donderdag, 04 mei 2017

RECHTBANK: TURKSE MILITAIREN WORDEN NIET UITGELEVERD AAN TURKIJE

RECHTBANK: TURKSE MILITAIREN WORDEN NIET UITGELEVERD AAN TURKIJE

Een rechtbank in Griekenland heeft woensdag een verzoek om uitlevering van Turkije afgewezen voor 3 militairen.  Die waren na de mislukte couppoging in juli in Turkije naar Griekenland gevlucht.

 

Ankara heeft uitlevering gevraagd van bij elkaar 8 militairen.  Volgens Turkije waren zij betrokken bij de poging tot een staatsgreep.

In 2 zaken moet de rechter nog uitspraak doen.  Vorige week werd de uitlevering van 3 andere militairen al tegengehouden.  Het is de tweede keer dat Turkije om uitlevering van de 8 militairen vraagt.  In januari wees een rechtbank het eerste verzoek af.

Op 15 juli 2016 probeerden het Turkse leger de macht over te namen van president Tayyip Recep Erdogan.  Meerdere militairen vluchtten toen naar het buurland.  De president verdenkt aanhangers van de invloedrijke geestelijke Fetullah Gülen van de couppoging.  Turkije heeft al duizenden militairen, ambtenaren en agenten ontslagen om het land te "zuiveren".

Νέο δικαστικό «όχι» στην έκδοση τριών ακόμη Τούρκων αξιωματικών

woensdag, 05 april 2017

EUROPEES HOF GEEFT AARDBEIPLUKKERS DIE IN GRIEKENLAND BESCHOTEN WERDEN GELIJK

EUROPEES HOF GEEFT AARDBEIPLUKKERS DIE IN GRIEKENLAND BESCHOTEN WERDEN GELIJK

Voor het Europees Hof voor de rechten van de mens heeft een groep Bengaalse aardbeienplukkers een rechtszaak tegen Griekenland gewonnen.  De seizoenswerkers uit Bangladesh werden door hun voormalige werkgever uit Manolada beschoten nadat hij weigerde hen 5 maanden achterstallig loon uit te betalen. 
 
Het Hof deed uitspraak in het voordeel van de 42 burgers uit Bangladesh en eiste dat de Griekse regering aan ieder van hen een schadevergoeding van 12.000 tot 16.000 € uitbetaalt aangezien zij verzuimd heeft maatregelen te treffen tegen mensenhandel.  Ook zegde het Europese Hof hen een compensatie van 4.363 € toe voor de juridische kosten.
 
Bij het incident, dat in 2013 in de Griekse stad Manolada plaatsvond, raakten de buitenlandse aardbeienplukkers gewond toen het vuur op hen geopend werd nadat zij om uitbetaling van hun loon hadden gevraagd.  Minstens 28 van hen moesten met verwondingen in het ziekenhuis worden opgenomen.
Afbeeldingsresultaat voor manolada

dinsdag, 21 maart 2017

8 BOMBRIEVEN ONTDEKT IN GRIEKENLAND

8 BOMBRIEVEN ONTDEKT IN GRIEKENLAND

Griekse veiligheidsexperts hebben gisteren in Athene 8 bombrieven ontdekt en onschadelijk gemaakt.  Het is nog onduidelijk wie de afzender is.  Kringen rond het ministerie van Defensie stellen dat de brieven bestemd waren voor verschillende personen en instanties buiten Griekenland.  Naar verluidt was de voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem ook één van de bestemmelingen.

De bombrieven zijn van hetzelfde type dat eerder bij het Duitse ministerie van Financiën en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Parijs belandde.  De brieven worden verder onderzocht door de Griekse politie.

Bij het IMF in Parijs raakte donderdag een medewerkster gewond toen ze een bombrief opende.  De bombrief was gericht aan de Europese vertegenwoordiger van het IMF, Jeffrey Franks.  Een dag eerder onderschepte de postkamer van het Duitse ministerie van Financiën in Berlijn een brief met springstof en een ontstekingsmechanisme erin die was gericht aan minister Wolfgang Schäuble.

Een linkse autonome groep in Griekenland, de 'Samenzwering van Vuurcellen', eiste de verantwoordelijkheid voor de bombrief in Duitsland op.  De autonomen verklaarden zich solidair met veroordeelde leden van hun organisatie en gelijkgezinde groepen in Griekse gevangenissen.  De autonomen hebben nog niet gezegd of ze ook de afzender waren van de brief in Parijs, maar aangenomen wordt dat zij ook achter die bombrief zaten.  Of de ontdekte brieven in Griekenland ook afkomstig zijn van de groep wordt onderzocht.

Geïdentificeerd acht verdachte pakketjes op het postkantoor - Ontvangers Europese ambtenaren!

maandag, 20 maart 2017

GRIEKSE POLITIE EN DOUANE VINDT MEER DAN HALVE TON CANNABIS

GRIEKSE POLITIE EN DOUANE VINDT MEER DAN HALVE TON CANNABIS 

Speurders van de Griekse politie en douane hebben aan de Grieks-Albanese grens 529 kilogram cannabis in een mobilhome ontdekt.  2 Albanezen werden gearresteerd op beschuldiging van grootschalige drugstrafiek.

Sinds het begin van het jaar zijn in West-Griekenland en in het zuiden van het Adriatisch kustgebied al enkele tonnen cannabis in beslag genomen.

In de havens van Patras en Igoumenitsa werd bijna 1,5 ton cannabis verstopt in verschillende vrachtwagens ontdekt, die op veerboten naar Italië zouden vertrekken.  De grootste vondst werd echter door de kustwacht eind februari in het zuiden van de Adriatische kust gedaan: drugssmokkelaars probeerden toen met een snelboot ruim twee ton cannabis van Albanië naar Italië over te brengen.

Albanië, het Griekse schiereiland Peloponnesos en Kreta worden beschouwd als de gebieden met de grootste cannabis-productie in Europa.  Elk jaar worden er tonnen drugs in beslag genomen.

vrijdag, 03 maart 2017

MENSENSMOKKELAARS DIE MIGRANTEN IN GROTTEN VERBORGEN OPGEPAKT OP KRETA

MENSENSMOKKELAARS DIE MIGRANTEN IN GROTTEN VERBORGEN OPGEPAKT OP KRETA

Op Kreta is een mensensmokkelbende opgepakt die probeerde 120 immigranten naar Italië te vervoeren.  Een van de 20 arrestanten is een Griekse politieagent van 45 jaar.

Volgens Griekse media werkten de smokkelaars vooral vanuit het vissersdorp Tsoutsouros, in het zuiden van het eiland Kreta in de provincie Heraklion, niet zo ver van de bij vakantiegangers bekende dorpen Mires en Mirtos.  Een deel van de 120 vluchtelingen werd gevonden in grotten die dienst deden als tijdelijke schuilplaats. 

De politie hield de verdachten al een paar maanden in de gaten en kwam erachter dat de migranten eerst van het Griekse vasteland naar Kreta werden gebracht.  Van daar werden ze met oude motorboten naar het zuiden van Italië vervoerd, een tocht van ruim 700 kilometer.

Het is sinds vorig jaar voor vluchtelingen moeilijk om via het vasteland van Griekenland door te reizen naar de rest van Europa.  De landen langs de Balkanroute hebben hun grenzen gesloten.

woensdag, 01 maart 2017

GRIEKSE RIJSTIJL ONDER VUUR NA WAANZINNIGE CRASH

GRIEKSE RIJSTIJL ONDER VUUR NA WAANZINNIGE CRASH

In Griekenland is een hevige polemiek losgebarsten over rijgedrag na het gruwelijke auto-ongeluk van maandag, op de snelweg Athene - Lamia.  Experts wijzen erop dat er in Griekenland in vergelijking met andere Europese landen te veel verkeersslachtoffers vallen.

,,In een jaar tijd waren er 5.000 mensen betrokken bij ongelukken”, zei een verkeerskundige eerder vandaag tegen de Griekse tv-zender Skai.  Hij somde de aantallen op. ,,Elke dag 5 doden, 4 of 5 in coma en 20 invaliden.”

De aanleiding om de trieste balans op te maken is het ongeluk van maandag, toen een 24-jarige man met zijn Porsche met 200 kilometer per uur op een geparkeerde Honda Civic inreed.  De bestuurder en zijn passagier kwamen om het leven, evenals de moeder en haar 3-jarige zoontje die in de Honda zaten.   De bestuurder van de Porsche was de 24-jarige zoon van de eigenaar van de Griekse speelgoedwinkelketen Jumbo, Giorgos Vakakis, en zijn goede vriend Andreas Gorgakopoulous. 

De gruwelijke beelden van het ongeluk, vastgelegd door een beveiligingscamera (zie onderaan dit stuk), houden de Grieken sinds maandag in hun greep.  Velen leven mee met de vader van het gezin, die op het moment van de crash in het toiletgebouw van de parkeerplaats was.  Bij het buitenkomen even later kon hij alleen maar toekijken hoe zijn vrouw en kind verbranden.

De Griekse rijstijl is berucht.  Regels worden geregeld in de wind geslagen.  Veel bestuurders dragen geen gordel, snelheidslimieten zien ze als een vrijblijvend advies en met alcohol op achter het stuur kruipen wordt normaal geacht.  Er zijn in Griekenland nauwelijks vaste flitsers en de camera’s die er zijn, zijn vaak kapot. Politiecontroles vinden maar mondjesmaat plaats.

Er wordt nu opgeroepen tot beter gedrag en betere handhaving.  Maar de vraag is of de massale verontwaardiging op lange termijn iets uithaalt.  Een jaar geleden verongelukte de populaire zanger Pantelis Pantelidis op een boulevard in Athene.  Bij hem werden grote hoeveelheden alcohol in het bloed gevonden.  Ook toen was de ophef groot, maar tot een significante verandering heeft dat niet geleid.


donderdag, 10 november 2016

GRANAAT GEGOOID NAAR FRANSE AMBASSADE IN ATHENE

GRANAAT GEGOOID NAAR FRANSE AMBASSADE IN ATHENE

In de Griekse hoofdstad Athene hebben onbekenden in de nacht van woensdag op donderdag vanaf een motorfiets een handgranaat naar de Franse ambassade gegooid.

Een bewaker is daardoor lichtgewond geraakt, melden de Griekse nieuwszender Skai en de publieke radio.

De daders wisten te ontkomen.  De politie zette de omgeving af en liet zich officieel niet over de vermoedelijke daders uit.  In het verleden zijn soortgelijke aanslagen gepleegd door links-radicale groepen, waarvan delen zijn opgerold maar andere delen voortbestaan.

De Franse ambassade bevindt zich in het centrum van Athene, tegenover het parlementsgebouw.  Door de politieafzetting ontstond er donderdagochtend een verkeerschaos

Οι δράστες πέταξαν χειροβομβίδα στην είσοδο του νεοκλασικού κτιρίου που στεγάζει την γαλλική διπλωματική αποστολή, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 7, ακριβώς απέναντι από την είσοδο του ελληνικού Κοινοβουλίου, όπου και εκεί υπάρχει μόνιμη και μεγάλη αστυνομική δύναμη.

zondag, 06 november 2016

ERNSTIGE INCIDENTEN TUSSEN POLITIE EN BETOGERS IN XANTHI

ERNSTIGE INCIDENTEN TUSSEN POLITIE EN BETOGERS IN XANTHI

In Xanthi, een stad in het noorden van Griekenland is afgelopen nacht een betoging ontaard in geweld tussen de politie en aanhangers van het Autonomisme.  Burgers protesteerden in de universiteitsstad tegen de opening van een nieuw kantoor van de extreemrechtse partij Chrissi Avgi (Gouden Dageraad).

Een groep van 300 extreemlinkse Autonomen scheidde zich af van de vreedzame betoging en staken vuilnisbakken in brand, sloegen vitrines aan diggelen en wierpen voetzoekers en molotovcocktails naar de politie.  Die reageerde daarop met traangas.  Pas na enkele uren konden de gemoederen worden bedaard.

vrijdag, 14 oktober 2016

TERREURVERDACHTE BRUSSEL OPGEPAKT IN APOKORONAS CHANIA

TERREURVERDACHTE BRUSSEL OPGEPAKT IN APOKORONAS CHANIA 

Een 51-jarige Syriër, die naar verluidt verdacht wordt van betrokkenheid bij terroristische activiteiten in Brussel is donderdag door de politie van Chania op het Griekse eiland Kreta gearresteerd.  Er was een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd door de Belgische autoriteiten.

Volgens de informatie verstrekt door de directie Politie van Chania, werd de man donderdagochtend opgepakt in de gemeente Apokoronas door de speciale eenheden van de politie van Chania.   Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, het plegen terroristische daden op EU-grondgebied, mensenhandel en valsheid in geschrifte.

Bij de huiszoeking in het huis waar de man werd aangetroffen, werden tal van mobiele telefoons, elektronische apparaten (laptop, harde schijven, enz.), in beslag genomen, samen met verschillende documenten en een geldsom van 20.000 €.

Apokoronas is een vroegere provincie en sedert 2011 een fusiegemeente.  Het omvat de gemeenten Armeni, Fres, Vamos, Georgioupoli, Asi Gonia, Kryonerida, die zelf allemaal nog samengesteld zijn uit tal van dorpen en dorpjes.  Het is een zeer rustige en dun bevolkte streek (zo'n 13.000 inwoners op een oppervlakte van 313 m²).

DSC06990.JPG

Een zichtje in Apokoronas (eigen foto)

zondag, 19 juni 2016

GRIEKSE MENSENSMOKKELAAR KRIJGT 103 JAAR CELSTRAF

GRIEKSE MENSENSMOKKELAAR KRIJGT 103 JAAR CELSTRAF

Een Griekse mensensmokkelaar die op heterdaad is betrapt terwijl hij met vluchtelingen onderweg was nabij het eiland Tilos, is door een beroepsrechter van de Dodekanesoseilanden, in het zuidoosten van Griekenland, tot een straf van alles samen 103 jaar cel veroordeeld.  Dat schrijven Griekse media vandaag.

De 63-jarige Athener werd op 30 juni 2015 opgepakt aan boord van een jacht waar zich 47 personen op bevonden, onder wie 14 kinderen.  Voor hij in de boeien kon worden geslagen, moest de politie de achtervolging op de boot inzetten.  Er moesten schoten worden gelost om de boot tot stilstand te brengen.

De man in kwestie voerde meerdere transporten uit.  Er was ook een arrestatiebevel in Preveza lastens dezelfde man voor soortgelijke feiten.  Volgens de openbare omroep ERT dient zijn veroordeling als afschrikmiddel voor andere mensensmokkelaars, waarvan er langs de Griekse en de Turkse kust van de Egeïsche Zee veel actief zijn.

In 2015 kwamen via Turkije meer dan 800.000 vluchtelingen op de Griekse eilanden aan.

103 jaar gevangenisstraf in het Grieks smokkelaar speedboot

vrijdag, 10 juni 2016

ATHENE NEEMT MAATREGELEN TEGEN BEELDENDIEFSTAL

ATHENE NEEMT MAATREGELEN TEGEN BEELDENDIEFSTAL

De Griekse hoofdstad Athene wil een kwart van de bronzen standbeelden in de stad op een veilige plaats onderbrengen.  Dat meldt de stad na een toename van het aantal gevallen van vandalisme en diefstal van de beelden.

Van de 201 standbeelden die de straten en pleinen in de hoofdstad sieren, zullen er 49 worden vervangen door afgietsels.  Dat meldt het stadhuis in een verklaring.  Er werd geen lijst opgesteld, maar er wordt wel gepreciseerd dat de beelden op plaatsen staan die het meest kwetsbaar worden geacht voor stadscriminaliteit.  De meeste beelden staan in het centrum van de stad, zoals de neoklassieke bouwwerken waarin de academie, de nationale bibliotheek en het rectoraat zijn gevestigd.

Op 25 mei werden nog 5 bronzen borstbeelden gestolen die op de binnenplaats van het stedelijk cultureel centrum stonden.  Die wandaad was na een reeks diefstallen van andere standbeelden de druppel die de emmer deed overlopen, zegt het stadsbestuur van Athene.  De politie wijt de diefstallen aan koperhandel, het meest populaire metaal onder criminelen.  Andere metalen zijn eveneens het doelwit.  Zo verdwenen al vele gietijzeren riooldeksels uit de stoepen.

Een deel van het Atheense erfgoed ligt op het traditionele parcours van betogingen en draagt ook de sporen van de zware sociale protesten in Griekenland. Die waren het gevolg van zes jaar economische crisis en bezuinigingen.  De beeltenissen van nationale figuren zijn er regelmatig het doelwit van slogans en graffiti.

maandag, 28 maart 2016

9 MENSENSMOKKELAARS OPGEPAKT OP KOS

 

Griekse veiligheidsdiensten hebben op het vakantie-eiland Kos 9 mannen opgepakt die als leden van een bende mensensmokkelaars beschouwd worden.  Daarbij zijn verscheidene vervalste documenten in beslag genomen, plus materiaal om identiteitspapieren te vervalsen.

"De arrestanten zijn buitenlanders en alles wijst erop dat ze leden van een mensensmokkelbende zijn die migranten van Turkije naar Griekenland en dus naar de EU brengt", zegt een officier van de kustwacht.

Ondertussen nam de toestroom van vluchtelingen en migranten uit Turkije verder af.  In 24 uur tijd kwamen slechts 73 mensen op de Griekse eilanden aan, de 2 dagen daarvoor respectievelijk 78 en 161.  De crisisstaf in Athene schat het totale aantal migranten in Griekenland op 50.200, van wie 11.200 in Idomeni, aan de grens met Macedonië.

In Idomeni riepen honderden migranten vandaag luidkeels om de opening van de grens.  Onbekenden hadden in het kamp het gerucht verspreid dat Duitsland duizenden asielzoekers zou opnemen.  Ooggetuigen melden dat de politie de mensen met luidsprekers in het Arabisch en Farsi liet weten dat de geruchten vals waren en dat de grens niet zouden opengaan.  Om te verhinderen dat de migranten de afsluiting zouden bestormen, was de politie sterk aanwezig.

Op de autoweg tussen Saloniki en de Macedonische grens hield de politie verscheidene bussen tegen met mensen die in Idomeni actie wilden voeren voor de opening van de grens.

Κως: Εννέα συλλήψεις για διακίνηση πλαστών εγγράφων σε πρόσφυγες

donderdag, 10 maart 2016

MAN MET 31 PASPOORTEN OPGEPAKT OP LUCHTHAVEN ATHENE

MAN MET 31 PASPOORTEN OPGEPAKT OP LUCHTHAVEN ATHENE

In Griekenland is een bejaarde Zweed gearresteerd met maar liefst 31 internationale paspoorten in zijn bezit, zo blijkt uit een bericht van de Griekse politie.

De 71-jarige man werd ingerekend in de vertrekhal van de Eleftherios Venizelosluchthaven in Athene, toen hij wou inchecken voor een vlucht naar Istanbul.  De paspoorten waren verstopt in een microgolfoven die hij bij zich had.  De autoriteiten vermoeden dat de grijsaard onderdeel uitmaakt van een bende die vluchtelingen van paspoorten voorziet voor hun reis naar Europa.

Van de 31 reisdocumenten waren er volgens de politie 15 als gestolen geseind.  Waar de overige 16 stuks vandaan kwamen, is niet bekend.

Verborg 31 paspoorten magnetron -Synelifthi op "El.  Venizelos "

zondag, 14 februari 2016

GRIEKSE POLITIE ARRESTEERT 3 BRITTEN VOOR WAPENSMOKKEL

GRIEKSE POLITIE ARRESTEERT 3 BRITTEN VOOR WAPENSMOKKEL

De Griekse autoriteiten hebben drie mannen met een Brits paspoort gearresteerd die mogelijk grote hoeveelheden wapens en munitie de Grieks-Turkse grens over wilden smokkelen.  Dit hebben de Griekse politie en kustwacht vandaag bekendgemaakt.

De mannen, allen van Iraaks-Koerdische komaf, werden gisterenavond gearresteerd bij twee verschillende operaties.  Ze vervoerden meer dan 20 pistolen en geweren, inclusief veel munitie, in aanhangers.

2 van de mannen werden gearresteerd na een tip van de Griekse geheime dienst.  Ze werden gevonden op een parkeerplaats in de havenstad Alexandroupolis, aldus de kustwacht. De mannen vervoerden zeker achttien geweren.  De derde verdachte werd gearresteerd dichtbij de Turkse grens en had vier pistolen bij zich.

De autoriteiten hebben de internationale politieorganisaties Europol en Interpol ingelicht.  Toch is er op dit moment geen bewijs dat de 3 banden hebben met terreurorganisaties als Islamitische Staat (IS), aldus een politiewoordvoerder tegen persbureau Reuters. De politie vermoedt dat het gaat om wapens die voor trainingsdoeleinden kunnen worden gebruikt.

Vandaag worden de verdachten voorgeleid op verdenking van illegaal wapenbezit en -smokkel.  Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat ze contact hebben met de lokale autoriteiten in Griekenland over de zaak.

Όπλα και χιλιάδες σφαίρες στην κατοχή τριών συλληφθέντων στον Έβρο

zondag, 10 januari 2016

WORDEN DE GRIEKSE 5 UITGELEVERD?

WORDEN DE GRIEKSE 5 UITGELEVERD?

Ten laste van 5 Griekse studenten is een Europees Aanhoudingsbevel uitgevaardigd en binnenkort dreigt hun uitlevering aan Italië op basis van een aanklacht over "vernieling en plundering", die volgens mensen die het voor hen opnemen, stamt uit de fascistische tijd.

Een Griekse rechtbank moet eerstdaags beslissen of ze uitgeleverd zullen worden aan Italië om daar berecht te worden voor de vermelde aanklacht.  De feiten zouden zich voorgedaan hebben in mei 2015 in het kader van demonstraties tegen de Expo van Milaan die uit de hand liepen.  Het is waarschijnlijk de eerste keer dat het Europees Aanhoudingsbevel (European Arrest Warrant, EAW) gebruikt wordt om demonstranten uit te leveren..

De Griekse studenten worden vervolgd op beschuldiging van "verzwaard verzet" en het gebruik van "geïmproviseerde wapens" (flessen, stenen en molotov's); travisamento (gezichtsbedekking) en vernieling (devastazione) en plundering.

De Free 5 groep, die de studenten ondersteunt, hoopt dat de rechters in Athene de uitleveringsverzoeken zullen afwijzen, aangezien de straffen in Italië veel hoger gesteld zijn dan voor dezelfde vergrijpen in Griekenland.  Free 5 is van plan "een grote manifestatie bij de rechtbank" te organiseren op de dagen van de zitting en hoopt dat "veel vakbonden en organisaties politieke verklaringen zullen afleggen tegen de uitlevering van de studenten."

De aanklacht van 'devastazione' wordt bijzonder ernstig genoemd, met een maximale gevangenisstraf van 15 jaar.  Deze kan ingezet worden bij herhaalde gevallen van criminele beschadiging die plaatsvond in een aaneengesloten tijdsperiode en waarbij de openbare orde in het geding was.

De wet werd volgens de verdedigers ingevoerd in het Italiaanse rechtssysteem in de jaren 1930, tijdens de Fascistische dictatuur, en verdween daarna van het juridische landschap van na WOII, totdat die eind jaren 1990 weer opdook als onderdeel van de reactie van de staat op de anti-globaliseringsbeweging.  Na de gebeurtenissen van Genua (massale protesten tegen de G8-top) in 2001 werden bijvoorbeeld 5 mensen tot gevangenisstraffen van tussen de 5 en 15 jaar veroordeeld, op een aanklacht van 'devastazione'.

De 5 waar het nu om gaat, werden aanvankelijk door de Italiaanse politie gearresteerd buiten voor een kraakpand in Milaan op 2 mei, maar vervolgens zonder aanklacht weer vrijgelaten nadat hun vingerafdrukken, foto's en DNA was afgenomen.

Maar op 12 november werden ze nogmaals gearresteerd in het noorden van Athene door Griekse politieagenten, op basis van een Europees Aanhoudingsbevel dat eerder goedgekeurd was door een rechtbank in Milaan.  Een verklaring die de studenten uitbracht, stelt dat: "volgens het aanhoudingsbevel zijn wij 'gezien' terwijl we deelnamen aan de rellen".

Volgens de Free 5 steuncampagne moeten ze nu voor het Hof van beroep van Athene verschijnen op 7,8 en 11 januari om "te besluiten over de kwestie van de uitlevering... aan Italië".

free5.jpg

In de binnenstad van Athene zijn vele opschriften te vinden die de 5 studenten steunen (eigen foto)

dinsdag, 15 december 2015

MEER RECHTEN VOOR HOLEBI'S IN GRIEKENLAND?

MEER RECHTEN VOOR HOLEBI'S IN GRIEKENLAND?

 

Als één van de laatste EU-landen komt ook Griekenland steeds dichterbij invoering van het homohuwelijk.  SYRIZA, de partij van premier Alexis Tsipras heeft een wetsvoorstel ingediend dat geregistreerd partnerschap voor homokoppels mogelijk moet maken.

Later deze maand stemt het Griekse parlement over het wetsvoorstel.  De conservatieve coalitiepartner van Syriza is tegen, dus zoekt Syriza zijn heil bij de oppositie.  De centraal-linkse oppositiepartij PASOK zal  SYRIZA aan een meerderheid helpen.

De wet zorgt er onder meer voor dat homokoppels fiscaal gelijk worden gesteld aan andere koppels.  Adoptie en de voogdij over kinderen zijn niet in de plannen opgenomen.  Trouwen kunnen die koppels niet, want Griekenland heeft het homohuwelijk niet erkend.

Dat Griekse homokoppels zich niet officieel konden laten registreren, leidde 2 jaar geleden nog tot een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.  Het niet openstellen van het geregistreerd partnerschap voor homokoppels was toen al een heikel punt.  Met deze nieuwe wet hopen de Grieken een toekomstige reprimande te voorkomen.

Volgens homorechtenorganisaties moet er zelfs na een eventuele wetswijziging nog heel wat gebeuren.  "Het voorstel zorgt er niet voor dat we voor de wet compleet gelijk zijn", zegt campagnevoerder Leo Kalovyrnas. "Maar het is wel een stap in de goede richting."

Griekenland kent veel felle tegenstanders van het homohuwelijk.  Zo noemde de Grieks-orthodoxe bisschop van Thessaloniki het homohuwelijk een 'fout in de natuur'.  De conservatieve Griekse minister van justitie Sotiris Hatzigakis vindt het 'een gevaar voor de samenleving'.  "Ik wil het niet bespreken, ik wil er niet eens aan denken", zei hij in 2014 tegen het Griekse Mega TV over het homohuwelijk.

Griekenland is met Letland het laatste EU-land waar geregistreerd partnerschap voor homo's niet is toegestaan.  Desondanks zijn er in 2008, dankzij een hiaat in de wet, toch 2 Griekse homokoppels in het huwelijksbootje gestapt.  De Griekse huwelijkswet stelde dat een huwelijk moest bestaan uit 2 mensen, maar nergens was vastgelegd dat het om een man én een vrouw moest gaan.  Na hevige protesten vanuit orthodox-christelijke kringen werden de huwelijken in mei 2009 geannuleerd.

De homobeweging is de laatste jaren in Griekenland aan een opmars bezig.  Zo wordt sinds 2005 in Athene jaarlijks een Gay Pride gehouden.  Met het geregistreerd partnerschap lijkt de eerste stap gezet in het volledig gelijkstellen van homoseksuelen ten opzichte van de rest van de bevolking.  Maar dan moet het parlement het wetsvoorstel eerst nog goedkeuren.

De gaypride in Athene.

zaterdag, 28 november 2015

"JONGE GRIEKSE VROUWEN VERKOPEN HUN LICHAAM VOOR EEN SANDWICH"

"JONGE GRIEKSE VROUWEN VERKOPEN HUN LICHAAM VOOR EEN SANDWICH"

Volgens de Britse London Times verkopen jonge vrouwen in het door soberheid geteisterde Griekenland nu hun lichaam voor de prijs van een broodje.  Dat heeft professor Grigoris Lazos ontdekt.  Hij deed onderzoek onder meer dan 17.000 sekswerkers in het land.

Professor Lazos is socioloog aan de Pantheon Universiteit in Athene.  Hij kwam tot de conclusie dat er nu meer Griekse vrouwen in de seksindustrie werken dan Oost-Europese vrouwen.

Naast het feit dat er ontzettend veel vrouwen in de seksindustrie werken, is de seks in Griekenland ook nog eens het goedkoopst van heel Europa.  "Sommige vrouwen doen het zelfs voor een stukje taart of een sandwich.  Ze moeten eten, want ze hebben honger," zegt Lazos aan The Times.  "Anderen doen het om de rekeningen te betalen of om drugs te krijgen."

Tot voor kort betaalden de klanten in Griekenland zo'n 50 € voor een half uurtje lustspel, nu nog maar 2 €.  Nog erger dan de lage prijs is wel het aantal jonge vrouwen in het wereldje.  Dat stijgt alleen maar en het zijn deze dames die seksen tegen de laagste tarieven.  De meeste vrouwen beginnen ongeveer tussen hun 17e en 20e verjaardag.

"Dit aantal vrouwen groeit gestaag, met een constante snelheid," vertelt de professor.  Prostitutie is legaal in Griekenland, maar er zijn slechts een paar bordelen met een vergunning. Dat betekent dat er zo'n 18.500 prostituees op de straat werken.

De studie komt na het schokkende bericht van vorige maand waarbij een werkloze Griekse moeder haar 12-jarige dochter aan een priester en een gepensioneerde man had aangeboden voor geld.  De 44-jarige moeder werd veroordeeld tot 33 jaar gevangenisstraf en een boete van 100.000 €.  De Griekse media noemden de vrouw "monstermoeder" en heel het land was verontwaardigd over de zaak.

Volgens Lazos is dit incident - en zijn studie - "een weerspiegeling van een maatschappij in ontkenning van de veranderingen die plaatsvinden in Griekenland".

Professor Lazos

zondag, 17 mei 2015

DUITSE HOGE RECHTER VINDT GRIEKSE WOII-CLAIM TERECHT

DUITSE HOGE RECHTER VINDT GRIEKSE WOII-CLAIM TERECHT

De Griekse regering eist ruim 10 miljard € van Duitsland omdat het land tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen werd leningen te verstrekken aan Berlijn.  Die tegoeden zijn nooit terugbetaald.  De claim wordt in Europa op hoongelach onthaald maar de Grieken krijgen nu steun uit onverwachte hoek.

Dieter Deiseroth, rechter bij het Bundesverwaltungsgericht, de hoogste rechtbank van de Bondsrepubliek (zowat vergelijkbaar met de Raad van State bij ons), heeft tegenover het Duitse weekblad Der Spiegel verklaard dat de claim van Griekenland terecht is.  "Er is wat voor te zeggen dat het om een krediet is gegaan."  De herstelbetalingen van 115 miljoen Duitse mark die in 1960 werden gedaan veranderen daar niets aan.  Van verjaring kan volgens de rechter, die ook expert is op het gebied van volkenrecht, geen sprake zijn.  Volgens Deiseroth moet de kwestie voorgelegd worden aan het Internationaal Gerechtshof om zo tot een vergelijk tussen de 2 landen te komen.  Ook particuliere schadeclaims uit de Tweede Wereldoorlog maken volgens de rechter nog kans.

Bondskanselier Angela Merkel wil van geen terugbetaling weten en ook minister Jeroen Dijsselbloem heeft zich tot nu toe gekeerd tegen de terugbetaling.

Dieter Deiseroth

maandag, 04 mei 2015

DODEN BIJ GEVECHTEN IN GRIEKSE GEVANGENIS

DODEN BIJ GEVECHTEN IN GRIEKSE GEVANGENIS

Tjdens hevige gevechten in een gevangenis in Griekenland zijn zondag 2 gedetineerden omgekomen.  In de gevangenis van Korydallos bij havenstad Piraeus gingen gevangenen uit Albanië, Algerije en Pakistan massaal met elkaar op de vuist.

Volgens de politie had de vechtpartij een etnische achtergrond.  De gedetineerden gingen elkaar onder andere met messen te lijf.  De gevangenissen in Griekenland zitten doorgaans overvol en bewakers hebben de situatie niet volledig in de hand.

dinsdag, 21 april 2015

PROCES TEGEN GOUDEN DAGERAAD GESTART

PROCES TEGEN GOUDEN DAGERAAD GESTART

In Athene is gisteren in afwezigheid van de hoofdbeschuldigden het proces begonnen tegen leiders van de neonazistische partij Gouden Dageraad.  Het historisch proces vindt plaats in de zwaar beveiligde Korydallos-gevangenis, waar sommige van de 69 beschuldigden in preventieve hechtenis vertoeven.  Doel van het proces, dat maanden zal duren, is uit te maken of Gouden Dageraad al of niet een criminele organisatie is die sinds 2008 geweld uitlokt tegen vreemdelingen en haar politieke tegenstanders. De strafmaat kan tot 10 jaar cel oplopen.  Aanleiding tot de vervolging is het doodsteken in 2013 van een linkse muzikant in Athene door een aanhanger van de partij die voor vrijwillige doodslag is aangeklaagd.

Los van het strafrechtelijk aspect stelt zich de vraag naar de wettelijkheid van de partij die bij de parlementsverkiezingen van januari derde werd en die in 2012 voor het eerst haar intrede in het parlement deed.   Bij de opening van het proces waren de 57-jarige stichter en leider van de partij, Nikos Michaloliakos, en het merendeel van de aangeklaagde verkozenen niet aanwezig.  De zittingen zijn meteen opgeschort naar 7 mei.

donderdag, 26 maart 2015

HONDERDEN VLUCHTELINGEN UIT ZEE GEHAALD IN GRIEKENLAND

HONDERDEN VLUCHTELINGEN UIT ZEE GEHAALD IN GRIEKENLAND

De Griekse kustwacht heeft binnen de 48 uur meer dan 450 migranten voor en op eilanden in de Egeïsche Zee opgepakt.   Internationale smokkelaarsbendes hadden ze daar aan land achtergelaten.  Dat deelde de kustwacht vandaag mee.

Een aantal vluchtelingen, die uit onder andere Syrië en Afghanistan afkomstig waren, werden uit rubberen motorboten opgepikt.  Volgens schattingen van de kustwacht wachten nog tienduizenden mensen in Turkije op een mogelijkheid om Griekenland en zo de EU binnen te geraken.  Naar verluidt verblijven nu al 300.000 nieuwe migranten tijdelijk in Griekenland.

PICT0277.JPG

woensdag, 25 maart 2015

GEWEZEN GRIEKSE MINISTER VEROORDEELD VOOR AMBTSMISBRUIK

GEWEZEN GRIEKSE MINISTER VEROORDEELD VOOR AMBTSMISBRUIK

De vroegere Griekse minister van Financiën Giorgios Papakonstantinou is dinsdag veroordeeld voor misbruik van zijn ambt. De rechtbank in Athene legde hem een gevangenisstraf van 1 jaar op, maar hij hoeft die niet uit te zitten, als hij de komende 3 jaar geen misdrijf begaat. Hij had een straf van 5 jaar cel kunnen krijgen.

Volgens de rechtbank heeft Papakonstatinou, minister van 2009 tot en met 2011 onder premier George Papandreou, in 2010 de namen van drie familieleden verwijderd uit een databank met gegevens over Griekse belastingontduikers in Zwitserland. Daardoor zouden zij niet worden vervolgd. Veel Grieken, die zwaar lijden onder de rigide bezuinigingen, reageerden verontwaardigd, toen het handelen van de oud-minister bekend werd.

De zaak heeft te maken met de zogeheten Lagardelijst. Daarop staan de namen van talrijke Grieken met een vermogen in het buitenland. De toenmalige Franse minister van Financiën, Christine Lagarde, nu hoofd van het Internationaal Monetair Fonds, gaf de lijst aan de Griekse regering. Papakonstantinou heeft altijd ontkend zijn familieleden te hebben geholpen.

EPA

zondag, 18 januari 2015

GEEN VERBAND TUSSEN GRIEKSE ARRESTANTEN EN BELGIË

GEEN VERBAND TUSSEN GRIEKSE ARRESTANTEN EN BELGIË

De 2 personen die in Athene werden aangehouden in verband met de in ons land opgerolde terreurcel, hebben uiteindelijk niets met het dossier te maken. Dat heeft het federaal parket gemeld.  De speurders blijven dus op zoek naar Abdelmahid Abaoud, ofwel Abou Omar Soussi, de 27-jarige Syriëstrijder die vanuit Griekenland de verijdelde aanslagen in ons land beraamde.

"We hebben met de Grieken een aantal dingen geverifieerd en die personen bleken uiteindelijk niets met de zaak te maken te hebben", aldus een woordvoerder van het federaal parket.

Aanvankelijk werd gesproken van 4 arrestaties in Griekenland in het onderzoek naar de verijdelde aanslagen, maar het federaal parket meldt dat er slechts 2 arrestaties verricht zijn.  Het parket bevestigt vandaag nogmaals dat die niets met het Belgische dossier te maken hebben.  Wel gebeurden de arrestaties op basis van informatie uit ons land.

Hoe het zit met Abdelhamid Abaaoud, een Belg van Marokkaanse afkomst die volgens Belgische media het vermoedelijke brein achter de aanslagen is, kon het parket niet zeggen.  De speurders zijn niet tevreden dat het nieuws over de verdachte in Griekenland vrijdagavond gelekt werd in de media.

Abdelhamid Abaaoud (27) werd door de media aangewezen als het vermoedelijke brein achter de verijdelde aanslagen tegen de politie.  Hij zou de cel geleid en gefinancierd hebben vanuit Griekenland, waar zijn telefoon gelokaliseerd werd.  Volgens Belgische media vocht de Belg van Marokkaanse afkomst in de rangen van IS (Islamitische Staat) in Syrië.

Abaaoud is te zien in een video waarin IS opschept over wreedheden.  Hij richt zich spottend naar de camera terwijl hij een voertuig bestuurt dat verminkte lijken naar een verzamelgraf sleurt.

De man liet zich ook opmerken door zijn 13-jarige broertje naar Syrië te laten overkomen.  De foto's van de jongen, die met wapens in de hand poseert, verschenen vorige zomer in de Belgische pers en sommige Britse kranten hadden hem de jongste jihadist van IS genoemd.

In verscheidene Belgische gemeenten was er donderdagavond een politieoperatie om een islamistische cel te ontmantelen die volgens het federale parket van plan was "politieagenten op straat en in commissariaten te doden" via aanslagen "in het hele land".  Bij de operatie in Verviers werden 2 vermoedelijke jihadisten gedood.  De ontmantelde cel bestond deels uit jihadisten die in Syrië gevochten hadden.

«Δεν έχουν σχέση» με τον πυρήνα στο Βέλγιο οι προσαχθέντες στην Αθήνα, λένε οι Βέλγοι

donderdag, 04 december 2014

"OLYMPIAKOSVOORZITTER AANGEKLAAGD VOOR MATCHFIXING"

"OLYMPIAKOSVOORZITTER AANGEKLAAGD VOOR MATCHFIXING"

De voorzitter van de Griekse topvoetbalclub Olympiakos en scheepsmagnaat Evangelos Marinakis is in Athene aangeklaagd op verdenking van matchfixing.  Dat meldt de Griekse radiozender Vima 99,5 woensdag.

Marinakis zou 1 van de in totaal 16 aangeklaagden zijn, die deel uitmaken van een criminele organisatie.

De organisatie zou zich bezighouden met het manipuleren van wedstrijden om er via weddenschappen geld aan kunnen te verdienen. De verdachten zouden onder meer scheidsrechters hebben mishandeld.

Wanneer de rechtszaak dient is nog niet bekend. Justitie verzamelde tijdens het onderzoek onder meer telefoongesprekken waaruit de manipulaties zouden blijken.

Olympiakos werd in afgelopen 10 jaar 9 keer kampioen van Griekenland.

14:21 Gepost door Yamas in Gerechtelijk nieuws, sport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 22 november 2014

11 GEWONDEN BIJ SCHIETPARTIJ IN ATHENE

11 GEWONDEN BIJ SCHIETPARTIJ IN ATHENE

In een discotheek in de havenstad Piraeus bij Athene zijn vanochtend bij een schietpartij minstens 11 personen gewond geraakt, onder wie 3 zwaargewonden. Volgens een politiewoordvoerder heeft een man wellicht met een kalasjnikov-geweer in het wilde weg op bezoekers van de discotheek gevuurd.

Daarbij riep hij "vandaag zullen jullie allemaal sterven", aldus plaatselijke media. De schutter is vervolgens in een taxi weggevlucht. 

 

dinsdag, 04 november 2014

GRIEKENLAND: RECHTBANK MOET REKENING HOUDEN MET HAATMOTIEF BIJ AANVAL OP ROMA-VROUW

GRIEKENLAND: RECHTBANK MOET REKENING HOUDEN MET HAATMOTIEF BIJ AANVAL OP ROMA-VROUW

Het gerecht in Messolonghi, Griekenland, moet er rekening mee houden dat er racistische motieven speelden bij de brutale aanval op Paraskevi Kokoni en haar neef Kostas, beiden Roma.

Geschopt en geslagen

Op 4 november 2014 gaat het proces van start van drie mannen die beschuldigd worden van de aanval op Paraskevi Kokoni en haar neef Kostas twee jaar geleden.

In oktober 2012 weren Paraskevi en Kostas, een jongen met een leerstoornis, aan het winkelen waren in de stad Etoliko, in het westen van Griekenland toen ze door een groep mannen in elkaar werden geslagen. Paraskevi's 11-jarige zoon kon enkel toekijken hoe ze klappen kregen, geschopt werden en met stukken hout geslagen.

Paraskevi vertelde aan Amnesty International dat ze geviseerd werd omdat ze familie is van een plaatselijke Roma-leider. De aanval vond plaats tijdens een periode van gewelddadige racistische raids op Roma-families in dezelfde stad tussen augustus 2012 en januari 2013.

“Gerechtigheid voor Paraskevi en haar neef heeft lang op zich laten wachten. En die zal niet compleet zijn als de rechtbank geen rekening houdt met het overtuigende bewijs van een racistisch motief voor de aanval. Opvallend genoeg heeft de politie dat over het hoofd gezien bij hun onderzoek,” zegt Fotis Filippou, waarnemend adjunct-directeur voor Europa en Centraal-Azië bij Amnesty International.

“Bij het behandelen van deze zaak moet de rechtbank ten volle de achterliggende haat erkennen. Dat zal een sterke boodschap uitsturen dat racisme en discriminatie niet getolereerd worden. Het zal helpen om de Roma in heel Griekenland te beschermen tegen verdere aanvallen,” aldus Filippou.

Haatmisdrijven zijn een vorm van discriminatie. De haatmotivatie moet bij zulke misdrijven ten volle in overweging genomen worden. Het is van cruciaal belang dat het openbaar ministerie al het bewijsmateriaal voorlegt dat aantoont dat dit een onderdeel was van een reeks racistisch gemotiveerde aanvallen op Roma in Etoliko.

Racistische aanvallen op Roma-gemeenschap

Paraskevi Kokoni vertelde aan Amnesty International dat ze op een dag in oktober 2012 samen met haar zoon en neef het grote plein in Etoliko overstak. Een man die daar aan een café zat, wees hen aan. Hij identificeerde haar als de schoonzuster van de plaatselijke Roma-leider. Daarna stormden zes of zeven mannen uit het café en vielen hen aan.

Voor deze aanval waren er al spanningen tussen Roma en niet-Roma in de stad. Paraskevi zelf was eerder al het slachtoffer geweest bij een van de reeks gewelddadige racistische raids op huizen van Roma in dezelfde stad door groepen die anti-Roma slogans en bedreigingen schreeuwden. De aanvallen tegen de Roma bleven doorgaan. Verschillende Roma zijn hun huizen ontvlucht om te ontkomen aan de voortdurende intimidatie en het geweld. Daarbij werden zelfs huizen in brand gestoken.

“Ik hoop alleen dat diegenen die me aanvielen, veroordeeld en gestraft worden voor wat ze me aangedaan hebben,” zei Paraskevi tegen Amnesty.

Haatmisdrijven worden niet au sérieux genomen

Wettelijke bepalingen die haatmisdrijven moeten bestrijden zijn in Griekenland al ettelijke jaren van kracht. Formeel gezien stemmen ze overeen met de bepalingen die de EU-wetgeving oplegt: racistische of xenofobe motieven moeten door de wetten en de rechtbanken ernstig worden genomen. Toch is het zo dat speurders racistische motieven vaak niet onderzoeken, en dat openbare aanklagers dat soort bewijsmateriaal haast nooit aan de rechtbank voorleggen.

“Het Grieks gerecht neemt haatmisdrijven niet au sérieux. Dat moet veranderen. Politie, openbare aanklagers en rechters moeten bewust worden gemaakt van hun plicht om haatmisdrijven grondig te onderzoeken en er voor te zorgen dat ze bestraft worden,” besluit Fotis Filippou.

19:04 Gepost door Yamas in Gerechtelijk nieuws | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 28 oktober 2014

GRIEK GEBRUIKT SKYPE BIJ TOEVAL ALS BEWAKINGSCAMERA

GRIEK GEBRUIKT SKYPE BIJ TOEVAL ALS BEWAKINGSCAMERA

Een verpleegster in een ziekenhuis in Melbourne is via Skype op heterdaad betrapt toen ze geld stal van een Grieks koppel dat net ouder was geworden.

De jonge vader Nick was met zijn vader in Griekenland aan het skypen om hem op de hoogte te stellen van het goede nieuws.  Daarop moest hij even de kamer verlaten om zijn zoontje in bad te doen.  De verbinding met Skype bleef open.

Daarop zag zijn vader in Griekenland een verpleegster de ziekenhuiskamer binnenkomen.  Ze begon de spullen van zijn zoon te doorzoeken.  Vanuit Griekenland zag de kersverse opa hoe de verpleegster geld pakte uit de portemonnee van zijn zoon.

Even later kwam de zoon terug de kamer binnen en de verbouwereerde opa vertelde het voorval direct aan zijn zoon.

Toen de verpleegster daarna opnieuw de kamer binnenkwam, wees hij de dievegge aan. "Hij zag de vrouw proberen een kast open te maken en rondkijken. Vervolgens liep ze naar de stoel waar een jas hing en pakte ze zijn portemonnee en opende die", vertelt jonge moeder Chrysa.

Een woordvoerder van het ziekenhuis zegt geschokt te zijn door de brutale diefstal. De verpleegster is op staande voet ontslagen. De verpleegster bood direct haar excuses aan en gaf de ouders het gestolen bedrag, 20 dollar, terug.

"Het is maar 20 dollar, maar dat hoort een verpleegster natuurlijk niet te doen", zegt Chrysa. "We wilden niet dat ze haar baan verloor, maar we moesten het wel tegen het ziekenhuis zeggen. We willen niet dat andere jonge ouders hetzelfde overkomt."

Chrysa and her newborn. Picture: Seven News

Chryssa met haar pasgeborene

zaterdag, 18 oktober 2014

GRIEKENLAND PROTESTEERT TEGEN ALBANESE PROVOCATIES

GRIEKENLAND PROTESTEERT TEGEN ALBANESE PROVOCATIES 

De zware rellen van dinsdag tijdens het EK-kwalificatieduel tussen Servië en Albanië hebben ook gevolgen voor de betrekkingen tussen Griekenland en Albanië.  De Griekse ambassadeur in Tirana heeft vandaag bij het Albanese ministerie van Buitenlandse Zaken een protestbrief ingediend na schermutselingen in het zuiden van Albanië.

Het EK-kwalificatieduel tussen Servië en Albanië werd dinsdagavond in minuut 41 van de eerste helft stopgezet nadat een drone het stadion van Partizan in Belgrado was binnengevlogen met de omstreden vlag van Groot-Albanië eraan vastgemaakt. Het leidde tot schermutselingen tussen spelers en, even later, ook supporters. 

Athene protesteert nu tegen het gedrag van Albanese nationalisten in Dervican, een dorp in het zuiden van Albanië waar een Griekse minderheid woont. Net na de wedstrijd werden de leden van de Griekse minderheid daar beschimpt door nationalisten. Sommige mensen werden zelfs aangevallen, zo berichten Griekse media.

Albanië beklaagt er zich ondertussen over dat 45 Albanezen al 2 dagen de toegang tot Grieks grondgebied ontzegd worden zonder concrete reden en beledigd werden door de Griekse grenscontroleurs.  Volgens de Albanezen is dit omwille van het incident in Dervica, dat volgens hen slechts een futiel voorval was waarbij een kleine groep jongeren een auto zou beschadigd hebben.

vrijdag, 17 oktober 2014

CORRUPTE GRIEKSE AMBTENAREN WORDEN NIET VERVOLGD

CORRUPTE GRIEKSE AMBTENAREN WORDEN NIET VERVOLGD

In Griekenland is ophef ontstaan over een maatregel die duizenden overheidsfunctionarissen met terugwerkende kracht immuniteit verleent, zodat ze niet kunnen worden vervolgd wegens corruptie.  Het wetsartikel zat verstopt in een pakket maatregelen om de economie te stimuleren.

Critici klagen dat de maatregel een nieuwe belemmering vormt voor de toch al haperende strijd tegen de corruptie.

Volgens voorstanders van de maatregel is die erop gericht te voorkomen dat ambtenaren verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor eerder beleid of politieke belissingen.  'Deze wetten gaan niet over het toedekken van schandalen, maar zijn nodig om de overheid normaal te laten functioneren', zegt Nikos Alivizatos, die constitutioneel recht doceert aan de Universiteit van Athene.

Parlementslid Kostas Tzavaras noemt het echter onbegrijpelijk dat het parlement onderzoek doet naar corruptie, maar tegelijkertijd met terugwerkende kracht immuniteit verleent. 'Misschien moet er bescherming komen voor politieke beslissingen.  Maar als je een miljoen dollar gestolen hebt, moet je als een misdadiger worden behandeld.'

Nieuwe wetswijzigingen bieden ook bescherming aan ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor het uitdelen van pensioengelden en functionarissen die toezicht moeten houden op de bouw van scholen.

De klachten zijn koren op de molen van de linkse Syriza-partij, die veel kritiek heeft op de corruptie in het overheidsapparaat.  De partij van Alexis Tsipras is ook fel gekant tegen de strenge bezuinigingen die de regering van premier Samaras heeft afgekondigd in ruil voor een reddingspakket van 240 miljard € van de EU en het IMF.

Syriza heeft volgens de jongste opiniepeilingen een flinke voorsprong op de Nea Dimokratia-partij van Samaras.  De premier slaagde er vorige week nog in het vertrouwen van de meerderheid van het parlement te krijgen, maar het is niet uitgesloten dat hij begin volgend jaar ten val komt.  Dan moet het parlement een nieuwe president kiezen en daarvoor heeft de regering de steun van de oppositie nodig. Als dat niet lukt, zijn er nieuwe verkiezingen nodig.
 
Samaras gaf Tsipras gisteren de schuld van het opnieuw oplopen van de rente op buitenlandse leningen.  Volgens hem zijn buitenlandse investeerders bang dat Griekenland de hervormingen opgeeft.  'De afgelopen dagen heeft de grootste oppositiepartij die onzekerheid nog versterkt, waarmee zij de stabiliteit van het land rechtstreeks heeft ondermijnd', aldus Samaras.
 
De regering speelde met het idee af te zien van de laatste tranche van bijna 10 miljard € om zo af te komen van de inspecties van de trojka van het IMF, de Europese Unie en de Europese Centrale Bank.  Die driemaandelijkse inspecties zijn zeer impopulair in Griekenland.  Maar de kans dat Athene al kan afzien van de steun van het IMF is klein geworden door het oplopen van de rente.

De EU-landen, Duitsland voorop, willen Samaras zo lang mogelijk in het zadel houden, in de hoop dat de Griekse economie zich tegen de tijd dat zijn ambtstermijn ten einde komt, in juni 2016, heeft hersteld. De economie begint al iets op te leven, maar Griekenland kampt nog steeds met een werkloosheid die liefst 26 % bedraagt.

Als Syriza aan de macht komt, vrezen zij een terugkeer naar de financiële onrust die de euro ondermijnde.  Tsipras heeft laten weten dat zijn partij zal eisen dat een groot deel van de Griekse schuld wordt afgeschreven.  Verder wil hij af van de bezuinigingen die de overheid in ruil voor het reddingspakket heeft afgekondigd.

PC130079.JPG

Door dergelijke besluiten heeft de Griek de buik vol van politici (eigen foto)

17:46 Gepost door Yamas in Gerechtelijk nieuws, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 16 oktober 2014

GRIEKSE GEVANGENISSEN MENSONTEREND

GRIEKSE GEVANGENISSEN MENSONTEREND

De belangrijkste Europese mensenrechtenorganisatie heeft donderdag vernietigend geoordeeld over de toestand in Griekse gevangenissen en militaire detentiecentra.  Ondanks aanbevelingen die 2 jaar geleden werden gedaan is geen vooruitgang geboekt, zo luidt de conclusie van de commissie van de Raad van Europa.

Verdachten worden volgens de Commissie voor de Preventie van Marteling en Onmenselijke Behandeling (CPT) door de politie mishandeld tijdens arrestaties en ondervragingen.  Ook zijn cellen overvol en heerst een chronisch tekort aan bewakers.  De meeste gevangenissen huisvesten 2 of 3 keer zo veel gedetineerden als de maximale capaciteit.

Veel gevangenen moeten bedden delen of slapen op matrassen op de grond.  Op de mannenafdeling van de grootste gevangenis in Griekenland, Korydallos, werd een vleugel met 400 gedetineerden bewaakt door slechts 2 cipiers.  In een cel van 12 m² verbleven 8 mensen, van wie enkelen op een stoel, een tafel en op een stuk karton op de grond moesten slapen.

Ook voor vluchtelingen die het land illegaal binnenkomen is de toestand zorgwekkend.  In een geval werden 2 of meer vrouwen maandenlang vastgehouden in een donkere, vervallen en beschimmelde cel van slechts 5 m².  Zij mochten niet naar buiten en kregen ook geen hygiëneproducten.

De CPT houdt de Griekse regering verantwoordelijk voor de misstanden.  Athene beweert door de straffe bezuinigingspolitiek geen geld te hebben om de toestanden in detentiecentra te verbeteren.

De gevangenis van Korydallos