dinsdag, 31 januari 2017

GRIEKENLAND HEEFT NIEUWE WERKWIJZE OM CASH BETALINGEN TE ONTMOEDIGEN

GRIEKENLAND HEEFT NIEUWE WERKWIJZE OM CASH BETALINGEN TE ONTMOEDIGEN

Griekenland heeft een nieuwe manier gevonden om het gebruik van cash geld te ontmoedigen. Sinds begin dit jaar zijn belastingbetalers verplicht om een bepaald percentage van hun uitgaven met een bankkaart of via internetbankieren te doen.  Halen ze dat quotum niet, dan moeten ze over het verschil een boete van 22% betalen.  Deze maatregel geldt niet alleen voor werknemers, maar ook voor werklozen en gepensioneerden.

Grieken met een inkomen tot 10.000 € per jaar moeten tenminste 10% van dat bedrag elektronisch betalen.  Verdien je 10.000 tot 30.000 € per jaar, dan moet je 15% daarvan giraal betalen.  Grieken die meer dan 30.000 € verdienen moet zelfs tenminste 20% van hun inkomen via een bankkaart, creditcard of internetbankieren uitgeven.

Afbeeldingsresultaat voor CASH GREECE

18:13 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 30 januari 2017

ASTRONAUT TWITTERT FOTO'S VAN GRIEKENLAND VANUIT DE RUIMTE

ASTRONAUT TWITTERT FOTO'S VAN GRIEKENLAND VANUIT DE RUIMTE

Het NASA ruimtestation zou zichtbaar zijn voor het blote oog vanuit Griekenland vandaag op 18:42 lokale tijd , tweette een astronaut op de internationale missie eerder op de dag.

Het was de Italiaanse astronaut Ignazio Magnani die deze morgen een foto postte van de Rio-Antirrio brug (tussen de Peloponnessos en het Griekse vasteland), een groet bracht aan Griekenland en daarbij meldde dat het ruimtestation even later kort te zien zou zijn met het blote oog.

"Yia sas Hellas!   Het Space Station is zichtbaar met het blote oog om 18:42 overal in Elllada, " schreef Magnani op Twitter.  Even later postte hij ook een prachtige ruimtefoto van Athene.

Ignazio Magnani's foto van de Rio-Antirrio brug, gezien vanaf zijn unieke uitkijkpunt.

19:35 Gepost door Yamas in Actualiteit, Wetenschap | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zondag, 29 januari 2017

TURKIJE PROVOCEERT GRIEKENLAND DOOR MET OORLOGSSCHIP IN GRIEKSE WATEREN TE VAREN

TURKIJE PROVOCEERT GRIEKENLAND DOOR MET OORLOGSSCHIP IN GRIEKSE WATEREN TE VAREN

Turkije heeft buurland Griekenland geprovoceerd door met een oorlogsschip de territoriale wateren van Griekenland in te varen.  Rond 10:30 u vanochtend naderden het schip en 2 speedboten de Imia eilanden (nabij Kos).

Griekenland en Turkije twisten al ruim 20 jaar over deze onbewoonde eilandjes in de Egeïsche Zee.  De Griekse marine reageerde door een fregat naar het Turkse oorlogsschip te sturen.  Het fregat escorteerde de Turkse schepen buiten de Griekse wateren.

Griekenland beschouwt het incident als een reactie op het besluit van het hooggerechtshof om 8 Turkse militairen niet uit te leveren aan Turkije.  Ze worden verdacht van medeplichtigheid aan de coup in juli.

De militairen vluchtten na de coup met een helikopter naar Griekenland.  Donderdag wees het hooggerechtshof het uitleveringsverzoek af omdat het onwaarschijnlijk is dat ze een eerlijk proces krijgen in Turkije.  Dat besluit vergroot de spanningen tussen de 2 landen.

TOYRKIA 1

reactie van Griekenland tot de "games" Turken Imia (foto & vid)

18:55 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 28 januari 2017

IMF: "GRIEKSE SCHULD ONHOUDBAAR"

IMF: "GRIEKSE SCHULD ONHOUDBAAR"

De Griekse schuld is 'onhoudbaar' en 'explosief op de lange termijn', zo blijkt uit een rapport van het Internationaal Monetair Fonds IMF dat vandaag gelekt werd.  De instelling, die al een tijdje op een andere lijn zit dan Europa als het gaat over Griekenland, roept de eurozone op om 'geloofwaardiger' schuldverlichtingsmaatregelen te treffen.

Met deze analyse lijkt het weinig waarschijnlijk dat het IMF aan het derde reddingsplan voor Griekenland zal deelnemen.  De Duitsers hadden daar nochtans op aangedrongen zodat de eurolanden niet als enige met geld over de brug moeten komen.

In het rapport luidt het letterlijk dat de Griekse schuld onhoudbaar is, "zelfs als de hervormingen volledig worden toegepast".  De staatsschuld en de financieringsbehoeften worden volgens het IMF "explosief" op de lange termijn.  De staatsschuld zou zonder schuldverlichting tegen 2060 oplopen tot 275 % van het bruto binnenlands product.

De eurozone wordt in het rapport opgeroepen om veel meer te doen om de schulden van Griekenland te verlichten.  Het gaat dan bijvoorbeeld om uitstel voor de rentelasten tot 2040 en verlenging van de looptijd van de leningen tot 2070.

Afbeeldingsresultaat voor imf

19:12 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

vrijdag, 27 januari 2017

GRIEKSE CITRUSSECTOR GETROFFEN DOOR VORSTSCHADE

GRIEKSE CITRUSSECTOR GETROFFEN DOOR VORSTSCHADE

De Griekse regio's Kreta en Peloponnesos hadden in de eerste weken van januari te maken met temperaturen tot 5ºC onder nul.  De vorst die hiermee gepaard ging heeft een significant deel van de citrusproductie vernietigd.  In Kreta is hierdoor zo'n 50% tot 55% van het citrusvolume uitgevallen, terwijl in Peloponnesos rekening moet worden gehouden met 25% tot 30% minder productie.

Volgens Giorgos Katsouras van het exportbedrijf Creta Taste S.A. heeft dit ook geleid tot fors verminderde exportvolumes. Van de citrusproductie in Kreta is slechts 10% van een kwaliteit die geschikt is voor de buitenlandse markt, terwijl dit aandeel in Peloponnesos neerkomt op 50% tot 65%. Het deel van de productie dat niet wordt geëxporteerd komt op de Griekse binnenlandse markt terecht, dat nu mogelijk te maken gaat krijgen met een overschot.

Het duurt nog een paar weken voordat de schade nauwkeurig kan worden geraamd.  Delen van de grond zijn nu nog bevroren, waardoor een goed overzicht niet mogelijk is zolang de temperaturen niet stijgen.

Net als Griekenland is ook Spanje door de vorst is getroffen. Ondanks dat Spanje als citrusproducent de voornaamste concurrent van Griekenland is, verwacht Katsouras niet dat hierdoor meer mogelijkheden voor Grieks citrus ontstaan.  In plaats daarvan verwacht hij dat met name de citrussectoren van Marokko en Egypte hun slag gaan slaan.

De temperatuur is in beide Griekse regio's nu gestegen tot rond de 12ºC boven nul, wat voor deze tijd van het jaar vrij warm is. Op dit moment is het bedrijf van Katsouras Giorgos bezig met het Navel-seizoen. De oogst hiervan zal nog een maand aanhouden, waarna het seizoen tot het einde van april loopt.  Daarna gaat Kreta Taste verder met het vermarkten van Valencia-sinaasappelen.

Bron: agf.nl

18:11 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 26 januari 2017

GRIEKENLAND LEVERT TURKSE MILITAIREN NIET UIT

GRIEKENLAND LEVERT TURKSE MILITAIREN NIET UIT

Griekenland heeft het Turkse uitleveringsverzoek voor 8 militairen afgewezen.  Ze worden ervan verdacht meegedaan te hebben aan de couppoging in Turkije afgelopen juli.  Volgens een Griekse rechter is de kans op een eerlijk proces in Turkije te gering om tot uitlevering over te gaan.
 
De Turken zijn tijdens de couppoging half juli vorig jaar in een helikopter naar Griekenland uitgeweken.  Het proces duurde bijna een half jaar.  De Griekse minister van justitie Stavros Kontonis zei eerder deze week dat hij de uitspraak van de rechters zou respecteren. 

Turkije reageerde woedend op de uitspraak en vaardigde een internationaal opsporingsbevel uit voor de 8.  Het Turkse ministerie van buitenlandse zaken tekende protest aan tegen de beslissing en zal om uitlevering van de 8 blijven vragen.  De uitspraak beschermt volgens het departement de beramers van de coup en gaat in tegen internationale principes.  Griekenland schiet tekort in de strijd tegen terrorisme, aldus het ministerie.  "Deze coupplegers verdienen het gestraft te worden."  

«Οχι» στην έκδοση των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία

19:11 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 24 januari 2017

HULPPAKKET VOOR GRIEKENLAND GOEDGEKEURD

HULPPAKKET VOOR GRIEKENLAND GOEDGEKEURD

De eurolanden hebben een aantal maatregelen voor een verlichting van de Griekse staatsschuld goedgekeurd. Dat heeft het Europese noodfonds ESM bekendgemaakt.

Volgens een mededeling van het ESM (Europees stabiliteitsmechanisme) zetten de regeringen van de eurolanden eind vorige week het licht op groen voor de maatregelen.  Ze vormen "een belangrijke stap naar een verbetering van de houdbaarheid van de Griekse schuld", stelt ESM-baas Klaus Regling.  Hij neemt aan dat de maatregelen tot 2060 de Griekse schuld in verhouding met het bbp met 20 procentpunten kunnen verminderen.  Over deze kortetermijnmaatregelen was in december heibel ontstaan.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem had de opschorting ervan aangekondigd nadat de Griekse regering een aantal sociale maatregelen had uitgevaardigd.

 

19:19 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

vrijdag, 13 januari 2017

DEMY VERTEGENWOORDIGT GRIEKENLAND OP EUROVISIE SONGFESTIVAL 2017

DEMY VERTEGENWOORDIGT GRIEKENLAND OP EUROVISIE SONGFESTIVAL 2017

Verschillende nieuwsmedia, zowel uit Griekenland als daarbuiten, meldden deze ochtend dat zangeres Demy (Dimitra Papadea) dan toch gekozen zou zijn om Griekenland te vertegenwoordigen op het komende songfestival in Kiev.  Als we de berichten mogen geloven, zullen componisten Fokas Evangelinos en Dimitris Kontopoulos voor 3 liedjes zorgen.  Er komt dan een kleine nationale finale waarbij het publiek dé song voor Kiev mag kiezen. Openbare omroep ERT bevestigde het nieuws later op de dag.

 

Geruchten over een songfestivaldeelname van de zangeres doken in juni van vorig jaar al op. De Griekse vertelde toen zelf dat er onderhandelingen liepen tussen haar team en dat van ERT.  

De ERT zal een kleine (en budgetvriendelijke) nationale finale organiseren met daarin 3 liedjes.  Het Griekse publiek mag dan de inzending van hun land selecteren. In 2009 werd een gelijkaardige show georganiseerd, toen voor Sakis Rouvas.

Bron: www.songfestival.be, waar u ook het volledige, uitgebreide, artikel kunt lezen via volgende link.

Afbeeldingsresultaat voor Δήμητρα Παπαδέα

19:05 Gepost door Yamas in Actualiteit, Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zondag, 08 januari 2017

SNEEUW ZORGT VOOR OVERLAST IN GRIEKENLAND

SNEEUW ZORGT VOOR OVERLAST IN GRIEKENLAND

Veel jonge inwoners van het Griekse eiland Kreta hebben zondagochtend voor de eerste keer in hun leven sneeuw gezien in hun woonplaats.  Het was jaren geleden dat er nog eens sneeuw gevallen was die bleef liggen in de streken die niet in de bergen liggen.  De wijde omgeving van de havensteden Rethymno en Chania was sinds lang weer eens winters wit.  Door de sneeuw en het ijs hebben vliegtuigen moeite om te landen op of op te stijgen vanuit de Kretenzische luchthavens.  Ze beschikken immers niet over sneeuwruiminstallaties van start-/landingsbanen.  In de luchthaven van Chania zijn vele vluchten geannuleerd.  Het is onzeker of de luchthaven open blijft.  De luchthaven van Heraklion, een dikke 100 km verderop, heeft ook te maken met vertragingen en annulaties.  Reizigers krijgen de raad om contact op te nemen met hun vliegtuigmaatschappijen om te weten of hun vlucht doorgaat.

Deze namiddag werd beslist dat de scholen en kinderdagverblijven in de regio Chania alvast morgen maandag gesloten blijven.  

Ook de rest van Griekenland heeft behoorlijk last van het winterse weer, waarbij de temperaturen in de nacht van zaterdag op zondag op sommige plaatsen daalde tot 17 graden onder nul.  Op veel plekken in het land zijn de wegen onbegaanbaar door de neerslag, verkeer ondervindt grote hinder, scholen worden gesloten, ...

In het noordelijk deel van de Egeïsche Zee heeft vooral de eilandengroep de Sporaden last van zware sneeuwval.  Op het eiland Skopelos viel 's nachts meer dan een halve meter.  Op Lesbos, een van de grootste Griekse eilanden, niet ver van de Turkse kust, bezweken 10-tallen tenten in een groot vluchtelingenkamp waar 5000 mensen verblijven onder de sneeuwlast.  

Het ziet er nog naar uit dat het weer voor de komende dagen niet zal veranderen in Griekenland.

De stad Chania

foto van Samonas, traditional villas.

Het dorp Samonas

12:52 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

vrijdag, 06 januari 2017

BANKKAARTBETALINGEN ZORGEN VOOR MEER BTW-INKOMSTEN IN GRIEKENLAND

BANKKAARTBETALINGEN ZORGEN VOOR MEER BTW-INKOMSTEN IN GRIEKENLAND

De penibele situatie van de Griekse banken blijkt onverwacht een positieve kant te hebben.  De btw-inkomsten van de Griekse staat liggen sinds 2015 een stuk hoger dan geraamd.  
 
Grieken kiezen er steeds vaker voor om te betalen met de bankkaart, omdat er nog altijd limieten gelden voor de opnames van contant geld.  Tussen de zomer van 2015 en 2016 vloeide zo'n 600 tot 900 miljoen € extra aan btw de schatkist in.  En dat terwijl de bestedingen juist licht afnamen, en de btw-percentages gelijk bleven.  Dan moeten de extra inkomsten wel komen door een betere belastinginning, concludeert de centrale bank.

En die is weer het gevolg van het feit dat Grieken 2 keer zoveel van hun bestedingen als vorig jaar met de bankkaart of creditcard afrekenen.  Dat maakt het voor winkeliers moeilijker de belasting te ontduiken; elektronische transacties zijn immers te traceren.  Contant geld laat daarentegen geen sporen achter.

Dat Grieken steeds vaker hun bankkaart gebruiken, komt door de beperkingen op de opname van contant geld.  Die werden in juni vorig jaar van kracht om te voorkomen dat de Griekse banken zouden leeglopen.  Grieken namen immers massaal hun geld op uit angst over de uitkomst van het referendum over een internationaal reddingspakket.  Het risico bestond dat Griekenland uit de eurozone moest.

De beperkingen worden langzaamaan versoepeld, maar zomaar je hele saldo opnemen is er nog steeds niet bij.  Er geldt een limiet van 840 € per 2 weken: 60 € per dag.  Maar betalen met bankkaart of creditcard kan onbeperkt.  Niet zo vreemd dus dat banken het afgelopen jaar honderdduizenden extra bankkaarten uitgaven.  Winkeliers en horecagelegenheden hebben massaal betaalautomaten aangeschaft, bang om anders omzet te missen.

En dus gebeurt in Griekenland nu wat bij ons heel normaal is: boodschappen afrekenen met je bankkaart.  Tot anderhalf jaar geleden was dat ondenkbaar.  Vooral kleine supermarkten hadden vaak slechts 1 betaalautomaat, verstopt op de servicebalie.  Nu staat er een bij elke kassa.  Toeristen kunnen steeds vaker hun gyros, tzatziki en ouzo met de pin afrekenen, zonder eerst op zoek te hoeven naar een geldautomaat.  Ook kaartjes voor de metro van Athene kun je nu met de bankkaart betalen.

De extra belastinginkomsten zijn welkom in het land dat paar keer bijna failliet ging.  Volgens schattingen speelt ongeveer een kwart van de economische activiteit in Griekenland zich buiten het blikveld van de belastingdienst af.  Daardoor loopt de schatkist jaarlijks meer dan 10 miljard € mis.

De regering ziet het bevorderen van betalen met de kaart als een manier om ontduiking terug te dringen.  Horeca, artsen, advocaten en nieuwe bedrijven worden verplicht betaalautomaten te plaatsen.  Alleen uitgaven met een betaalpas, komen in aanmerking voor aftrek van de inkomstenbelasting.

De Grieken bevinden zich ondanks de stijging in Europees perspectief nog steeds diep in de achterhoede van het elektronische betalingsverkeer.  Een Nederlander trok in 2015 zo'n 190 keer zijn bankkaart, een Griek 12 keer. Ook de belastinginning is nog lang niet op orde.  In 2015 werd driekwart van de aanslagen daadwerkelijk geïnd.  De rest kunnen of willen burgers en bedrijven niet betalen.  Ze staan samen voor 94 miljard € bij de belastingdiensten in het krijt.

Afbeeldingsresultaat voor GREEK BANK CARD

19:22 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |