maandag, 13 juni 2016

GRIEKENLAND TEKENT PROTEST AAN TEGEN SPANDOEK TIJDENS ALBANIË-ZWITSERLAND

GRIEKENLAND TEKENT PROTEST AAN TEGEN SPANDOEK TIJDENS ALBANIË-ZWITSERLAND

Griekenland heeft bij de Europese voetbalbond UEFA geprotesteerd tegen de aanwezigheid van een spandoek tijdens de wedstrijd Albanië-Zwitserland.  Het spandoek gaf Athene de schuld van een anti-Albanese genocide in 1944.

Het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt in een persbericht de aanwezigheid van het 'provocatieve spandoek'. "Het spandoek is een flagrante schending van de regels van de UEFA", aldus het ministerie.  "De UEFA heeft de verantwoordelijkheid om zo'n acties te voorkomen en moet nu onmiddellijk maatregelen nemen om de verantwoordelijken te bestraffen.  We hebben bij de UEFA meteen ernstig protest aangetekend en de Franse organisatoren om uitleg gevraagd hoe dit kon gebeuren met zo'n rigoureuze veiligheidsmaatregelen. We verwachten ook van Albanië een ernstige veroordeling van de feiten."

Op het spandoek, dat tijdens de partij werd ontrold in een Zwitserse tribune, stond te lezen: "Griekenland is schuldig.  Herinnert u zich de genocide van Chameria?  100.000 Albanese slachtoffers." D e Chams zijn een Albanese minderheid, die op een gewelddadige manier werden geannexeerd door Griekenland in 1944.  Sinds het einde van het communistische regime in Albanië is het gebied een onderwerp van dispuut tussen de Griekse en de Albanese autoriteiten.  De minderheid wil al jaren terug tot Albanië behoren, maar de Griekse autoriteiten weigeren het dossier te heropenen.

Dat het spandoek uitgerekend in een Zwitserse tribune werd ontrold, kan te maken hebben met de aanwezigheid van 7 spelers met Albanese origine in het Zwitserse team.  Aan de andere kant hebben 10 spelers van het Albanese team ook een Zwitsers paspoort.

10:51 Gepost door Yamas in Actualiteit, sport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.