maandag, 11 april 2016

GRIEKSE MINISTER WAARSCHUWT VOOR RADICALISERING IN VLUCHTELINGENKAMPEN

GRIEKSE MINISTER WAARSCHUWT VOOR RADICALISERING IN VLUCHTELINGENKAMPEN

De Griekse minister van Veiligheid Nikos Toskas heeft vandaag gewaarschuwd voor radicalisering van wanhopige migranten in het opvangkamp van Idomeni, bij de grens met Macedonië.  Hij riep de autoriteiten op de woedende demonstranten met overleg tegemoet te treden.

"Wat u vandaag ziet, zijn de jihadisten van morgen", zei Toskas vandaag op de nieuwszender Skai.  Toskas vreest dat islamitische extremisten zullen proberen de vertwijfelde vluchtelingen te ronselen voor de gewapende strijd of het plegen van aanslagen.

Of jihadisten inderdaad via Turkije en Griekenland Europa bereiken, is onbekend.  Van slechts een van de aanslagplegers van Parijs is vastgesteld dat hij via Griekenland naar Europa is gekomen.  Een maand voor de aanslagen in november is hij daar geregistreerd.  In de maanden voor de aanslagen van Parijs reisde Salah Abdeslam, om onbekende reden, naar onder andere Griekenland.

 De waarschuwing van Toskas komt een dag nadat de spanning opliep aan de Macedonische grens.  Tientallen migranten en vluchtelingen raakten gewond toen de politie van Macedonië traangasgranaten en rubberen kogels afvuurde op een menigte.  Zij probeerden door het hek op de grens met Griekenland te breken.  De Griekse regering noemde het optreden van de Macedonische politie "gevaarlijk en betreurenswaardig".


Ruim tienduizend vluchtelingen zitten sinds februari bij Idomeni aan de Grieks-Macedonische grens vast, nadat Macedonië de grens had afgesloten.  Het land reageerde daarmee op het sluiten van de grenzen door andere landen op de Balkan-route.  Langs die route trokken vorig jaar honderdduizenden vluchtelingen naar Duitsland en andere noordelijke landen.

Volgens de Griekse autoriteiten zette de Macedonische politie traangas, rubberkogels en schokgranaten in om de woedende menigte terug te drijven.  Macedonië zegt dat een groep mannen het hek bestormde en met stenen naar de politie gooide.  De politie zou alleen traangas hebben gebruikt.

Volgens een medewerker van Artsen zonder Grenzen heeft de organisatie 300 mensen behandeld, onder wie 30 met wonden van rubberkogels.  Er waren ook veel vrouwen en kinderen met ademhalingsproblemen als gevolg van het traangas.

19:24 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.