dinsdag, 12 juli 2016

BRITSE PARLEMENTSLEDEN STELLEN TERUGGAVE VAN 'ELGIN MARBLES' VOOR

BRITSE PARLEMENTSLEDEN STELLEN TERUGGAVE VAN 'ELGIN MARBLES' VOOR

Naar aanleiding van de 200ste verjaardag van de beslissing van de Britse regering om de zogenoemde 'Elgin Marbles' ofte 'Parthenonfriezen' te kopen, doen een aantal Britse parlementsleden, over de partijgrenzen heen, een poging om de marmeren beeldhouwwerken uit het Parthenon terug te geven aan Griekenland.  

De sculpturen, ongeveer de helft van wat zich in het Parthenon bevond, werden van 1801 tot 1812 in verschillende transporten overgebracht naar Engeland onder leiding van Lord Elgin.   

Elgin, die eigenlijk Thomas Bruce heette, was Brits gezant in Constantinopel van 1799 tot 1803 en liet uit Athene (toen onder Turkse bezetting) onder het mom van 'studiemateriaal' tal van kunstschatten weghalen.  

Vanwege geldproblemen verkocht Elgin de kunstwerken in 1816 aan de Britse regering voor zo'n 35.000 £, en sindsdien worden ze tentoongesteld in het British Museum.  

Mark Williams van de Liberal Democrates, Jeremy Leroy van de Conservatieve partij en 10 parlementsleden van Labour, de Scottish National Party (SNP) and Plaid Cymru grijpen het jubileum aan om hun voorstel in te dienen.  Daarin staat o.m. dat het parlement moet annuleren wat het 2 eeuwen geleden deed en de 200-jarige fout moet rechtzetten.  Bij een recente poll in Groot-Britannië bleek 69 % de Elgin Marbles te willen terug geven.  Slechts 13 % wilde ze absoluut behouden.

Griekenland probeert de Elgin Marbles al tientallen jaren tevergeefs terug te krijgen.  De Grieken willen de wereldberoemde stukken tentoonstellen in het Akropolis Museum in Athene, waar zich nu de rest van de marmeren friezen en andere beeldbouwwerken bevinden.

Velen zien de actie van Lord Elgin destijds als kunstroof en in sommige talen is het woord 'elginisme' zelfs een synoniem voor het roven van kunstschatten.

Of dit voorstel het zal halen is nog hoogst onzeker.  Tal van recente pogingen om de teruggave te bewerkstelligen draaiden op niets uit.  Het British Museum is alvast niet van plan om ze zomaar terug te geven. 

De laatste jaren waren er regelmatig symbolische acties in het British Museum.

19:52 Gepost door Yamas in Actualiteit, Cultuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.