zondag, 11 december 2016

BEGROTING 2017 GOEDGEKEURD IN GRIEKS PARLEMENT

BEGROTING 2017 GOEDGEKEURD IN GRIEKS PARLEMENT

Het Griekse parlement heeft zaterdagavond de voorgestelde begroting voor het komende jaar goedgekeurd. In de nieuwe plannen wordt voor meer dan 1 miljard € extra bezuinigd en 1 miljard € aan nieuwe belastingen geheven.

Het parlement stemde met 152 stemmen voor de nieuwe begroting. 146 parlementariërs waren tegen, schrijft Reuters.  De nieuwe belastinginkomsten moeten vooral komen uit hogere tarieven voor producten als alcohol en het gebruik van telefoons.  Volgens premier Tsipras is de begroting het “laatste eindje” van de financiële crisis waarin het land al bijna tien jaar verkeert.

Tsipras kondigde ook aan dat de Griekse economie volgend jaar met 2,7 % zal groeien en dat de beoordeling naar aanleiding van het derde steunpakket dat Griekenland van de andere Europese lidstaten heeft ontvangen binnenkort zal worden afgerond.  De premier gaat ervan uit dat die beoordeling positief is en niet tot extra bezuinigingsmaatregelen zal leiden.

Critici zijn minder positief en denken dat de economische groei wordt overschat.  Ze wijzen naar de almaar stijgende staatsschuld van Griekenland.  Die is op dit moment zo'n180 % van het nationaal inkomen, meer dan 3 keer de toegestane Europese norm van 60 %.

Onlangs besloten de Europese ministers van Financiën van de Eurogroep dat de Grieken op korte termijn een vorm van schuldverlichting krijgt.  Ook op lange termijn zou Griekenland schuldenverlichting krijgen.  Het zou kunnen oplopen tot een vermindering van 45 miljard € van de Griekse schuld in 2060.  Deze maand besluit het IMF of het gaat meebetalen aan het huidige steunpakket voor de Grieken.  Een van de voorwaarden die het IMF stelt voor deelname is schuldverlichting.

Τσακαλώτος: Αισθανόμαστε προδομένοι από τη στάση του ΔΝΤ

13:31 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.