woensdag, 04 mei 2016

MINDER DAN 5 % VAN LENINGEN AAN GRIEKENLAND KWAM BIJ DE GRIEKEN TERECHT

MINDER DAN 5 % VAN LENINGEN AAN GRIEKENLAND KWAM BIJ DE GRIEKEN TERECHT

Griekenland raakt maar niet uit de crisis, ondanks alle hulpprogramma's. Eén van de verklaringen daarvoor is simpel: minder dan 5 % van de miljarden aan leningen kwam volgens een studie in de Griekse begroting terecht.  Met de rest werden de Europese banken gered.

Sinds 6 jaar probeert Europa de crisis in Griekenland te lenigen met leningen van nu meer dan 220 miljard €.  In ruil eist Europa steeds hardere besparingsmaatregelen en hervormingsprogramma's.  Allemaal tevergeefs.  Maar de verklaring ligt niet bij de Griekse overheid.  Uit een studie van de European School of Management and Technology (ESMT) het Duitse Handelsblatt bericht, blijkt dat de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds de voorbije jaren vooral de banken en andere private schuldeisers hebben gered.

Voor het rapport van het ESMT hebben economen onderzocht naar wie de bijna 216 miljard uit de eerste 2 zogenoemde bailouts zijn gestroomd.  Het resultaat is ontnuchterend: slechts 9,7 miljard €, of  minder dan 5 %, belandde in de Griekse begroting en kwam dus rechtstreeks de Grieken zelf ten goede.  De rest werd gebruikt voor de afbetaling van oude schulden en rentebetalingen.

"Met de hulppakketten werden Europese banken gered", stelt ESMT-voorzitter Jörg Rocholl.

16:36 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.