vrijdag, 06 mei 2016

48-URENSTAKING EN GEEN BEKERFINALE IN GRIEKENLAND

48-URENSTAKING EN GEEN BEKERFINALE IN GRIEKENLAND

De vakbonden uit de private en publieke sector hebben in Griekenland opgeroepen tot een algemene 48 urenstaking vrijdag en zaterdag.  De bonden willen daarmee protesteren tegen 2 omstreden wetsontwerpen over de hervorming van de pensioenen en de belastingen op inkomen. 

"Iedereen op straat, de nieuwe maatregelen van de regering en schuldeisers tegen de werknemers mogen er niet doorkomen", luidde het in een mededeling van Adedy, de confederatie van ambtenaren.  Dit weekend staan manifestaties gepland in Athene en andere steden.
    
De invloedrijke vakbond van de zeevaart PNO kondigde op haar beurt een staking aan van 4 dagen: van vrijdag 3.00 GMT (5.00 Belgische tijd) tot dinsdag 4.00 GMT (6.00 Belgische tijd).  De boten die het Griekse vasteland met de eilanden verbinden, blijven aan wal.
 
De beslissing van de vakbonden komt er nadat het parlement aankondigde dat er dit weekend een debat en stemming is over 2 controversiële wetsvoorstellen over de pensioenen en belastingen op inkomen.

De hervorming van de pensioenen voorziet de vermindering van de hoogste pensioenen, de versmelting van verschillende verzekeringen, de verhoging van de bijdrages en de invoering van een nationaal pensioen van 384 € per maand voor wie 20 jaar lang heeft gewerkt.
    
Naast dit wetsvoorstel zal het parlement ook debatteren over een voorstel voor de hervorming van de belasting op inkomen. Dat voorstel voorziet een verhoging van de belastingen voor gemiddelde en hoge inkomens.

Omwille van de staking kan heeft de politie een gebrek aan manschappen en kan het de veiligheid niet waarborgen tijdens de voetbalbekerfinale van morgen.  De Griekse regering heeft vandaag dan maar beslist dat deze finale tussen Olympiakos en AEK Athene daarom niet kan doorgaan. Een nieuwe datum is nog niet vastgelegd.  De finale zou sowieso achter gesloten deuren gespeeld worden nadat de halve finales in rellen ontaardden.

DSC04096_resized.JPG

Deze middag was er al een betoging in de stad Chania op Kreta (eigen foto)

17:51 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.