zondag, 17 april 2016

GRIEKSE MINISTER VRAAGT WAAR EUROPESE ASIELEXPERTS BLIJVEN

GRIEKSE MINISTER VRAAGT WAAR EUROPESE ASIELEXPERTS BLIJVEN

Van de 2300 asielexperts die Europa aan Griekenland heeft beloofd, is nog maar de helft gearriveerd, heeft de Griekse minister van defensie Dimitris Vitsas in een tv-gesprek gezegd.  Daardoor duurt de afhandeling van asielaanvragen van de tienduizenden vluchtelingen in Griekenland veel langer dan gehoopt, aldus de bewindsman.

De Europese leiders beloofden vorige maand 2300 asielexperts, tolken, juristen en bewakers naar Griekenland te sturen om te helpen bij de afhandeling van de asielaanvragen van migranten die daar zijn gestrand. 

Het merendeel van de vluchtelingen die op de lijst staan naar Turkije te worden teruggestuurd, start een asielprocedure in Griekenland.  Als asiel wordt geweigerd, hebben ze ook het recht hiertegen bezwaar aan te tekenen.  Pas bij een tweede weigering kunnen de migranten naar Turkije worden gebracht.  Griekenland heeft niet genoeg mensen om die taak af te handelen. 

Eind maart zei minister Vitsas nog optimistisch dat een asielaanvraag, inclusief beroep, in twee weken kon worden verwerkt.  

De Europese versterking gaat aan de slag in registratiecentra (de zogeheten hotspots) op de 5 Egeïsche eilanden waar veel vluchtelingen vanuit Turkije tot voor kort arriveerden. 

Sinds bijna 2 weken stuurt de Europese Unie vluchtelingen terug naar Turkije.  Voor elke migrant die wordt teruggestuurd, neemt de EU een Syriër uit een Turks vluchtelingenkamp op, is de afspraak.  

14:46 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.