zondag, 08 januari 2017

SNEEUW ZORGT VOOR OVERLAST IN GRIEKENLAND

SNEEUW ZORGT VOOR OVERLAST IN GRIEKENLAND

Veel jonge inwoners van het Griekse eiland Kreta hebben zondagochtend voor de eerste keer in hun leven sneeuw gezien in hun woonplaats.  Het was jaren geleden dat er nog eens sneeuw gevallen was die bleef liggen in de streken die niet in de bergen liggen.  De wijde omgeving van de havensteden Rethymno en Chania was sinds lang weer eens winters wit.  Door de sneeuw en het ijs hebben vliegtuigen moeite om te landen op of op te stijgen vanuit de Kretenzische luchthavens.  Ze beschikken immers niet over sneeuwruiminstallaties van start-/landingsbanen.  In de luchthaven van Chania zijn vele vluchten geannuleerd.  Het is onzeker of de luchthaven open blijft.  De luchthaven van Heraklion, een dikke 100 km verderop, heeft ook te maken met vertragingen en annulaties.  Reizigers krijgen de raad om contact op te nemen met hun vliegtuigmaatschappijen om te weten of hun vlucht doorgaat.

Deze namiddag werd beslist dat de scholen en kinderdagverblijven in de regio Chania alvast morgen maandag gesloten blijven.  

Ook de rest van Griekenland heeft behoorlijk last van het winterse weer, waarbij de temperaturen in de nacht van zaterdag op zondag op sommige plaatsen daalde tot 17 graden onder nul.  Op veel plekken in het land zijn de wegen onbegaanbaar door de neerslag, verkeer ondervindt grote hinder, scholen worden gesloten, ...

In het noordelijk deel van de Egeïsche Zee heeft vooral de eilandengroep de Sporaden last van zware sneeuwval.  Op het eiland Skopelos viel 's nachts meer dan een halve meter.  Op Lesbos, een van de grootste Griekse eilanden, niet ver van de Turkse kust, bezweken 10-tallen tenten in een groot vluchtelingenkamp waar 5000 mensen verblijven onder de sneeuwlast.  

Het ziet er nog naar uit dat het weer voor de komende dagen niet zal veranderen in Griekenland.

De stad Chania

foto van Samonas, traditional villas.

Het dorp Samonas

12:52 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.