donderdag, 14 juli 2016

GRIEKSE SPOORWEGEN KOMEN IN ITALIAANSE HANDEN

GRIEKSE SPOORWEGEN KOMEN IN ITALIAANSE HANDEN

Het Italiaanse staatsspoorbedrijf Ferrovie Dello Stato Italiane zal het Griekse spoorbedrijf TrainOSE overnemen. Het privatiseringsfonds van het financieel noodlijdende Griekenland heeft het bod van 45 miljoen € aanvaard.  Hiermee zet Griekenland een volgende stap in de privatisering van overheidsbezit.  Volgens Griekse media gaat het Griekse bureau voor de privatisering, Taiped, verrassend akkoord met het bod.  Nochtans verwachtte men reeds enkele maanden een Russische overnamebod, maar de deadline daarvoor was woensdag.

De krant Ekathimerini zegt dat het 100%-overnamebod veel hoger uitvalt dan de oorspronkelijke ramingen.  Het personeel van Trainose verzet zich tegen verkoop van het bedrijf.  Uit protest tegen de privatisering legden werknemers vandaag het werk neer.

De verkoopopbrengst van TrainOSE is relatief gering vergeleken met grote privatiseringsprojecten.  Zo kwam het recht om veertien regionale luchthavens te exploiteren in handen van het Duitse Fraport, waarvoor het Duitse moederbedrijf van luchthaven Frankfurt Airport 1,23 miljard € betaalde.

Privatisering van overheidsbedrijven vormt een wezenlijk onderdeel van het besparings- en hervormingsprogramma waar Griekenland aan moet voldoen, wil het kunnen rekenen op internationale financiële steun.

trein OSE.jpg

Een trein van OSE (eigen foto)

18:55 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.