vrijdag, 10 juni 2016

ATHENE NEEMT MAATREGELEN TEGEN BEELDENDIEFSTAL

ATHENE NEEMT MAATREGELEN TEGEN BEELDENDIEFSTAL

De Griekse hoofdstad Athene wil een kwart van de bronzen standbeelden in de stad op een veilige plaats onderbrengen.  Dat meldt de stad na een toename van het aantal gevallen van vandalisme en diefstal van de beelden.

Van de 201 standbeelden die de straten en pleinen in de hoofdstad sieren, zullen er 49 worden vervangen door afgietsels.  Dat meldt het stadhuis in een verklaring.  Er werd geen lijst opgesteld, maar er wordt wel gepreciseerd dat de beelden op plaatsen staan die het meest kwetsbaar worden geacht voor stadscriminaliteit.  De meeste beelden staan in het centrum van de stad, zoals de neoklassieke bouwwerken waarin de academie, de nationale bibliotheek en het rectoraat zijn gevestigd.

Op 25 mei werden nog 5 bronzen borstbeelden gestolen die op de binnenplaats van het stedelijk cultureel centrum stonden.  Die wandaad was na een reeks diefstallen van andere standbeelden de druppel die de emmer deed overlopen, zegt het stadsbestuur van Athene.  De politie wijt de diefstallen aan koperhandel, het meest populaire metaal onder criminelen.  Andere metalen zijn eveneens het doelwit.  Zo verdwenen al vele gietijzeren riooldeksels uit de stoepen.

Een deel van het Atheense erfgoed ligt op het traditionele parcours van betogingen en draagt ook de sporen van de zware sociale protesten in Griekenland. Die waren het gevolg van zes jaar economische crisis en bezuinigingen.  De beeltenissen van nationale figuren zijn er regelmatig het doelwit van slogans en graffiti.

De commentaren zijn gesloten.