zondag, 18 december 2016

DIJSSELBLOEM OP HET MATJE WEGENS TE STRENG VOOR GRIEKENLAND

DIJSSELBLOEM OP HET MATJE WEGENS TE STRENG VOOR GRIEKENLAND

De voorzitter van de Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, wordt op het matje geroepen door zijn Europese partijgenoten.  Zij zijn boos dat hij schuldverlichting voor Griekenland opschort, omdat de Griekse premier Tsipras een soort Kerstbonus wil uitkeren aan 1,6 miljoen Grieken met een pensioentje van niks.  Het kost de staatskas wel 617 miljoen €.

Met zijn maatregel schopt Dijsselbloem wel tegen het zere been van de sociaaldemocratische fractie in Europa, die de Nederlander al lang veel te streng voor Griekenland vindt.  'Fout', 'ongerechtvaardigd' en 'onaanvaardbaar', klinkt het boos.

Dijsselbloem, eisen ze, moet zich komen verantwoorden op een speciale bijeenkomst van de politieke leiders in het parlement om dit 'onaanvaardbare besluit' uit te leggen, en ook Commissievoorzitter Juncker - doorgaans veel aardiger voor Griekenland - moet daarbij aanwezig zijn.

,,Niemand in de Eurogroep kan zomaar een genomen besluit terugdraaien zonder daarover de andere ministers van de eurozone zelfs maar te raadplegen", aldus de Franse economisch woordvoerster Pervenche Berès.  ,,Sociaal beleid mag niet in gijzeling worden genomen vanwege onderhandelingen over schuldverlichting."  ,,Wij denken dat Griekenland zich grote opofferingen heeft getroost en zijn verplichtingen ruimschoots is nagekomen", aldus haar Duitse collega Udo Bullmann.

De Eurogroep besloot eerder deze maand Griekenland iets tegemoet te komen door beperkt uitstel van schuldaflossingen, maar meteen daarna besloot Tsipras tot de Kerstbonus en een belastingverlaging voor winkeliers op eilanden met grote migratiedruk.  Zijn schuldeisers willen nu eerst weten wat dit betekent voor de kredietwaardigheid van Griekenland, dat toch al een staatsschuld van rond de 180 % torst en de ene miljardenlening na de andere geniet.  Pikant detail is dat Tsipras, leider van het extreemlinkse Syriza, de laatste tijd nauwe contacten onderhoudt met de Europese sociaaldemocraten.  Ook gisteren was hij weer als waarnemer op hun partijberaad.

Afbeeldingsresultaat voor Ντάισελμπλουμ

18:31 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.