maandag, 31 oktober 2016

MOUZALAS KLAAGT "SABOTAGE" OOST-EUROPESE LANDEN AAN

MOUZALAS KLAAGT "SABOTAGE" OOST-EUROPESE LANDEN AAN

De Griekse minister van Migratie, Yannis Mouzalas, heeft zijn ongenoegen geuit over het feit dat de EU-landen hun engagementen bij de aanpak van de vluchtelingencrisis niet nakomen. De minister zegt "woedend" te zijn over de huidige situatie.

"Vandaag, een jaar na de lancering van het programma (het spreidingsplan voor de vluchtelingen, nvdr.), hebben de Europese partners amper 5.000 vluchtelingen vanuit Griekenland overgenomen, hoewel ze beloofd hadden er 33.000 op te nemen" tijdens de eerste twaalf maanden en nog eens evenveel tijdens het jaar daarop, zo deelde hij mee tijdens een interview op de Griekse openbare omroep Ert1.

De minister veroordeelt ook de "sabotage" van het plan door Hongarije, Polen, Tsjechië en Slovakije.  Die landen weigeren migranten vanuit Griekenland op te nemen en moeten volgens Mouzalas gesanctioneerd worden door Europa.  De Europese Commissie had in eerste instantie de mogelijkheid voorzien om landen financieel te bestraffen als ze zich niet aan het spreidingsplan houden, maar daar is later niet meer op teruggekomen.

Mouzalas maakte ook duidelijk dat hij niet te spreken is over het uitblijven van Europese steun voor de uitvoering van de Turks-Europese vluchtingendeal.  De EU had beloofd asielexperts naar Griekenland te sturen, om het land te ondersteunen bij de uitvoering van het terugkeerbeleid.  Maar het nodige personeel "is afwezig", beklemtoont de minister.

De Griekse diensten worden overstelpt, omdat de meeste vluchtelingen er een asielaanvraag hebben ingediend.  Op die manier willen ze voorkomen dat ze naar Turkije worden teruggestuurd.  Daardoor zitten er nu al meer dan 16.000 migranten geblokkeerd aan de registratiecentra op de Griekse eilanden.

4cda07b3e25ab0a492f29ddc4e049478-696x464.jpg.pagespeed.ce.0ja9VAeKfq.jpg

18:35 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 27 oktober 2016

GOED GRIEKS KIWISEIZOEN IN HET VOORUITZICHT

GOED GRIEKS KIWISEIZOEN IN HET VOORUITZICHT

Landbouweconoom, Konstantinos Maragzokis van Nespar Griekenland, raamt de productie van Hayward kiwi's het komende seizoen op 3 miljoen kilo.  Het Griekse kiwiseizoen gaat gewoonlijk half oktober van start.   "Er zal zo'n 10% minder fruit per boom geoogst worden ten opzichte van vorig seizoen, maar het fruit zal groter zijn.  De best verhandelbare kalibers zijn 27, 30 en 33 en het ziet er naar uit dat we er daar dit seizoen veel van zullen oogsten, zodat we kunnen rekenen op een goed seizoen."

Naast de juiste maten moet het fruit ook aan andere vereisten voldoen, wil het goed verkopen.  Het gehalte droge stof en de hardheid is belangrijk zodat het product geschikt is om voor langere tijd opgeslagen te worden zodat het tot ver in het voorjaar verkocht kan worden.

Ondanks de grote afstand is China één van de belangrijkste bestemmingen voor Griekse kiwi's.  Het fruit is hier al 10 jaar lang op de markt en consumenten herkennen onze kiwi's al omdat we een betere kwaliteit leveren dan andere landen, zoals Italië en Frankrijk.  Dit seizoen hopen we onze volumes naar China te verdubbelen."

 

19:26 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

woensdag, 26 oktober 2016

AEK WINT TEGEN CHARLEROI

AEK WINT TEGEN CHARLEROI

In de Champions League basketbal heeft AEK Athene dinsdag gewonnen tegen Spirou Charleroi.   Op de tweede speeldag in groep E veegden de Grieken de vloer aan met de Waalse baskettrots.  Het werd een droge 58-80 (rust: 37-43).

Op de openingsspeeldag gingen de Karolo’s vorige week al onderuit tegen Besiktas (75-92). Op de derde speeldag staat Charleroi op 2 november voor de verplaatsing naar het Italiaanse Sassari.

De 5 groepswinnaars stoten samen met de beste drie nummers 2 rechtstreeks door naar de achtste finales van de play-offs.  De overige 2 nummers twee gaan naar de eerste ronde, net als de nummers 3 en 4 uit de groepen en de beste 4 nummers 5.  De slechtste nummer 5 en de nummers 6 en 7 uit de groepen krijgen een plaats in de achtste finales van de Europe Cup.  De nummers 8 uit de groepen zijn uitgeschakeld.

AEK Athene staat aan de leiding in de groep.

19:21 Gepost door Yamas in sport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 25 oktober 2016

BELGISCHE KUNST IN ATHEENS MUSEUM

BELGISCHE KUNST IN ATHEENS MUSEUM

In de Griekse hoofdstad Athene opent op 31 oktober een nieuw museum van hedendaagse kunst vlakbij de Akropolis.  De eerste expo zal een samenwerking zijn tussen dat nieuwe museum - het EMST - en het Antwerpse M HKA. Volgens het M HKA gaat het om “een theoretische en visuele dialoog tussen de werken uit de collectie van beide musea”.

“De uitnodiging van het EMST is zowel een plezier als een eer”, zegt M HKA-directeur Bart De Baere, die er ook op wijst dat Athene de plaats is waar de notie ‘museum’ een oorsprong vond. “We zijn bijzonder blij met het dialogische opzet van deze tentoonstelling: het is een sterk statement over publieke kunstcollecties. Een collectie mag niet monolithisch zijn, maar open naar de wereld. Laten we elkaar als musea versterken en beter maken, als deel van de publieke ruimte.”

19:04 Gepost door Yamas in Actualiteit, Cultuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 24 oktober 2016

BRAND IN VLUCHTELINGENKAMP OP LESBOS

BRAND IN VLUCHTELINGENKAMP OP LESBOS

Bij protesten in een opvangkamp voor vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos is maandag brand gesticht.  Meerdere containers waarin de kampadministratie was gevestigd, gingen in vlammen op.

 

Er zijn onder de medewerkers geen mensen gewond geraakt, liet het Europees Ondersteuningsbureau voor Asielzaken EASO weten.  Behalve de brandweer is ook de politie in het kamp aanwezig.

Boven het opvangcentrum hangen dikke rookwolken. In het kamp verblijven voornamelijk mensen uit Pakistan, die er al een lange wachttijd op hebben zitten.  Ze zijn het wachten beu en met de brandstichting willen ze protesteren tegen de lange procedure voor hun asielaanvraag.

De bewoners van het centrum moeten eigenlijk terug naar Turkije, waar ze vandaan kwamen. Ze mogen echter eerst asiel aanvragen.  Maar te weinig personeel maakt van de afhandeling een zaak van de lange adem.  Op Lesbos verblijven naar schatting 15.600 vluchtelingen, terwijl er maar plaats is voor 8.000 mensen.

19:21 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zondag, 23 oktober 2016

YORGOS EN MARIA POPULAIRSTE VOORNAMEN IN GRIEKENLAND

YORGOS EN MARIA POPULAIRSTE VOORNAMEN IN GRIEKENLAND

Terwijl in België de voornamen Lucas en Emma het populairst zijn en in Nederland Liam en Emma en er heel wat buitenlandse invloeden zijn, blijven Griekse ouders massaal voor de  traditionele inheemse voornamen kiezen.

De meest populaire namen voor jongens in Griekenland zijn:

1.Yorgos 
2.Yiannis  
3.Konstantinos 
4.Dimitris
5.Nicolas
6.Panagiotis
7.Vassilis
8.Christos
9.Athanasios
10.Michalis)

en voor meisjes
1.Maria
2.Eleni
3.Katerina
4.Vasiliki
5.Sophia
6.Angeliki
7.Georgia
8.Dimitra
9.Konstantina
10.Paraskevi

De meest voorkomende familienaam in Griekenland is Papadopoulos, terwijl dat in Nederland De Jong is en in België Peeters (Vlaanderen) en Dubois (Wallonië/Brussel)

giorgos maria.JPG

19:02 Gepost door Yamas in Actualiteit, Weetje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 22 oktober 2016

SLECHT WEER IN DELEN VAN GRIEKENLAND

SLECHT WEER IN DELEN VAN GRIEKENLAND

Zware onweders en hevige regenval hebben op talloze plaatsen in Griekenland schade aangericht.

In het westen van het land, onder meer in de havenstad Patras, liepen kelders onder water, stonden straten blank en vielen bomen om.  Ook in de regio Athene zorgt het slechte weer voor chaos op de straten, zo meldde radiozender Athina 984.  Er is sprake van elektriciteitspannes in de hoofdstad.  Volgende week wordt opnieuw mooi weer verwacht.

Overgeleverd aan de genade van het slechte weer het land, problemen in veel gebieden

18:34 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 20 oktober 2016

ONRUST IN EXARCHEIA

ONRUST IN EXARCHEIA

In het centrum van Athene hebben anarchisten woensdagnacht herrie geschopt.  Ze gooiden met brandbommen en stenen naar politieagenten en staken verscheidene afvalcontainers in brand.  De politie zette massaal traangas in.

Urenlang bleven grote straten in het centrum van de stad gesloten, deelde de politie mee.  Honderden voorbijgangers vluchtten in paniek weg uit de wijk, zeiden ooggetuigen.

In het stadsdeel Exarcheia, dat als een bolwerk van de anarchistische scene geldt, komt het telkens weer tot rellen.  Anarchisten, maar ook drugsbendes, hebben er sinds jaren de overhand.  De Griekse Post sloot er haar kantoor en de busmaatschappij van Athene mijdt de halte Exarcheia.  Sinds begin dit jaar hielden relschoppers er immers 6 bussen tegen, waarna ze de inzittenden wegjoegen en de voertuigen in brand staken.

Στον εισαγγελέα οι δύο συλληφθέντες για τα επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείο

19:18 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

woensdag, 19 oktober 2016

NIEUWE TRAINER VOOR AEK ATHENE

NIEUWE TRAINER VOOR AEK ATHENE

In het voetbal wordt de Portugees José Morais de nieuwe trainer van AEK Athene.  Dat heeft de Griekse Bekerhouder dinsdag bevestigd op zijn website.  De voormalige rechterhand van José Mourinho volgt de Georgiër Temoeri Ketsbaia op als T1 van AEK.

De 51-jarige Morais tekende een overeenkomst tot het einde van het seizoen, met een optie op een extra jaar.  Bij Inter, Real Madrid en Chelsea was hij als assistent van de Portugese coach Mourinho aan de slag.  Vorig jaar stond hij aan het roer bij de Turkse club Antalyaspor.

Ketsbaia werd ontslagen na de zware 3-0 nederlaag bij grote rivaal en landskampioen Olympiakos.  De 48-jarige Georgiër was nog maar sinds het begin van dit seizoen aan de slag in de Griekse hoofdstad.

Μοράις: «Στόχος να ξαναγίνει προωταθλήτρια η ΑΕΚ»

18:27 Gepost door Yamas in sport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 18 oktober 2016

YAMAS STEUNT 'RHODOS FOR LIFE' T.V.V. KANKERONDERZOEK

YAMAS STEUNT 'RHODOS FOR LIFE' T.V.V. KANKERONDERZOEK 

Sinds enkele weken loopt op het Griekse eiland Rhodos opnieuw de actie 'Rhodos Fore Life'.  In de straten van Rhodos is er animatie en staan er verkoopstalletjes waar T-shirts en petjes verkocht worden ten voordele van de actie, die aan haar 7de editie toe is.  

De actie wordt elk jaar afgesloten met een slotmanifestatie met een massale 'walk' of een 'race for life', een wandel- of looptocht van 4,5 kilometer die grotendeels door en rond de oude stad van Rhodos voert.  Dit jaar is het evenement erop gericht om de aandacht te vestigen en het belang te benadrukken van preventie en vroegtijdige opsporing van longkanker en vooral te wijzen op de levensbedreigende gevolgen van passief roken.   De opbrengst van de actie zal geschonken worden aan het algemeen ziekenhuis van Rhodos voor de upgrade van de X-ray-afdeling.  De slotmanifestatie is gepland op zondag 6 november 2016.   

'Rhodos for Life' zamelt al sinds 2010 fondsen in ten voordele van kankeronderzoek op het eiland.  Zo konden in het verleden al verscheidene dure toestellen geschonken worden aan het ziekenhuis: een dermatoscoop voor de detectie van huidkanker, uitrusting voor de behandeling van prostaatkanker, een hysteroscoop voor opsporing en behandeling van baarmoederhalskanker, een colonoscoop voor opsporing en behandeling van dikkedarmkanker, uitrusting voor de diagnose en behandeling van keelkanker en vorig jaar nog een High Definition Ultra Sound System om een vroege diagnose van borstkanker te kunnen stellen.

Het evenement vindt telkens plaats onder auspiciën van de Griekse Kankerstichting en de Medische vereniging van Rhodos.  Op de slotdag wordt dan verzameld op het plein aan het stadhuis van Rhodos om de wandel- of looptocht aan te vatten.

Ook Camilla en Jean van de Griekse Club Yamas uit Bredene werken elk jaar als vrijwilliger actief mee aan de actie.   Zo staan zij mee in voor de verkoop van T-shirts en petjes in de straten van Rhodos.

Wie er niet bij kan zijn en de actie toch wil steunen kan altijd een financiële donatie doen. Informatie: rhodesforlife@gmail.com of bezoek de website van de organisatie op www.rhodesforlife.org of de facebookpagina www.facebook.com/rhodesforlife/ 

Camilla (helemaal vooraan) aan een verkoopstandje


Jean zorgt mee voor de animatie in de straten.