zaterdag, 23 april 2016

NIEMAND PRAAT NOG OVER EEN GREXIT

NIEMAND PRAAT NOG OVER EEN GREXIT

Minder dan een jaar geleden dreigde Griekenland de eurozone nog te moeten verlaten.  Nu heeft niemand het meer over een Grexit.  De andere EU-landen geloven weer in 'Athene'.    De eurolanden en de Griekse vertegenwoordigers konden het gisteren in Amsterdam nog niet helemaal eens worden over een nieuw hervormingspakket voor de Griekse economie, maar een nieuwe deal lijkt eerder een kwestie van dagen dan van weken.
 

Vorige zomer kwamen de eurolanden en Griekenland een derde reddingspakket overeen van maximaal 86 miljard €.  In ruil voor dit geld moest Athene fundamentele hervormingen doorvoeren, zoals het afslanken van het momenteel wel erg royale pensioenstelsel.  Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem roemde gisteren na afloop van het overleg in de Eurogroep de positieve instelling van de deelnemers en de vooruitgang die is geboekt.  ,,Maar op een aantal fronten zijn we er nog niet,'' liet hij er dreigend op volgen.

Volgens Dijsselbloem heeft Griekenland de afgelopen maanden 'ingrijpende veranderingen' doorgevoerd.  ,,Ook in Nederland gaan dergelijke veranderingen niet zomaar in een paar maanden.''  Als de geldschieters concluderen dat er voldoende is gedaan, kan het land weer een uitbetaling tegemoet zien.

De ministers komen mogelijk volgende week donderdag 28 april alweer bij elkaar om over de 'Griekse kwestie' te spreken.  Dijsselbloem hoopt dan een deal te sluiten, al moet er nog wel een aantal zaken worden afgehandeld.  Zo willen de eurolanden dat er een plan wordt opgesteld in het geval het de Grieken tegenzit bij het halen van doelstellingen.  ,,Als een extra geruststelling in het geval er iets gebeurt,'' vulde eurocommissaris Pierre Moscovici (Economische Zaken) aan.

Ook wordt gekeken naar manieren waarop de Griekse schuldenlast kan worden verlicht.  Van kwijtschelding kan geen sprake zijn, waarschuwde Dijsselbloem vast: ,,Er is geen steun voor kwijtschelding van leningen.'' De eurolanden zijn wel bereid naar langere looptijden of lagere rentes te kijken.

14:00 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

ja te veel werk met de vluchtelingen he dan vergeet men andere dingen zoals de grieken ik vind het erg want er zijn nog altijd grieken die geen huis hebben geen werk

Gepost door: dominic | zondag, 24 april 2016

De commentaren zijn gesloten.