maandag, 27 maart 2017

GRIEKENLAND KLAAR OM ELKE TURKSE PROVOCATIE TE BEANTWOORDEN

GRIEKENLAND KLAAR OM ELKE TURKSE PROVOCATIE TE BEANTWOORDEN

Het zit er al een tijdje bovenarms op tussen Erdogan en de Europese Unie in aanloop naar het Turks referendum op 16 april.  Maar ook tussen Turkije en Griekenland onderling dreigt het potje stilaan helemaal over te koken.  "Onze strijdkrachten staan klaar om elke provocatie van Turkse zijde te beantwoorden", heeft de Griekse minister van Defensie verklaard.

Die woorden sprak Panos Kammenos tijdens een militaire parade ter ere van de 196ste verjaardag van de Griekse opstand tegen de Ottomaanse heerschappij.  "Wij zijn klaar want dat is hoe wij opkomen voor vrede", zei hij.

De 2 landen mogen dan al NAVO-partners zijn, dat belette hen niet om in 1974 slag te leveren om Cyprus en om in 1996 ei zo na elkaar te bekampen omwille van een dispuut over een onbewoond eiland in de Egeïsche Zee.  De vijandigheid tussen beide buren laait vandaag de dag weer helemaal op.

De Grieks-Cypriotische leider Nicos Anastasiades zei onlangs dat Turkije er volgens hem op uit is om een "incident" te creëren in aanloop naar het referendum.  Ook enige progressie met betrekking tot de hereniging van Cyprus moet voor 16 april, de dag dat het Turkse volksraadpleging plaatsvindt, niet verwacht worden. 

Maar vooral in de Egeïsche Zee is de spanning momenteel te snijden.  Bijna dagelijks vinden er schijngevechten plaats tussen straaljagers en dringen Turkse 'onderzoeksschepen' de Griekse wateren binnen.  Diplomaten vrezen dan ook dat de kans op een ongewild 'voorval' met de dag groter wordt nu ontelbare ervaren legerofficieren en piloten zitten te verkommeren in een Turkse cel na de mislukte coup.  Het feit dat Turkije de vluchtelingendeal met de Europese Unie wil opblazen, zet nog meer druk op de ketel.

"Griekenland is niet zozeer bezorgd over een toekomstig moedwillig incident maar wel over een 'accident' dat volledig uit de hand kan lopen", vertelde Thanos Dokos , directeur van denktank Eliamep.  "Door de nationalistische koers van Turkije zal dergelijk voorval zeer moeilijk te ontmijnen vallen."

 

Om het referendum te winnen, werpt Erdogan zowat alles in de strijd en laat hij zijn aanhang dromen van de oude glorietijd van het Ottomaanse Rijk.  Hij schrikt er niet voor terug om het Verdrag van Lausanne, dat de huidige landsgrenzen van  Turkije in 1923 heeft vastgelegd, in vraag te stellen.

De voorzitter van de Turkse Partij van de Nationalistische Beweging (MHP), Devlet Bahçeli, is nog een stap verdergegaan door te stellen dat meerdere (Griekse) eilanden momenteel bezet worden en hij reageerde furieus toen de Griekse minister van Defensie Kammenos onlangs het afgelegen eiland Oinousses bezocht.

"Legt iemand een keer uit aan dat 'verwend nest' dat hij ons geduld niet langer op de proef moet stellen", zo fulmineerde hij.  "Indien de Grieken opnieuw op hun bek willen gaan, indien ze weer achternagezeten willen worden, dan zijn ze welkom, het Turkse leger is klaar.  Iemand moet maar een keer duidelijk maken aan de Griekse regering wat er is gebeurd in 1922.  Indien nodig kunnen we hen opnieuw een les geschiedenis geven."

Afbeeldingsresultaat voor πάνος καμμένος

Panos Kammenos

19:33 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Waarom lezen we dit soort informatie niet in onze kranten ??
Wat je hier neer schrijft is wel beangstigend ! amai ni !

Gepost door: Dirk | maandag, 27 maart 2017

De commentaren zijn gesloten.