donderdag, 15 december 2016

2.500 JAAR OUDE STAD ONTDEKT OP GRIEKSE HEUVEL

2.500 JAAR OUDE STAD ONTDEKT OP GRIEKSE HEUVEL

Zweedse onderzoekers hebben een 2.500 jaar oude Griekse stad ontdekt. De ontdekking werd gedaan toen een kleinere, onbelangrijke nederzetting werd onderzocht door de Universiteit van Gothenburg en Bournemouth.

Het onderzoeksteam onderzocht de resten van de stad aan de rand van het dorp Vlochós, tussen de steden Larissa en Trikala, op zo'n 5 uur rijden van Athene.  De onderzoekers ontdekten onder meer op de top van een heuvel resten van torens, muren en stadspoorten.  ,,We vonden een plein en een stratennetwerk dat suggereert dat we met een vrij grote stad van doen hebben",  aldus Rönnland.

Enkele ruïnes waren bekend, maar de omgeving was veel groter dan gedacht, aldus hoofdonderzoeker Robin Rönnlund. Hij is erg enthousiast over de ontdekking, maar begrijpt niet dat de stad van 40 hectare onontdekt is gebleven.

De oudste vondsten stammen uit de periode rond 500 voor Christus, maar de stad lijkt met name tussen de vierde en derde eeuw voor Christus gefloreerd te hebben.  "Oud aardewerk en munten kunnen helpen om de stad te dateren", zegt Rönnland.

De archeologen hopen dat zij met de ontdekking de mysteries rond de Griekse beschaving kunnen oplossen, zoals de gewelddadige periode met de Romeinen. Rönnland: "Er is heel weinig bekend over oude steden in de regio en veel onderzoekers namen eerder aan dat het westelijke deel van Thessalië gedurende de Oudheid een achtergebleven gebied was."

Θραύσμα από αγγείο του 6ου αιώνα π.Χ που βρέθηκε στο σημείο  Een stukje aardewerk is teruggevonden uit het eind van de zesde eeuw voor Christus

Η «χαμένη πόλη» της Θεσσαλίας είναι γνωστή από το 1806Η «χαμένη πόλη» της Θεσσαλίας είναι γνωστή από το 1806

De commentaren zijn gesloten.