donderdag, 23 februari 2017

CHAOS IN ATHENE DOOR STAKING OPENBAAR VERVOER

CHAOS IN ATHENE DOOR STAKING OPENBAAR VERVOER

Een staking bij het openbaar vervoer in Athene zorgt ervoor dat op alle toegangswegen naar de Griekse hoofdstad enorme files staan.  De mensen proberen met de auto toch op het werk te geraken, klinkt het op de Griekse radio.

De staking kwam er uit protest tegen de plannen van de Griekse regering om in het kader van het besparingsprogramma de metro en trambanen in Athene te privatiseren.  De staking zal 24 uur duren. Op 1 en 3 maart wordt het werk opnieuw neergelegd, aldus de vakbond.

Απεργία στα Μέσα Μεταφοράς: Χωρίς Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ - Πώς θα πάτε στη δουλειά σας σήμερα

18:58 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

woensdag, 22 februari 2017

GRIEKSE TAALVAARDIGHEIDSTESTEN

GRIEKSE TAALVAARDIGHEIDSTESTEN 2017

Het internationaal certificaatsexamen Nieuwgrieks 2017 is een product van het Kentro Ellinikis Glossas (Centrum voor de Nieuwgriekse Taal) van de Aristotelesuniversiteit te Thessaloniki (ww.greeklanguage.gr/certification/node/119) en wordt erkend door het Griekse Ministerie van Onderwijs, Research en Religieuze zaken.  

Info en formulieren: https://drive.google.com/drive/folders/0B-uwc-c20rFnTkFfZUlqSWJ2UWM?usp=sharin

Examencentrum en examendata:

In Vlaanderen wordt dit examen georganiseerd van dinsdag 16 tot donderdag 18 mei 2017 door het examencentrum 32003 in de lokalen van Het Perspectief pcvo, Henleykaai 83 te 9000 Gent - www.hetperspectief.net, voor alle niveau’s (A1,A2, B1,B2, C1,C2).  Welke dag en dagdeel hangt af van het niveau dat je kiest. Op 16 mei 2017 is er een niveau A2 - examen zonder schrijftest voor bijzondere beroepsdoeleinden mogelijk (verpleegkundige en taxichauffeur).

Je inschrijven:

Inschrijven kan tot 19 maart 2017. Je kan inschrijven voor meerdere niveaus.

Jouw inschrijving is geldig wanneer je tijdig de vereiste formulieren gehandtekend en ingediend en het examengeld betaald hebt.  

De betaling van het examengeld verloopt via de verantwoordelijke voor het examencentrum Het Perspectief. Je stort het overeenkomend bedrag op het rekeningnr. : BE 03 4142  1271  6184  van Lieve De Clerck met vermelding : certificaatsexamen Grieks en het niveau (bv A1).

De vereiste formulieren:

  • inschrijvingsformulier (Griekse versie), ingevuld, gedateerd en gehandtekend
  • vragenformulier (Griekse versie), ingevuld, gedateerd en gehandtekend
  • kopie van je identiteitskaart

De formulieren kan je op 2 manieren indienen:

Enkel de Griekstalige formulieren mogen ingediend worden. De Engelstalige versie is ter informatie.  Lees aandachtig de voorwaarden vermeld op het inschrijvingsformulier.

Na controle van jouw inschrijving krijg je via de verantwoordelijke jouw inschrijvingsbewijs, jouw kandidaatnummer en precieze informatie over tijdstip en plaats van het examen.

Verantwoordelijke voor het examencentrum Het Perspectief:

Lieve De Clerck 
tel. : 03 / 771  98  05 
e-mail: ldcpcvogent@gmail.com     
rekeningnr. : BE 03 4142  1271  6184  

Nut van het examen:

Wie het examen op niveau B2 met goed gevolg heeft afgelegd kan zonder bijkomende taaltest toegelaten worden aan een Griekse universiteit.  Wie het certificaat op niveau C1 haalt heeft voldaan aan de toelatingseis voor het verwerven van een baan bij de Griekse overheid.Door deel te nemen aan een examen krijg je een uitstekend zicht op jouw vorderingen in de Griekse taalvaardigheid en kan je gericht verder leren. Het is niet ongewoon dat iemand voor sommige vaardigheden (bv lezen en schrijven of spreken en luisteren) verder gevorderd is. 

Slagen voor het examen:

Wanneer je voor een bepaald niveau alle onderdelen (luistervaardigheid, leesvaardigheid, schrijfvaardigheid en spreekvaardigheid, voor de hogere niveaus ook het taalgebruik) met voldoende resultaat hebt afgelegd ontvang je een internationaal erkend certificaat met daarop de vermelding van het niveau en het behaalde resultaat (goed, zeer goed of uitstekend).

Een niveau kiezen:

Het is niet noodzakelijk om bij niveau A1 te beginnen, je kan ook kiezen voor een hoger niveau. Bekijk zeker eerst voorbeelden van examenopdrachten op de website: http://www.greeklanguage.gr/certification/node/12. Let op: tijdens het examen moet je per vaardigheid meerdere opdrachten uitvoeren binnen een bepaalde tijd.

Niveaus, data en prijzen:

A1(a)

elementaire kennis

(kinderen 8 -12 jaar)

dinsdag 16 mei 2017

voormiddag

 

 

 

 

 

65 €

A1(b)

elementaire kennis

(jongeren / volwassenen)

dinsdag 16 mei 2017 voormiddag

A2  

basiskennis

dinsdag 16 mei 2017

middag

B1

tussenniveau

dinsdag 16 mei 2017 namiddag

B2

goede kennis

woensdag 17 mei 2017

voormiddag

 

 

 

73 €

C1

zeer goede kennis

woensdag 17 mei 2017

namiddag

C2

excellente kennis

donderdag 18 mei 2017

voormiddag

Voorbereiden op de examens:

Je kan je voorbereiden op de examens aan de hand van het ondersteunend materiaal van het Centrum voor de Nieuwgriekse Taal (Kentro Ellinikis Glossas): Een lijst met publicaties en prijzen en bestelformulier kan je vinden via de link. Je kan deze publicaties bestellen bij het Centrum voor de Nieuwgriekse taal in Thessaloniki of via de internetboekhandel “De Griekse wereld”: www.degrieksewereld.nl

Eisen per niveau:

NIVEAU A1 - Kinderen    De kandidaat moet in staat zijn om met de hulp van een gesprekspartner langzaam en duidelijk gearticuleerd te spreken omtrent onderwerpen over zijn onmiddellijke leefomgeving (woning, school, ontspanning, sport). Hij gebruikt een reeks van eenvoudige zinnen omtrent zijn persoonlijk leven binnen en buiten de woning.

NIVEAU A1 - Volwassenen   De kandidaat moet in staat zijn om de Griekse taal te gebruiken omtrent zijn persoonlijk leven binnen en buiten de woning. Zijn succes hangt in grote mate af van herhalingen, herformuleringen en zelfcorrectie.

NIVEAU A2  De kandidaat moet in staat zijn in grote lijnen een gesprek te verstaan tussen twee natuurlijke sprekers, om mededelingen of aankondigingen in de krant, op de radio, televisie of in openbare ruimtes te begrijpen, evenals een eenvoudige tekst over bekende alledaagse onderwerpen. Bovendien dient hij te communiceren, mededelingen van algemene aard uit te wisselen en eenvoudige korte teksten te schrijven.

NIVEAU B1  De kandidaat moet in staat zijn, afgezien van wat onder A2 genoemd is, wezenlijke details van bepaalde onderwerpen zoals personeelsadvertenties, gebruiksaanwijzingen, persoonlijke brieven, reportages en commentaren in de krant te begrijpen. Hij dient in een beperkt aantal situaties te kunnen communiceren, op eenvoudige wijze persoonlijke opvattingen uit te drukken en korte teksten te schrijven met het doel over een aantal onderwerpen informatie te verstrekken.

NIVEAU B2  De kandidaat moet in staat zijn duidelijke informatie en ideeën te halen uit een gesprek tussen drie of vier personen of uit teksten in kranten, tijdschriften, regelingen en officiële stukken. Bovendien dient hij in staat te zijn adequaat op formele of informele toon deel te nemen aan een gesprek, duidelijk en precies persoonlijke opvattingen en ervaringen weer te geven en de vereiste gedetailleerde informatie te verstrekken.

NIVEAU C1  De kandidaat moet in staat zijn discussies tussen veel sprekers te begrijpen over diverse, hem waarschijnlijk onbekende onderwerpen, en er informatie uit te putten,  mededelingen in gesproken en geschreven teksten met soms onverwachte wending te begrijpen en het doel van diverse soorten geschreven teksten te bepalen. Bovendien dient hij in staat te zijn adequaat ideeën onder woorden te brengen die gebaseerd zijn op persoonlijke of professionele ervaringen, met een hoge mate van spreekvaardigheid en een rijkdom aan woordenschat over een zeer breed scala aan onderwerpen.

NIVEAU C2   De kandidaat moet in staat zijn om te communiceren  en te begrijpen volgens de vereisten van niveau C1, maar bovendien in verband met hem onbekende situaties of onderwerpen, dus met gelijk welke situatie of onderwerp waarmee men geconfronteerd kan worden.

Verloop van het examen en te behalen punten per examenonderdeel:

Niveau A1

Leesvaardigheid:

30 min.  25 punten

Luistervaardigheid:

25 min., 25 punten

Schrijfvaardigheid:

40 min., 25 punten

Spreekvaardigheid:

10-12 min., 25 pntn

Niveau A2:

Leesvaardigheid:

30 min., 25 punten

Luistervaardigheid:

25 min., 25 punten

Schrijfvaardigheid:

45 min., 25 punten

Spreekvaardigheid:

12 min., 25 punten

Niveau B1:

Leesvaardigheid:

40 min., 25 punten

Luistervaardigheid:

25 min., 25 punten

Schrijfvaardigheid:

55 min., 25 punten

Spreekvaardigheid:

12 min., 25 punten

Niveau B2:

Leesvaardigheid:

45 min., 20 punten

Luistervaardigheid:

30 min. , 20 punten

schrijfvaardigheid

85 min., 20 punten

Taalgebruik:

30 min., 20 punten

Spreekvaardigheid:

15 min., 20 punten

Niveau C1:

Leesvaardigheid:

55 min., 20 punten

Luistervaardigheid:

40 min., 20 punten

Schrijfvaardigheid:

100 min., 20 punten

Taalgebruik:

30 min., 20 punten

Spreekvaardigheid:

20 min., 20 punten

Niveau C2:

Leesvaardigheid:

55 min., 20 punten

Luistervaardigheid:

40 min., 20 punten

Schrijfvaardigheid:

115 min., 20 punten

Taalgebruik:

30 min., 20 punten

Spreekvaardigheid:

20 min., 20 punten

 

 

dinsdag, 21 februari 2017

GRIEKSE SCHEIDS VOOR ZENIT-ANDERLECHT

GRIEKSE SCHEIDS VOOR ZENIT-ANDERLECHT

De 37-jarige Anastasios Sidiropoulos, is door UEFA aangeduid om de wedstrijd tussen Zenit Sint-Petersburg en Anderlecht, in goede banen te leiden.  De aftrap in het Stadion Petrovskiy te St Petersburg is voorzien om 19u. 

Anastasios Sidiropoulos is een Grieks voetbalscheidsrechter, sinds 2009 leidt hij wedstrijden in de Super League, de Griekse voetbalcompetitie.  Sinds 2011 fluit hij ook wedstrijden voor de FIFA en UEFA.  Hij leidde ook de interland België-Israël d.d. 13 oktober 2015.

18:24 Gepost door Yamas in Actualiteit, sport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 20 februari 2017

PANATHINAIKOS WINT GRIEKSE BASKETBEKER, ONTSIERD DOOR SUPPORTERSGEWELD

PANATHINAIKOS WINT GRIEKSE BASKETBEKER, ONTSIERD DOOR SUPPORTERSGEWELD

 

Panathinaikos heeft voor de 18de maal de Griekse basketbeker gewonnen.  De club uit Athene klopte Aris Thessaloniki met 68-59.  De wedstrijd werd ontsierd door geweld tussen supporters en ordediensten.

De politie pakte in totaal 11 mensen op.  Bij de incidenten geraakte niemand gewond, maar het wedstrijdbegin moest wel een uur uitgesteld worden omdat de veiligheid van de spelers niet gegarandeerd kon worden.

Het is niet de eerste keer dat een beladen basketbalwedstrijd in Griekenland uitdraait op rellen.  Ook voetbalmatchen in de Griekse competitie hebben niet zelden te lijden onder hooliganisme.

Afbeeldingsresultaat voor Παναθηναϊκός- Άρης διεκδικούν Κύπελλο

19:25 Gepost door Yamas in Actualiteit, sport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

woensdag, 15 februari 2017

ACROPOLIS NIET TE KOOP, NIET TE HUUR

ACROPOLIS NIET TE KOOP, NIET TE HUUR

Modehuis Gucci wou een défilé houden op de de Acropolis in Athene, maar kreeg te horen dat de archeologische site niet te koop of te huur is. Dat melden Griekse media.

Het njet komt van de Griekse centrale raad voor archeologie, die het Griekse erfgoed bewaakt.  ‘De Acropolis is een symbool voor de hele mensheid, en kan niet de inzet zijn van commerciële doeleinden’, bevestigde het Griekse ministerie van Cultuur.

Gucci had nochtans geen moeite gespaard. Het Italiaanse modehuis zwaaide met 2 miljoen € steun voor het renovatieprogramma van de Acropolis.  ‘We staan altijd open voor mecenaat, maar de moeilijke economische situatie van het land is geen argument om het monument te verkopen’, klinkt het bij het ministerie.

acro2015.jpg

19:14 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 14 februari 2017

ONVERWACHTE KRIMP IN GRIEKSE ECONOMIE IN 4DE KWARTAAL 2016

ONVERWACHTE KRIMP IN GRIEKSE ECONOMIE IN 4DE KWARTAAL 2016

De Griekse economie heeft in het 4de kwartaal van vorig jaar een onverwachte krimp laten zien.  Daardoor viel ook de groei over heel 2016 lager uit dan voorzien.  Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers.
 
Het Grieks bruto binnenlands product (bbp) viel in de laatste drie maanden van 2016 met 0,4 % terug ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Economen hadden juist gerekend op een toename van diezelfde omvang.

In het derde kwartaal was nog sprake van een groei van 0,9 %. Over heel 2016 is de Griekse economie 0,3 % groter geworden.

De tegenvallende cijfers komen voor de Griekse regering op een slecht moment.  Het land is weer in discussies verwikkeld met onder meer de overige eurolanden over maatregelen om het overheidstekort verder terug te dringen.  Dat is nodig wil het land in aanmerking komen voor nog meer financiële steun.

Afbeeldingsresultaat voor οικονομία της ελλάδας

19:16 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zondag, 12 februari 2017

WEER AARDBEVING OP LESBOS

WEER AARDBEVING OP LESBOS

Opnieuw heeft het Griekse eiland Lesbos een aardbeving te verwerken gekregen.  Zondagnamiddag schudde het eiland met een kracht van 5 op de schaal van Richter, de sterkste in een recente reeks van relatief grote bevingen.

De beving had deed zich voor om 15:48 en het epicentrum lag net buiten de westkust van Turkije, ten noorden van Lesbos, meldt het Geodynamische Instituut van Athene, eraan toevoegend dat de diepte laag genoeg was om Lesbos een sterke schok te geven.

Seismologen houden de activiteit in de oostelijke Egeïsche Zee-regio, nauwlettend in de gaten, aangezien er afgelopen week ten minste 4 aardbevingen met een magnitude van 5 op de schaal van Richter of meer genoteerd werden in het gebied.

Er waren geen meldingen van gewonden of schade.

aardbeving.JPG

16:23 Gepost door Yamas in Actualiteit, Wetenschap | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

vrijdag, 10 februari 2017

EVACUATIE DUIZENDEN MENSEN VOOR ONTMANTELING BOM IN THESSALONIKI

EVACUATIE DUIZENDEN MENSEN VOOR ONTMANTELING BOM IN THESSALONIKI

In de Griekse havenstad Thessaloniki is het aftellen naar de ontmanteling van een bom uit de Tweede Wereldoorlog.  Meer dan 70.000 Grieken in de voorstad Kordelio moeten dit weekeinde hun huis uit vanwege het risico tot zware ontploffing.

De bom van 250 kilogram werd vorige week ontdekt op een diepte van 5 meter tijdens graafwerkzaamheden bij een benzinestation in een drukke woonwijk.  Deskundigen zullen zondag in alle vroegte beginnen met het verwijderen van de ontsteker.  Dat zal zeer traag en bedachtzaam moeten gebeuren, iets dat naar schatting enkele uren gaat duren.   Daarna hoopt men de bom voorzichtig te kunnen transporteren naar het militaire oefenterrein van Askou-Profiti, ruim buiten de stad, waar deze gecontroleerd tot ontploffing zal worden gebracht.

Bewoners in een straal van 1.900 meter rond de vindplaats worden geëvacueerd. Het wordt de grootste evacuatie in vredestijd in de geschiedenis van het land.

Ondertussen heeft het leger een muur van zandzakken aangelegd rond de put waar de bom gevonden werd.  Het hele gebeuren zal een grote chaos met zich meebrengen.  Tal van mensen dienen hun geplande activiteiten uit te stellen, met op zondag vele misvieringen, dopen, huwelijken, maar ook bedrijven die normaal werken.  Ook het verkeer zal zwaar getroffen worden met tal van geblokkeerde wegen en omleidingen.

Ανάχωμα γύρω από το σημείο όπου εντοπίστηκε η βόμβα στο Κορδελιό

18:45 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 07 februari 2017

LAURA LYNN EN LINDSAY BRENGEN 'KALISPERA GRIEKENLAND' UIT

LAURA LYNN EN LINDSAY BRENGEN 'KALISPERA GRIEKENLAND' UIT

Zowat 2 jaar geleden klonk in de media adios Griekenland, maar het ziet er momenteel naar uit dat de Griekse premier Tsipras slaagt in zijn opzet en z’n land behoedt van een Grexit uit de Europese Unie.  Wij Vlamingen blijven onverminderd van de Griekse zon en het lekkere eten houden en in Griekse straten klinkt de bouzouki luider dan voorheen.  Dat was meteen de inspiratie voor een verrassend en uniek duet van Laura Lynn en Lindsay.

Qua timing is de lancering van de nieuwe Lindsay & Laura Lynn-single ‘Kalispera Griekenland’ ideaal: “De winter loopt stilaan naar z'n einde en we mogen terug uitkijken naar warmere temperaturen.  Het is nog even tot het echt zomer is, maar in afwachting zorgen wij daar alvast voor met onze meezinger ‘Kalispera Griekenland’.  Cliff Vrancken schreef de tekst en met een vette knipoog passeren bijna alle Griekse clichés de revue”, zegt Laura Lynn.  “Voor mij is het mooiste stuk van het liedje, het moment waarop we ‘Goodbye My Love, Goodbye’ van wijlen Demis Roussos aanhalen.  Een klassieker die, net als de overleden zanger, Grieks cultureel erfgoed is.  “Mijn vriend Kris heeft nog concerten georganiseerd met Demis.  Als ik zijn verhalen hoor, dan waren dat altijd bijzondere momenten en was hij een heel sympathieke man”, zegt Lindsay.

Lindsay en Laura Lynn. ‘Kalispera Griekenland’ is vanaf 10 februari verkrijgbaar op iTunes en is een release van Top Act Music/ Universal Music.

maandag, 06 februari 2017

AARDBEVING OP LESBOS

AARDBEVING OP LESBOS

De bewoners van het Griekse eiland Lesbos zijn maandag opgeschrikt door een serie aardbevingen.  Ook aan de nabijgelegen Turkse kust voelden de mensen de grond trillen.

3 bevingen hadden een kracht van rond de 5 en er waren ook nog 8 bevingen met een kracht van tussen de 3 en 3,9.  In Turkije raakten, volgens het Turkse persbureau DHA, in een dorp in de regio Ayvacik 5 mensen lichtgewond.  Sommige huizen en schuren raakten beschadigd. De Griekse autoriteiten melden geen schade.

Het centrum van de reeks bevingen lag ongeveer 60 kilometer ten noorden van de stad Mytilini op Lesbos, op een diepte van 2 tot 12 kilometer.

18:58 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |