dinsdag, 23 augustus 2016

OUDSTE BOOM VAN EUROPA STAAT IN GRIEKENLAND

OUDSTE BOOM VAN EUROPA STAAT IN GRIEKENLAND

In het Pindosgebergte in de Griekse provincie Epirus hebben wetenschappers de oudste boom van Europa ontdekt. De Bosnische den, die 'Adonis' werd gedoopt,  begon waarschijnlijk in het jaar 941 te groeien uit een kiemplantje, zo laat de Universiteit van Stockholm weten.  Zij deden het onderzoek samen met de universiteit van Mainz en die van Arizona.

De onderzoekers berekenden de leeftijd van de boom door in de stam te boren.  "Om de boom te dateren, moesten we er een stuk hout uithalen dat liep van de buitenkant tot de kern van de stam", verklaart hoofdonderzoeker Paul Krusic.  In het het houtmonster uit de stam telden de onderzoekers 1075 jaarringen, wat suggereert dat de boom in 941 moet zijn ontstaan. 

"Het is ongelooflijk dat zo'n groot en complex organisme al die tijd heeft kunnen overleven", aldus Krusic.

Rond de boom zijn in de loop van de geschiedenis meerdere rijken ontstaan en weer uiteen gevallen, zo benadrukt de onderzoeker. "Denk aan het Byzantijnse rijk, het Ottomaanse rijk en alle mensen die daar hebben gewoond.  Al die menselijke activiteit had gemakkelijk kunnen leiden tot de dood van deze boom."

De onderzochte boom is echter niet uniek.  In de directe omgeving staan meer dennenbomen die vermoedelijk ook ruim 1.000 jaar oud zijn.  Ook deze bomen willen de wetenschappers onderzoeken. 

Door de stammen en jaarringen van de eeuwenoude dennen te bestuderen hopen ze meer inzicht te krijgen in het proces van klimaatverandering in de afgelopen 1.000 jaar.

De oudste boom ter wereld staat trouwens ook in Griekenland, dat is een olijfboom in Vouves, nabij Kolimbari op het eiland Kreta.

Hoog in Pindos, de oudste boom van Europa

De commentaren zijn gesloten.