woensdag, 06 april 2016

100 ASIELZOEKERS UIT GRIEKENLAND NAAR BELGIE

100 ASIELZOEKERS UIT GRIEKENLAND NAAR BELGIE

In het kader van het Europese spreidingsplan voor asielzoekers die in Italië en Griekenland vastzitten, heeft ons land aan de Commissie een bijkomende belofte gedaan om 100 asielzoekers uit Griekenland over te nemen, vooral Syriërs en Irakezen.

Bij een eerste belofte maanden geleden had ons land 30 plaatsen beschikbaar gesteld voor asielzoekers in Italië.  Daarvan zijn nog maar 24 overgekomen.  Nu zal België bijkomend nog 100 asielzoekers uit Griekenland overnemen.

Dat zegt de commissaris-generaal voor de vluchtelingen, Dirk Van den Bulck, aan De Standaard en bevestigt Theo Francken aan persagentschap Belga.  'Dit is onze eerste inspanning vanuit Griekenland', zegt Francken.

De EU-lidstaten bereikten vorig jaar na veel discussies een akkoord om, op vrijwillige basis, 160.000 asielzoekers vanuit Griekenland en Italië over te nemen.  Ons land engageerde zich om ongeveer 3.800 asielzoekers over te nemen.

Zolang de grenzen niet dichtgingen, bleef het spreidingsplan in veel lidstaten dode letter.  De voorbije weken riep de Europese commissaris voor Migratie, Dimitris Avramopoulos, alle lidstaten op om meer te doen.  Hij wil naar 6.000 relocaties van asielzoekers per maand gaan.

Volgens Dirk Van den Bulck is het een kwestie van dagen of weken voor de asielzoekers aankomen.  Ze zullen de normale asielprocedure doorlopen.

Om voor relocatie in aanmerking te komen, moeten de asielzoekers in Griekenland geregistreerd zijn.  ‘Het zal vooral gaan om mensen die al op het vasteland zijn’, zegt Van den Bulck.

In het kader van die andere deal, tussen de EU en Turkije (waarbij Griekenland eerst alle vluchtelingen per boot naar Turkije terugstuurt en Europa daarna evenveel vluchtelingen vanuit Turkije overneemt) zegt het kabinet van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) dat de Belgische asielinstanties klaar zijn om ‘op zeer korte termijn vluchtelingen uit Turkije op te vangen’.  Een datum kan daarop nog niet worden gekleefd. Griekenland zou pas vrijdag weer een boot met vluchtelingen terugsturen.

Dimitris Avramopoulos

19:00 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.