vrijdag, 06 januari 2017

BANKKAARTBETALINGEN ZORGEN VOOR MEER BTW-INKOMSTEN IN GRIEKENLAND

BANKKAARTBETALINGEN ZORGEN VOOR MEER BTW-INKOMSTEN IN GRIEKENLAND

De penibele situatie van de Griekse banken blijkt onverwacht een positieve kant te hebben.  De btw-inkomsten van de Griekse staat liggen sinds 2015 een stuk hoger dan geraamd.  
 
Grieken kiezen er steeds vaker voor om te betalen met de bankkaart, omdat er nog altijd limieten gelden voor de opnames van contant geld.  Tussen de zomer van 2015 en 2016 vloeide zo'n 600 tot 900 miljoen € extra aan btw de schatkist in.  En dat terwijl de bestedingen juist licht afnamen, en de btw-percentages gelijk bleven.  Dan moeten de extra inkomsten wel komen door een betere belastinginning, concludeert de centrale bank.

En die is weer het gevolg van het feit dat Grieken 2 keer zoveel van hun bestedingen als vorig jaar met de bankkaart of creditcard afrekenen.  Dat maakt het voor winkeliers moeilijker de belasting te ontduiken; elektronische transacties zijn immers te traceren.  Contant geld laat daarentegen geen sporen achter.

Dat Grieken steeds vaker hun bankkaart gebruiken, komt door de beperkingen op de opname van contant geld.  Die werden in juni vorig jaar van kracht om te voorkomen dat de Griekse banken zouden leeglopen.  Grieken namen immers massaal hun geld op uit angst over de uitkomst van het referendum over een internationaal reddingspakket.  Het risico bestond dat Griekenland uit de eurozone moest.

De beperkingen worden langzaamaan versoepeld, maar zomaar je hele saldo opnemen is er nog steeds niet bij.  Er geldt een limiet van 840 € per 2 weken: 60 € per dag.  Maar betalen met bankkaart of creditcard kan onbeperkt.  Niet zo vreemd dus dat banken het afgelopen jaar honderdduizenden extra bankkaarten uitgaven.  Winkeliers en horecagelegenheden hebben massaal betaalautomaten aangeschaft, bang om anders omzet te missen.

En dus gebeurt in Griekenland nu wat bij ons heel normaal is: boodschappen afrekenen met je bankkaart.  Tot anderhalf jaar geleden was dat ondenkbaar.  Vooral kleine supermarkten hadden vaak slechts 1 betaalautomaat, verstopt op de servicebalie.  Nu staat er een bij elke kassa.  Toeristen kunnen steeds vaker hun gyros, tzatziki en ouzo met de pin afrekenen, zonder eerst op zoek te hoeven naar een geldautomaat.  Ook kaartjes voor de metro van Athene kun je nu met de bankkaart betalen.

De extra belastinginkomsten zijn welkom in het land dat paar keer bijna failliet ging.  Volgens schattingen speelt ongeveer een kwart van de economische activiteit in Griekenland zich buiten het blikveld van de belastingdienst af.  Daardoor loopt de schatkist jaarlijks meer dan 10 miljard € mis.

De regering ziet het bevorderen van betalen met de kaart als een manier om ontduiking terug te dringen.  Horeca, artsen, advocaten en nieuwe bedrijven worden verplicht betaalautomaten te plaatsen.  Alleen uitgaven met een betaalpas, komen in aanmerking voor aftrek van de inkomstenbelasting.

De Grieken bevinden zich ondanks de stijging in Europees perspectief nog steeds diep in de achterhoede van het elektronische betalingsverkeer.  Een Nederlander trok in 2015 zo'n 190 keer zijn bankkaart, een Griek 12 keer. Ook de belastinginning is nog lang niet op orde.  In 2015 werd driekwart van de aanslagen daadwerkelijk geïnd.  De rest kunnen of willen burgers en bedrijven niet betalen.  Ze staan samen voor 94 miljard € bij de belastingdiensten in het krijt.

Afbeeldingsresultaat voor GREEK BANK CARD

19:22 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.