zaterdag, 16 april 2016

PAUS OP LESBOS

PAUS OP LESBOS

Paus Franciscus is zaterdag op het Griekse eiland Lesbos aangekomen voor een solidariteitsbezoek aan de migranten.  De Griekse televisie zond de landing uit van het vliegtuig op de luchthaven van Mytilene om 9.04 uur Belgische tijd.

'Het is een reis die wat verschilt van de andere. Een reis gemarkeerd door verdriet (...) We zullen te maken krijgen met de ergste humanitaire catastrofe sinds de Tweede Wereldoorlog', had de paus nog in het vliegtuig gezegd.

De Griekse premier Alexis Tsipras verwelkomde Franciscus en zei volgens KerkNet dat dit bezoek historisch en belangrijk is.  Tsipras voegde eraan toe fier te zijn omtrent de opvang van vluchtelingen door de Griekse bevolking, 'op een moment waarop sommigen - ook in naam van een christelijk Europa - nieuwe muren bouwen en weerloze mensen beletten een beter leven te zoeken.'

Na zijn aankomst en zijn gesprek met Tsipras reisde de paus met de oecumenische patriarch Bartholomeos en de Grieks-orthodoxe aartsbisschop van Athene, Ieronymos, meteen per minibus naar het 16 kilometer verderop gelegen opvangkamp van Moria met 2.500 vluchtelingen.

In het kamp was er een stormachtig onthaal door de vluchtelingen.  Franciscus vroeg er voor televisiecamera’s uit de hele wereld aandacht voor de levensomstandigheden en het gebrek aan toekomstperspectief voor vluchtelingen, vooral voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen en zwangere vrouwen.  Vluchtelingenkinderen overhandigden hem tekeningen en brieven.  Sommige droegen pancartes waarop stond 'wij willen vrijheid' of ' bent onze enige hoop'.

Zowat 1/10 van de aanwezige vluchtelingen, onder anderen migranten die op eigen houtje de oversteek hadden gewaagd, kregen de kans om de kerkleiders persoonlijk te ontmoeten en hun levensverhaal te vertellen.

De kerkleiders hielden hun middagmaal met de vluchtelingen, zullen nog een gezamenlijke verklaring ondertekenen en bidden voor de mensen die op hun vlucht hun leven in de Egeïsche Zee hebben verloren.

De paus zei dat hij naar Lesbos was gereisd om de honderden vluchtelingen en migranten te vertellen dat zij niet alleen zijn.  'Vandaag wilde ik bij u zijn.  Ik wil u zeggen dat u er niet alleen voor staat.'

Bij zijn terugkeer naar het Vaticaan zou Franciscus 10 vluchtelingen en migranten meenemen, zo heeft de Griekse televisie gemeld.  Het gaat om 8 Syriërs en 2 Afghanen die reeds in Griekenland waren aangekomen vooraleer het omstreden vluchtelingenakkoord tussen de Europese Unie en Turkije van kracht werd.

Analisten zien de geste van de paus als een steunbetuiging aan Athene en als kritiek op een beleid van afgrendelen en afsluiten van de grenzen in Europa.

14:02 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.