zondag, 18 september 2016

GREXIT KOMT ER NIET MEER VOLGENS CITIGROUP

GREXIT KOMT ER NIET MEER VOLGENS CITIGROUP

Jarenlang dachten ze bij de Amerikaanse bank Citigroup dat Griekenland uit de eurozone zou gaan, maar van dat idee stappen ze nu af.

In een rapport leggen analisten van Citigroup uit dat de politieke houding in zowel Athene als bij de geldschieters verandert.  Als bewijs daarvoor halen ze aan dat het vertrouwen langzaam terugkomt in de Griekse regering en Noord-Europa.

Verder verliest de anti-europartij Syriza steun.  Ook zou een nieuwe Griekse wet het risico kleiner maken dat een enkele partij kan regeren en dus zou kunnen besluiten af te zien van het bailout programma of de euro.  Daarnaast zou de Griekse regering sterker worden door de slepende vluchtelingencrisis en de politieke instabiliteit in buurland Turkije.   Citigroup blijft wel somber over de overheidsfinanciën als er voor 2019 geen schuldverlichting plaatsvindt.

De Nederlandse econoom Willem Buiter, in dienst bij Citigroup, was ooit degene die de term grexit bedacht.  Hij noemde zelfs een datum voor een grexit: 1 januari 2013, maar in Griekenland kun je nog altijd met de euro betalen.  Buiter staat trouwens niet als auteur bij het rapport.

DSC03016.JPG

12:37 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.