vrijdag, 12 augustus 2016

GRIEKSE HULP VOOR FYROM BIJ OVERSTROMINGEN

GRIEKSE HULP VOOR FYROM BIJ OVERSTROMINGEN

Griekenland zet de politieke onenigheid met de voormalige Joegoslavische republiek van Macedonië (FYROM) opzij en helpt het noordelijke buurland de gevolgen van zware overstromingen het hoofd te bieden.  De Griekse regering heeft onder meer waterpompen en stroomaggregaten naar de getroffen gebieden gestuurd.  In EU-verband wil Athene nog meer hulp bieden, liet het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag weten.

In de hoofdstad Skopje kwamen afgelopen weekend zeker 21 mensen om het leven door de overstromingen, die volgden op noodweer. Buitenwijken raakten gehavend en een deel van de rondweg werd weggevaagd.

Diplomaten interpreteren de Griekse noodhulp als teken van toenadering. Tussen Griekenland en Macedonië botert het al niet sinds het laatstgenoemde land zich in 1991 losmaakte van Joegoslavië.  De landen ruziën sindsdien over de naam van Macedonië, aangezien ook de noordelijkste provincie van Griekenland zo heet.

In internationaal verband wordt het land Macedonië ,,de voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië'' genoemd.  Voor de Grieken is hun Macedonië namelijk het enige échte Macedonië, de geboortegrond van Alexander de Grote.

EU-kandidaat Macedonië vroeg de Europese landen eerder deze week om hulp.  Naast Griekenland hebben ook Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Servië materieel gestuurd, liet de Europese Commissie vrijdag weten.  Brussel stelt zelf 150.000 € aan humanitaire hulp beschikbaar voor de slachtoffers. Het Europese team dat Macedonië adviseert over het herstellen van de enorme schade wordt geleid door de Nederlandse waterexpert Peter Glerum.

Ελληνική βοήθεια στην ΠΓΔΜ για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πλημμύρες

19:17 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Dit is verschrikkelijk. Dank voor uw hulp voor Tetovo/ Skopje. Kan er iets gedoneerd worden? De handelswaar (oogst) is volledig vernield. Auto's nog niet getakeld en velden nog helemaal onder water, zag ik op een filmpje v. U-tube. De mensen radeloos en in een natte omgeving. Zijn er wel genoeg waterpompen?

Gepost door: Martine Van Baeten | dinsdag, 16 augustus 2016

De commentaren zijn gesloten.