zondag, 30 april 2017

EERSTE GRIEKSE BOSBRAND VAN 2017 IS EEN FEIT

EERSTE GRIEKSE BOSBRAND VAN 2017 IS EEN FEIT

Op het Griekse vakantie-eiland Zakynthos woedt sinds gisterennamiddag een bosbrand, die de brandweer vanmorgen nog steeds niet onder controle heeft.  Het is de eerste grote bosbrand in Griekenland van dit jaar.

In het noordwesten van het eiland zijn inmiddels 14 brandweerploegen aan de slag en worden drie blusvliegtuigen ingezet.  Die moeten voorkomen dat de brand overslaat naar nabijgelegen huizen. Dat meldt radiozender Athina 984.

Krachtige wind in de regio wakkert de vuurhaard almaar opnieuw aan.  De  oorzaak van de brand is nog niet achterhaald.

Πυροσβεστικό αεροπλάνο  επιχειρεί στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο χωριό Ραχώνι,  την  Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016. Μάχη με τις φλόγες δίνουν για δεύτερη μέρα κάτοικοι και πυροσβέστες στη Θάσο. Στο νησί, που έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και του στρατού, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 7 καναντέρ, 2 πετζετέλ και 6 ελικόπτερα. Νωρίτερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλους και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας  συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη των φορών προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΡΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

11:14 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

vrijdag, 28 april 2017

KV KORTRIJK KRIJGT GRIEKSE TRAINER

KV KORTRIJK KRIJGT GRIEKSE TRAINER

Met doelman Sifakis en verdediger Goutas hadden ze al Grieken in hun rangen en nu krijgt de Belgische voetbalploeg KV Kortrijk ook nog een Griekse trainer.  Tot december was zelfs nog een derde Griek actief bij de , de aanvaller Papazoglou, maar die werd verhuurd aan het Nederlandse Roda JC.  Laat het nu net daar zijn dat 'De Kerels" hun trainer gingen halen.  

Yannis Anastasiou ondertekende deze week een contract voor een verblijf van 3 jaar in het Guldensporenstadion en is dus aan zijn laatste weken bezig bij Roda.  

De 44-jarige Griek ondertekende vorige zomer een contract voor één seizoen bij Roda.  Anastasiou speelde in de jaren '90 bij Preveza, Ethnikos Piraeus en OFI Kreta in Griekenland, verkaste in '98 naar het Belgische Anderlecht, waarna hij tot 2004 voor Roda JC uitkwam.  Vervolgens was hij nog 3 seizoen bij Ajax actief om zijn carrière te beëindigen bij Sparta Rotterdam en FC Omniworld in 2008.   De Griekse 5- voudig international werkte na zijn spelersloopbaan als (assistent-)trainer bij Panathinaikos, Jong Ajax en Reading FC.
 
Hij heeft de Belgische nationaliteit sinds 2005.
 
Afbeeldingsresultaat voor Γιάννης Αναστασίου
Anastassiou in zijn Panathinaikostijd.

19:06 Gepost door Yamas in sport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 27 april 2017

DIJSSELBLOEM VOORZIET SNELLE DEAL MET GRIEKENLAND

DIJSSELBLOEM VOORZIET SNELLE DEAL MET GRIEKENLAND

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem verwacht dat de laatste obstakels voor de vrijmaking van vers geld voor Griekenland snel uit de weg zullen geruimd worden.  “Ik ben optimistisch dat er zeer snel een akkoord over het hele pakket zal bereikt worden”, zo verklaarde hij vandaag in het Europees Parlement.  Hij toonde zich ook overtuigd dat ook het Internationaal Monetair Fonds een duit in het zakje zal doen.  Vertegenwoordigers van de kredietverleners van Griekenland vertoeven momenteel in Athene om met de regering de laatste afspraken te maken over de pensioenbesparingen en belastinghervormingen die Griekenland nog moet goedkeuren in ruil voor een nieuwe enveloppe uit het lopende steunprogramma.  Verwacht wordt dat de ministers van Financiën van de eurolanden het licht formeel op groen kunnen zetten op 22 mei.  Griekenland moet in juli ongeveer zeven miljard euro terugbetalen aan zijn schuldeisers.

Dijsselbloem toonde zich overtuigd dat ook het IMF uiteindelijk een financiële bijdrage zal leveren aan het steunprogramma, dat loopt sinds de zomer van 2015 en volgend jaar verstrijkt.  Met name Duitsland blijft aandringen op de deelname van het IMF.

Dijsselbloem kwam in het Europees Parlement ook nog eens terug op het veelbesproken interview met de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.  “Ik kan niet mijn hele leven geld uitgeven aan drank en vrouwen om dan bij u mijn hand op te houden.  Dat principe geldt op persoonlijk, lokaal, nationaal en evenzeer op Europees vlak”, had de Nederlander toen gezegd in een verwijzing naar de financiële steun voor noodlijdende eurolanden.  Dijsselbloem herhaalde in het halfrond dat hij betreurt dat zijn woorden een aantal landen in de gordijnen hebben gejaagd, maar dat het niet zijn bedoeling was iemand te beledigen.

Ντεϊσελμπλούμ: Εγγυώμαι οτι θα έχουμε συμφωνία τον Μάιο

19:00 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

woensdag, 26 april 2017

HAVEN VAN THESSALONIKI VERKOCHT AAN DE PRIVÉ

HAVEN VAN THESSALONIKI VERKOCHT AAN DE PRIVÉ

De Griekse staat heeft de haven van Thessaloniki, de op een na grootste stad in Griekenland, doorverkocht aan een internationaal privaat consortium van bedrijven uit Duitsland, Frankrijk, China en Griekenland zelf.  Dat meldt het Griekse privatiseringsfonds Taiped. Het consortium krijgt 67 % van de haven in handen.  De privatisering van de haven van Thessaloniki is een van de maatregelen binnen het derde steunprogramma van kredietverleners voor het noodlijdende Griekenland.

Het consortium bestaat uit het Duitse investeringsfonds Invest Equity Partners, het Griekse Belterra Investments, het Franse CMA CGM en het Chinese staatsbedrijf China Merchants Holdings International.

De internationale groep bood uiteindelijk 1,1 miljard € voor de haven en haalde het daarmee van concurrenten DP World Group uit Dubaï en het Filipijnse ICTSI.  Het overnamebod moet wel nog worden goedgekeurd door het Griekse rekenhof.

Onder druk van de schuldeisers besliste de Griekse regering recentelijk nog om de vele staatsbedrijven versneld te privatiseren.  Fraport, de uitbater van de luchthaven van Frankfurt, nam in maart nog 14 regionale Griekse luchthavens over en in 2016 werd de haven van Piraeus voor 67 % geprivatiseerd.

De vele privatiseringen zijn een van de onderdelen van het derde steunprogramma voor Griekenland van de EU en het IMF.  Het pakket moet de deur openen voor nieuwe leningen.  In de zomer moet het euroland opnieuw miljarden euro's aan schuldaflossingen honoreren.

Afbeeldingsresultaat voor Λιμάνι Θεσσαλονίκης

18:27 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 24 april 2017

OLYMPIAKOS GRIEKS VOETBALKAMPIOEN VOOR DE 44STE KEER

OLYMPIAKOS GRIEKS VOETBALKAMPIOEN VOOR DE 44STE KEER

Olympiakos mag zich voor het zevende jaar op rij kampioen van Griekenland noemen.  De club uit Piraeus behaalde haar 44ste landstitel na een ruime 5-0-thuisoverwinning op middenmoter PAS Giannina op de voorlaatste speeldag van de Griekse voetbalcompetitie.

Olympiakos kende een gemakkelijke wedstrijd door doelpunten van Marko Marin, Manuel Da Costa, 2 van Alberto de la Bella en een strafschop van Alejandro Dominguez. 

Door de zege kan de ploeg niet meer bijgehaald worden door PAOK.  De ploeg uit Saloniki won wel met 3-1 bij Platanias maar heeft 6 punten achterstand.

18:20 Gepost door Yamas in sport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zondag, 23 april 2017

GRIEKSE VLUCHTELINGENKAMPEN ZIJN NET ALS CONCENTRATIEKAMPEN VOLGENS PAUS

GRIEKSE VLUCHTELINGENKAMPEN ZIJN NET ALS CONCENTRATIEKAMPEN VOLGENS PAUS

Paus Franciscus heeft de opvangcentra voor migranten in Griekenland vergeleken met concentratiekampen.  Hij deed dat tijdens een ceremonie in Rome ter gedenking van hedendaagse christelijke martelaren.

"Veel vluchtelingenkampen zijn als concentratiekampen, wegens de massa mensen", aldus de paus.  De kerkvorst maakte de vergelijking met het nazi-tijdperk toen hij vertelde over een ontmoeting met een vluchteling op Lesbos in 2016.  Diens echtgenote werd wegens haar christelijke geloof voor de ogen van haar man doodgeschoten.

Nog volgens de paus pleegt Europa "zelfmoord" door zijn grenzen te sluiten voor migranten en vluchtelingen. "De Europeanen hebben steeds minder kinderen, maar sluiten hun deuren voor migranten", klonk het.

De paus prees de generositeit van landen als Italië en Griekenland, maar had kritiek op de internationale akkoorden die verhinderen dat vluchtelingen doorheen Europa worden verspreid.

Afbeeldingsresultaat voor POPE GREECE

20:41 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 22 april 2017

GRIEKS BEGROTINGSOVERSCHOT VERRASSEND HOGER DAN VERWACHT

GRIEKS BEGROTINGSOVERSCHOT VERRASSEND HOGER DAN VERWACHT

Griekenland heeft de verwachtingen van de kredietgevers overtroffen. Het land heeft in 2016 een primair begrotingsoverschot van 3,9 % van het bbp kunnen realiseren.  Dat is aanzienlijk hoger dan de 0,5 % die door de EU was geëist en een enorme verbetering ten opzichte van het tekort van 2,5 % dat in 2015 nog bestond.

Het cijfer werd door het eigen statistische bureau van het land bekendgemaakt en is een voorlopige schatting.  Op middellange termijn zou Griekenland naar een primair overschot van 3,5 % moeten gaan.  Onder primair overschot of tekort wordt het verschil tussen de uitgaven en inkomsten van de staat verstaan zonder rekening te houden met de rentebetalingen op de uitstaande staatsschuld.

Zoals bekend heeft Griekenland een staatsschuld van 180 % van het bbp (341 miljard), die het land niet kan herfinancieren op de gewone kapitaalmarkt.  Daar zou een rente van 6,7 % moeten worden betaald.

Sinds 2010 is Griekenland aangewezen op kredieten van de andere landen in de eurozone, de ECB en het IMF.  De eurolanden willen Griekenland voorlopig blijven helpen, maar het IMF dreigt af te haken.  Directeur Christine Lagarde noemde deze week de Griekse schuld 'onhoudbaar'.  Zij wil dat een deel van de schuld wordt kwijtgescholden, maar vooral Duitsland is daar faliekant tegen.

De meevallende cijfers uit Athene zal Duitsland en andere eurolanden sterken in het idee dat voor Griekenland de juiste koers is uitgezet en dat het bezuinigingsprogramma van de huidige regering zijn vruchten afwerpt.  Het IMF vreest echter dat het primaire overschot op de begroting niet lang genoeg houdbaar zal zijn.  Daarnaast loopt de staatsschuld in procenten van het bbp nog altijd op: van 177,5 % eind 2015 tot 179 % nu.  Vrijdag voerde de Duitse minister Schäuble nog overleg met zijn Griekse collega Tsakalotos.

Afbeeldingsresultaat voor tsakalotos schauble

Tsakalotos en Schauble

19:48 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 20 april 2017

BOM ONTPLOFT VOOR EUROBANK IN ATHENE

BOM ONTPLOFT VOOR EUROBANK IN ATHENE

In het centrum van de Griekse hoofdstad Athene is woensdag een bom ontploft voor een kantoor van de bank Eurobank, aan de Panepistimiou. Dat heeft de politie gemeld. 

 

Een onbekende had via de telefoon de informatiewebsite Zougla gewaarschuwd dat de ontploffing ging plaatsvinden, en de politie had een zone in de buurt van de bank afgezet.  Het springtuig zou in een zak gezeten hebben voor de ingang van de bank en ontplofte rond 22.30 uur (21.30 uur Belgische tijd), 35 minuten na het telefoontje.  Het bankkantoor en de omliggende gebouwen raakten beschadigd, volgens de Griekse media raakte niemand gewond.

Niet-dodelijke aanslagen tegen economische, politieke of diplomatieke doelwitten komen wel vaker voor in Griekenland.  Volgens de politie zijn ze het werk van extreemlinkse of anarchistische groeperingen, uit protest tegen de financiële situatie in het land.  De aanslagen worden vaak opgeëist in naam van die groepen.

In april 2014 was de Griekse centrale bank ook al het doelwit van een explosie, die werd opgeëist door de groep Revolutionaire Volksstrijd (ELA).  De leiders van die groep zitten momenteel in de gevangenis, waar ze lange celstraffen uitzitten.

18:19 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

woensdag, 19 april 2017

4 DODEN BIJ CRASH LEGERHELIKOPTER BIJ KOZANI

4 DODEN BIJ CRASH LEGERHELIKOPTER BIJ KOZANI

Bij een ongeval met een helikopter van het Griekse leger zijn zeker 4 militaire inzittenden om het leven gekomen. Dat meldt de legertop.

Het toestel met 5 militairen aan boord stortte neer ten zuiden van de stad Kozani, in het noorden van Griekenland.  Volgens de eerste vaststellingen zou de helikopter tegen hoogspanningskabels gevlogen zijn, waarna de piloot de controle over het toestel verloor.  Op het moment van het ongeval was het erg mistig in de regio.

In de crash kwamen 4 mensen om, allen inzittenden van de helikopter.  De hoogste in rang is generaal-majoor Giannis Tzanidakis (die pas enkele dagen geleden aangesteld was als plaatsvervangend commandant van het eerste leger).  Verder lieten ook kolonel Thomas Adamou en luitenant Konstantinos Hatzis het leven.  Ook de piloot van de helikopter majoor Dimosthenis Goulas kwam om.  Hij had 1620 vlieguren met dit soort toestel.  De enige overlevende is de vrouwelijke sergeant Vasiliki Plexida.  Zij is zwaar gewond, maar buiten levensgevaar. 

19:19 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 17 april 2017

GRIEKSE YAMASTRADITIE IN LIDL

GRIEKSE YAMASTRADITIE IN LIDL

Het is ondertussen meer dan 10 jaar geleden (in maart 2007 om precies te zijn) dat discountketen Lidl voor het eerst uitpakte met een Griekse week in België en wij zijn nog steeds bijzonder fier dat dit gebeurde op aangeven van onze eigenste Griekse Club Yamas uit Bredene. 

Yamas stelde vast dat Lidl allerlei themaweken organiseerde, maar nooit eens een Griekse.  Nochtans was (en is) Lidl ook actief in Griekenland, dus kon dat toch zo moeilijk niet zijn.  Het Yamasbestuur trok zijn stoute schoenen aan en schreef in het najaar van 2006 een brief naar de Belgische Lidl-directie met het voorstel om af en toe eens een Griekse week te organiseren.  Kort nadien kregen we een obligaat antwoord waarin ze ons lieten weten dit te zullen onderzoeken.  We dachten dat we er nooit meer iets van zouden horen, maar het onderzoek had blijkbaar aan het licht gebracht dat dit zou kunnen aanslaan, want enige maanden later, in maart 2007, waren de rekken voor het eerst gevuld met Griekse producten en sindsdien doen ze dit minstens een keer per jaar.  Ondertussen kreeg dit ook navolging in de Lidls in tal van Europese landen, zoals Nederland, Groot-Britannië, Duitsland, Frankrijk...  En dit allemaal door een briefje van dat Griekse Clubje uit Bredene.

Vanaf donderdag 20 maart 2017, kan de liefhebber van Griekse specialiteiten zich weer even tegoed doen in alle Lidl-vestigingen van België.  Het tijdelijk aanbod is weer heel uitgebreid en het is zaak er snel bij te zijn.  

lidl 2007.jpg

Het krantenartikel uit 2007

Klik op de afbeelding hieronder om naar de website van Lidl doorgeschakeld te worden en u te vergewissen welke Griekse delicatessen er zoal te koop zijn.

lidl griekse traditie dat smaakt.JPG