zaterdag, 25 maart 2017

GROTER PRIMAIR OVERSCHOT OP GRIEKSE BEGROTING DAN GEDACHT

GROTER PRIMAIR OVERSCHOT OP GRIEKSE BEGROTING DAN GEDACHT

 
De Europese geldschieters van Griekenland gaan er volgens een anonieme EU-functionaris van uit dat de Griekse overheid in 2016 een groter primair overschot op de begroting had dan verwacht.  Het primaire overschot is dat wat overblijft voordat de Griekse overheid schulden heeft afgelost en rente heeft betaald.

Dit surplus zou vorig jaar tussen de 2 en 3 % van het bruto binnenlands product (bbp) zijn uitgekomen, meldt persbureau Reuters vrijdag op basis van de anonieme bron.  Dat percentage is dus waarschijnlijk hoger dat de raming van de Europese Commissie in februari van 2 %.   Hiermee voldoet de Griekse overheid ook aan eerder gemaakte afspraken.  Bij het opstellen van het derde steunpakket is afgesproken dat het overschot in 2016 op tenminste 0,5 procent zou uitkomen.

Het primaire overschot is een punt van discussie voor de Europese instituties en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).  Het IMF meldde eerder ook een flink lager primair overschot van 0,9 %.

Beter dan verwachte cijfers zouden de onderhandelingen over de uitbetaling van een nieuw deel van het derde noodpakket makkelijker kunnen maken.  Tot nu toe lopen de besprekingen vast op hervormingen op het gebied van pensioenen en de arbeidsmarkt.

Volgens de anonieme bron zouden de Griekse autoriteiten zelf van een surplus van 3,5 % uitgaan.

Afbeeldingsresultaat voor ΕΛΛΆΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

10:13 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.