donderdag, 29 september 2016

MEERDERHEID GRIEKSE GEPENSIONEERD MOET HET ROOIEN MET 700 €

MEERDERHEID GRIEKSE GEPENSIONEERD MOET HET ROOIEN MET 700 €

Het herhaaldelijk kortwieken van de pensioenen in Griekenland heeft ertoe geleid dat 6 op de 10 gepensioneerden er moet rondkomen met minder dan 700 € per maand.  Dat berichtte de krant Kathimerini vandaag op basis van een enquête van de Griekse Vereniging van Gepensioneerden.  Van de gepensioneerden leeft 44,8% zelfs onder de armoedegrens van 665 € per maand.  Alarmerend is bovendien dat ongeveer de helft van de gezinnen in Griekenland door de hoge werkloosheid aangewezen is op de pensioenen van de oudere generatie.

In Griekenland zijn er zo’n 3,5 miljoen werknemers voor ongeveer 2,6 miljoen gepensioneerden.  Om de instorting van het overbelaste pensioensysteem te vermijden en te voldoen aan de eisen van zijn internationale schuldeisers, had Athene de voorbije jaren meer dan 10 keer het mes gezet in de pensioenen.

Vanaf begin volgend jaar komt er in Griekenland een overkoepelende pensioenkas waarbij de verschillende pensioenkassen die nu bestaan en meestal hoge tekorten hebben, worden samengevoegd.  Naast mismanagement zijn de zwakke Griekse economie, de hoge werkloosheid en het zwartwerk de belangrijkste oorzaken waarom de pensioenkassen zo goed als failliet zijn.

 GRIEKSE SENIOREN.jpg

Enkele Griekse senioren (eigen foto)

18:59 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

woensdag, 28 september 2016

AARDBEVING NABIJ RHODOS

AARDBEVING NABIJ RHODOS

Voor de kust van het Griekse eiland Rhodos is vannacht een aardbeving geweest.  Het in Athene gevestigde Geodynamisch Instituut zegt een beving met een magnitude van 5.1 op de schaal van Richter gemeten te hebben in het gebied ten westen van Rhodos.  Andere bronnen spreken van een kracht van 5.4 of 5.5

Het instituut meldde dat de aardbeving zich voordeed rond 23:57 lokale tijd dinsdag met een epicentrum ongeveer 27 kilometer ten noordwesten van het Dodekanesos eiland op een diepte van 56 kilometer.

Er waren geen meldingen van gewonden of schade.

P8250040.JPG

De bekende 'hert en hinde' van Rhodos (eigen foto)

19:23 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 27 september 2016

11 BELGEN LANGER OP ZAKYNTHOS DOOR DRONKEN STEWARD

11 BELGEN LANGER OP ZAKYNTHOS DOOR DRONKEN STEWARD

11 landgenoten zagen hun vakantie op het Griekse eiland Zakynthos enkele dagen verlengd worden  doordat een steward op de vlucht Zakynthos - Brussel stomdronken bleek.

Het vliegtuig moest om 17.40 uur opstijgen vanop de luchthaven van Zakynthos.  Toen de reizigers enkele minuten voor tijd aan boord kwamen bleek er een ernstig probleem met een van de bemanningsleden.  Een passagier deed zijn verhaal aan de franstalige krant La Dernière Heure.  “Er zaten al een 30-tal mensen aan boord toen we opstapten.  Ik merkte dat er gefluisterd werd, en hoorde medereizigers tegen elkaar zeggen dat de steward dronken was. Daarop begon iemand onverstaanbaar door de microfoon te praten, dat bleek de man in kwestie.  Daarna kwam hij bij ons en zag dat we een veiligheidsgordel voor een kind hadden.  Waarop hij wankelend nog een gordel ging zoeken, wat totaal overbodig was, terwijl hij opnieuw onverstaanbaar begon te brabbelen.”

De collega’s van de man namen de microfoon over, en melden “vertraging door een technisch probleem”.  Enkele minuten later werd dat “vertraging door ziekte bij een van de crewleden”.  Na een half uur wachten werden de reizigers opnieuw van het vliegtuig gehaald.

Na 2 uur wachten in de transitzone kwam een verbazingwekkend voorstel voor de reizigers.  11 personen mochten op kosten van Jetair 2 dagen langer in Griekenland blijven.  Tot de volgende terugvlucht naar Brussel.

Zo kon het vliegtuig om 20.15 uur toch opstijgen, met ruim 2 uur vertraging.  “De Europese veiligheidsnormen verplichten ons om een bepaald aantal crewleden te voorzien per reiziger.  Om de veiligheid te verzekeren, hadden we dus geen andere keuze.  Over de steward in kwestie werd een rapport opgesteld, en hij zal binnenkort worden opgeroepen.  Het spreekt voor zich dat we dit intern zullen opvolgen.”

De 11 achterblijvers vlogen gisteren terug naar ons land.

Afbeeldingsresultaat voor zakynthos airport

De luchthaven van Zakynthos

maandag, 26 september 2016

GRIEKENLAND MAGAZINE IETS LATER

GRIEKENLAND MAGAZINE IETS LATER

Het glossy tijdschrift over ons favoriete (vakantie)land, Griekenland Magazine, verschijnt voortaan iets later, zo meldt de Maasland uitgeverij.  "Het is even wennen aan de nieuwe verschijningsdata.  Meestal zijn we wat vroeger in de herfst maar de nieuwe Griekenland Magazine komt er toch echt aan. Op 29 september gaat ie op de bus".

Hieronder alvast een paar inkijkjes...

zondag, 25 september 2016

GRIEKEN WEERHOUDEN BELGEN (VOORLOPIG) VAN EK-TICKET

GRIEKEN WEERHOUDEN BELGEN (VOORLOPIG) VAN EK-TICKET

De Griekse nationale volleybalploeg heeft de Belgische Red Dragons er (voorlopig) van weerhouden hun EK-ticket te behalen. Een zege of zelfs een 3-2-verlies volstond voor de Belgen, maar het werd een droge 3-0-nederlaag in Antwerpen.  Vandaag tegen Moldavië krijgen de Red Dragons nog een kans: 3-0 of 3-1 volstaat ook voor de kwalificatie.

De Grieken bezorgden de Belgen - tot hier toe ongeslagen in de 4 voorrondewedstrijden - een koekje van eigen deeg: vorige week in het eerste kwalificatiedeel in Griekenland wonnen de Belgen met 0-3 van de gastheren.

De Grieken wonnen verdiend" volgens de Belgische coach Dominique Baeyens.  "Ze lieten ons nooit in de match komen, maar de situatie is nu duidelijk: zondag winnen met 3-0 of 3-1. Voor het toernooi had ik voor deze situatie durven te tekenen.

Tegen Griekenland begonnen de Belgen het best met een 5-2-voorsprong in de eerste set, maar de receptie en de opslagdruk kwamen niet goed uit de verf.  De Grieken namen het heft in handen en sloegen snel een grote kloof.  Die konden de Belgen niet meer dichten: 25-19.

In set 2 was er aanvankelijk geen beterschap: 7-2.  Waarna de mannen van de afscheidnemende coach Baeyens tot op een puntje naderden (11-10). Maar erop en erover lukte hen niet: de Griekse sterspeler Tzourits maakte het verschil en de 25-22.

Het werd plots muisstil in de Lotto Arena, de Belgen konden het tij niet meer keren, wat Baeyens ook probeerde: 25-21.

Zo zal het morgen gebeuren tegen hekkensluiter Moldavië in de laatste match. België staat samen met Griekenland op kop met 11 punten en met evenveel gewonnen matchen. Maar het liet onderweg minder sets liggen: 12-5 tegenover 12-7. Zo volstaat morgen een 3-0 of 3-1 zege voor directe kwalificatie. De Grieken verdienden vandaag al hun plek in de barrages met de tweedes.

15:41 Gepost door Yamas in sport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 24 september 2016

GRIEKSE LUCHTVERKEERSLEIDERS GAAN STAKEN

GRIEKSE LUCHTVERKEERSLEIDERS GAAN STAKEN

De Griekse luchtverkeersleiders  van de Griekse Civil Aviation Authority hebben aangekondigd werkonderbrekingen en stakingen te houden vanaf vandaag tot en met volgende donderdag (29 september) om te protesteren tegen de "toewijzing van het Griekse nationale luchtruim aan particuliere belangen", aldus een persbericht op donderdag.

De werkonderbrekingen zullen naar verwachting invloed hebben op sommige vluchten in regionale luchthavens.

De werkonderbrekingen zijn als volgt gepland: op zaterdag tot en met dinsdag van 3:00u tot 07:00u, van 11:00u tot 15:00u en van 19:00u tot 23:00u.

Ze kondigden ook 2 24-uurs stakingen aan, op 28 en 29 september.

DSC04529.JPG

De luchthaven van Milos (eigen foto)

18:42 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 22 september 2016

3 VERMEENDE COUPPLEGERS KRIJGEN GEEN ASIEL IN GRIEKENLAND

3 VERMEENDE COUPPLEGERS KRIJGEN GEEN ASIEL IN GRIEKENLAND

Griekenland heeft de asielaanvraag van 3 Turkse militairen afgewezen die na de mislukte coup in juli naar Griekenland waren gevlucht.  Het trio zat met 5 andere militairen in een helikopter die kort na de couppoging in het noorden van Griekenland landde.   Ze zeiden dat ze waren beschoten en daarom de grens waren overgestoken.

De 8 vroegen asiel aan, maar werden tot een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden veroordeeld omdat ze illegaal het land waren binnengekomen.  In afwachting van een besluit over hun asiel werden ze vastgehouden. 

Turkije vroeg om hun uitlevering, omdat ze bij de couppoging betrokken zouden zijn geweest. 

Volgens bronnen van persbureau Reuters hebben de 3 militairen van wie de aanvraag is afgewezen het Turkse bewijsmateriaal dat zij bij de couppoging betrokken waren niet kunnen ontkrachten. 

De 3 gaan in beroep.  Zij zeggen dat hun levens gevaar lopen als ze worden teruggestuurd.  Over de asielaanvraag van de andere 5 is nog geen besluit genomen. 

Δεν δίνεται άσυλο σε τρεις από τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς

19:00 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

woensdag, 21 september 2016

ARRESTATIES NA BRAND IN LESBOS

ARRESTATIES NA BRAND IN LESBOS

Op het Griekse eiland Lesbos zijn 9 vluchtelingen opgepakt na de felle brand gisterenavond in het vluchtelingenkamp Moria.  Kampbewoners stichtten er brand nadat het in het kamp tot rellen was gekomen tussen rivaliserende groepen.  Duizenden kampbewoners zochten hun toevlucht in de omringende velden. Als bij wonder vielen er geen gewonden.

Door de onlusten in het kamp -in eerste instantie tussen groepen Afrikanen en Afghanen- had de brandweer de grootste moeite om het kamp binnen te geraken.  Een felle wind wakkerde de vlammen nog aan. Eenmaal in het kamp kregen de brandweerlui het vuur relatief snel onder controle.

De aanleiding voor de rellen was een gerucht dat de gedwongen repatriëringen zouden worden opgevoerd.  Om dezelfde reden waren eerder op de dag al rellen uitgebroken in een naburige olijvenboomgaard.

De negen arrestanten worden ervan verdacht de aanstokers te zijn van de onlusten die uiteindelijk leidden tot de brand. Het gaat om enkele Afghanen, Irakezen, een Senegalees, een Syriër en een Kameroener.

Intussen is de rust min of meer teruggekeerd op het eiland. De aanwezige agenten kregen versterking van een 40-tal collega's van de oproerpolitie. Tijdens de brand zetten de zowat 5.000 kampbewoners het op een lopen en die zijn nog niet allemaal teruggekeerd. De politie is momenteel nog naar hen op zoek.

Enkele honderden mensen zijn intussen zelf naar het kamp teruggekeerd. Allen zullen ze worden ondergebracht in het kamp van Kara Tepe, eveneens op Lesbos. Daar verblijven nu meer kwetsbare vluchtelingen, of mensen die zeker in aanmerking komen voor asiel.

Het vuur vernielde 60 prefabhuizen, 100 tenten en drie containers van de administratie. Het is de bedoeling dat het kamp zo snel mogelijk weer wordt opgebouwd.

Het is niet de eerste keer dat er in het overvolle kamp rellen uitbreken. In Moria zijn 3.500 plaatsen maar volgens recente cijfers zitten er 5.650 vluchtelingen en migranten in het kamp.

De meesten onder hen zitten er vast sinds het intreden op 20 maart van het vluchtelingenakkoord tussen Europa en Turkije. Het is de bedoeling dat de vluchtelingen systematisch naar Turkije worden teruggestuurd.

Dat is niet naar de zin van de vluchtelingen zelf. Het grootste deel heeft asiel aangevraagd in Griekenland en is verplicht om het verloop van de asielprocedure op het eiland af te wachten en dat kan maanden duren. Sinds de start van het Europees-Turkse akkoord zijn slechts 502 mensen naar Turkije teruggestuurd.

Een vertegenwoordiger van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen heeft naar aanleiding van het incident gisteren aangedrongen op "een zo snel mogelijke overplaatsing" van een deel van de kampbewoners naar het Griekse vasteland.

 

Ook op andere Griekse eilanden zijn er spanningen door het grote aantal vluchtelingen en migranten. Hoewel de vluchtelingenstroom minder groot is dan vorig jaar, zitten er op eilanden als Samos, Leros, Kos en Chios ruim 13.500 mensen opeengepakt voor een eigenlijk totaal van 7.450 plaatsen.

In heel Griekenland verblijven er momenteel meer dan 60.000 migranten en vluchtelingen. Zij die niet op de eilanden zitten, verkeren eveneens in een uitzichtloze situatie aangezien de Grieks-Macedonische grens sinds begin maart voor hen hermetisch gesloten blijft. Mensenrechtenorganisaties hebben al verschillende keren de overbevolking en de povere hygiëne in de kampen aangeklaagd.

«Υπό έλεγχο η κατάσταση στη Λέσβο» διαβεβαιώνει η Ελλάδα τις Βρυξέλλες

 

19:02 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 19 september 2016

TOERIST MET 'KALASHNIKOV' IN LUCHTHAVEN CHANIA

TOERIST MET 'KALASHNIKOV' IN LUCHTHAVEN CHANIA

Een 36-jarige toerist uit Denemarken is zondag gearresteerd in de Daskalogiannisluchthaven van Chania omdat hij een ... Kalashnikov in zijn bagage had.

Toen de luchthavenmedewerkers het machinegeweer in zijn koffer ontdekten, riepen zij de politie, die de man prompt arresteerde.

Na enige tijd stelden ze vast dat de Kalashnikov nep was en als souvenir gekocht was in Kreta.  De politieagenten liet de toerist vrij, maar legde beslag op het vuurwapen.  De man kon nog net op tijd zijn vlucht halen om terug te vliegen naar Denemarken.

kalaznikof

20:32 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zondag, 18 september 2016

GREXIT KOMT ER NIET MEER VOLGENS CITIGROUP

GREXIT KOMT ER NIET MEER VOLGENS CITIGROUP

Jarenlang dachten ze bij de Amerikaanse bank Citigroup dat Griekenland uit de eurozone zou gaan, maar van dat idee stappen ze nu af.

In een rapport leggen analisten van Citigroup uit dat de politieke houding in zowel Athene als bij de geldschieters verandert.  Als bewijs daarvoor halen ze aan dat het vertrouwen langzaam terugkomt in de Griekse regering en Noord-Europa.

Verder verliest de anti-europartij Syriza steun.  Ook zou een nieuwe Griekse wet het risico kleiner maken dat een enkele partij kan regeren en dus zou kunnen besluiten af te zien van het bailout programma of de euro.  Daarnaast zou de Griekse regering sterker worden door de slepende vluchtelingencrisis en de politieke instabiliteit in buurland Turkije.   Citigroup blijft wel somber over de overheidsfinanciën als er voor 2019 geen schuldverlichting plaatsvindt.

De Nederlandse econoom Willem Buiter, in dienst bij Citigroup, was ooit degene die de term grexit bedacht.  Hij noemde zelfs een datum voor een grexit: 1 januari 2013, maar in Griekenland kun je nog altijd met de euro betalen.  Buiter staat trouwens niet als auteur bij het rapport.

DSC03016.JPG

12:37 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |