donderdag, 02 februari 2017

TURKEN BLIJVEN GRIEKENLAND ONDER DRUK ZETTEN OM 8 MILITAIREN UIT TE LEVEREN

TURKEN BLIJVEN GRIEKENLAND ONDER DRUK ZETTEN OM 8 MILITAIREN UIT TE LEVEREN

De spanning tussen Griekenland en Turkije, onder meer als gevolg van de weigering van Athene om 8 Turken uit te leveren, is donderdag verder opgelopen.  Beide landen hebben schepen gestuurd naar enkele betwiste eilandjes (grote rotsen) tussen elkaars grenzen.  Turkije heeft ondertussen 138 keer het Griekse luchtruim geschonden boven de eilandjes

De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Kotzias waarschuwde dat zijn land "helemaal geen spanningen wil, maar niet zal toegeven aan druk" van Turkije.

Kort na de weigering om 8 Turkse militairen uit te leveren voeren er zondag opeens Turkse marinevaartuigen bij enkele rotsen tussen het Griekse eiland Kalimnos en de kust van de Turkse provincie Mugla. Athene stuurde een fregat. De onbewoonde rotseilandjes heten in Griekenland Imia-eilandjes en in Turkije Kardak-eilandjes.

De Griekse defensieminister Kammenos is deze week zelf naar het gebied, circa 320 kilometer ten zuidoosten van Athene, gevlogen en inspecteerde het vanuit de lucht. Dit leidde tot woede in Ankara, waar minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu waarschuwde "dat ongewenste ongelukken, ongewenste gevolgen kunnen hebben voor de relatie tussen beide landen".

Een Griekse rechtbank heeft geweigerd Turkse militairen uit te leveren.  Zij weken half juli uit tijdens een poging tot staatsgreep in Turkije.  Ankara verdenkt ze van medeplichtigheid.  De Grieken wijzen erop dat er zoiets als scheiding der machten bestaat in hun land en dat de regering zomaar geen vonnissen van een rechtbank kan herroepen.

19:23 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.