zich op de archeologische site van Stageira bevinden.

Hij is één van de meest invloedrijke filosofen die de Westerse wereld ooit heeft gekend: Aristoteles, de Griekse wijsgeer die leefde van 384 tot 322 voor Christus.

Na 20 jaar opgravingen in zijn geboortestad Stageira beweert archeoloog Kostas Sismanides nu zijn graf te hebben ontdekt, zo meldt de ERT.

"We hebben sterke aanwijzingen dat we zijn graf hebben gevonden", zo zei hij in de marge van de wetenschappelijke conferentie "Aristotle, 2.400 years" in Thessaloniki.  "Harde bewijzen heb ik niet, maar alles wijst er wel op dat het om zijn graf gaat, van de locatie van de tombe tot de periode waarin die is opgericht."

Aristoteles blies zijn laatste adem uit in de Zuid-Griekse havenstad Chalkis.  Na zijn dood zouden inwoners van Stageira zijn as naar zijn geboorteplek hebben meegenomen en in een hoefijzervormig gebouw hebben bijgezet.

donderdag, 21 april 2016

OLYMPISCHE VLAM IN ONTSTOKEN IN OLYMPIA

OLYMPISCHE VLAM IN ONTSTOKEN IN OLYMPIA

De olympische vlam voor de Olympische Spelen in Brazilië is kort voor het middaguur ontstoken.  Dat gebeurde tijdens een traditionele ceremonie tussen de ruïnes in het oude stadje Olympia in Griekenland, de bakermat van de Olympische Spelen.

Bij de plechtigheid waren er tal van toespraken. ‘Het is een eer om hier te zijn, Rio is klaar om geschiedenis te schrijven.  Laten we de droom samen beleven, Rio wacht op jullie’, stelde Carlos Nuzman, de voorzitter van het organisatiecomité van Rio 2016.

‘Deze Olympische Spelen zullen een boodschap van hoop en vreugde in moeilijke tijden zijn’, klonk het bij Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Acteurs in oude Griekse kostuums deden de vlam ontbranden met behulp van parabolische spiegels.  Daarna vertrekt het vuur op een lange tocht doorheen het land.  De Griekse topturner Eleftherios Petrounias kreeg de eer als eerste de olympische toorts te dragen.  De regerende wereldkampioen aan de ringen kreeg de toorts op het einde van de ceremonie uit handen van de ‘Hoge Priesteres’ Katerina Lehou en geeft hem op zijn beurt na een korte tocht door aan de Braziliaanse oud-volleybalspeler Giovane Gavio, een 2-voudig olympisch kampioen.

Het einde van de tocht ligt op 27 april in het stadion van Panathinaikos in Athene, waar de eerste moderne Olympische Spelen werden gehouden in 1896. Na een passage door Griekenland en Zwitserland (via Lausanne, waar het IOC-hoofdkwartier is gevestigd), belandt de vlam op 3 mei in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia.  Daarna gaat het via 328 Braziliaanse steden naar Rio de Janeiro, de gaststad van de Olympische Spelen 2016. In totaal worden er zo’n 12.000 lopers ingeschakeld.  De Spelen zelf vinden plaats van 5 tot 21 augustus.

Ανάβει σήμερα στην Αρχαία Ολυμπία η Φλόγα για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο

18:28 Gepost door Yamas in Actualiteit, Cultuur, Geschiedenis, sport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

vrijdag, 08 januari 2016

KNOSSOS WAS 3 KEER GROTER DAN GEDACHT

KNOSSOS WAS 3 KEER GROTER DAN GEDACHT

Archeologen hebben op het eiland Kreta artefacten en structuren ontdekt die suggereren dat de oude stad van Knossos, nabij Heraklion, groter en rijker was dan eerder werd gedacht.

Knossos wordt geacht Europa's oudste stad te zijn.  Het was een epicentrum van de Egeïsche en de mediterane handel en cultuur, maar historici dachten dat de stad, na zo'n 600 jaar bekendheid tijdens de Griekse Bronstijd, in verval geraakte in het kielzog van een sociaal-politieke ineenstorting rond 1200 voor Christus

De laatste opgravingen suggereren evenwel een positiever traject waarbij Knossos economisch en politiek succesrijk was tot ver in de IJzertijd.

Het merendeel van de nieuwe artefacten - brons en andere metalen, sieraden, aardewerk en allerlei statussymbolen - werden gevonden op begraafplaatsen.  De archeologische vondst onthult een rijke handelsstad, ook na de ineenstorting van de Egeïsche paleizen.

"Geen enkele andere site had zo'n omvangrijke invoer in de Egeïsche periode," verklaarde de leider van de opgravingen Antonis Kotsonas, assistent-professor klassieke oudheid aan de Universiteit van Cincinnati, in een persbericht.

De onlangs opgegraven begraafplaatsen bewijzen ook dat Knossos veel groter was dan eerder gedacht.

23:04 Gepost door Yamas in Actualiteit, Cultuur, Geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

vrijdag, 01 januari 2016

GEZONKEN ANTIEKE HAVEN VAN LECHAION TERUGGEVONDEN

GEZONKEN ANTIEKE HAVEN VAN LECHAION TERUGGEVONDEN

Bij archeologische opgravingen in de de oude haven van Lechaion in Korinthe heeft een Grieks-Deens onderzoeksteam een spectaculaire ontdekking gedaan. De Universiteit van Kopenhagen verspreidde hierover een persbericht.

Door gebruik te maken van innovatieve 3D-technologie- 2 enorme stenen pieren, een kleinere pier, houten caissons, een golfbreker en een entreekanaal kwamen de onderzoekers uit op 3 binnenhavens van Lechaion.

De grote verrassing is vooral de ontdekking van de goed bewaarde houten caissons uit het midden van de vijfde eeuw.   Dergelijke oude vondsten van organisch materiaal zijn uiterst zeldzaam in de Middellandse Zee vanwege de watertemperatuur en het hoge zoutgehalte.

De onderzoekers van het Griekse Ephoraat van onderwateroudheden, de Universiteit van Kopenhagen en het Deense Instituut in Athene werken al 2 jaar samen aan het Lechaion Harbour Project (LHP).

 

Lechaion was 1 van de 2 havens van de antieke stad Korinthe en kende bruisende maritieme activiteiten gedurende een periode van meer dan 1.000 jaar.  Vanuit Lechaion vertrokken schepen met handelswaar, kolonisten en militairen naar andere havens in het Middellandse Zeegebied en daarbuiten.

Lecahaion ligt ietwat ten westen van het moderne Korinthe en was in de oudheid een zeer belangrijke stadstaat, op militair en economisch gebied.  Het had een strategische positie en controleerde de doorgang tussen de oostelijke en westelijke Middellandse Zee.  Door de handel floreerde de stad en beschreef Homerus ze reeds als ‘welvarend'.  De haven van Lechaion werd destijds, tussen 521 en 551 voor Christus verwoest door een tsunami.

zaterdag, 19 december 2015

ARCHEOLOOG BEWEERT SCHIJF VAN PHAISTOS ONTCIJFERD TE HEBBEN

ARCHEOLOOG BEWEERT SCHIJF VAN PHAISTOS ONTCIJFERD TE HEBBEN

De godin van de liefde, de Minoïsche Astarte, is de sleutelfiguur die het mysterie van de schijf van Phaistos ontsluit.  Dat zegt Gareth Owens, taalkundige, archeoloog en coördinator van het Erasmusprogramma van de Technologische Universiteit van Kreta.

De schijf van Phaistos werd in 1908 gevonden bij archeologische opgravingen op het eiland Kreta. Het gaat om een aardewerken schijf waarop aan beide zijden in een spiraalvorm met stempeltjes een soort pictogrammen zijn ingedrukt die mogelijk een alfabet vormen.  Er wordt al jaren lang geprobeerd om te ontcijferen wat erop staat.

Owens, die al een tijdje de schijf probeert te ontcijferen, verklaarde nu dat hij, na het vinden van nieuwe informatie, zijn theorie iets bijgestuurd heeft ten opzichte van hetgeen hij een jaar geleden opperde.  De focus is niet langer de "zwangere moeder", zoals oorspronkelijk gedacht, maar een "zwangere godin"die vorm krijgt in het gezicht van Astarte, de godin van de liefde.

Volgens Owens is er geen twijfel dat het over een religieuze tekst gaat.  "Dit blijkt uit een vergelijking gemaakt met andere religieuze woorden in andere inscripties uit de heilige bergen van Kreta.  We hebben woorden die precies hetzelfde zijn" aldus Owens.  "Ik vermoed dat de schijf van Phaistos een hymne is voor Astarte, de godin van de liefde.  Op de schijf zijn woorden gevonden die ook voorkomen op Minoïsche offers.

De archeoloog zegt dat hij bovendien gelooft dat de ene kant van de Schijf van Phaistos gewijd is aan de zwangere moeder godin en de andere aan de Minoïsche godin Astarte.

Over het belang van de figuur, merkt Owens op dat de Minoïsche Astarte de godin van de liefde, de oorlog en de bergen was en haar oorsprong in het oosten ligt.  "Van het oude Mesopotamië, in het huidige Turkije, ging Astarte naar Cyprus en werd Venus".

 

disque de Phaistos

zondag, 13 december 2015

VN STEUNT GRIEKENLAND IN VRAAG TOT TERUGGAVE VAN PARTHENONFRIEZEN

VN STEUNT GRIEKENLAND IN VRAAG TOT TERUGGAVE VAN PARTHENONFRIEZEN

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties  besliste vorige woensdag dat de Parthenonfriezen (ook wel bekend als de Elginmarbles) moeten teruggegeven worden aan Griekenland, 

Een totaal van 74 landen, waaronder een aantal EU-lidstaten, de Latijns-Amerikaanse landen en de Arabische en Afrikaanse landen, accepteerde het voorstel van Griekenland voor de teruggave van op onrechtmatige wijze verwijderde cultuurgoederen, dit als onderdeel van de voortdurende inspanningen om het cultureel erfgoed van de wereld te beschermen.

De definitieve tekst van het besluit van de VN, die door Griekenland om de drie jaar werd ingediend, haalt ook de rol aan van Griekenland als "wieg van kennis en cultuur", die altijd gestreden heeft voor de verdediging van de bescherming van cultureel erfgoed van de wereld.

De beslissing van woensdag veroordeelt ook de vernietiging van cultureel erfgoed in conflictgebieden, met inbegrip van de bezette gebieden, alsmede de illegale handel in cultuurgoederen door terroristische groeperingen en militanten.

De steun van de VN kwam een ​​dag nadat de Griekse regering aangekondigd dat ze hun plannen jn de zoektocht naar de terugkeer van de sculpturen hadden gewijzigd en niet langer beroep zou doen op de diensten van het high-profile juridisch team onder leiding van Amal Alamuddin, en dat in plaats daarvan een diplomatieke campagne zou gelanceerd worden om te onderhandelen met het British Museum.

12:25 Gepost door Yamas in Actualiteit, Geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

vrijdag, 11 december 2015

ONDERWATERPARK MET SCHEEPSWRAKKEN NABIJ EVIA

ONDERWATERPARK MET SCHEEPSWRAKKEN NABIJ EVIA

Nabij het Griekse eiland Evia komt een 'archeologisch onderwaterpark' voor duikers.  Dat heeft het Griekse ministerie voor Cultuur bekendgemaakt.

Het 'park' bestaat uit 19 archeologische locaties in de Egeïsche Zee rond Evia, die voor het publiek toegankelijk worden gemaakt.  Evia is het op één na grootste eiland van Griekenland en populair bij duikers.

De verschillende locaties tellen in totaal 26 scheepswrakken.  Deze schepen stammen uit de tijd van het Byzantijnse Rijk, in de late oudheid.  Er wordt gezocht naar meer gezonken schepen, zodat het park verder uitgebreid kan worden.

De Griekse autoriteiten willen het land hiermee nog aantrekkelijker maken voor duikers.  Men hoopt ook dat het park de kwakkelende lokale economie zal stimuleren.

19:22 Gepost door Yamas in Actualiteit, Cultuur, Geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

woensdag, 25 november 2015

VERLOREN GRIEKS EILAND UIT DE OUDHEID ONTDEKT?

VERLOREN GRIEKS EILAND UIT DE OUDHEID ONTDEKT?

Een internationaal team van archeologen is ervan overtuigd dat ze een verloren eiland in het oosten van de Egeïsche Zee ontdekt hebben.  Ze gaan ervan uit dat ze het eiland gevonden hebben waarop in de Griekse Oudheid de stad Canae stond.  Dat blijkt tegenwoordig als schiereiland met het Turkse vasteland verbonden, niet zo ver van het Griekse eiland Lesbos.

National Geographic meldt dat het vermoedelijke Canae gelegen is op een van de 3 Arginusae-eilanden, die vooral bekend zijn van de slag bij Arginusae (406 v.Chr.) ten tijde van de Peloponnesische Oorlog tussen Athene en Sparta.  Het was een kleine, strategisch belangrijke stad, gelegen langs de handelsroute tussen de Zwarte Zee en de Turkse zuidkust.

De Arginusae liggen maar een paar 100 meter voor de huidige Turkse kust en heten nu de Garip-eilanden.  Volgens historische verslagen waren het er 3, maar tegenwoordig zijn er nog slechts 2 eilanden.  . 

Uit grondmonsters die de onderzoekers namen, leiden ze af dat zich in de Late Middeleeuwen een verbinding tussen het vasteland en het eiland heeft gevormd; ook 15-eeuwse Ottomaanse kaarten tonen een schiereiland.  Bovendien vonden de archeologen in zee overblijfselen van een oude haven uit de hellenistische tijd (323 tot 31 v.Chr.), een andere aanwijzing dat het schiereiland ooit een eiland was. 

De vraag is hoe het kon dat het eiland zich met het vasteland verbonden heeft.  Men vermoedt dat er zich sediment gevormd heeft door aardbevingen of eroderende landbouwgrond.   Om de loop van de gebeurtenissen te reconstrueren, willen de wetenschappers de leeftijd van de geologische lagen bepalen met behulp van koolstofdatering. 

De Slag bij Arginusae luidde indirect het einde van de Peloponnesische Oorlog (2 jaar later) in.  Athene won weliswaar de slag, maar de overwinning kreeg een bittere nasmaak.  Een plotselinge storm maakte het onmogelijk om Atheners te redden van wie de schepen waren vernietigd, en nadat de Atheense bevelhebbers huiswaarts waren gekeerd, stemden de burgers van Athene voor hun executie omdat ze de soldaten aan hun lot zouden hebben overgelaten.

“Deze executies waren een knauw voor het moreel van de Atheense bevelhebbers en leidde indirect tot de definitieve overgave aan Sparta een jaar later”, zegt Barry Strauss, historicus aan de Cornell University.  “De wraak van de burgers heeft bijgedragen tot hun uiteindelijke ondergang”, voegt Paul Cartledge van Cambridge University hieraan toe. 

Het is onwaarschijnlijk dat de houten scheepswrakken de tand des tijds hebben doorstaan, maar met het bodemonderzoek in combinatie met historisch bronmateriaal denken onderzoekers de toenmalige maritieme netwerken in het gebied beter in kaart te kunnen brengen. 

canae.png

Daar zou het antieke Canae ontdekt zijn, in de achtergrond de kust van Lesbos.

20:57 Gepost door Yamas in Actualiteit, Geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 02 november 2015

KRETENZISCH JONGETJE OP DE BARRICADEN VOOR TERUGKEER PARTHENONFRIEZEN UIT BRITISH MUSEUM

KRETENZISCH JONGETJE OP DE BARRICADEN VOOR TERUGKEER PARTHENONFRIEZEN UIT BRITISH MUSEUM

Dimitris Mpalis, een leerling van de 52ste stedelijke basisschool in Heraklion maakte onlangs een reis naar Londen met zijn familie.  Tijdens die reis bezochten ze heel wat toeristische attracties en zo belandden ze ook in het British Museum.  

Daar verraste de jongen iedereen, zijn familie incluis, door in één van de drukste museumzalen, die met de zogenaamde Parthenon Marbles (of de Parthenonfriezen) een Griekse vlag uit zijn broekzak te halen met daarop in stift geschreven de tekst 'Give them back now' en deze voor zich te houden.  Hij vroeg daarbij luidop om de friezen aan Griekenland terug te geven.  Zelfs zijn ouders wisten niet dat Dimitris dit van plan was.  Dat weerhield de vader er echter niet van om het gloriemoment van zijn zoon met zijn smartphone vast te leggen.  Op dat moment was toevallig ook een cameraploeg van de Chinese tv aan het filmen.  Daarna liet de jongen zich nog fotograferen voor heel wat van de bekende Griekse beelden.

Ondertussen is hij in zijn thuisland een held in de campagne voor het terugeisen van de Parthenonfriezen en wordt hij in tal van tv-shows opgevoerd.


19:03 Gepost door Yamas in Actualiteit, Cultuur, Geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zondag, 01 november 2015

22 ANTIEKE SCHEEPSWRAKKEN ONTDEKT VOOR GRIEKSE KUST

22 ANTIEKE SCHEEPSWRAKKEN ONTDEKT VOOR GRIEKSE KUST

In de Fourni-archipel in de Egeïsche Zee (nabij Samos) hebben archeologen een bijzonder unieke ontdekking gedaan.  Op de zeebodem vonden ze op 13 dagen tijd maar liefst 22 scheepswrakken.  De expeditie werd geleid door onderwaterarcheoloog Peter Campbell van de Universiteit van Southampton en de Griekse archeoloog George Koutsouflakis.  Toen ze bij de groep van 13 eilandjes arriveerden, hadden ze geruchten gehoord van artefacten van oude schepen die in de buurt gevonden werden. 

Tijdens hun allereerste duik trof het team meteen een scheepswrak aan, wat ze beschouwden als 'een goed voorteken'.  Na 5 dagen hadden de duikers al 10 scheepswrakken gelokaliseerd.  Op 1 dag vonden ze er vervolgens nog 6. 

Op dat ogenblik besloten de archeologen, volledig overweldigd door het succes van de expeditie, hun zoektocht naar nieuwe wrakken te staken, zodat ze zich zouden kunnen concentreren op de verzameling en verwerking van informatie over de schepen die ze aangetroffen hadden.  Maar tegen het einde van de expeditie vonden ze desondanks toch nog 6 nieuwe schepen.  Op 13 dagen kwam het totaal daarmee op 22 wrakken. 

Op deze korte tijdsspanne, vergrootte het team van Campbell en Koutsouflakis, dat bestaat uit zeearcheologen, lokale vissers en sponsduikers, het totaal gekende aantal historische scheepswrakken in Griekenland met 12 %.  De scheepswrakken dateren van 700 v. Chr. tot de 16de eeuw.  De oudste wrakken zijn meer dan 2500 jaar oud. 


Het grote aantal gezonken schepen suggereert niet zozeer dat de regio gevaarlijk was, maar eerder dat hier gedurende vele eeuwen een druk bevaren zeevaartroute passeerde.  Alle schepen volgden dezelfde handelsroute, die de Noord-Egeïsche Zee en Zwarte Zee verbond met de Levant, Cyprus, Palestina en Egypte. 

Alle 22 wrakken zijn handelsschepen, er werden geen oorlogsschepen aangetroffen. "Dat komt voor ons goed uit," aldus Campbell: "deze wrakken vertellen het verhaal van de gewone man en we willen graag ontdekken hoe het leven voor de gemiddelde zeiler er in 400 v. Chr. uitzag." 

Het team wil de regio in september 2016 verder uitkammen: ze verwachten nog meer schepen aan te treffen, al beseffen ze dat deze vondst uitzonderlijk was. "Ik denk niet dat ik ooit nog de kans zal krijgen om 22 scheepswrakken in één seizoen te vinden," zei Campbell: "het is echt een ontdekking die je maar eens in je leven doet."

10:07 Gepost door Yamas in Actualiteit, Cultuur, Geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 26 oktober 2015

3500 JAAR OUDE JUWELEN GEVONDEN IN GRIEKS GRAF

3500 JAAR OUDE JUWELEN GEVONDEN IN GRIEKS GRAF

Gouden zegelringen, een ketting, gouden en zilveren kelken, een zwaard en meer dan 1.000 stukjes edelsteen.  Dat hebben archeologen in het zuiden van Griekenland gevonden in een tombe die uit ongeveer 1500 voor Christus stamt, meldt het Griekse ministerie van Cultuur.  De vondst werd gedaan in Pylos (ook wel gekend onder de Middeleeuwse naam Navarino) in het zuiden van de Peloponnessos

De juwelen en wapens werden waarschijnlijk om het lichaam geplaatst, dat in een houten kist was gelegd.  Het lichaam was van een strijder van 30 tot 35 jaar oud, waarschijnlijk een belangrijk iemand uit de vroeg-Myceense beschaving.   "Het is de meest imposante verzameling van prehistorische begrafenisschatten die in de laatste 65 jaar is gevonden op het Griekse vasteland'', stelt het ministerie.

21:17 Gepost door Yamas in Actualiteit, Cultuur, Geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

vrijdag, 16 oktober 2015

DUURDERE ACROPOLIS MOET GRIEKSE SCHULD HELPEN AFLOSSEN

DUURDERE ACROPOLIS MOET GRIEKSE SCHULD HELPEN AFLOSSEN

Als u het kroonjuweel van Athene wilt bezoeken, zal u diep in de buidel mogen tasten. Een ticket voor de Akropolis kost nu nog 12 €, maar zal volgend jaar stijgen naar 52 €. Maar daarmee helpt u de Grieken wel bij de aflossing van hun staatsschuld.

Aardbevingen, invasies en brandstichting. De Akropolis, die hoog boven Athene uittorent, overleefde het allemaal. Maar vandaag staan de ruïnes voor een belangrijke opdracht: zij moeten de lege Griekse schatkist helpen vullen.  De regering van Alexis Tsipras en het ministerie van Cultuur nemen daarbij geen halve maatregelen.  Toeristen die volgend jaar koers zetten richting de eeuwenoude wieg van de democratie zullen een prijsverhoging van meer dan 430 procent op hun bord krijgen.  Voor een ticket voor de Akropolis en 6 andere prominente archeologische sites in de hoofdstad, waaronder de oude Romeinse agora, de bibliotheek van Hadrianus en de tempel van Zeus, moet een volwassene dit jaar 12 € op tafel leggen.  Vanaf april, als het hoogseizoen in Athene van start gaat, zullen toeristen voor dezelfde trekpleisters liefst 52 € moeten betalen.  Een ticket dat alleen geldig is voor de Akropolis zal voortaan 20 € kosten.  Tot nu toe beklimmen jaarlijks meer dan 10.000 toeristen de heuvel.  Zij zetten vooral koers naar het Parthenon, het 2.500 jaar oude pronkstuk.  De Federatie van Griekse reisbureaus vreest dat bezoekers zullen wegblijven en de Akropolis vanop een afstand zullen bewonderen.  Maar hun smeekbede kan op weinig bijval rekenen van de regering.  Vertegenwoordigers van het ministerie van Cultuur noemen de prijsstijging logisch en geven mee dat ze al eerder had moeten worden doorgevoerd.

"De prijsveranderingen zorgen ervoor dat de tickets voor onze culturele sites ongeveer evenveel kosten als elders in Europa", zegt Ioanna Baltsou van het ministerie in de Britse krant The Times.  Ze geeft mee dat ook andere bezienswaardigheden, zoals de Minoïsche ruïnes van Knossos en Olympia, de geboorteplaats van de Olympische Spelen, van april tot oktober fors duurder zullen worden.  In de overige maanden zullen toeristen op 50 % korting kunnen rekenen.  Aangezien Griekenland elk jaar 26 miljoen toeristen ontvangt, hoopt de regering tot 10 miljard € aan extra inkomsten te genereren.  Het moet de volkswoede die kan ontstaan vanwege andere pijnlijke besparingsmaatregelen indijken.  Werkloze Grieken behouden immers hun gratis toegang tot de Akropolis, terwijl de rest van het land kan rekenen op aanzienlijke kortingen.  Tsipras hoopt zo onder meer komaf te kunnen maken met de geplande invoering van 23 % btw op het privéonderwijs.  Daaronder vallen ook de opleidingen buitenlandse talen, die aan populariteit winnen nu steeds meer Grieken elders in Europa hun geluk gaan beproeven.  Econoom Lode Vereeck (UHasselt) kan de maatregel wel smaken.  "Dit is absoluut niet absurd.  Op de Akropolis is niet alleen veel meer te zien dan het Parthenon, maar de entreeprijs maakt ook slechts een klein deel uit van de totale kostprijs van een reis.  Daardoor is deze stijging, zeker voor toeristen die van een ander continent naar Griekenland reizen, verwaarloosbaar.  Het zal volgens mij zeer weinig toeristen afschrikken. Juist daarom valt er niets af te dingen op de maatregel, ook omdat het Griekse schatkist helpt. En laten we eerlijk zijn: dat is zeker niet onbelangrijk."

DSC03207.JPG

Het Parthenon op de Acropolis (eigen foto)

donderdag, 01 oktober 2015

ARCHEOLOGEN DENKEN RAADSEL VAN AMFIPOLIS OPGELOST TE HEBBEN

ARCHEOLOGEN DENKEN RAADSEL VAN AMFIPOLIS OPGELOST TE HEBBEN

Griekse archeologen geloven dat ze de oplossing van het raadsel rond het enorme graf in de omgeving van de oude handelsstad Amfipolis in Noord-Griekenland genaderd zijn.  Het grafmonument zou gewijd geweest zijn aan Hephaestion, de goede vriend en mogelijke geliefde van Alexander de Grote.

Dat vertelde hoofdarcheologe Katerina Peristeri woensdagavond laat op een persconferentie in Thessaloniki.  Andere archeologen verklaarden vandaag op de Griekse radio dat die theorie steekhoudend kan zijn.  Hephaestion stierf in Perzië in de winter van 323.  Na zijn dood had Alexander de bouw van vele monumenten voor zijn vriend bevolen.

De theorie van de archeologen is gebaseerd op fragmenten met inscripties in het Oud-Grieks waarop staat: "Ik Antigonos, heb het materiaal voor de bouw van een monument ter ere van Hephaestion aangenomen", aldus Katerina Peristeri. Antigonos de Eenogige (382-301 v.Ch.) was een van de diadochen (de vroegere generaals) van Alexander en heerste in Macedonië in de tijd toen het bevel werd gegeven voor de bouw van de monumenten voor Hephaestion. 

De grafheuvel in de buurt van de antieke stad Amfipolis ten oosten van Thessaloniki is de grootste die ooit in Griekenland werd onderzocht.  De heuvel heeft een omvang van bijna 500 meter en is 33 meter hoog.

AMPHIPOLIS1.PNG

Wil je meer lezen over Amfipolis?  Klik dan op de afbeelding hieronder om naar de (Engelstalige) site te surfen met gedetailleerde beschrijvingen en uitleg.

AMPHIPOLIS2.PNG

21:10 Gepost door Yamas in Actualiteit, Cultuur, Geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zondag, 17 mei 2015

DUITSE HOGE RECHTER VINDT GRIEKSE WOII-CLAIM TERECHT

DUITSE HOGE RECHTER VINDT GRIEKSE WOII-CLAIM TERECHT

De Griekse regering eist ruim 10 miljard € van Duitsland omdat het land tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen werd leningen te verstrekken aan Berlijn.  Die tegoeden zijn nooit terugbetaald.  De claim wordt in Europa op hoongelach onthaald maar de Grieken krijgen nu steun uit onverwachte hoek.

Dieter Deiseroth, rechter bij het Bundesverwaltungsgericht, de hoogste rechtbank van de Bondsrepubliek (zowat vergelijkbaar met de Raad van State bij ons), heeft tegenover het Duitse weekblad Der Spiegel verklaard dat de claim van Griekenland terecht is.  "Er is wat voor te zeggen dat het om een krediet is gegaan."  De herstelbetalingen van 115 miljoen Duitse mark die in 1960 werden gedaan veranderen daar niets aan.  Van verjaring kan volgens de rechter, die ook expert is op het gebied van volkenrecht, geen sprake zijn.  Volgens Deiseroth moet de kwestie voorgelegd worden aan het Internationaal Gerechtshof om zo tot een vergelijk tussen de 2 landen te komen.  Ook particuliere schadeclaims uit de Tweede Wereldoorlog maken volgens de rechter nog kans.

Bondskanselier Angela Merkel wil van geen terugbetaling weten en ook minister Jeroen Dijsselbloem heeft zich tot nu toe gekeerd tegen de terugbetaling.

Dieter Deiseroth

REL ROND HOLOCAUSTMONUMENT IN KAVALA

REL ROND HOLOCAUSTMONUMENT IN KAVALA

In de Noord-Griekse stad Kavala zal het monument voor de 1.484 Joden uit de gemeenschap die door de nazi's werden omgebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog vandaag niet worden ingehuldigd.  Dit heeft het gemeentebestuur van de plaats vrijdag verklaard bij monde van burgemeester Dimitra Tsanaka.  Het bestuur heeft moeite met de Davidster die erop staat omdat het een teken van de Joodse religie is en wil dat dit symbool verwijderd wordt vooraleer het monument kan vertoond worden.  

Het besluit van Kavala om de onthulling van het Holocaustmonument af te blazen heeft geleid tot woede bij de Anti-Defamation League (ADL), een organisatie die zich inzet tegen antisemitisme.

Volgens de ADL is de actie van Kavala "beledigend voor de herinnering aan de slachtoffers, voor de Grieks-Joodse gemeenschap en voor Joden wereldwijd", aldus The Jerusalem Post.

De nationale Griekse regering, geleid door SYRIZA, heeft niets met deze beslissing te maken en heeft er zelfs al tegen geprotesteerd.  Tsanaka is burgemeester van Kavala sinds 2014 en werd gesteund door het conservatieve Nea Dimokratia.

Permalink voor ingesloten afbeelding

11:49 Gepost door Yamas in Actualiteit, Geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

vrijdag, 15 mei 2015

ELGIN MARBLES NIET NAAR RECHTBANK

ELGIN MARBLES NIET NAAR RECHTBANK

Griekenland is niet langer van plan Groot-Brittannië voor de rechter te dagen om de fameuze Elgin Marbles, een verzameling marmeren beelden uit het Parthenon, terug te krijgen.  Het land wil de langslepende kwestie oplossen "via diplomatieke en politieke weg", zo heeft de Griekse minister van Cultuur Nikos Xydakis vandaag gezegd.

De antieke marmeren beelden werd ruim 200 jaar geleden door de Britse lord Elgin naar Engeland meegenomen.  Toen hij geldproblemen kreeg verkocht hij in 1816 de kunstwerken aan de Britse regering, die ze sindsdien tentoonstelt in het British Museum.

Het meenemen van de beelden wordt door velen gezien als kunstroof.  Griekenland probeert de Elgin Marbles al tientallen jaren tevergeefs terug te krijgen.  De Grieken willen de beelden tentoonstellen in het Akropolis Museum in Athene.

14:37 Gepost door Yamas in Actualiteit, Cultuur, Geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 11 mei 2015

DUITSE OORLOGSMISDADEN TE ZIEN IN METRO ATHENE

DUITSE OORLOGSMISDADEN TE ZIEN IN METRO ATHENE

Opnieuw vinden de tegenstanders van Griekenland in Europa dat de Grieken Duitsland tarten met verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog.  Op de 35 stations van de Atheense metro wordt sinds kort een filmpje vertoond waarin de Grieken aandacht vragen voor de Duitse invasie van Griekenland in 1941, de gruweldaden door de Nazi's tijdens de bezetting en de Griekse eis om Duitse herstelbetalingen vanwege de Tweede Wereldoorlog.

 

Dagelijks zien naar schatting een miljoen Griekse forenzen op de drie Atheense metrolijnen het filmpje, dat ook in het Engels is ondertiteld zodat ook toeristen in de Griekse hoofdstad de anti-Duitse boodschap meekrijgen. 

Het Griekse filmpje van zo'n 50 seconden combineert de laatste uitzending van de legendarische Griekse radiopresentator Kostas Stavropoulos vlak voordat de Nazi's Athene op 27 april 1941 binnenvielen met zwartwitbeelden van Duitse legervoertuigen door de straten van Athene en Duitse vliegtuigen die over de Parthenon van Athene vliegen.  Vervolgens wordt aandacht gevraagd voor de langslepende Griekse eis om Duitsland te dwingen tot herstelbetalingen. 

Volgens het Duitse blad Der Spiegel hebben 5 Griekse overheidsdepartementen, waaronder het Griekse ministerie van Toerisme, meegewerkt aan de totstandkoming en distributie van het filmpje.  De Griekse overheid heeft geen cent hiervoor hoeven te betalen aangezien de beheerders van de metro in Athene de beeldschermen op de 35 metrostations gratis ter beschikking hebben gesteld.  Officieel hebben de Duitse autoriteiten nog niet gereageerd op het filmpje, maar vermoedt wordt dat de bestaande spanningen tussen Griekenland en Duitsland opnieuw zullen toenemen. 

Duitsland en Griekenland zijn het al langer niet eens over de aanpak van de Griekse schuldencrisis.  Daarnaast is de afgelopen maanden de kwestie rond de Duitse herstelbetalingen steeds grimmiger geworden, temeer daar Duitsland zich in deze hautain opstelt.  Volgens de Grieken zou Duitsland nog 279 miljard € verschuldigd zijn als compensatie voor 'leningen' die Duitsland zich toe-eigende plus de schade en het leed dat in de Tweede Wereldoorlog is aangericht.  Begin april kwam een speciale Griekse commissie die zich over de herstelbetalingen heeft gebogen tot dit bedrag. 

Het geld zou vooral bedoeld zijn voor slachtoffers, en hun nabestaanden, van de bezetting door de Nazi's.  Een van de ergste gruweldaden vond plaats in Distomo in Centraal Griekenland.  Op 10 juni 1944 vermoordden de Waffen-SS 218 dorpsbewoners, onder wie 53 kinderen.  Later werd het bergdorp ook nog eens platgebrand. 

Mocht Griekenland inderdaad de 279 miljard € van Duitsland ontvangen, zou het land in een klap van alle financiële zorgen af zijn.  De Duitse regering benadrukt echter dat de discussie over oorlogsschade al lang gesloten is.  Dat dit gebeurde zonder dat de Grieken daar zelf iets over te zeggen hadden, wordt er wijselijk niet bij vermeld.  Duitsland betaalde in 1960 als genoegdoening 115 miljoen mark aan Griekenland en ook kregen de Grieken als wiedergutmachung Duitse machines en andere goederen.  Voor de Duitsers is de kous daarmee (nogal goedkoop) af, de Grieken vinden dit echter ruimschoots onvoldoende, niet in het minst omdat precies de Duitsers, die na de oorlog op schuldkwijtscheldingen allerhande konden rekenen van benadeelde landen waardoor hun economie snel weer op de rails gezet werd, zich nu ongemeen hardvochtig opstellen tegenover Griekenland.  De Grieken kunnen er niet bij dat een land dat een vernietigende oorlog ontketend heeft blijkbaar op meer mededogen kon rekenen dan een land die een financiële crisis doormaakt.

Volgens de Duitsers zou de Griekse regering met de claim voor herstelbetalingen slechts de aandacht van de echte problemen van het land willen afleiden.17:52 Gepost door Yamas in Actualiteit, Geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 02 mei 2015

DUITSE PRESIDENT REIKT GRIEKENLAND DE HAND

DUITSE PRESIDENT REIKT GRIEKENLAND DE HAND
Duitsland moet erover nadenken wat het kan doen om de massaslachtingen van de Tweede Wereldoorlog te compenseren.  Dat heeft de Duitse president Joachim Gauck gezegd.   Hij deed hiermee een handreiking aan Griekenland, dat compensatie eist van Duitsland voor o.a. een bloedbad in 1944.  De regering van bondskanselier Angela Merkel heeft dat tot nog toe steeds geweigerd.

In een interview met de krant 'Süddeutsche Zeitung' zegt Gauck: ''We zijn niet alleen de mensen die we vandaag zijn, maar ook de nazaten van de mensen die in de Tweede Wereldoorlog een spoor van verwoesting door Europa hebben getrokken, onder andere in Griekenland, waarover we beschamend lang weinig hebben geweten.''

Hij voegt eraan toe: ''Het is goed wanneer een land met historisch bewustzijn, zoals het onze, uitzoekt welke mogelijkheden er zijn voor 'Wiedergutmachung'.''

Griekenland wil in totaal bijna 279 miljard € vergoeding voor de bezetting door nazi-Duitsland tussen 1941 en 1944.  Zo zou er 28 miljoen € moeten worden uitgekeerd aan nabestaanden van een bloedbad in het plaatsje Distomo in 1944.  Duitse militairen vermoordden toen in 2 uur tijd 218 mannen, vrouwen en kinderen.

Duitsland is de belangrijkste geldschieter van de noodlijdende Griekse regering.  In ruil daarvoor moet Athene flink bezuinigen, maar het nieuwe kabinet wil dat niet meer.  Onderhandelingen verlopen heel stroef en Griekenland haalt om de haverklap uit naar Berlijn.

De Süddeutsche Zeitung publiceert het interview met Gauck zaterdag, maar heeft een deel ervan vrijdagavond al naar buiten gebracht.

woensdag, 11 maart 2015

GRIEKENLAND DREIGT MET INBESLAGNAME VAN DUITSE ACTIVA

GRIEKENLAND DREIGT MET INBESLAGNAME VAN DUITSE ACTIVA

Grieks justitieminister Nikos Paraskevopoulos dreigt met inbeslagnames van Duits onroerend goed als er geen vooruitgang komt in het debat over de herstelbetalingen voor de Tweede Wereldoorlog.  Hij verwijst naar de uitvoering van een beslissing van het Griekse hooggerechtshof uit 2000, die sindsdien dode letter bleef.

"Persoonlijk vind ik dat de goedkeuring voor de toepassing van de beslissing zou moeten worden gegeven en ik ben klaar om ze te geven", zei Paraskevopoulos afgelopen nacht in een parlementair debat over de oorlogsmisdaden die de nazi's begingen in Griekenland.

Griekse nabestaanden van nazislachtoffers eisen al twintig jaar Duitse herstelbetalingen, maar Berlijn heeft altijd geweigerd die te betalen.  Volgens de Duitsers werden de schadevergoedingen geregeld in een bilateraal akkoord met Griekenland uit 1960.

In 2000 oordeelde het Griekse hooggerechtshof na klachten van nabestaanden dat inbeslagnames van Duitse bezittingen tot de mogelijkheid behoren.  De rechters baseerden zich op een beslissing van een Griekse rechtbank drie jaar eerder, waarin Duitsland veroordeeld werd tot de uitbetaling van 28,6 miljoen €.  De toenmalige minister van justitie gaf echter geen uitvoering aan het arrest.

Juristen en historici besloten in het verleden meermaals dat Athene weinig kans maakt op verdere herstelbetalingen.  Het debat stak de voorbije jaren niettemin opnieuw de kop op, niet in het minst vanwege de zware Europese besparingsmaatregelen waar heel wat Grieken Duitsland verantwoordelijk voor achten.  De linkse regering van premier Alexis Tsipras beloofde de kwestie opnieuw op de agenda te plaatsen.

Minister Paraskevopoulos erkent dat de zaak "juridisch complex" is en dat het prikken van een datum voor eventuele inbeslagnames hoe dan ook afhangt van onderhandelingen met Athene.

18:57 Gepost door Yamas in Actualiteit, Geschiedenis, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

vrijdag, 19 december 2014

WIENS SKELET WERD GEVONDEN?

WIENS SKELET WERD GEVONDEN?

Begin volgend jaar zullen we eindelijk meer details kennen over de identiteit van het skelet dat in het praalgraf uit de Oudheid in het noorden van Griekenland is ontdekt.  Dat heeft de Griekse minister van Cultuur beloofd.

Het skelet is in november gevonden in een imposant graf in Amphipolis, een stad in het noorden van Griekenland. Het gaat om een grafheuvel met een omtrek van wel 500 meter die hoogstwaarschijnlijk uit de 4e eeuw voor Christus stamt.  Binnenin zijn naast een skelet ook schitterende artefacten zoals sfinxen, mozaïekvloeren, kariatiden en gouden voorwerpen gevonden.

Van meet af aan is druk gespeculeerd over de identiteit van de persoon die destijds in het graf te rusten is gelegd.  Wegens de overdaad aan rijkdom en versieringen, moet het een figuur van hoge afkomst zijn geweest.  Gezien de periode waarin het graf werd opgetrokken, doen geruchten de ronde als zou het om de laatste rustplaats van Alexander de Grote gaan.

Dat laatste is evenwel onwaarschijnlijk.  Wel is het goed mogelijk dat het graf voor zijn echtgenote Roxane, zijn zoon Alexander of misschien wel zijn moeder Olympias is gebouwd.

Begin volgend jaar zal de Griekse regering eindelijk meer details over de identiteit van het gevonden skelet bekendmaken. Dat heeft de Griekse minister van Cultuur beloofd. "De resultaten van macroscopisch onderzoek op de botten dat toelaat het geslacht, de leeftijd en de lengte te bepalen, worden in januari voorgesteld", zei hij.

Sommige Griekse media menen te weten dat het skelet een vrouw van 54 toebehoorde. Dat kan betekenen dat het de stoffelijke resten van Olympias betreft. Dit bericht deed de minister evenwel als nonsens af.

woensdag, 10 december 2014

SCHITTERENDE OUDE FOTO'S VAN ATHENE EN GRIEKENLAND

SCHITTERENDE OUDE FOTO'S VAN ATHENE EN GRIEKENLAND

Onlangs stootten we op een reeks prachtige foto's die de Zwitserse fotograaf Frédéric Boissonnas (1858-1946) in de periode 1903-1920 maakte in Athene en Griekenland.  

Boissonnas was een telg uit een fotografenfamlie.  Hij was een filhelleen en reisde veel naar het land.  Hij nam er duizenden foto's, die van onschatbare waarde zijn voor de geschiedschrijving van Griekenland in de eerste decennia van de 20ste eeuw.  Kijk hieronder naar enkele pareltjes.  Door te klikken op de eerste foto word je automatisch doorgestuurd naar een site waar nog een hele boel fantastische beelden staan.

Magnify Image

 

Magnify Image

Magnify Image

 

 

16:25 Gepost door Yamas in Algemeen, Cultuur, Geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 08 december 2014

BIJ DE 10 OUDSTE BOMEN TER WERELD

BIJ DE 10 OUDSTE BOMEN TER WERELD

In het dorpje Vouves, nabij Kolymbari, op Kreta staat één van de 10 oudste bomen ter wereld.  
 
Deze oude olijfboom is een van de zeven olijfbomen in de Middellandse Zee waarvan aangenomen wordt ten minste 2.000 tot 3.000 jaar oud te zijn. Hoewel de exacte leeftijd niet exact kan worden vastgesteld, kan de olijfboom van Vouves de oudste onder hen zijn.  Hij wordt geschat meer dan 3000 jaar oud te zijn.
 
De boom heeft een diameter van 3,70 m op zijn breedste punt en een perimeter van 8,05 m op 0,9 m hoogte.  Hij produceert nog steeds olijven die ten zeerste worden gewaardeerd. Olijfbomen zijn winterhard en droogte-, ziekte- en brandwerend.  Dat is een deel van de verklaring voor hun lange levensduur en hun wijdverbreide gebruik in de regio.

DSC08977.JPG

De monumentale boom in Vouves (eigen foto)

15:15 Gepost door Yamas in Geschiedenis, Natuur, Weetje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 06 december 2014

SINTERKLAAS OP ZIJN GRIEKS

SINTERKLAAS OP ZIJN GRIEKS

6 december vandaag en dat betekent in onze contreien de verjaardag van Sinterklaas, de 'goedheilig man' die uit Spanje komt.

Het blijkt echter dat Sinterklaas, ook wel bekend als Sint Nikolaas, Santa Claus en Agios Nikolaos, helemaal niets met Spanje te maken heeft.  Hij werd rond het jaar 300 geboren werd in het plaatsje Myra.  Dat ligt momenteel in Turkije, volgens Giorgos Nikolaidis, maar was destijds een Grieks-Romeinse stad (de Turken kwamen pas in de 11e eeuw in dit gebied wonen).  In de Griekse cultuur wordt Agios Nikolaos nog steeds beschouwd als beschermheilige van alle zeelieden en is er erg belangrijk.  Griekse schepen verlaten nooit de haven zonder een icoon van Agios Nikolaos aan boord.

Volgens de overlevering was Nikolaos (letterlijk Grieks voor "overwinning van het volk") de zoon van rijke mensen en genoemd naar zijn oom, de bisschop van een naburige gemeente waar hij vaak mee verward wordt.  Blijkbaar beschikte de kleine Nikolaos over bijzondere gaven, waardoor hij al op heel jonge leeftijd priester kon worden.   Zijn leven stond in het teken van het christendom en het helpen van arme mensen.  Vele rituelen die bij ons huidig Sinterklaasfeest horen, zijn afgeleid van daden die Agios (Heilige) Nikolaos verrichtte.  In die tijd lieten mensen 's avonds hun schoenen buiten staan. Bij de arme mensen legde hij dan 's nachts stiekem geld in hun schoenen.  Ook gooide hij door de schoorsteen munten naar binnen.  Hij was ook bekend voor zijn wonderen.  Zo liet hij de wilde zee plotseling weer rustig worden, wat hem naderhand de titel van beschermheilige van de zeelieden opleverde. 

Op latere leeftijd werd Nikolaos bisschop en het was blijkbaar de gewoonte dat bisschoppen rode mantels droegen en een mijter (het traditionele ceremoniële hoofddeksel van bisschoppen).  Hij had ook een lange witte baard.  Vandaar dat de Sint er bij ons zo uit ziet. 

Hoewel Agios Nikolaos, alias Sinterklaas, overal ter wereld gezien wordt als de heilige die cadeaus brengt, is dit niet zo in Griekenland.  Daar is het de heilige Vasilios (Agios Vasilis), wiens naamdag op 1 januari gevierd wordt.  Ook Vasilios gaf geld aan arme mensen en werd later bisschop.

Als je op een Griekse kalender kijkt naar 6 december zie dat het de naamdag is van Nikolaou Myron tou Thavmatourgou (Νικολάου Μήρων του Θαυματουργού), Nikolaos van Myra van de wonderbaarlijkheid.  En...  6 december is niet zijn verjaardag, maar zijn sterfdag.  Dat is natuurlijk niet leuk om aan de kindjes te vertellen.  Als we trouwens in huidige tijden zouden doen zoals Nikolaos destijds deed, en dus alleen maar cadeautjes geven aan de armen, dan zouden er vele kindjes niets krijgen.

14:49 Gepost door Yamas in Actualiteit, Geschiedenis, Weetje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zondag, 23 november 2014

SCHILDERINGEN ONTDEKT IN GRIEKSE GRAFTOMBE

SCHILDERINGEN ONTDEKT IN GRIEKSE GRAFTOMBE

In Noord-Griekenland zijn schilderingen van het dagelijks leven ontdekt op pilaren in een rijkelijk versierde graftombe uit de 4e eeuw voor Christus.  Dat zei de minister van Cultuur Kostas Tassoulas.

Mogelijk werpen de beeltenissen van mensen, objecten en gereedschap nieuw licht op wie er begraven ligt in de tomde uit de tijd van Alexander de Grote (356 - 323 voor Christus).

Volgens de Griekse autoriteiten wijzen de overdadige versieringen in de tombe in het noordelijke Amphipolis op een machtige 'bewoner'. Er wordt gespeculeerd dat de eerste echtgenote, Roxane, van Alexander de Grote er begraven ligt, zijn moeder Olympias of een van zijn generaals. Volgens experts is het zeer onwaarschijnlijk dat de bevelhebber er zelf ligt.

Eerder deze maand is er een skelet gevonden op de site. Archeologen moesten zich in de overdadig versierde tombe een weg banen tussen onthoofde sfinxen om bij de bewoner te komen. Ook moesten ze een muur doorbreken en ontdekten ze een voorkamer met mozaïek. De botten van de bewoner zijn naar het laboratorium gestuurd voor onderzoek.

Minister Tassoulas

11:29 Gepost door Yamas in Geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

vrijdag, 10 oktober 2014

MEVROUW CLOONEY WORDT ADVOCATE VAN GRIEKENLAND

MEVROUW CLOONEY WORDT ADVOCATE VAN GRIEKENLAND

De kersverse echtgenote van de Hollywoodacteur George Clooney, Amal Alamuddin, lijkt zich niet al te zeer te verliezen in haar wittebroodsweken, want de mensenrechtenadvocaat gaat nauwelijks enkele dagen na haar huwelijk alweer aan het werk. Haar eerste opdracht bestaat erin de Griekse regering met juridisch advies bij te staan in haar conflict met het British Museum in Londen.

Voorwerp van discussie zijn de zogenoemde "Elgin Marbles". Dat zijn een hele reeks friezen en andere beeldhouwwerken die de Britse Lord Elgin in de 19e eeuw uit de Acropolis in Athene meenam toen Griekenland nog onder de Ottomaanse heerschappij stond. De collectie belandde in het British Museum waar ze tot vandaag wordt tentoongesteld.

Verschillende decennia al probeert Griekenland de beelden terug te krijgen, tot nu toe zonder succes. Het British Museum blijft argumenteren dat het de wettige eigenaar van de collectie is.

De Griekse regering onderschrijft intussen die stelling, maar wil de beelden nu terughalen door ze "permanent te lenen".  Het British Museum meent dat Griekenland hiervoor eerst het eigendom van de collectie formeel moet afzweren.

Om de zaak geregeld te krijgen, reist Alamuddin op 13 oktober samen met haar baas naar Athene voor juridisch advies. Ze blijft naar verluidt 3 dagen in het land.

20:37 Gepost door Yamas in Actualiteit, Cultuur, Geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |