vrijdag, 09 september 2016

TSAKALOTOS OVERTUIGT EUROGROEP

TSAKALOTOS OVERTUIGT EUROGROEP

De eurolanden vinden dat Griekenland onvoldoende doet om zich te houden aan de voorwaarden van het vorig jaar overeengekomen leningenprogramma.  Maar de 19 ministers van Financiën, verenigd in de Eurogroep, lieten zich vrijdag bij informeel overleg in Bratislava met een natte vinger lijmen door de Griekse minister Efklidis Tsakalotos.

Tsakalotos beloofde zijn collega's dat hij nu echt werk gaat maken van de beloofde hervormingen. 'Ik was blij van hem te horen dat hij zich gebonden voelt aan de afspraken', aldus Jeroen Dijsselbloem, die de Eurogroep voorzit.

Eurocommissaris Pierre Moscovici signaleerde een 'intensivering' in de afgelopen dagen.  'We moeten de zaak niet dramatiseren.'  Volgens een diplomaat was de discussie over Griekenland een van de kortste en rustigste die ze ooit in de Eurogroep had meegemaakt.

Om 'na de zomer' in aanmerking te komen voor een nadere tranche van 2,8 miljard € moet Athene voldoen aan 15 'mijlpalen'.  Daarvan zijn er nu twee vervuld, aldus Moscovici vrijdag. Het gaat onder meer om het toezicht op een privatiseringsfonds, hervorming van de stroomsector en de organisatie van de belastingsdienst.

Volgens Dijsselbloem is het ook in het belang van Griekenland dat dit nu snel in orde komt.  'Het is ook een kwestie van vertrouwen, ook van het IMF, dat vandaag opnieuw heeft bevestigd dat het bestuur dit jaar een beslissing neemt over deelname aan het programma.'

Deelname van het IMF is in verband met de veronderstelde strengheid belangrijk voor onder meer Duitsland en Nederland.  Maar Athene heeft in het Fonds een potentiële medestander als het gaat om maatregelen om de schuld te verlichten.  Ook de schuldverlichting is echter afhankelijk van de voortgang bij het programma.

Dijsselbloem toonde zich niet onder de indruk van een 'anti-bezuinigingstop' die de Griekse premier Alexis Tsipras vrijdag in Athene belegde met de leiders van Frankrijk, Italië, Portugal, Cyprus en Malta.  Een top om het signaal te geven dat de 'Club Med' de buikriem nu lang genoeg heeft aangehaald. Het conservatief geregeerde Spanje was nadrukkelijk afwezig.

De Eurogroepvoorzitter noemde het begrip 'bezuinigingsbeleid' zwaar gepolitiseerd. 'Voor mij betekent het maatregelen nemen die nodig zijn als de openbare financiën ontsporen.  Dat vereist hard werken en de meeste landen hebben dat gedaan. Griekenland moet er nog aan werken.  Je kunt niet zomaar afkondigen dat het is afgelopen, als de feiten en cijfers wat anders laten zien.'

Afbeeldingsresultaat voor τσακαλώτος

20:14 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.