zaterdag, 08 april 2017

GRIEKENLAND SLUIT DEAL MET IMF EN EU

GRIEKENLAND SLUIT DEAL MET IMF EN EU

Griekenland accepteert extra lastenverzwaringen en bezuinigingen op de pensioenen ter waarde van 3,6 miljard €.  Dat doet het onder druk van de geldschieters.  Met dit politieke akkoord heeft de Eurogroep vrijdag een nieuwe escalatie van de Griekse crisis afgewend.  Die had het prille economische herstel in Griekenland kunnen wegvagen.

"We hebben alle grote problemen opgelost", zei Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem na het overleg met zijn collega-ministers van Financiën. Ook de Griekse minister Tsakalotos toonde zich tevreden.  Nachtelijk spoedoverleg eerder deze week in Brussel bracht geen doorbraak, omdat het IMF meer bezuinigingen en hervormingen eiste.  Als gevolg daarvan dreigde het reddingsprogramma voor Griekenland vast te lopen. Onrust daarover afgelopen maanden leidde tot afwachtende investeerders, lagere groeicijfers en bange spaarders die hun geld van de Griekse banken haalden.

Het pakket waarmee de geldschieters van Griekenland (de eurolanden en het IMF) vrijdag instemden, voorziet in extra bezuinigingen van 2 % van het bruto binnenlands product (3,6 miljard €).  De helft daarvan wordt in 2019 doorgevoerd door de pensioenuitgaven te verlagen.  De andere helft volgt in 2020 via een wijziging van het belastingstelsel, waardoor meer Grieken belasting gaan betalen.  Nu is de helft van de werkende bevolking vrijgesteld van belasting.

 
 

Volgens Tsakalotos zijn de nieuwe bezuinigingen 'budgettair neutraal', omdat hij toestemming krijgt meer uit te geven aan armoedebestrijding, betere medische hulp voor ouderen en sociale huisvesting.  Dit investeringspakket komt er alleen als de Griekse economie sneller groeit dan verwacht.

Met het bezuinigingspakket en een afspraak tot geleidelijke hervorming van de arbeidsmarkt, zijn twee horden genomen.  Beide aspecten blokkeerden de uitbetaling van de volgende tranche uit de noodlening van 86 miljard € die Griekenland in 2015 van het Europees noodfonds ontving.  De Griekse regering heeft dat geld in juli nodig om 6 miljard € aan oude leningen af te lossen.

Voor die nieuwe tranche beschikbaar komt, wacht Dijsselbloem nog een stevige discussie met het IMF over de financiële toekomst van Griekenland.  Het IMF vindt de begrotingseisen die de eurolanden aan Athene stellen niet realistisch en dringt aan op een verdergaande schuldverlichting voor Griekenland.  Pas dan zal het IMF bijdragen aan de noodlening, liet de woordvoerder vrijdag opnieuw weten.  Nederland, Duitsland en Oostenrijk hechten veel belang aan de betrokkenheid van het IMF als waakhond tegen de Europese Commissie, die volgens deze landen te soepel zou zijn.

De eurolanden huiveren echter voor verandering van de eisen en extra schuldverlichting.  Vooral de Duitse minister Schäuble opereert hierin als een begrotingshavik.  Duitsland gaat in september naar de stembus.  Zowel Dijsselbloem als Tsakalotos benadrukten dat een besluit voor de zomer erg gewenst is om het vertrouwen in de Griekse economie niet te schaden.  Griekenland heeft sinds 2009 een kwart van zijn bruto binnenlands product verloren door de continue crisis.

18:46 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.