vrijdag, 31 maart 2017

VOLGEND SEIZOEN OOK PLAY-OFFS IN GRIEKS VOETBAL

VOLGEND SEIZOEN OOK PLAY-OFFS IN GRIEKS VOETBAL

In Griekenland gaan ze de Jupiler Pro League achterna.  Volgend seizoen zal het Griekse kampioenschap beslist worden met play-offs.  Net als in ons land plaatst de top 6 zich voor de eindfase.

13 van de 16 clubs uit de Superleague - onder meer de topclubs Olympiakos, Panathinaikos, AEK Athene en PAOK - stemden voor de hervorming.  De kleinere clubs Larissa, Levadiakos en Panetolikos waren tegen.

Vanaf het seizoen 2018-2019 zal de Griekse Superleague uit 14 in plaats van 16 ploegen bestaan.  De laatste en de voorlaatste degraderen rechtstreeks naar de tweede divisie.  De 13e en de 14e spelen play-offs met teams uit tweede afdeling.  De kampioen uit tweede promoveert rechtstreeks.

Afbeeldingsresultaat voor SUPER LEAGUE GREECE

18:49 Gepost door Yamas in sport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 30 maart 2017

BELG OVERVALLEN IN PIRAEUS

BELG OVERVALLEN IN PIRAEUS

Een 39-jarige Belg is in de Griekse havenplaats Piraeus overvallen door de eigenaar van een gastenhuis dat hij gereserveerd had.  Toen de man aankwam, werd hij met een mes bedreigd door 3 Pakistani.

Ze eisten 3.000 € van de man en nadat hij hen het geld had overhandigd, namen ze hem mee naar een ander huis, in het vlakbij gelegen plaatsje Keratsini.  Daarop gingen ze ervandoor.

De man kon zich uiteindelijk bevrijden en waarschuwde de politie.  Hij vertelde de ordediensten dat hij een van zijn aanvallers had herkend als de eigenaar van het huis.  De 3 - een man van 36, 27 en 31 - konden gisteren worden opgepakt.

piraeus.jpg

De Griekse havenstad Piraeus (eigen foto)

18:27 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 28 maart 2017

10 % MEER AARDBEIEN IN GRIEKENLAND

10 % MEER AARDBEIEN IN GRIEKENLAND

De weersomstandigheden waren dit jaar gunstig voor de Griekse aardbeien.  Dimitris Lagios, manager van Q AgroCulture : "Het weer en de temperaturen waren goed. Hierdoor is de kwantiteit en de kwaliteit van de aardbeien toegenomen." 90% van de productie zal naar landen als het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Roemenië, Polen en Estland geëxporteerd worden.

Lagios: "Aardbeien leveren in het buitenland meer op. De prijzen zijn altijd afhankelijk van de marktvraag, dus er is geen stabiliteit. We kunnen nu zeggen dat de gemiddelde prijzen hetzelfde zijn als vorig jaar: 2,80 € per kilo.

Afbeeldingsresultaat voor fraoules

19:15 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 27 maart 2017

GRIEKENLAND KLAAR OM ELKE TURKSE PROVOCATIE TE BEANTWOORDEN

GRIEKENLAND KLAAR OM ELKE TURKSE PROVOCATIE TE BEANTWOORDEN

Het zit er al een tijdje bovenarms op tussen Erdogan en de Europese Unie in aanloop naar het Turks referendum op 16 april.  Maar ook tussen Turkije en Griekenland onderling dreigt het potje stilaan helemaal over te koken.  "Onze strijdkrachten staan klaar om elke provocatie van Turkse zijde te beantwoorden", heeft de Griekse minister van Defensie verklaard.

Die woorden sprak Panos Kammenos tijdens een militaire parade ter ere van de 196ste verjaardag van de Griekse opstand tegen de Ottomaanse heerschappij.  "Wij zijn klaar want dat is hoe wij opkomen voor vrede", zei hij.

De 2 landen mogen dan al NAVO-partners zijn, dat belette hen niet om in 1974 slag te leveren om Cyprus en om in 1996 ei zo na elkaar te bekampen omwille van een dispuut over een onbewoond eiland in de Egeïsche Zee.  De vijandigheid tussen beide buren laait vandaag de dag weer helemaal op.

De Grieks-Cypriotische leider Nicos Anastasiades zei onlangs dat Turkije er volgens hem op uit is om een "incident" te creëren in aanloop naar het referendum.  Ook enige progressie met betrekking tot de hereniging van Cyprus moet voor 16 april, de dag dat het Turkse volksraadpleging plaatsvindt, niet verwacht worden. 

Maar vooral in de Egeïsche Zee is de spanning momenteel te snijden.  Bijna dagelijks vinden er schijngevechten plaats tussen straaljagers en dringen Turkse 'onderzoeksschepen' de Griekse wateren binnen.  Diplomaten vrezen dan ook dat de kans op een ongewild 'voorval' met de dag groter wordt nu ontelbare ervaren legerofficieren en piloten zitten te verkommeren in een Turkse cel na de mislukte coup.  Het feit dat Turkije de vluchtelingendeal met de Europese Unie wil opblazen, zet nog meer druk op de ketel.

"Griekenland is niet zozeer bezorgd over een toekomstig moedwillig incident maar wel over een 'accident' dat volledig uit de hand kan lopen", vertelde Thanos Dokos , directeur van denktank Eliamep.  "Door de nationalistische koers van Turkije zal dergelijk voorval zeer moeilijk te ontmijnen vallen."

 

Om het referendum te winnen, werpt Erdogan zowat alles in de strijd en laat hij zijn aanhang dromen van de oude glorietijd van het Ottomaanse Rijk.  Hij schrikt er niet voor terug om het Verdrag van Lausanne, dat de huidige landsgrenzen van  Turkije in 1923 heeft vastgelegd, in vraag te stellen.

De voorzitter van de Turkse Partij van de Nationalistische Beweging (MHP), Devlet Bahçeli, is nog een stap verdergegaan door te stellen dat meerdere (Griekse) eilanden momenteel bezet worden en hij reageerde furieus toen de Griekse minister van Defensie Kammenos onlangs het afgelegen eiland Oinousses bezocht.

"Legt iemand een keer uit aan dat 'verwend nest' dat hij ons geduld niet langer op de proef moet stellen", zo fulmineerde hij.  "Indien de Grieken opnieuw op hun bek willen gaan, indien ze weer achternagezeten willen worden, dan zijn ze welkom, het Turkse leger is klaar.  Iemand moet maar een keer duidelijk maken aan de Griekse regering wat er is gebeurd in 1922.  Indien nodig kunnen we hen opnieuw een les geschiedenis geven."

Afbeeldingsresultaat voor πάνος καμμένος

Panos Kammenos

19:33 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

zaterdag, 25 maart 2017

GROTER PRIMAIR OVERSCHOT OP GRIEKSE BEGROTING DAN GEDACHT

GROTER PRIMAIR OVERSCHOT OP GRIEKSE BEGROTING DAN GEDACHT

 
De Europese geldschieters van Griekenland gaan er volgens een anonieme EU-functionaris van uit dat de Griekse overheid in 2016 een groter primair overschot op de begroting had dan verwacht.  Het primaire overschot is dat wat overblijft voordat de Griekse overheid schulden heeft afgelost en rente heeft betaald.

Dit surplus zou vorig jaar tussen de 2 en 3 % van het bruto binnenlands product (bbp) zijn uitgekomen, meldt persbureau Reuters vrijdag op basis van de anonieme bron.  Dat percentage is dus waarschijnlijk hoger dat de raming van de Europese Commissie in februari van 2 %.   Hiermee voldoet de Griekse overheid ook aan eerder gemaakte afspraken.  Bij het opstellen van het derde steunpakket is afgesproken dat het overschot in 2016 op tenminste 0,5 procent zou uitkomen.

Het primaire overschot is een punt van discussie voor de Europese instituties en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).  Het IMF meldde eerder ook een flink lager primair overschot van 0,9 %.

Beter dan verwachte cijfers zouden de onderhandelingen over de uitbetaling van een nieuw deel van het derde noodpakket makkelijker kunnen maken.  Tot nu toe lopen de besprekingen vast op hervormingen op het gebied van pensioenen en de arbeidsmarkt.

Volgens de anonieme bron zouden de Griekse autoriteiten zelf van een surplus van 3,5 % uitgaan.

Afbeeldingsresultaat voor ΕΛΛΆΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

10:13 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 21 maart 2017

8 BOMBRIEVEN ONTDEKT IN GRIEKENLAND

8 BOMBRIEVEN ONTDEKT IN GRIEKENLAND

Griekse veiligheidsexperts hebben gisteren in Athene 8 bombrieven ontdekt en onschadelijk gemaakt.  Het is nog onduidelijk wie de afzender is.  Kringen rond het ministerie van Defensie stellen dat de brieven bestemd waren voor verschillende personen en instanties buiten Griekenland.  Naar verluidt was de voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem ook één van de bestemmelingen.

De bombrieven zijn van hetzelfde type dat eerder bij het Duitse ministerie van Financiën en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Parijs belandde.  De brieven worden verder onderzocht door de Griekse politie.

Bij het IMF in Parijs raakte donderdag een medewerkster gewond toen ze een bombrief opende.  De bombrief was gericht aan de Europese vertegenwoordiger van het IMF, Jeffrey Franks.  Een dag eerder onderschepte de postkamer van het Duitse ministerie van Financiën in Berlijn een brief met springstof en een ontstekingsmechanisme erin die was gericht aan minister Wolfgang Schäuble.

Een linkse autonome groep in Griekenland, de 'Samenzwering van Vuurcellen', eiste de verantwoordelijkheid voor de bombrief in Duitsland op.  De autonomen verklaarden zich solidair met veroordeelde leden van hun organisatie en gelijkgezinde groepen in Griekse gevangenissen.  De autonomen hebben nog niet gezegd of ze ook de afzender waren van de brief in Parijs, maar aangenomen wordt dat zij ook achter die bombrief zaten.  Of de ontdekte brieven in Griekenland ook afkomstig zijn van de groep wordt onderzocht.

Geïdentificeerd acht verdachte pakketjes op het postkantoor - Ontvangers Europese ambtenaren!

maandag, 20 maart 2017

GRIEKSE POLITIE EN DOUANE VINDT MEER DAN HALVE TON CANNABIS

GRIEKSE POLITIE EN DOUANE VINDT MEER DAN HALVE TON CANNABIS 

Speurders van de Griekse politie en douane hebben aan de Grieks-Albanese grens 529 kilogram cannabis in een mobilhome ontdekt.  2 Albanezen werden gearresteerd op beschuldiging van grootschalige drugstrafiek.

Sinds het begin van het jaar zijn in West-Griekenland en in het zuiden van het Adriatisch kustgebied al enkele tonnen cannabis in beslag genomen.

In de havens van Patras en Igoumenitsa werd bijna 1,5 ton cannabis verstopt in verschillende vrachtwagens ontdekt, die op veerboten naar Italië zouden vertrekken.  De grootste vondst werd echter door de kustwacht eind februari in het zuiden van de Adriatische kust gedaan: drugssmokkelaars probeerden toen met een snelboot ruim twee ton cannabis van Albanië naar Italië over te brengen.

Albanië, het Griekse schiereiland Peloponnesos en Kreta worden beschouwd als de gebieden met de grootste cannabis-productie in Europa.  Elk jaar worden er tonnen drugs in beslag genomen.

vrijdag, 17 maart 2017

OOK IN PARIJS ONTPLOFTE BOMBRIEF KWAM UIT GRIEKENLAND

OOK IN PARIJS ONTPLOFTE BOMBRIEF KWAM UIT GRIEKENLAND

Ook de bombrief die gisteren ontplotfte bij het I.M.F. in Parijs, waarbij een vrouw gewond raakte, werd verstuurd vanuit Griekenland.

Dat hebben de Franse autoriteiten laten weten aan de Griekse overheid, zegt de Griekse vice-minister van burgerbescherming Nikos Toskas.  Op de brief stond een Griekse afzender met daarop de naam van een parlementslid van de Griekse oppositie.  Er zijn geen aanwijzingen dat er nog dergelijke bompakketten in omloop zijn.

Wie er achter de aanslag zit is onduidelijk.  Maar er zijn grote overeenkomsten met een bompakket dat woensdag aankwam bij de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble.

 

Dat paket werd onderschept voordat het werd geopend.  De Griekse extreemlinkse groep de Conspiracy of Fire Cells heeft verantwoordelijkheid voor het versturen van dat pakket geclaimd.

De secretaresse die de bombrief in het IMF-kantoor vlakbij de Arc de Thriomphe opende is gewond geraakt aan handen en gezicht, meldt France 24.  Ze liep gehoorschade op door de knal maar is buiten levensgevaar.

Volgens de Franse zender was de brief bestemd voor Jeffrey Franks, de directeur van IMF Europa.  Het explosief leek in elkaar geknutseld en leek volgens de Franse politie nog het meest op een groot rotje.

IMF-voorzitter Christine Lagarde liet gisteren in een kort bericht al weten dat ze de 'laffe daad' veroordeelt en dat het IMF zijn werk onverminderd doorzet.

Nikos Toskas

 

20:00 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 16 maart 2017

BOMBRIEF UIT ATHENE NAAR DUITS MINISTERIE

BOMBRIEF UIT ATHENE NAAR DUITS MINISTERIE

Gistermiddag kwam op het Duitse ministerie van Financiën een verdacht pakket aan.  Dat blijkt verstuurd te zijn vanuit Athene.  Dat meldt de Griekse regering.  Een woordvoerder van het ministerie voor Burgerbescherming meldde woensdagavond in Athene dat de Duitse autoriteiten met hun Griekse collega's contact hebben opgenomen.

Volgens de Duitse autoriteiten ging het niet om een pakket, maar om een dikke enveloppe.  De naam van de plaatsvervangende leider van de conservatieve oppositiepartij Nea Dimokratia, Adonis Georgiadis, stond als afzender op de enveloppe.

De brief met daarin verschillende explosieven en scherpe slaghoedjes werd ontdekt in het postkantoor van het ministerie van Financiën in Berlijn en moest waarschijnlijk de Duitse minister van financiën Schauble of een van zijn medewerkers treffen.  Schauble heeft zich steeds als hardliner tegen Griekenland opgesteld.  Als de enveloppe gewoon geopend was, had die tot zware verwondingen kunnen leiden.

Op Twitter bevestigde Georgiadis dat zijn naam als afzender gebruikt werd.  "Het is geen grap, het is jammer genoeg waar."  Aan de krant Bild zei de partijleider verder nog dat "de terrorist(en) inderdaad mijn naam gebruikt heeft of hebben, omdat ik in Griekenland bekend sta als vriend van mijnheer Schäuble".

Afbeeldingsresultaat voor Άδωνις Γεωργιάδης

Adonis Georgiadis

09:51 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 13 maart 2017

WERELDHIT VAN HADJIDAKIS

WERELDHIT VAN HADJIDAKIS

Velen weten het wellicht niet, maar de wereldhit 'All Alone Am I' van Brenda Lee in 1962 is eigenlijk gecomponeerd door een Griek.

De welbekende Manos Hadjidakis componeerde de song, die werd opgenomen in het Grieks door Tzenni Karezi voor de film 'To Nisi ton Gennon' uit 1960 (Het eiland van de moedigen).  Het origineel heet 'Min Ton Rotas ton Ourano' (Vraag het niet aan de hemel).

Hieronder ziet u Tzeni in actie tijdens het zingen van de bewuste song in de film en Brenda Lee in de iets bekendere (maar gekopieerde) variant.  
19:18 Gepost door Yamas in Bekende figuren, Muziek, Weetje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |