woensdag, 12 juli 2017

EUROPESE COMMISSIE WIL GRIEKENLAND VAN STRAFBANKJE HALEN

EUROPESE COMMISSIE WIL GRIEKENLAND VAN STRAFBANKJE HALEN

De Europese Commissie heeft de lidstaten woensdag aanbevolen om de buitensporige tekortprocedure tegen Griekenland stop te zetten. Dat heeft de Commissie woensdag meegedeeld.

“Dit is een heel symbolische dag voor Griekenland. Na zovele jaren van opofferingen door de Griekse bevolking, plukt het land eindelijk de vruchten van de inspanningen”, zo verklaarde eurocommissaris Pierre Moscovici. “Griekenland is klaar om de bladzijde van het bezuinigingsbeleid om te draaien en een nieuw hoofdstuk van groei, investeringen en tewerkstelling te openen”.

Griekenland zit al op het strafbankje sinds 2009, toen de regering plots een tekort van 15,1 % op de begroting bekendmaakte.  Het was het begin van een jarenlange saneringsoperatie zonder weerga.  Het land werd financieel overeind gehouden worden door de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds en moest in ruil draconische besparingen en fundamentele economische hervormingen doorvoeren.  Het huidige, derde steunprogramma loopt tot de zomer van volgend jaar.

Vorig jaar boekte Griekenland voor het eerst een begrotingsoverschot van 0,7 %.  Het land deed daarmee beter dan het gemiddelde van de eurozone.  Die positieve tendens is volgens de Commissie ook duurzaam.  Met een tekort van meer dan 3 % wordt de komende jaren geen rekening gehouden in de economische en budgettaire prognoses.

De Europese begrotingsnormen gebieden de lidstaten om hun begrotingstekort onder 3 % te houden.  Op het toppunt van de financiële crisis, in 2011, zaten 24 lidstaten op het budgettaire strafbankje.  Indien de ministers van Financiën hun fiat geven voor de stopzetting van de procedure tegen Athene, blijven er nog drie lidstaten over: de eurolanden Spanje en Frankrijk, en Groot-Brittannië.

DSC02367.JPG

18:45 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 08 juli 2017

VERS EUROPEES GELD VOOR GRIEKENLAND

VERS EUROPEES GELD VOOR GRIEKENLAND

De directieraad van het Europees stabiliteitsmechanisme (ESM) in Luxemburg heeft gisteren het licht op groen gezet voor de uitbetaling van een nieuwe enveloppe van 8,5 miljard € voor Griekenland.  Dat meldt het ESM in een mededeling.

Griekenland krijgt maandag van het ESM een eerste schijf van 7,7 miljard €.  Bijna 7 miljard daarvan is bestemd voor de betaling van schuldvorderingen die de Griekse staat in juli moet honoreren.  Het restbedrag dient om achterstallige betalingen te voldoen.  In september zou het ESM onder voorwaarden nog eens 0,8 miljard € overmaken om de betalingsachterstand verder weg te werken.

Het geld maakt deel uit van het derde steunprogramma dat in de zomer van 2015 is goedgekeurd voor Griekenland.  Het derde programma kan oplopen tot 86 miljard €.   Daarvan heeft het ESM intussen 39,4 miljard € uitbetaald.  In ruil moet de Griekse overheid zware besparingen doorvoeren en de Griekse economie drastisch hervormen.

Het ESM is opgericht na het losbarsten van de Griekse crisis in 2010.  Met garanties van de eurolanden haalt de instelling tegen gunstige voorwaarden geld op de kapitaalmarkten op.  Dat geld kan uitgeleend worden aan eurolanden in crisis.  Sinds de start van de Griekse crisis heeft het Europese fonds intussen 181 miljard € ter beschikking gesteld van de Grieken.  Het fonds is dan ook met ruime voorsprong de grootste schuldeiser van Athene.

DSC08194.JPG

11:09 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 15 juni 2017

GRIEKENLAND GOEDKOOPSTE VAKANTIELAND

GRIEKENLAND GOEDKOOPSTE VAKANTIELAND

Van de vijf populairste zomervakantielanden kent Griekenland de laagste prijzen voor een hotelovernachting of een hap eten buiten de deur. 

Toeristen betalen er bijna 1/5 minder in hotels en restaurants dan gemiddeld in de Europese Unie.  Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag op basis van cijfers van Eurostat.

Frankrijk is het duurste land uit de top 5. De hotel- en horecaprijzen liggen daar ruim 1/6 hoger dan gemiddeld. Ook in Franse supermarkten zijn voedingsmiddelen relatief duur.

In Duitsland en Italië zijn vakantiegangers eveneens relatief duur uit, Spanje is daarentegen vrij goedkoop. Nederlanders die in eigen land vakantie vieren, betalen een kleine 10 % meer dan gemiddeld.

De echt prijsbewuste toerist doet er beter aan gebaande paden te verlaten.  In Albanië kan hij terecht in hotels en restaurants voor prijzen die 60 % onder het Europese gemiddelde liggen.  Ook in bijvoorbeeld Macedonië krijgen vakantiegangers meer waar voor hun euro's.

Wie daarentegen niet op de kleintjes wil letten, moet in Zwitserland zijn. Daar wordt in de horeca ruim 2/3 meer betaald dan gemiddeld.

Afbeeldingsresultaat voor greece in euro

19:38 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 23 mei 2017

GRIEKENLAND ENORM IN TREK

GRIEKENLAND ENORM IN TREK

De duizenden vluchtelingen en de economische crisis weerhielden veel toeristen er de afgelopen jaren van om naar Griekenland af te reizen. Zijn de zorgen terecht?  Absoluut niet, zegt de Griekse Nederlander Jorgos Nikolidakis van De Griekse Gids.  Hij raadt iedereen aan om het land waar hij tot 1998 woonde te bezoeken.  

"Van de economische crisis merk je niets meer. In toeristische plaatsten gaat het zelfs erg goed met de economie maar ook in het binnenland merk je als toerist niets van de problemen."  Sterker nog: "Doordat de salarissen in Griekenland ontzettend gedaald zijn, liggen de prijzen ook veel lager dan in Nederland.  Uit eten is hier zeker de helft goedkoper”, zegt Nikolidakis.

 

Ook mensen die op vakantie niet in contact willen komen met de vluchtelingenproblematiek kan hij geruststellen.  ,,Ik heb onlangs 10 Griekse eilanden aan de Turkse kust bezocht.  In totaal ben ik 2 vluchtelingen tegengekomen.  De kans dat je in Nederland een vluchteling tegenkomt, is groter dan in Griekenland.” 

Reisorganisatie Corendon stelt eveneens dat het aantal vluchtelingen zeer beperkt is.  "De problematiek is een stuk minder groot dan een aantal jaren geleden. Als je op de eilanden gaat rondrijden is het wel mogelijk dat je vluchtelingen aantreft, maar bij de hotels hoef je daar niet bang voor te zij", zegt Daisy Mijnals van Corendon. Overigens laten weinig mensen zich door vluchtelingen of andere crises weerhouden, merkt ze.  "Griekenland is enorm in trek. Het is nog mei, maar we hebben dit jaar al meer reizen naar Griekenland verkocht dan ooit tevoren."

Bron: AD.nl

Afbeeldingsresultaat voor greece all time classic

maandag, 22 mei 2017

DUITSE MINISTER VRAAGT OM BELOFTE VAN SCHULDVERLICHTING VOOR GRIEKENLAND WAAR TE MAKEN

DUITSE MINISTER VRAAGT OM BELOFTE VAN SCHULDVERLICHTING VOOR GRIEKENLAND WAAR TE MAKEN

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel vraagt concrete toezeggingen rond een schuldverlichting voor Griekenland. Dat zegt hij aan de krant Süddeutsche Zeiting.  De sociaaldemocraat gaat zo in tegen zijn christendemocratische collega van Financiën Wolfgang Schäuble, die dergelijke financiële ademruimte voor Athene verwerpt.  Vandaag komen de ministers van Financiën van de eurolanden bijeen om zich over het Griekse dossier te buigen.

Gabriel stelt dat Duitsland in de weg blijft staan voor een Griekse schuldverlichting, terwijl het land nood heeft aan ademruimte.  "Men belooft steeds opnieuw een schuldverlichting aan Griekenland wanneer de hervormingen worden doorgevoerd", aldus Garbriel in de krant.  "Nu moeten we die beloftes waarmaken."

Dat is een mening die niet gedeeld wordt door minister van Financiën Schläuble, die in het verleden al verschillende keren heeft verklaard dat het akkkoord van de eurogroep van mei 2016 moet blijven gelden.  Daarin is opgenomen dat slechts na het aflopen van het huidige hulpprogramma in de zomer van 2018 beslist zal worden over een mogelijke verder schuldverlichting.

Vandaag buigen de financiënministers van de eurolanden, waaronder Schäuble, zich in Brussel over verdere hulpleningen voor Griekenland.  Verwacht wordt dat de ministers de jongste besparingsinspanningen van Athene als bemoedigend zullen bestempelen. Athene heeft het geld nodig om in juli zijn miljarden euro's aan schulden terug te betalen.  Griekenland is al sinds 2010 afhankelijk van financiële steun van de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds.

Het Griekse parlement keurde donderdag met een nipte meerderheid een nieuw pakket bezuinigingsmaatregelen goed, die een besparing van 4,9 miljard € moeten opleveren.  De Griekse premier Alexis Tsipras zei te verwachten dat de besparingen zullen leiden tot een herprogrammering van de Griekse schuld, die momenteel 180 % van het bruto binnenlands product bedraagt.  Tegen de zomer van 2018 zou Griekenland dan de weg naar het herstel kunnen inzetten, klonk het hoopvol.

Afbeeldingsresultaat voor sigmar gabriel

19:56 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 16 mei 2017

STAKING BIJ FERRYBOTEN EN JOURNALISTEN IN GRIEKENLAND

STAKING BIJ FERRYBOTEN EN JOURNALISTEN IN GRIEKENLAND

Uit protest tegen nieuwe besparingsmaatregelen hebben de Griekse zeelui dinsdag voor 48 uur het werk neergelegd. Ook de Griekse journalisten gaan voor 24 uur in staking.

Door de staking van de zeelui zullen de ferry's in de Egeïsche en Ionische Zee niet uitvaren.  Heel wat Griekse eilanden, waaronder belangrijke toeristische bestemmingen, hebben geen luchthaven en zullen bijgevolg afgesloten zijn van het vasteland.

Als gevolg van de journalistenstaking brengen radio en televisie geen nieuwsuitzendingen.  Woensdag verschijnen geen kranten.  Ook andere vakbonden bij het openbaar vervoer en in de publieke sector dreigen de komende dagen het werk neer te leggen.

Donderdag worden in het Griekse parlement nieuwe besparingen gestemd.  Bij de geplande besparingsmaatregelen zijn pensioenverlagingen en belastingverhogingen ten belope van 4,9 miljard € per jaar, een eis van de internationale schuldeisers. 

Griekenland, dat al 7 jaar lang het faillissement tracht af te wenden, moet in juli meer dan 7 miljard € terugbetalen aan de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds.

17:01 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 11 mei 2017

VERTROUWEN IN GRIEKSE MARKT KEERT TERUG

VERTROUWEN IN GRIEKSE MARKT KEERT TERUG

Goed nieuws voor Griekenland.  De kostprijs voor een 10-jarige Griekse staatsobligatie staat op zijn laagste peil sinds de herstructureringen in het land in 2012 van start gingen.  Dat geeft aan dat het vertrouwen van de financiële markten stilaan aan het terugkomen is.  De minister van Financiën is volgende week in Duitsland om er te spreken over een normale terugkeer naar de reguliere financiële markten, om op die manier Griekse obligaties uit te geven.  Europese ambtenaren denken dat het nog wel tot medio 2018 zal duren vooraleer Griekenland weer in normaal vaarwater kan komen.  Volgens analisten is de huidige opstoot van vertrouwen gelinkt aan het recente akkoord rond de nieuwe lening.  Ook het zomerseizoen zou extra geld in het laatje brengen om een deel van de schulden terug te betalen.

Afbeeldingsresultaat voor greek FLAG LAUGHING

18:21 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

woensdag, 10 mei 2017

GRIEKENLAND HOOPT TOERISMERECORD TE BREKEN IN 2017

GRIEKENLAND HOOPT TOERISMERECORD TE BREKEN IN 2017

Volgens voorspellingen van het Griekse ministerie van toerisme zal het aantal buitenlandse toeristen boven het vorig jaar bereikte all-time high record van 27,5 miljoen  breken en uitkomen op een historische 30 miljoen. Het aantal Duitse toeristen dat een bezoek bracht  aan het land stijgt met zo'n 50 % tot maximaal 3 miljoen in 2017.

Griekenland verwacht te profiteren van verschillende factoren dit jaar.  Toeristen mijden andere populaire vakantiebestemmingen, zoals Turkije of Egypte, als gevolg van politieke onzekerheid en andere risico's.

Bovendien, sinds de invoering van de vluchtelingendeal tussen de Europese Unie en Turkije een jaar geleden, is de toevloed van vluchtelingen die piekte in 2015 sterk afgenomen.  Op de bijzonder getroffen eilanden Lesbos en Chios, waar duizenden vluchtelingen strandden is het toerisme langzaam aan het herstellen.

Griekenland verwacht ook meer dan 900.000 bezoekers uit de VS in 2017, een stijging tegenover de 778.600 vorig jaar.

Het extra geld is een zegen voor de Griekse economie, die onder een diepe recessie te lijden had in de periode 2008-2013, toen het vocht tegen een enorme schuldencrisis.  Het Griekse toerisme was in 2016 goed voor een omzet van zo'n 13 miljard € volgens het ministerie van Toerisme.

Athene verwacht ook een aanzienlijke toename van het aantal werknemers in die sector. Zelfs als de meerderheid van deze jobs  tijdelijk of seizoensgebonden zijn, zou dit in ieder geval uitstel van executie zijn voor het land met een werkloosheid van meer dan 23 % - nog steeds de hoogste in de EU.

Ondanks de algehele optimisme voor het seizoen is de stemming niet helemaal euforisch.  De Griekse toeristische sector wordt ook beïnvloed door een reeks van bezuinigingsmaatregelen en lastenverzwaringen die de internationale schuldeisers eisen van Athene in haar lopende bailout-gesprekken.  De BTW in de horeca steeg 13 tot 24 %.  

19:19 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 09 mei 2017

NADRUKKELIJKE CHINESE AANWEZIGHEID IN GRIEKENLAND

NADRUKKELIJKE CHINESE AANWEZIGHEID IN GRIEKENLAND

In de haven van Piraeus wappert naast de Griekse en Europese ook steeds nadrukkelijker de Chinese vlag.  Chinese zakenlui zijn dan ook sterk aanwezig in het Zuid-Europese land, met allerlei investeringen in infrastructuur en vastgoed.  Die invloed zal over een paar jaar terug te zien zijn in het straatbeeld.  Want als het aan de Chinese investeringsmaatschappij Fosun International ligt, komen er straks niet 150.000 toeristen uit China naar Griekenland, maar 1,5 miljoen.

Fosun International is trouwens al actief in Griekenland.  Op de site van de oude luchthaven van Athene bouwt het onder meer hotels, themaparken, een recreatiehaven, winkels en gezondheidscentra.  Het is een van de grootste vastgoedprojecten in Europa, al ligt de bouw nu even stil vanwege schade aan het milieu en aan historische kunstschatten die in de buurt zijn gevonden.

Ook elders in Griekenland koopt het concern hotels, restaurants en vakantieresorts of laat het deze bouwen.  Nu de klanten nog.  Die wil Fosun uit eigen land halen, met speciaal voor Chinezen samengestelde vakantiepakketten.

Tegen persbureau Bloomberg zei vice-president Jiannong Qian van het Chinese investeringsconcern dat ‘Griekenland een veilig land is voor Chinezen’.  Hij ziet hoe de economie aantrekt en denkt daaraan te kunnen bijdragen met investeringen in de toeristensector.  “Als we kunt helpen bij de economische groei, bijvoorbeeld met speciale vakantieproducten voor Griekenland, dan zorgen we voor meer banen voor restaurantmedewerkers, winkelbediendes en taxichauffeurs.”

Ook de luchthaven van Athene kan profiteren.  Qian verwacht dat er snel een rechtstreekse lijnvlucht komt tussen Peking en Athene als er straks jaarlijks 1,5 miljoen Chinese toeristen naar Griekenland vliegen.

Toerisme is voor Griekenland de belangrijkste economische sector van het land.  Een kwart van de inkomsten komt van buitenlandse reizigers.  Mede door het inzakken van het toerisme in Turkije heeft Griekenland niet te klagen over klandizie.  Vorig jaar ontving het land ruim 28 miljoen toeristen, 7,6 % meer dan in 2015.

Fosun bezit wereldwijd voor 64 miljard € aan eigendommen.  Daarvan is 200 miljoen € geïnvesteerd in Griekenland.  Dat kan meer worden.  De Chinezen volgen met belangstelling de privatisering van staatsbedrijven en hebben al aangegeven ook te kijken naar de Griekse banken.

Investeringen kunnen de Grieken goed gebruiken, want hun economie is de afgelopen jaren sterk gekrompen: sinds 2010 met 25 %.  Volgende week reist de Griekse premier Alexis Tsipras naar Peking om mee te praten in het zakenforum ‘Gordel en Weg’.  Dat is de benaming voor de nieuwe zijderoute die China moet verbinden met Europa, met daarin een belangrijke rol voor de Grieken. 

Afbeeldingsresultaat voor fosun

18:02 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 02 mei 2017

AKKOORD OVER GRIEKSE SCHULDEN

AKKOORD OVER GRIEKSE SCHULDEN 

Griekenland heeft een akkoord bereikt met zijn geldschieters.  Dat maakt gesprekken mogelijk over de vermindering van de schulden van dat land.  Dat heeft de Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos bekendgemaakt.

"We hebben witte rook.  De onderhandelingen zijn afgerond met een akkoord over alle uitstaande zaken", zei Tsakalotos volgens het persagentschap ANA.  De onderhandelingen tussen de Griekse regering en de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank, het noodfonds ESM en het IMF borduurden verder op het politiek akkoord dat vorige maand bereikt werd.  Daarin engageerden de Grieken zich tot het goedkeuren van nieuwe belasting- en pensioenhervormingen die in 2019 en 2020 uitgevoerd moeten worden.

Vanochtend werd overeenstemming bereikt over de details van die deal.  In 2019 zullen de Grieken verder snoeien in de pensioenen en de bestaande belastingvoordelen verlagen, maatregelen die samen goed zijn voor 2 % van het Griekse bbp.  Als het zijn begrotingsdoelstellingen overschrijdt, zal Griekenland weliswaar maatregelen mogen treffen om de impact van het jarenlange saneringsbeleid te verzachten.

Met het akkoord wordt de weg vrijgemaakt voor een nieuwe schijf noodhulp die de Grieken in staat moet stellen hun financiële verplichtingen na te komen.  In juli moet Griekenland meer dan 6 miljard € schulden aflossen, een factuur die het zonder nieuwe financiële injectie niet de baas kan.

Verwacht wordt dat de ministers van Financiën van de eurozone - de eurogroep - op 22 mei hun zegen aan het akkoord geven.  De week voordien zou het Griekse parlement het licht op groen zetten.

De nieuw overeengekomen maatregelen maken een discussie over de houdbaarheid van de Griekse schuld mogelijk.  Volgens het IMF moet een deel van de Griekse schuldenlast worden kwijtgescholden, een maatregel die het fonds ook als voorwaarde stelt voor een bijdrage aan het Griekse noodprogramma.  Duitsland hamert op de deelname van het IMF, maar wil niet van een nieuwe 'haircut' weten.

Een woordvoerder van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble noemde het akkoord van vandaag een "belangrijke tussentijdse stap", maar zegt dat er nog meer duidelijkheid nodig is, bijvoorbeeld over het primair begrotingsoverschot van Griekenland.

Afbeeldingsresultaat voor Τσακαλώτος

17:40 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 27 april 2017

DIJSSELBLOEM VOORZIET SNELLE DEAL MET GRIEKENLAND

DIJSSELBLOEM VOORZIET SNELLE DEAL MET GRIEKENLAND

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem verwacht dat de laatste obstakels voor de vrijmaking van vers geld voor Griekenland snel uit de weg zullen geruimd worden.  “Ik ben optimistisch dat er zeer snel een akkoord over het hele pakket zal bereikt worden”, zo verklaarde hij vandaag in het Europees Parlement.  Hij toonde zich ook overtuigd dat ook het Internationaal Monetair Fonds een duit in het zakje zal doen.  Vertegenwoordigers van de kredietverleners van Griekenland vertoeven momenteel in Athene om met de regering de laatste afspraken te maken over de pensioenbesparingen en belastinghervormingen die Griekenland nog moet goedkeuren in ruil voor een nieuwe enveloppe uit het lopende steunprogramma.  Verwacht wordt dat de ministers van Financiën van de eurolanden het licht formeel op groen kunnen zetten op 22 mei.  Griekenland moet in juli ongeveer zeven miljard euro terugbetalen aan zijn schuldeisers.

Dijsselbloem toonde zich overtuigd dat ook het IMF uiteindelijk een financiële bijdrage zal leveren aan het steunprogramma, dat loopt sinds de zomer van 2015 en volgend jaar verstrijkt.  Met name Duitsland blijft aandringen op de deelname van het IMF.

Dijsselbloem kwam in het Europees Parlement ook nog eens terug op het veelbesproken interview met de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.  “Ik kan niet mijn hele leven geld uitgeven aan drank en vrouwen om dan bij u mijn hand op te houden.  Dat principe geldt op persoonlijk, lokaal, nationaal en evenzeer op Europees vlak”, had de Nederlander toen gezegd in een verwijzing naar de financiële steun voor noodlijdende eurolanden.  Dijsselbloem herhaalde in het halfrond dat hij betreurt dat zijn woorden een aantal landen in de gordijnen hebben gejaagd, maar dat het niet zijn bedoeling was iemand te beledigen.

Ντεϊσελμπλούμ: Εγγυώμαι οτι θα έχουμε συμφωνία τον Μάιο

19:00 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

woensdag, 26 april 2017

HAVEN VAN THESSALONIKI VERKOCHT AAN DE PRIVÉ

HAVEN VAN THESSALONIKI VERKOCHT AAN DE PRIVÉ

De Griekse staat heeft de haven van Thessaloniki, de op een na grootste stad in Griekenland, doorverkocht aan een internationaal privaat consortium van bedrijven uit Duitsland, Frankrijk, China en Griekenland zelf.  Dat meldt het Griekse privatiseringsfonds Taiped. Het consortium krijgt 67 % van de haven in handen.  De privatisering van de haven van Thessaloniki is een van de maatregelen binnen het derde steunprogramma van kredietverleners voor het noodlijdende Griekenland.

Het consortium bestaat uit het Duitse investeringsfonds Invest Equity Partners, het Griekse Belterra Investments, het Franse CMA CGM en het Chinese staatsbedrijf China Merchants Holdings International.

De internationale groep bood uiteindelijk 1,1 miljard € voor de haven en haalde het daarmee van concurrenten DP World Group uit Dubaï en het Filipijnse ICTSI.  Het overnamebod moet wel nog worden goedgekeurd door het Griekse rekenhof.

Onder druk van de schuldeisers besliste de Griekse regering recentelijk nog om de vele staatsbedrijven versneld te privatiseren.  Fraport, de uitbater van de luchthaven van Frankfurt, nam in maart nog 14 regionale Griekse luchthavens over en in 2016 werd de haven van Piraeus voor 67 % geprivatiseerd.

De vele privatiseringen zijn een van de onderdelen van het derde steunprogramma voor Griekenland van de EU en het IMF.  Het pakket moet de deur openen voor nieuwe leningen.  In de zomer moet het euroland opnieuw miljarden euro's aan schuldaflossingen honoreren.

Afbeeldingsresultaat voor Λιμάνι Θεσσαλονίκης

18:27 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 22 april 2017

GRIEKS BEGROTINGSOVERSCHOT VERRASSEND HOGER DAN VERWACHT

GRIEKS BEGROTINGSOVERSCHOT VERRASSEND HOGER DAN VERWACHT

Griekenland heeft de verwachtingen van de kredietgevers overtroffen. Het land heeft in 2016 een primair begrotingsoverschot van 3,9 % van het bbp kunnen realiseren.  Dat is aanzienlijk hoger dan de 0,5 % die door de EU was geëist en een enorme verbetering ten opzichte van het tekort van 2,5 % dat in 2015 nog bestond.

Het cijfer werd door het eigen statistische bureau van het land bekendgemaakt en is een voorlopige schatting.  Op middellange termijn zou Griekenland naar een primair overschot van 3,5 % moeten gaan.  Onder primair overschot of tekort wordt het verschil tussen de uitgaven en inkomsten van de staat verstaan zonder rekening te houden met de rentebetalingen op de uitstaande staatsschuld.

Zoals bekend heeft Griekenland een staatsschuld van 180 % van het bbp (341 miljard), die het land niet kan herfinancieren op de gewone kapitaalmarkt.  Daar zou een rente van 6,7 % moeten worden betaald.

Sinds 2010 is Griekenland aangewezen op kredieten van de andere landen in de eurozone, de ECB en het IMF.  De eurolanden willen Griekenland voorlopig blijven helpen, maar het IMF dreigt af te haken.  Directeur Christine Lagarde noemde deze week de Griekse schuld 'onhoudbaar'.  Zij wil dat een deel van de schuld wordt kwijtgescholden, maar vooral Duitsland is daar faliekant tegen.

De meevallende cijfers uit Athene zal Duitsland en andere eurolanden sterken in het idee dat voor Griekenland de juiste koers is uitgezet en dat het bezuinigingsprogramma van de huidige regering zijn vruchten afwerpt.  Het IMF vreest echter dat het primaire overschot op de begroting niet lang genoeg houdbaar zal zijn.  Daarnaast loopt de staatsschuld in procenten van het bbp nog altijd op: van 177,5 % eind 2015 tot 179 % nu.  Vrijdag voerde de Duitse minister Schäuble nog overleg met zijn Griekse collega Tsakalotos.

Afbeeldingsresultaat voor tsakalotos schauble

Tsakalotos en Schauble

19:48 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 13 april 2017

MILJOENENINVESTERINGEN IN GRIEKSE LUCHTHAVENS

MILJOENENINVESTERINGEN IN GRIEKSE LUCHTHAVENS

Fraport, moederbedrijf van onder andere Frankfurt Airport, steekt 400 miljoen € in het updaten en uitbreiden van 14 luchthavens in Griekenland.  De onderneming voert de komende 40 jaar het management over de vliegvelden.

Naast de miljoeneninvestering om de luchthavens op te knappen betaalde Fraport meer dan 1,2 miljard € aan staatsbedrijf Hellenic Republic Asset Development Fund om de vliegvelden te mogen exploiteren, naast een jaarlijkse fee van bijna 23 miljoen €.  Ook moet een deel van de winst worden afgestaan.

Desalniettemin verwacht Fraport goed geld te verdienen aan het exploiteren van de luchthavens. “Griekenland heeft enorm potentieel om een nog belangrijkere toeristische bestemming te worden”, redeneert topman Stefan Schulte.  Fraport haalt op dit moment al 20 % van haar omzet uit deelnames in buitenlandse luchthavens, waaronder die van Lima, Xi’An en Hannover.

De luchthavens waarop de deal betrekking heeft zijn die van Aktion, Kavala, Thessaloniki, Corfu, Chania, Kefalonia, Kos, Mytilini, Mykonos, Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos en Zakynthos.  Die waren vorig jaar samen goed voor ruim 25 miljoen passagiers, een groei van circa 10 %.

chania airport.jpg

De luchthaven van Chania (eigen foto)

18:34 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 08 april 2017

GRIEKENLAND SLUIT DEAL MET IMF EN EU

GRIEKENLAND SLUIT DEAL MET IMF EN EU

Griekenland accepteert extra lastenverzwaringen en bezuinigingen op de pensioenen ter waarde van 3,6 miljard €.  Dat doet het onder druk van de geldschieters.  Met dit politieke akkoord heeft de Eurogroep vrijdag een nieuwe escalatie van de Griekse crisis afgewend.  Die had het prille economische herstel in Griekenland kunnen wegvagen.

"We hebben alle grote problemen opgelost", zei Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem na het overleg met zijn collega-ministers van Financiën. Ook de Griekse minister Tsakalotos toonde zich tevreden.  Nachtelijk spoedoverleg eerder deze week in Brussel bracht geen doorbraak, omdat het IMF meer bezuinigingen en hervormingen eiste.  Als gevolg daarvan dreigde het reddingsprogramma voor Griekenland vast te lopen. Onrust daarover afgelopen maanden leidde tot afwachtende investeerders, lagere groeicijfers en bange spaarders die hun geld van de Griekse banken haalden.

Het pakket waarmee de geldschieters van Griekenland (de eurolanden en het IMF) vrijdag instemden, voorziet in extra bezuinigingen van 2 % van het bruto binnenlands product (3,6 miljard €).  De helft daarvan wordt in 2019 doorgevoerd door de pensioenuitgaven te verlagen.  De andere helft volgt in 2020 via een wijziging van het belastingstelsel, waardoor meer Grieken belasting gaan betalen.  Nu is de helft van de werkende bevolking vrijgesteld van belasting.

 
 

Volgens Tsakalotos zijn de nieuwe bezuinigingen 'budgettair neutraal', omdat hij toestemming krijgt meer uit te geven aan armoedebestrijding, betere medische hulp voor ouderen en sociale huisvesting.  Dit investeringspakket komt er alleen als de Griekse economie sneller groeit dan verwacht.

Met het bezuinigingspakket en een afspraak tot geleidelijke hervorming van de arbeidsmarkt, zijn twee horden genomen.  Beide aspecten blokkeerden de uitbetaling van de volgende tranche uit de noodlening van 86 miljard € die Griekenland in 2015 van het Europees noodfonds ontving.  De Griekse regering heeft dat geld in juli nodig om 6 miljard € aan oude leningen af te lossen.

Voor die nieuwe tranche beschikbaar komt, wacht Dijsselbloem nog een stevige discussie met het IMF over de financiële toekomst van Griekenland.  Het IMF vindt de begrotingseisen die de eurolanden aan Athene stellen niet realistisch en dringt aan op een verdergaande schuldverlichting voor Griekenland.  Pas dan zal het IMF bijdragen aan de noodlening, liet de woordvoerder vrijdag opnieuw weten.  Nederland, Duitsland en Oostenrijk hechten veel belang aan de betrokkenheid van het IMF als waakhond tegen de Europese Commissie, die volgens deze landen te soepel zou zijn.

De eurolanden huiveren echter voor verandering van de eisen en extra schuldverlichting.  Vooral de Duitse minister Schäuble opereert hierin als een begrotingshavik.  Duitsland gaat in september naar de stembus.  Zowel Dijsselbloem als Tsakalotos benadrukten dat een besluit voor de zomer erg gewenst is om het vertrouwen in de Griekse economie niet te schaden.  Griekenland heeft sinds 2009 een kwart van zijn bruto binnenlands product verloren door de continue crisis.

18:46 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 25 maart 2017

GROTER PRIMAIR OVERSCHOT OP GRIEKSE BEGROTING DAN GEDACHT

GROTER PRIMAIR OVERSCHOT OP GRIEKSE BEGROTING DAN GEDACHT

 
De Europese geldschieters van Griekenland gaan er volgens een anonieme EU-functionaris van uit dat de Griekse overheid in 2016 een groter primair overschot op de begroting had dan verwacht.  Het primaire overschot is dat wat overblijft voordat de Griekse overheid schulden heeft afgelost en rente heeft betaald.

Dit surplus zou vorig jaar tussen de 2 en 3 % van het bruto binnenlands product (bbp) zijn uitgekomen, meldt persbureau Reuters vrijdag op basis van de anonieme bron.  Dat percentage is dus waarschijnlijk hoger dat de raming van de Europese Commissie in februari van 2 %.   Hiermee voldoet de Griekse overheid ook aan eerder gemaakte afspraken.  Bij het opstellen van het derde steunpakket is afgesproken dat het overschot in 2016 op tenminste 0,5 procent zou uitkomen.

Het primaire overschot is een punt van discussie voor de Europese instituties en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).  Het IMF meldde eerder ook een flink lager primair overschot van 0,9 %.

Beter dan verwachte cijfers zouden de onderhandelingen over de uitbetaling van een nieuw deel van het derde noodpakket makkelijker kunnen maken.  Tot nu toe lopen de besprekingen vast op hervormingen op het gebied van pensioenen en de arbeidsmarkt.

Volgens de anonieme bron zouden de Griekse autoriteiten zelf van een surplus van 3,5 % uitgaan.

Afbeeldingsresultaat voor ΕΛΛΆΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

10:13 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

vrijdag, 10 maart 2017

KRETENZISCHE BOEREN SLAAGS MET POLITIE IN ATHENE

KRETENZISCHE BOEREN SLAAGS MET POLITIE IN ATHENE

Zo'n 1.100 Griekse boeren zijn woensdag slaags geraakt met de politie in het centrum van Athene.  De boeren, vooral afkomstig uit Kreta, protesteerden tegen voorgenomen pensioen- en belastinghervormingen. De Griekse regering wil die invoeren onder druk van krediteuren uit andere eurostaten.  Als gevolg van de hervorming zouden de boeren – anders dan tot nu toe – ook belasting moeten betalen.

Toen bekend werd dat de minister van landbouw hen niet wenste te ontvangen, ontstaken ze in woede en sloegen met hun typische stokken in op de politie en hun voertuigen.  De politie herstelde de orde met traangas.

16:40 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

woensdag, 08 maart 2017

VAROUFAKIS: "EUROGROEP GAAT GESCHIEDENISBOEKEN IN ALS SCHOOLVOORBEELD VAN WANBELEID TIJDENS EEN CRISIS"

VAROUFAKIS: "EUROGROEP GAAT GESCHIEDENISBOEKEN IN ALS SCHOOLVOORBEELD VAN WANBELEID TIJDENS EEN CRISIS"

Een paar maanden lang bewoog hij zich met veel bravoure door de centra van de Europese macht, op zoek naar een duurzame oplossing voor de torenhoge schulden van Griekenland. Yanis Varoufakis, de Griekse ex-minister van Financiën, blikt terug op die roerige periode en deelt zijn visie voor een democratischer EU. Stap één: open de gesloten deuren van de Eurogroep.

‘De Eurogroep en haar voorzitter Jeroen Dijsselbloem zullen de geschiedenisboeken ingaan als hét schoolvoorbeeld van wanbeleid tijdens een crisis.’ Dat zegt Yanis Varoufakis, econoom, rebel, en ex-minister van Financiën van Griekenland. Hij was onlangs in Nederland om zijn platform Democracy in Europe 2025 — oftewel Diem25 — te lanceren.  Het Nederlandse platform voor onderzoeksjournalistiek 'Follow The Money' sprak hem in de kelder van poppodium Paradiso in Amsterdam, waar hij later op de avond een uitverkochte zaal zou toespreken.  Klik op de afbeelding hieronder om het volledige artikel te lezen op 'Follow The Money' en om een filmpje te zien met het volledige interview met Varoufakis.

Afbeeldingsresultaat voor varoufakis dijsselbloem meeting

17:50 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 06 maart 2017

OPNIEUW KRIMP VOOR GRIEKSE ECONOMIE?

OPNIEUW KRIMP VOOR GRIEKSE ECONOMIE?

De Griekse economie is in het vierde kwartaal van 2016 sterk gekrompen.  De neergang bedroeg 1,2 % in vergelijking met de voorgaande periode, toen nog sprake was van een groei met 0,6 %.  Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Griekse statistiekbureau.

Bij een voorlopige raming in februari werd nog gemeld dat de krimp in het afgelopen kwartaal 0,4 % bedroeg.  De economie van het land stond onder druk door lagere consumentenbestedingen en een afgenomen export.  Het is de sterkste neergang van de Griekse economie sinds de zomer van 2015.

 

Over heel 2016 ging de Griekse economie volgens de lokale financiële pers 0,5 % achteruit.  Het gaat om een inschatting, de officiële cijfers volgen in april.

Griekenland hangt sinds 2010 aan het miljardeninfuus van Europa en het IMF.  In ruil voor de steunpakketten om het bankroet af te wenden, moet Griekenland verregaande hervormingen en besparingen doorvoeren.

Afbeeldingsresultaat voor ΠΤΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

19:33 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 02 maart 2017

GRIEKSE BROUWER VRAAGT SCHADEVERGOEDING AAN HEINEKEN

GRIEKSE BROUWER VRAAGT SCHADEVERGOEDING AAN HEINEKEN

De Griekse bierbrouwer Macedonian Thrace Brewery heeft een claim van minstens 100 miljoen € ingediend bij de rechtbank in Amsterdam.  Volgens de brouwer heeft Heineken misbruik gemaakt van zijn machtspositie in het land.

Officieel is Athenian Brewery, de Griekse dochter van Heineken, de aangeklaagde partij.  Volgens Macedonian Thrace Brewery blokkeerde Heineken jarenlang de concurrentie op de Griekse biermarkt door exclusieve deals te sluiten met winkeliers, meldt de De Telegraaf donderdag. 

Het bedrijf stelt zijn groeipotentieel niet te kunnen verwezenlijken door oneerlijke concurrentie van Heineken.  Ze eisen dat de rechtbank Heineken verantwoordelijk stelt voor het verstoren van de Griekse biermarkt en dat het bedrijf wordt gedwongen te stoppen met de verstorende praktijken. 

Macedonian Thrace Brewery produceert slechts 200.000 hectoliter per jaar en is een zeer kleine speler op de markt in vergelijking met Heineken.  Heineken brouwt jaarlijks ongeveer 200 miljoen hectoliter bier.  In december 2015 kreeg Heineken al een boete van ruim 31 miljoen € van de Griekse kartelautoriteit.

Macedonian Thrace Brewery heeft in Griekenland ongeveer 6 % van de markt in handen.  Het bedrijf is eigenaar van het merk Vergina.

Gerelateerde afbeelding

18:48 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 23 februari 2017

CHAOS IN ATHENE DOOR STAKING OPENBAAR VERVOER

CHAOS IN ATHENE DOOR STAKING OPENBAAR VERVOER

Een staking bij het openbaar vervoer in Athene zorgt ervoor dat op alle toegangswegen naar de Griekse hoofdstad enorme files staan.  De mensen proberen met de auto toch op het werk te geraken, klinkt het op de Griekse radio.

De staking kwam er uit protest tegen de plannen van de Griekse regering om in het kader van het besparingsprogramma de metro en trambanen in Athene te privatiseren.  De staking zal 24 uur duren. Op 1 en 3 maart wordt het werk opnieuw neergelegd, aldus de vakbond.

Απεργία στα Μέσα Μεταφοράς: Χωρίς Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ - Πώς θα πάτε στη δουλειά σας σήμερα

18:58 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 14 februari 2017

ONVERWACHTE KRIMP IN GRIEKSE ECONOMIE IN 4DE KWARTAAL 2016

ONVERWACHTE KRIMP IN GRIEKSE ECONOMIE IN 4DE KWARTAAL 2016

De Griekse economie heeft in het 4de kwartaal van vorig jaar een onverwachte krimp laten zien.  Daardoor viel ook de groei over heel 2016 lager uit dan voorzien.  Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers.
 
Het Grieks bruto binnenlands product (bbp) viel in de laatste drie maanden van 2016 met 0,4 % terug ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Economen hadden juist gerekend op een toename van diezelfde omvang.

In het derde kwartaal was nog sprake van een groei van 0,9 %. Over heel 2016 is de Griekse economie 0,3 % groter geworden.

De tegenvallende cijfers komen voor de Griekse regering op een slecht moment.  Het land is weer in discussies verwikkeld met onder meer de overige eurolanden over maatregelen om het overheidstekort verder terug te dringen.  Dat is nodig wil het land in aanmerking komen voor nog meer financiële steun.

Afbeeldingsresultaat voor οικονομία της ελλάδας

19:16 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

vrijdag, 03 februari 2017

GRIEKSE BOEREN PROTESTEREN

GRIEKSE BOEREN PROTESTEREN

Griekse boeren hebben donderdag voor de vierde dag op rij met tractoren de grensovergang naar Macedonië in de omgeving van Evzoni geblokkeerd.  Langs beide kanten van de belangrijke grensovergang vormen zich lange files, aldus de Griekse media.

Ook de belangrijke snelweg Athene-Thessaloniki wordt sinds eind vorige week in de buurt van de stad Larissa gedurende enkele uren per dag versperd.  Een aantal boeren blokkeerde donderdag ook de baan die de havenstad Thessaloniki met haar luchthaven verbindt.  Passagiers konden de luchthaven wel via omwegen bereiken.

De boeren eisen dat de hervormingen van de regering onder de radicaal linkse premier Alexis Tsipras ongedaan worden gemaakt.  De regering heeft de belastingheffing van de boeren aanzienlijk verhoogd en de verlaagde dieselprijs waar boeren van konden genieten afgeschaft.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIME NEWS

18:20 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 31 januari 2017

GRIEKENLAND HEEFT NIEUWE WERKWIJZE OM CASH BETALINGEN TE ONTMOEDIGEN

GRIEKENLAND HEEFT NIEUWE WERKWIJZE OM CASH BETALINGEN TE ONTMOEDIGEN

Griekenland heeft een nieuwe manier gevonden om het gebruik van cash geld te ontmoedigen. Sinds begin dit jaar zijn belastingbetalers verplicht om een bepaald percentage van hun uitgaven met een bankkaart of via internetbankieren te doen.  Halen ze dat quotum niet, dan moeten ze over het verschil een boete van 22% betalen.  Deze maatregel geldt niet alleen voor werknemers, maar ook voor werklozen en gepensioneerden.

Grieken met een inkomen tot 10.000 € per jaar moeten tenminste 10% van dat bedrag elektronisch betalen.  Verdien je 10.000 tot 30.000 € per jaar, dan moet je 15% daarvan giraal betalen.  Grieken die meer dan 30.000 € verdienen moet zelfs tenminste 20% van hun inkomen via een bankkaart, creditcard of internetbankieren uitgeven.

Afbeeldingsresultaat voor CASH GREECE

18:13 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 28 januari 2017

IMF: "GRIEKSE SCHULD ONHOUDBAAR"

IMF: "GRIEKSE SCHULD ONHOUDBAAR"

De Griekse schuld is 'onhoudbaar' en 'explosief op de lange termijn', zo blijkt uit een rapport van het Internationaal Monetair Fonds IMF dat vandaag gelekt werd.  De instelling, die al een tijdje op een andere lijn zit dan Europa als het gaat over Griekenland, roept de eurozone op om 'geloofwaardiger' schuldverlichtingsmaatregelen te treffen.

Met deze analyse lijkt het weinig waarschijnlijk dat het IMF aan het derde reddingsplan voor Griekenland zal deelnemen.  De Duitsers hadden daar nochtans op aangedrongen zodat de eurolanden niet als enige met geld over de brug moeten komen.

In het rapport luidt het letterlijk dat de Griekse schuld onhoudbaar is, "zelfs als de hervormingen volledig worden toegepast".  De staatsschuld en de financieringsbehoeften worden volgens het IMF "explosief" op de lange termijn.  De staatsschuld zou zonder schuldverlichting tegen 2060 oplopen tot 275 % van het bruto binnenlands product.

De eurozone wordt in het rapport opgeroepen om veel meer te doen om de schulden van Griekenland te verlichten.  Het gaat dan bijvoorbeeld om uitstel voor de rentelasten tot 2040 en verlenging van de looptijd van de leningen tot 2070.

Afbeeldingsresultaat voor imf

19:12 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

vrijdag, 27 januari 2017

GRIEKSE CITRUSSECTOR GETROFFEN DOOR VORSTSCHADE

GRIEKSE CITRUSSECTOR GETROFFEN DOOR VORSTSCHADE

De Griekse regio's Kreta en Peloponnesos hadden in de eerste weken van januari te maken met temperaturen tot 5ºC onder nul.  De vorst die hiermee gepaard ging heeft een significant deel van de citrusproductie vernietigd.  In Kreta is hierdoor zo'n 50% tot 55% van het citrusvolume uitgevallen, terwijl in Peloponnesos rekening moet worden gehouden met 25% tot 30% minder productie.

Volgens Giorgos Katsouras van het exportbedrijf Creta Taste S.A. heeft dit ook geleid tot fors verminderde exportvolumes. Van de citrusproductie in Kreta is slechts 10% van een kwaliteit die geschikt is voor de buitenlandse markt, terwijl dit aandeel in Peloponnesos neerkomt op 50% tot 65%. Het deel van de productie dat niet wordt geëxporteerd komt op de Griekse binnenlandse markt terecht, dat nu mogelijk te maken gaat krijgen met een overschot.

Het duurt nog een paar weken voordat de schade nauwkeurig kan worden geraamd.  Delen van de grond zijn nu nog bevroren, waardoor een goed overzicht niet mogelijk is zolang de temperaturen niet stijgen.

Net als Griekenland is ook Spanje door de vorst is getroffen. Ondanks dat Spanje als citrusproducent de voornaamste concurrent van Griekenland is, verwacht Katsouras niet dat hierdoor meer mogelijkheden voor Grieks citrus ontstaan.  In plaats daarvan verwacht hij dat met name de citrussectoren van Marokko en Egypte hun slag gaan slaan.

De temperatuur is in beide Griekse regio's nu gestegen tot rond de 12ºC boven nul, wat voor deze tijd van het jaar vrij warm is. Op dit moment is het bedrijf van Katsouras Giorgos bezig met het Navel-seizoen. De oogst hiervan zal nog een maand aanhouden, waarna het seizoen tot het einde van april loopt.  Daarna gaat Kreta Taste verder met het vermarkten van Valencia-sinaasappelen.

Bron: agf.nl

18:11 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 24 januari 2017

HULPPAKKET VOOR GRIEKENLAND GOEDGEKEURD

HULPPAKKET VOOR GRIEKENLAND GOEDGEKEURD

De eurolanden hebben een aantal maatregelen voor een verlichting van de Griekse staatsschuld goedgekeurd. Dat heeft het Europese noodfonds ESM bekendgemaakt.

Volgens een mededeling van het ESM (Europees stabiliteitsmechanisme) zetten de regeringen van de eurolanden eind vorige week het licht op groen voor de maatregelen.  Ze vormen "een belangrijke stap naar een verbetering van de houdbaarheid van de Griekse schuld", stelt ESM-baas Klaus Regling.  Hij neemt aan dat de maatregelen tot 2060 de Griekse schuld in verhouding met het bbp met 20 procentpunten kunnen verminderen.  Over deze kortetermijnmaatregelen was in december heibel ontstaan.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem had de opschorting ervan aangekondigd nadat de Griekse regering een aantal sociale maatregelen had uitgevaardigd.

 

19:19 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

vrijdag, 06 januari 2017

BANKKAARTBETALINGEN ZORGEN VOOR MEER BTW-INKOMSTEN IN GRIEKENLAND

BANKKAARTBETALINGEN ZORGEN VOOR MEER BTW-INKOMSTEN IN GRIEKENLAND

De penibele situatie van de Griekse banken blijkt onverwacht een positieve kant te hebben.  De btw-inkomsten van de Griekse staat liggen sinds 2015 een stuk hoger dan geraamd.  
 
Grieken kiezen er steeds vaker voor om te betalen met de bankkaart, omdat er nog altijd limieten gelden voor de opnames van contant geld.  Tussen de zomer van 2015 en 2016 vloeide zo'n 600 tot 900 miljoen € extra aan btw de schatkist in.  En dat terwijl de bestedingen juist licht afnamen, en de btw-percentages gelijk bleven.  Dan moeten de extra inkomsten wel komen door een betere belastinginning, concludeert de centrale bank.

En die is weer het gevolg van het feit dat Grieken 2 keer zoveel van hun bestedingen als vorig jaar met de bankkaart of creditcard afrekenen.  Dat maakt het voor winkeliers moeilijker de belasting te ontduiken; elektronische transacties zijn immers te traceren.  Contant geld laat daarentegen geen sporen achter.

Dat Grieken steeds vaker hun bankkaart gebruiken, komt door de beperkingen op de opname van contant geld.  Die werden in juni vorig jaar van kracht om te voorkomen dat de Griekse banken zouden leeglopen.  Grieken namen immers massaal hun geld op uit angst over de uitkomst van het referendum over een internationaal reddingspakket.  Het risico bestond dat Griekenland uit de eurozone moest.

De beperkingen worden langzaamaan versoepeld, maar zomaar je hele saldo opnemen is er nog steeds niet bij.  Er geldt een limiet van 840 € per 2 weken: 60 € per dag.  Maar betalen met bankkaart of creditcard kan onbeperkt.  Niet zo vreemd dus dat banken het afgelopen jaar honderdduizenden extra bankkaarten uitgaven.  Winkeliers en horecagelegenheden hebben massaal betaalautomaten aangeschaft, bang om anders omzet te missen.

En dus gebeurt in Griekenland nu wat bij ons heel normaal is: boodschappen afrekenen met je bankkaart.  Tot anderhalf jaar geleden was dat ondenkbaar.  Vooral kleine supermarkten hadden vaak slechts 1 betaalautomaat, verstopt op de servicebalie.  Nu staat er een bij elke kassa.  Toeristen kunnen steeds vaker hun gyros, tzatziki en ouzo met de pin afrekenen, zonder eerst op zoek te hoeven naar een geldautomaat.  Ook kaartjes voor de metro van Athene kun je nu met de bankkaart betalen.

De extra belastinginkomsten zijn welkom in het land dat paar keer bijna failliet ging.  Volgens schattingen speelt ongeveer een kwart van de economische activiteit in Griekenland zich buiten het blikveld van de belastingdienst af.  Daardoor loopt de schatkist jaarlijks meer dan 10 miljard € mis.

De regering ziet het bevorderen van betalen met de kaart als een manier om ontduiking terug te dringen.  Horeca, artsen, advocaten en nieuwe bedrijven worden verplicht betaalautomaten te plaatsen.  Alleen uitgaven met een betaalpas, komen in aanmerking voor aftrek van de inkomstenbelasting.

De Grieken bevinden zich ondanks de stijging in Europees perspectief nog steeds diep in de achterhoede van het elektronische betalingsverkeer.  Een Nederlander trok in 2015 zo'n 190 keer zijn bankkaart, een Griek 12 keer. Ook de belastinginning is nog lang niet op orde.  In 2015 werd driekwart van de aanslagen daadwerkelijk geïnd.  De rest kunnen of willen burgers en bedrijven niet betalen.  Ze staan samen voor 94 miljard € bij de belastingdiensten in het krijt.

Afbeeldingsresultaat voor GREEK BANK CARD

19:22 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 24 december 2016

GESPREKKEN SCHULDVERLICHTING GRIEKENLAND HERVAT

GESPREKKEN SCHULDVERLICHTING GRIEKENLAND HERVAT

18:31 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 20 december 2016

PRODUCTEN VAN MULTINATIONALS VERGIFTIGD IN GRIEKENLAND

PRODUCTEN VAN MULTINATIONALS VERGIFTIGD IN GRIEKENLAND

Een Griekse anarchistische groepering heeft naar eigen zeggen tientallen producten van Coca-Cola, Nestlé, Unilever en de Griekse zuivelgigant Delta vergiftigd.  Dat zegt de Griekse politie vandaag.  De anarchisten van 'Green Nemesis' willen de grote voedselbedrijven saboteren, door hen te dwingen hun producten in volle eindejaarsperiode uit de rekken te halen.

Green Nemesis heeft op de alternatieve website Indymedia laten weten dat het een honderdtal producten vergiftigd heeft met javel en zoutzuur. Het zou gaan om Caesarsalade en tomatensaus van Unilever, frisdranken van Coca-Cola en Nestlé, en pakken melk van Delta.  De producten zouden tussen 22 december en 5 januari op de markt worden gebracht.

Volgens de politie is het Griekse voedselagentschap ondertussen op de hoogte gesteld, en zullen de bedrijven in kwestie inderdaad producten uit de rekken moeten halen.

Voor Green Nemesis is dit niet het eerste wapenfeit: in 2013 ondernam de groep al eens een gelijkaardige actie.  Toen werden 2 multinationals verplicht om producten uit de rekken te nemen.

Afbeeldingsresultaat voor coca cola hellenic

18:32 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende