maandag, 29 augustus 2016

LICHTE GROEI VAN GRIEKSE ECONOMIE

LICHTE GROEI VAN GRIEKSE ECONOMIE

De Griekse economie heeft in het tweede kwartaal een kleine groei laten zien, na de krimp in de eerste 3 maanden van dit jaar.  Dat maakt het Griekse statistiekbureau maandag bekend, op basis van definitieve cijfers.

De groei bedroeg 0,2 % op kwartaalbasis, na een neergang met 0,2 % in het eerste kwartaal.  Bij een voorlopige raming werd voor de afgelopen periode een vooruitgang van 0,3 % gemeld.

Ten opzichte van een jaar geleden kromp de economie van Griekenland echter met 0,4 %. Dat is wel minder sterk dan in het eerste kwartaal, toen een krimp werd opgetekend van 0,9 %. Het land zit al zo'n acht jaar in een diepe crisis, waardoor de economie nu ruim een kwart kleiner is dan in 2008. Daarbij is nog altijd bijna een kwart van de Grieken werkloos.

Griekenland werd vorig jaar door de andere eurolanden een nieuw pakket noodleningen toegezegd, onder de voorwaarde dat de economie verder wordt hervormd en de overheidsfinanciën verder op orde worden gebracht.

Als het land daaraan voldoet, dan zou het mogen rekenen op een bepaalde vorm van schuldverlichting door de eurolanden.  Zij zouden bijvoorbeeld de looptijd van leningen verder kunnen rekken of de rente op leningen kunnen verlagen.

De Griekse premier Alexis Tsipras riep Europa zondag op daar nog dit jaar een knoop over door te hakken.  ''Wij houden ons aan ons deel van de afspraken en we verwachten hetzelfde van onze partners.  We eisen en verwachten specifieke maatregelen die onze schuld houdbaar maken, als onderdeel van de afspraken die we uitvoeren'', stelde hij.

De eurolanden moesten samen met de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds al tweemaal eerder met een noodlening Griekenland financieel overeind houden.

Afbeeldingsresultaat voor greek economy

19:31 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zondag, 28 augustus 2016

GRIEKSE REGERING VERWACHT SCHULDVERLICHTING

GRIEKSE REGERING VERWACHT SCHULDVERLICHTING

De Griekse regering verwacht dat de Europese Unie zich aan haar belofte houdt om met schuldenverlichting te komen. Dat heeft de Griekse premier Alexis Tsipras gezegd tegen de zondagskrant Realnews.

Volgens Tsipras "slaapwandelt de EU richting de afgrond'' door vast te houden aan streng bezuinigingsbeleid, dat de kloof tussen de lidstaten groter heeft gemaakt.

De schuldeisers van Griekenland gaan in de herfst kijken hoe ver de regering in Athene is gevorderd met de geëiste hervormingen. "Griekenland heeft zich aan zijn deel van de afspraak gehouden en we verwachten van onze partners hetzelfde'', aldus de Griekse premier. "We vragen niet alleen specifieke maatregelen om de schuldenlast draaglijk te maken, we eisen dat.''

Het Internationaal Monetair Fonds, een van de schuldeisers, heeft aangegeven dat de eis van een begrotingsoverschot van 3,5 procent in 2018 niet reëel is. Het IMF wil de eisen versoepelen, maar onder meer de Duitse regering wil vasthouden aan de strenge voorwaarden die aan de noodleningen zijn gesteld.

real news.jpg

10:58 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 27 augustus 2016

DERDE GRIEK BIJ KV KORTRIJK

DERDE GRIEK BIJ KV KORTRIJK

De Griekse voetballer Dimitris Goutas verlaat de Griekse recordkampioen Olympiakos Piraeus voor het Westvlaamse KV Kortrijk.  De 22-jarige verdediger komt over op huurbasis voor 1 jaar.

Goutas genoot zijn jeugdopleiding bij Xanthi en maakte in 2015 de overstap naar Olympiakos.  Olympiakos leende Goutas meteen opnieuw uit aan zijn ex-club.

Hij keerde dit seizoen terug naar Olympiakos, maar wordt nu opnieuw uitgeleend, dit keer aan KV Kortrijk.  De 22-jarige verdediger moet er de defensie versterken.

Na Thanasis Papzoglou en Michalis Sifakis is Goutas de derde Griekse speler in de kern van KV Kortrijk.  Voor de wedstrijd van vandaag tegen Sint-Truiden zit Goutas voor het eerst in de selectie van de 'kerels'.

dinsdag, 23 augustus 2016

OUDSTE BOOM VAN EUROPA STAAT IN GRIEKENLAND

OUDSTE BOOM VAN EUROPA STAAT IN GRIEKENLAND

In het Pindosgebergte in de Griekse provincie Epirus hebben wetenschappers de oudste boom van Europa ontdekt. De Bosnische den, die 'Adonis' werd gedoopt,  begon waarschijnlijk in het jaar 941 te groeien uit een kiemplantje, zo laat de Universiteit van Stockholm weten.  Zij deden het onderzoek samen met de universiteit van Mainz en die van Arizona.

De onderzoekers berekenden de leeftijd van de boom door in de stam te boren.  "Om de boom te dateren, moesten we er een stuk hout uithalen dat liep van de buitenkant tot de kern van de stam", verklaart hoofdonderzoeker Paul Krusic.  In het het houtmonster uit de stam telden de onderzoekers 1075 jaarringen, wat suggereert dat de boom in 941 moet zijn ontstaan. 

"Het is ongelooflijk dat zo'n groot en complex organisme al die tijd heeft kunnen overleven", aldus Krusic.

Rond de boom zijn in de loop van de geschiedenis meerdere rijken ontstaan en weer uiteen gevallen, zo benadrukt de onderzoeker. "Denk aan het Byzantijnse rijk, het Ottomaanse rijk en alle mensen die daar hebben gewoond.  Al die menselijke activiteit had gemakkelijk kunnen leiden tot de dood van deze boom."

De onderzochte boom is echter niet uniek.  In de directe omgeving staan meer dennenbomen die vermoedelijk ook ruim 1.000 jaar oud zijn.  Ook deze bomen willen de wetenschappers onderzoeken. 

Door de stammen en jaarringen van de eeuwenoude dennen te bestuderen hopen ze meer inzicht te krijgen in het proces van klimaatverandering in de afgelopen 1.000 jaar.

De oudste boom ter wereld staat trouwens ook in Griekenland, dat is een olijfboom in Vouves, nabij Kolimbari op het eiland Kreta.

Hoog in Pindos, de oudste boom van Europa

maandag, 22 augustus 2016

BOSBRANDEN IN GRIEKENLAND

BOSBRANDEN IN GRIEKENLAND

De Griekse brandweer bestrijdt vier grote bosbranden, waarvan er 3 woeden op het schiereiland Peloponnesos.  In de loop van de namiddag waren de vlammen nog niet bedwongen, meldde de Griekse televisiezender Skai.  Meer dan 10 blusvliegtuigen en tientallen brandweerlieden proberen de branden onder controle te krijgen.

Door de grote hitte en droogte in de maand augustus ontstaan bosbranden vaak vanzelf.  In de loop van de week zou het weer in Griekenland echter merkbaar afkoelen.  Volgens de Griekse weerdiensten zou het vanaf morgenavond in Noord-Griekenland al beginnen regenen, woensdag trekken de regenwolken dan ook naar het zuiden van het land.

Depressief brand in Wells Taygetos

19:15 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zondag, 21 augustus 2016

AIR-BNB WORDEN BELAST IN GRIEKENLAND

 

De Griekse regering wil tegen september elke vakantiewoning registreren, die in Griekenland via online-platformen zoals Airbnb verhuurd worden.  Vervolgens zal de verhuur belast worden. Dat schreef de krant To Ethnos zaterdag.

De tot dusver niet gecontroleerde private online-verhuur betekent voor de staat een jaarlijks verlies aan inkomsten van 270 miljoen euro aan taksen. Naar schatting 30.000 woningen, appartementen en vakantiehuizen worden volgens Ethnos in Griekenland jaarlijks via platforms als Airbnb verhuurd.  Vooral in de hoofdstad Athene floreert de markt. Het aanbod reikt van de kleine studentenkamer in de binnenstad met zicht op de Akropolis tot een luxueuze penthouse met zwembad en panoramazicht op zee.

 

 

19:14 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 20 augustus 2016

GRIEKSE WINT GOUD IN POLSSTOKSPRINGEN

GRIEKSE WINT GOUD IN POLSSTOKSPRINGEN

De Griekse Ekaterini Stefanidi is de nieuwe olympische kampioene in het polsstokspringen. Ze won de zeer hoogstaande finale nipt voor de Amerikaanse Morris.  Polsstokkoningin Isinbajeva, die vandaag haar afscheid aankondigde, was er door de schorsing van de Russische atleten uiteraard niet bij.

Bij afwezigheid van Jelena Isinbajeva, de absolute superster van het polsstokspringen, werd er gevreesd voor een onthoofde competitie.

Maar niets was minder waar. Met een sprong over 4,80m deden maar liefst 4 vrouwen beter dan de olympische kampioene van Londen.  De Amerikaanse Jennifer Suhr kwam er in Rio niet aan te pas.  Ze was ziek en geraakte niet over 4,70m.

De sensatie van de finale was de 19-jarige Eliza McCartney. De Nieuw-Zeelandse springt nu al hoger dan Isinbajeva op die leeftijd en ging foutloos tot 4,80m, haar persoonlijk record. Bij 4,85m moest ze afhaken.

Enkel de topfavorietes Ekaterini Stefanidi uit Griekenland en Sandi Morris uit de VS gingen daarover. 4,90m was voor allebei wel te hoog gegrepen, al was Morris er bij haar laatste poging erg dicht bij.  Goud en tranen voor Europees kampioene Stefanidi, die op alle sprongen samen één poging minder nodig had dan Morris.  Het is de derde gouden plak voor Griekenland op deze spelen.

Ρατσιστική επίθεση μέσω twitter στην Στεφανίδη

15:38 Gepost door Yamas in sport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

vrijdag, 19 augustus 2016

START GRIEKSE VOETBALCOMPETITIE UITGESTELD

START GRIEKSE VOETBALCOMPETITIE UITGESTELD

De Griekse overheid heeft besloten de Griekse competitiestart met minimaal 2 weken uit te stellen. Er wordt gevreesd voor rellen door aanhangers van verschillende clubs.  De fans zijn niet tevreden met een aantal beslissingen van de voetbalbond.

Volgens de Griekse minister van Sport zal de competitie niet voor 5 september aftrappen.  Er is onvrede over het benoemingssysteem van scheidsrechters in het Zuid-Europese land.  De Griekse voetbalbond kiest zelf de scheidsrechters, hier zijn de clubs het niet mee eens.

Panathinaikos, AEK Athene en PAOK Saloniki dreigden eerder al met het boycotten van de competitiestart als er niks zou veranderen aan het benoemingssysteem van scheidsrechters.  Aangezien de hervormingen nog niet zijn oorgevoerd vreest de overheid nu voor supportersrellen.

Hooligans laten vaker van zich horen in Griekenland. Begin vorig jaar werd de competitie nog stilgelegd na hevige rellen op de tribunes in de derby tussen Panathinaikos en Olympiakos.

22:45 Gepost door Yamas in sport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 18 augustus 2016

SPEEDBOOTBESTUURDER AANGEHOUDEN

SPEEDBOOTBESTUURDER AANGEHOUDEN

De bestuurder van de speedboot die dinsdag bij het Griekse eiland Aegina tegen een toeristenboot botste wordt dood door schuld ten laste gelegd. 

Het Griekse Openbaar Ministerie houdt de 77-jarige schipper verantwoordelijk voor de dood van 4 opvarenden, waaronder een 5-jarig meisje, melden Griekse media.

Bij het verlaten van de rechtbank woensdag werd de schipper uitgejouwd en belaagd door woedende mensen.  Onder hen was de moeder van het omgekomen meisje, die bij de aanvaring ook haar man verloor.

Van de 16 mensen die bij de aanvaring gewond raakten liggen er nog 3 in het ziekenhuis.  De volledige toedracht van het ongeluk wordt onderzocht.  Volgens ooggetuigen voer de speedboot veel te snel.

Aegina ligt op minder dan een uur varen van de Griekse hoofdstad Athene en trekt in de zomer veel Griekse en buitenlandse bezoekers.

drastis-1000

20:01 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

dinsdag, 16 augustus 2016

DODEN EN GEWONDEN BIJ BOTSING TUSSEN TOERISTENBOOT EN SPEEDBOOT BIJ AEGINA

DODEN EN GEWONDEN BIJ BOTSING TUSSEN TOERISTENBOOT EN SPEEDBOOT BIJ AEGINA

Bij een botsing tussen een toeristenbootje en een speedboot voor de kust van het Griekse eiland Aegina zijn minstens 4 doden en 4 gewonden gevallen.  De Griekse kustwacht een reddingsactie uit.

Een van de slachtoffers is een kind van 9. 

Naast het kind zijn ook 2 mannen overleden. Het zou gaan om de kapitein van het toeristenschip en een toerist. Over de vierde dode nog niets bekend.  Ook is niet duidelijk welke nationaliteit de slachtoffers hebben. 

De kustwacht meldt dat er vermoedelijk tussen de 15 en de 20 mensen zaten op de toeristenboot, die onderweg was van Aegina naar een strand op het eilandje Moni, in de buurt van Athene. Hoeveel mensen er op de speedboot zaten, is nog niet duidelijk.

Er werden al meerdere mensen gered en de kustwacht focust zich nu op de zoektocht naar overlevenden.  De oorzaak van de crash, is ook nog niet bekend.

Het eiland Aegina is een populaire toeristische bestemming.

image

16:56 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |