woensdag, 21 september 2016

ARRESTATIES NA BRAND IN LESBOS

ARRESTATIES NA BRAND IN LESBOS

Op het Griekse eiland Lesbos zijn 9 vluchtelingen opgepakt na de felle brand gisterenavond in het vluchtelingenkamp Moria.  Kampbewoners stichtten er brand nadat het in het kamp tot rellen was gekomen tussen rivaliserende groepen.  Duizenden kampbewoners zochten hun toevlucht in de omringende velden. Als bij wonder vielen er geen gewonden.

Door de onlusten in het kamp -in eerste instantie tussen groepen Afrikanen en Afghanen- had de brandweer de grootste moeite om het kamp binnen te geraken.  Een felle wind wakkerde de vlammen nog aan. Eenmaal in het kamp kregen de brandweerlui het vuur relatief snel onder controle.

De aanleiding voor de rellen was een gerucht dat de gedwongen repatriëringen zouden worden opgevoerd.  Om dezelfde reden waren eerder op de dag al rellen uitgebroken in een naburige olijvenboomgaard.

De negen arrestanten worden ervan verdacht de aanstokers te zijn van de onlusten die uiteindelijk leidden tot de brand. Het gaat om enkele Afghanen, Irakezen, een Senegalees, een Syriër en een Kameroener.

Intussen is de rust min of meer teruggekeerd op het eiland. De aanwezige agenten kregen versterking van een 40-tal collega's van de oproerpolitie. Tijdens de brand zetten de zowat 5.000 kampbewoners het op een lopen en die zijn nog niet allemaal teruggekeerd. De politie is momenteel nog naar hen op zoek.

Enkele honderden mensen zijn intussen zelf naar het kamp teruggekeerd. Allen zullen ze worden ondergebracht in het kamp van Kara Tepe, eveneens op Lesbos. Daar verblijven nu meer kwetsbare vluchtelingen, of mensen die zeker in aanmerking komen voor asiel.

Het vuur vernielde 60 prefabhuizen, 100 tenten en drie containers van de administratie. Het is de bedoeling dat het kamp zo snel mogelijk weer wordt opgebouwd.

Het is niet de eerste keer dat er in het overvolle kamp rellen uitbreken. In Moria zijn 3.500 plaatsen maar volgens recente cijfers zitten er 5.650 vluchtelingen en migranten in het kamp.

De meesten onder hen zitten er vast sinds het intreden op 20 maart van het vluchtelingenakkoord tussen Europa en Turkije. Het is de bedoeling dat de vluchtelingen systematisch naar Turkije worden teruggestuurd.

Dat is niet naar de zin van de vluchtelingen zelf. Het grootste deel heeft asiel aangevraagd in Griekenland en is verplicht om het verloop van de asielprocedure op het eiland af te wachten en dat kan maanden duren. Sinds de start van het Europees-Turkse akkoord zijn slechts 502 mensen naar Turkije teruggestuurd.

Een vertegenwoordiger van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen heeft naar aanleiding van het incident gisteren aangedrongen op "een zo snel mogelijke overplaatsing" van een deel van de kampbewoners naar het Griekse vasteland.

 

Ook op andere Griekse eilanden zijn er spanningen door het grote aantal vluchtelingen en migranten. Hoewel de vluchtelingenstroom minder groot is dan vorig jaar, zitten er op eilanden als Samos, Leros, Kos en Chios ruim 13.500 mensen opeengepakt voor een eigenlijk totaal van 7.450 plaatsen.

In heel Griekenland verblijven er momenteel meer dan 60.000 migranten en vluchtelingen. Zij die niet op de eilanden zitten, verkeren eveneens in een uitzichtloze situatie aangezien de Grieks-Macedonische grens sinds begin maart voor hen hermetisch gesloten blijft. Mensenrechtenorganisaties hebben al verschillende keren de overbevolking en de povere hygiëne in de kampen aangeklaagd.

«Υπό έλεγχο η κατάσταση στη Λέσβο» διαβεβαιώνει η Ελλάδα τις Βρυξέλλες

 

19:02 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.