donderdag, 22 juni 2017

VUILNIS STAPELT ZICH OP IN ATHENE

VUILNIS STAPELT ZICH OP IN ATHENE

Athene is dezer dagen niet echt een aantrekkelijke stad.   Na een staking van 5 dagen bij de vuilnismannen ligt er vrijwel op elke straathoek een berg rottend afval.  Door de temperaturen van meer dan 30 graden is de geur van hopen vuil nauwelijks te harden.

De vuilnismannen staken omdat hun tijdelijke contract in juli afloopt terwijl de Griekse staat hen net een vast contract zou hebben beloofd.  Het land mag echter slechts mondjesmaat nieuwe ambtenaren aannemen, omdat het zware bezuinigingen heeft doorgevoerd om uit de schulden te komen.

Μπαλάκι οι ευθύνες... στις πλάτες του κόσμου για τα σκουπίδια

18:49 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 20 juni 2017

BELG DOODGESCHOTEN IN ATHENE

BELG DOODGESCHOTEN IN ATHENE

Afgelopen weekend is een 54-jarige Belg dood aangetroffen in het centrum van Athene.  Een autopsie wees uit dat de man in zijn hoofd werd geschoten.

Vrijdagavond om iets na tienen werd het lichaam van de man ontdekt in een klein park in de Fanotshenous-straat in de wijk Neos Kosmos, vlak achter een 5-sterrenhotel.

Uit een autopsie, die zaterdagochtend is uitgevoerd, blijkt dat de hoofdwonde van de man is veroorzaakt door een kogel. De Griekse politie gaat voorlopig uit van een executie. De man is nog niet als vermist opgegeven door familie of vrienden in ons land.

De man was al sinds 10 juni in Griekenland. Europol gaat nu onderzoeken of de man voordien bekend stond bij de autoriteiten. De plaats waar het lichaam gevonden werd staat niet bekend als een toeristische omgeving.

maandag, 19 juni 2017

VERMEENDE TURKSE COUPPLEGERS MOGEN IN GRIEKENLAND BLIJVEN

VERMEENDE TURKSE COUPPLEGERS MOGEN IN GRIEKENLAND BLIJVEN

De Turkse regering respecteert het Griekse besluit om 8 gevluchte Turkse militairen niet uit te leveren.  „We willen niet dat deze coupplegers de relatie tussen Turkije en Griekenland schade toebrengen”, legde de Turkse premier Binali Yildirim uit in de Griekse hoofdstad Athene.

De militairen waren naar Griekenland gevlucht na de mislukte staatsgreep van vorig jaar.  Turkije eiste de uitlevering van de verdachten, maar de Griekse rechter blokkeerde dat.  Inmiddels lijkt Ankara zich daarbij te hebben neergelegd. 

„We zouden liever zien dat Griekenland de mensen uitlevert die overduidelijk een couppoging hebben gedaan in ons land”, zei Yildirim op een gezamenlijke persconferentie met de Griekse premier Alexis Tsipras.  „Maar we respecteren het besluit van de rechterlijke macht.”

Tsipras maakte duidelijk dat Ankara van hem geen hulp hoeft te verwachten bij het terugsturen van de militairen.  „Het Griekse rechtssysteem heeft uitspraak gedaan over de kwestie”, stelde de Griekse premier.  „Dat besluit moet volledig worden gerespecteerd.”

donderdag, 15 juni 2017

GRIEKENLAND GOEDKOOPSTE VAKANTIELAND

GRIEKENLAND GOEDKOOPSTE VAKANTIELAND

Van de vijf populairste zomervakantielanden kent Griekenland de laagste prijzen voor een hotelovernachting of een hap eten buiten de deur. 

Toeristen betalen er bijna 1/5 minder in hotels en restaurants dan gemiddeld in de Europese Unie.  Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag op basis van cijfers van Eurostat.

Frankrijk is het duurste land uit de top 5. De hotel- en horecaprijzen liggen daar ruim 1/6 hoger dan gemiddeld. Ook in Franse supermarkten zijn voedingsmiddelen relatief duur.

In Duitsland en Italië zijn vakantiegangers eveneens relatief duur uit, Spanje is daarentegen vrij goedkoop. Nederlanders die in eigen land vakantie vieren, betalen een kleine 10 % meer dan gemiddeld.

De echt prijsbewuste toerist doet er beter aan gebaande paden te verlaten.  In Albanië kan hij terecht in hotels en restaurants voor prijzen die 60 % onder het Europese gemiddelde liggen.  Ook in bijvoorbeeld Macedonië krijgen vakantiegangers meer waar voor hun euro's.

Wie daarentegen niet op de kleintjes wil letten, moet in Zwitserland zijn. Daar wordt in de horeca ruim 2/3 meer betaald dan gemiddeld.

Afbeeldingsresultaat voor greece in euro

19:38 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zondag, 11 juni 2017

KONSTANTOPOULOU VRAAGT SCHADEVERGOEDING AAN DUITSE AMBASSADEUR

KONSTANTOPOULOU VRAAGT SCHADEVERGOEDING AAN DUITSE AMBASSADEUR

De Griekse politica Zoi Konstantopoulou heeft de Duitse ambassadeur in Griekenland korte tijd tegengehouden toen die een krans wou neerleggen aan een WOII-monument.  Ze zei dat Duitsland eerst een vergoeding voor de oorlogsschade moest betalen, zo blijkt uit video’s die vandaag online zijn verschenen.  De linkse politica van de zetelloze partij Laïkí Enótita  stapte in de weg van ambassadeur Peter Schoof, toen die de slachtoffers van een SS-eenheid in het dorp Distomo eer wou betuigen.  “U heeft het recht niet”, zei de politica in het Engels.  “U moet de slachtoffers vergoeden.”  Het aanwezige publiek reageerde gemengd.  Sommigen applaudisseerden, terwijl anderen “schande” en “hypocrisie” riepen.  Ze vonden dat Konstantopoulou de ceremonie misbruikte voor zelfpromotie.

Manolis Glezos, een 94-jarige politicus die mee heeft gestreden in het Griekse verzet tegen de nazi’s, nam Schoof bij de hand en leidde hem naar het monument, waar hij de krans neerlegde.  “Het kind van een dader, het maakt niet uit wat en hoeveel misdaden zijn ouders hebben gepleegd, kan daar niets aan doen”, zei Glezos.

Vele Grieken koesteren wrok jegens Duitsland. Berlijn stond er immers op dat Griekenland besparingen zou doorvoeren, in ruil voor financiële steun na de crisis in 2010.  Door die besparingen kwam in Griekenland opnieuw de vraag boven water of Duitsland nog steeds geld schuldig is voor de bezetting.  Duitse rechtbanken verwerpen de Griekse roep naar compensatie.

Volgens Griekse geschiedkundigen hebben de Duitse bezetters 130.000 mensen gedood. Onder die doden zijn ook 218 slachtoffers van een SS-eenheid in Distomo op 10 juni 1944.

Zoi Konstantopoulou was vroeger lid van regeringspartij SYRIZA en was zelfs een tijd parlementsvoorzitter in Griekenland.

18:39 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 10 juni 2017

BESTE VAKANTIEWEER VAN EUROPA IN GRIEKENLAND

BESTE VAKANTIEWEER VAN EUROPA IN GRIEKENLAND

Griekenland is in de zomermaanden gemiddeld het warmst en ook nog eens het op één na droogste land van Europa. Dat blijkt uit gegevens van het Amerikaanse weerinstituut NOAA, die het Nederlandse RTL Nieuws heeft geanalyseerd en op de kaart heeft gezet.

 

In Griekenland is het in de maanden juli en augustus gemiddeld 27 graden en zijn er gemiddeld maar 5 dagen waarop een bui valt. Ook in Montenegro en Malta is het in de zomer boven de 25 graden. Malta is in de zomer het droogste land van Europa. 

De 5 warmste Europese landen in de zomer:

  • Griekenland (26,8°C)
  • Malta (26,7°C)
  • Montenegro (25,6°C)
  • Spanje (24,1°C)
  • Italië (24,0°C)

Afbeeldingsresultaat voor ο καιρος

23:04 Gepost door Yamas in Weetje, Wetenschap | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 06 juni 2017

DEFOUR NAAR GRIEKENLAND?

DEFOUR NAAR GRIEKENLAND?

Belgisch voetbalinternational Steven Defour zit al een tijdje op een zijspoor bij zijn huidige club Burnley in de Premier League.  Defour verliet Anderlecht vorige zomer voor Engelse club, maar na een aardig begin verzeilde de middenvelder na nieuwjaar op de bank.  Hij is dat bankzitten moe en bovendien hypothekeert het zijn kansen om geselecteerd te worden voor de nationale ploeg voor het WK in Rusland volgend jaar.  

Burnley heeft laten weten dat het de Rode Duivel niet zal tegenhouden.  Hij mag vertrekken, maar wel aan de juiste prijs want hij heeft hen vorig jaar ook een aardige duit gekost (8,5 miljoen).  

Enkele Griekse kranten verkondigen alvast dat Olympiakos Piraeus geïnteresseerd in de diensten van de Rode Duivel.   Volgens de aan Olympikaos gelieerde kranten Gavros en Fos  willen de Grieken Defour naar Athene halen. Mogelijk heeft de komst van Besnik Hasi als nieuwe coach van Olympiakos daar iets mee te maken.  Hasi en Defour werkten bij Anderlecht 2 jaar samen, al was Olympiakos 2 jaar geleden al eens geïnteresseerd in de Belg.

De kranten zien nog wel een mogelijk obstakel in concurrentie uit China en Dubai: “Het wordt niet eenvoudig als ploegen uit die landen de middenvelder van Burnley in het vizier hebben en met miljoenen beginnen te gooien.”

Biedt Griekse topclub uitweg voor Steven Defour?

18:38 Gepost door Yamas in sport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 05 juni 2017

BESNIK HASI NIEUWE TRAINER OLYMPIAKOS

BESNIK HASI NIEUWE TRAINER OLYMPIAKOS

Voormalig Anderlechtcoach Besnik Hasi (Μπεσνίκ Χάσι) wordt de nieuwe trainer van Olympiakos Piraeus.  Dinsdag tekent de 45-jarige Kosovaar een contract bij de Griekse recordkampioen.  Hasi werd begin dit seizoen, in september, na exact 107 dagen ontslagen als coach van Legia Warschau, dat zich net vandaag tot kampioen van Polen kroonde.  

Bij Olympiakos volgt hij Takis Lemonis op en komt hij in een mooi gezelschap terecht: net als Trond Sollied trainden ook al de net in Barcelona aangestelde Ernesto Valverde en Monaco-coach Leonardo Jardim de club.  

Hasi weet alvast wat hem te doen staat: op zijn minst kampioen spelen.  Het is van 2010 geleden dat Olympiakos nog eens naast de landstitel in Griekenland greep.  In de huidige kern van Olympiakos: Marko Marin, te licht bevonden in Anderlecht, en de veteranen Esteban Cambiasso en Oscar Cardozo.

20:00 Gepost door Yamas in sport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

vrijdag, 02 juni 2017

ZWARE STRAFFEN VOOR PAOK EN AEK NA RELLEN TIJDENS BEKERFINALE

ZWARE STRAFFEN VOOR PAOK EN AEK NA RELLEN TIJDENS BEKERFINALE

De disciplinaire commissie van de Griekse voetbalbond legt PAOK Saloniki en AEK Athene zware straffen op voor de rellen die uitbraken tussen supporters bij de Griekse bekerfinale van 6 mei.

PAOK won de bekerfinale met 2-1, maar de wedstrijd werd overschaduwd door hevig supportersgeweld.  Hooligans van de rivaliserende clubs raakten al uren voor het eerste fluitsignaal betrokken in massale vechtpartijen rond het Panthessaliko-stadion.  Ongeveer 4.000 mensen moesten overgebracht worden naar ziekenhuizen.

De Griekse voetbalbond besloot vandaag vooral PAOK zwaar te bestraffen.  De club krijgt 6 punten afgetrokken in het klassement van de Griekse competitie.  Die is reeds afgelopen en dat betekent dat PAOK definitief zakt van plaats 2 naar plaats 3.  Hierdoor spelen ze volgend jaar voorrondes van de Europa League in plaats van voorrondes van de Champions League en stijgt Panathinaikos, met Griekse Belg Viktor Klonaridis, naar de tweede plaats.  Bovendien moet PAOK volgend seizoen haar eerste 7 thuiswedstrijden afwerken zonder supporters en een boete betalen van 282.500 €.

AEK Athene komt er met een mildere straf vanaf.  Zij kregen geen puntenvermindering, maar moeten in het seizoen 2017-2018 3 wedstrijden voor een leeg stadion spelen en een boete van 170.000 € betalen.

Afbeeldingsresultaat voor PAOK_AEK

07:46 Gepost door Yamas in Gerechtelijk nieuws, sport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |