woensdag, 19 juli 2017

NOORD-GRIEKENLAND ZWAAR GETROFFEN DOOR STORM

 NOORD-GRIEKENLAND ZWAAR GETROFFEN DOOR STORM

Op het toeristische schiereiland Chalkidiki heeft een voor de Griekse zomer ongewoon hevige storm zware schade aangericht in het noorden van het land.  De overheid sprak woensdag van tientallen miljoenen euro schade.  De storm, die 2 dagen duurde, richtte ook in Centraal-Griekenland rond de stad Larissa en op het eiland Limnos schade aan.

Zware neerslag veranderde de beken op Chalkidiki in kolkende rivieren.  Rond de 100 auto’s werden door het overvloedige water en modderstromen richting zee meegesleurd.  Het water en het slijk stond in vele plaatsen bijna een meter hoog.  Verschillende pensions en kampeerterreinen werden verwoest, aldus de Griekse televisie.  Naast de lokale bevolking moesten ook heel wat toeristen het noodweer ondergaan.  De meesten van hen waren afkomstig uit Bulgarije en andere Balkanlanden.  Niemand raakte gewond.

De storm en de neerslag hadden ook een positief effect.  De brandweer deelde woensdag mee dat de voorbije 24 uur voor de periode van het jaar weinig branden zijn uitgebroken, die echter snel konden geblust worden.  Na weken van droogte en temperaturen tussen de 35 en 40 graden Celsius was het gevaar op bosbranden extreem hoog.

In heel Griekenland scheen woensdagmorgen de zon weer.  De komende dagen worden temperaturen van rond de 32 graden verwacht.

19:12 Gepost door Yamas in Actualiteit, Wetenschap | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

woensdag, 12 juli 2017

EUROPESE COMMISSIE WIL GRIEKENLAND VAN STRAFBANKJE HALEN

EUROPESE COMMISSIE WIL GRIEKENLAND VAN STRAFBANKJE HALEN

De Europese Commissie heeft de lidstaten woensdag aanbevolen om de buitensporige tekortprocedure tegen Griekenland stop te zetten. Dat heeft de Commissie woensdag meegedeeld.

“Dit is een heel symbolische dag voor Griekenland. Na zovele jaren van opofferingen door de Griekse bevolking, plukt het land eindelijk de vruchten van de inspanningen”, zo verklaarde eurocommissaris Pierre Moscovici. “Griekenland is klaar om de bladzijde van het bezuinigingsbeleid om te draaien en een nieuw hoofdstuk van groei, investeringen en tewerkstelling te openen”.

Griekenland zit al op het strafbankje sinds 2009, toen de regering plots een tekort van 15,1 % op de begroting bekendmaakte.  Het was het begin van een jarenlange saneringsoperatie zonder weerga.  Het land werd financieel overeind gehouden worden door de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds en moest in ruil draconische besparingen en fundamentele economische hervormingen doorvoeren.  Het huidige, derde steunprogramma loopt tot de zomer van volgend jaar.

Vorig jaar boekte Griekenland voor het eerst een begrotingsoverschot van 0,7 %.  Het land deed daarmee beter dan het gemiddelde van de eurozone.  Die positieve tendens is volgens de Commissie ook duurzaam.  Met een tekort van meer dan 3 % wordt de komende jaren geen rekening gehouden in de economische en budgettaire prognoses.

De Europese begrotingsnormen gebieden de lidstaten om hun begrotingstekort onder 3 % te houden.  Op het toppunt van de financiële crisis, in 2011, zaten 24 lidstaten op het budgettaire strafbankje.  Indien de ministers van Financiën hun fiat geven voor de stopzetting van de procedure tegen Athene, blijven er nog drie lidstaten over: de eurolanden Spanje en Frankrijk, en Groot-Brittannië.

DSC02367.JPG

18:45 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 08 juli 2017

VERS EUROPEES GELD VOOR GRIEKENLAND

VERS EUROPEES GELD VOOR GRIEKENLAND

De directieraad van het Europees stabiliteitsmechanisme (ESM) in Luxemburg heeft gisteren het licht op groen gezet voor de uitbetaling van een nieuwe enveloppe van 8,5 miljard € voor Griekenland.  Dat meldt het ESM in een mededeling.

Griekenland krijgt maandag van het ESM een eerste schijf van 7,7 miljard €.  Bijna 7 miljard daarvan is bestemd voor de betaling van schuldvorderingen die de Griekse staat in juli moet honoreren.  Het restbedrag dient om achterstallige betalingen te voldoen.  In september zou het ESM onder voorwaarden nog eens 0,8 miljard € overmaken om de betalingsachterstand verder weg te werken.

Het geld maakt deel uit van het derde steunprogramma dat in de zomer van 2015 is goedgekeurd voor Griekenland.  Het derde programma kan oplopen tot 86 miljard €.   Daarvan heeft het ESM intussen 39,4 miljard € uitbetaald.  In ruil moet de Griekse overheid zware besparingen doorvoeren en de Griekse economie drastisch hervormen.

Het ESM is opgericht na het losbarsten van de Griekse crisis in 2010.  Met garanties van de eurolanden haalt de instelling tegen gunstige voorwaarden geld op de kapitaalmarkten op.  Dat geld kan uitgeleend worden aan eurolanden in crisis.  Sinds de start van de Griekse crisis heeft het Europese fonds intussen 181 miljard € ter beschikking gesteld van de Grieken.  Het fonds is dan ook met ruime voorsprong de grootste schuldeiser van Athene.

DSC08194.JPG

11:09 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 03 juli 2017

HITTEGOLF VOORBIJ, MAAR RISICO OP BOSBRANDEN NIET

HITTEGOLF VOORBIJ, MAAR RISICO OP BOSBRANDEN NIET

Na 4 dagen met temperaturen boven de 40 graden is in Griekenland vandaag een einde gekomen aan een hittegolf.  Het kwik bereikt er vandaag gemiddeld 'slechts' 35 graden, wat normaal is voor de tijd van het jaar.  Daarnaast is er ook een vrij stevige wind die voor extra afkoeling zorgt.  Het risico op grote bosbranden blijft echter bestaan.

Het is al dagen droog is en het blijft nog steeds erg warm.  Dat in combinatie met de wind verhoogt de kans op bosbranden.  De Griekse civiele bescherming gaat uit van een "extreem hoog" risico.  De afgelopen 24 uur werd al een 50-tal uitbraken gemeld, maar het vuur kon meestal snel onder controle worden gebracht.  De grootste van die branden, in Kotronas, in het zuiden van de Peloponnesos, verwoestte meerdere huizen.

Στο κόκκινο ο υδράργυρος και την Κυριακή

19:23 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 01 juli 2017

HEET IN GRIEKENLAND EN OMSTREKEN

HEET IN GRIEKENLAND EN OMSTREKEN

De temperaturen in Griekenland liegen er niet om de komende dagen. In delen van Zuid-Oost Europa wordt het ruim 40 graden, veel warmer dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar.

Volgens de website Weerplaza is het net niet genoeg om records te verbreken, maar in Griekenland, Turkije, FYROM en Bulgarije komt het er wel erg dichtbij. 

Er is geen ontkomen aan de hoge temperaturen. "In Bulgarije wordt het zelfs bijna 20 graden warmer dan gebruikelijk rond deze tijd", aldus Marco Verhoef van Weerplaza.

Voor de vakantiegangers geeft Verhoef als tip mee: "Pas goed op met de zon, zoek de schaduw op, drink veel en houd het hoofd letterlijk koel."

Begin volgende week zullen zware onweersbuien waarschijnlijk een einde maken aan de tropische hitte.

10:27 Gepost door Yamas in Actualiteit, Natuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |