maandag, 04 april 2016

GRIEKENLAND BEGONNEN MET OVERBRENGEN VAN MIGRANTEN NAAR TURKIJE

GRIEKENLAND BEGONNEN MET OVERBRENGEN VAN MIGRANTEN NAAR TURKIJE

Griekenland is begonnen met het terugsturen van migranten naar Turkije. Maandagochtend vertrokken 2 passagiersschepen met asielzoekers vanaf het eiland Lesbos.  De migranten zijn op weg naar de Turkse havenstad Dikili.  De eerste boot is daar inmiddels aangekomen. Daar wacht ze echter geen warm welkom. ,,Ze brengen allerlei problemen mee.''

De meeste asielzoekers op de boten waren afkomstig uit Pakistan en Bangladesh, zei een woordvoerster van het Europese grensagentschap Frontex.  Voor iedere migrant reisde een Frontex-agent in burger mee. Uit voorzorg waren ook eenheden van de Griekse oproerpolitie aan boord.  De eerste boot met migranten is inmiddels aangekomen in Turkije.


Het terugsturen is onderdeel van een akkoord dat Turkije en de Europese Unie hebben gesloten om de ongebreidelde toestroom van vluchtelingen en migranten te stoppen.

Een warm welkom zullen teruggestuurde Syriërs in het Turkse Dikili in elk geval niet krijgen.  Op het stadsplein van het havenstadje worden handtekeningen verzameld.  Heel de dag komen inwoners hun naam en handtekening zetten onder de petitie met als slogan 'Wij willen geen vluchtelingenkamp'.

,,Er wonen hier 40.000 mensen," zegt mevrouw Ayse Aciran, die in een textielbedrijf werkte.  ,,Ze gaan een groot kamp bouwen voor zo'n 72.000 vluchtelingen, hier vlakbij.  Ze hebben een heel andere cultuur en brengen allerlei problemen mee."

Gistermiddag werden de eerste zichtbare voorbereidingen getroffen voor de komst van de honderden vluchtelingen uit Griekenland.  Medewerkers van de gemeente zetten 5 tenten op, op de kade van de haven.  Anderen zetten dranghekken in de richting van de plek waar de bussen zullen worden geparkeerd.  ,,Na registratie zullen de vluchtelingen tijdelijk worden overgebracht naar de sporthal van onze stad," zegt een van de beveiligers van het douaneterrein.

Ook op de terrasjes aan het vissershaventje is de komst van de vluchtelingen het gesprek van de dag.  ,,Waarom doet Europa zo weinig om ze op te vangen?'' vraagt de 50-jarige Hüsnü Zal retorisch.  ,,Zij hebben alle groepen aangemoedigd om het tegen Assad op te nemen, dan moeten zij ook maar de problemen oplossen."

Zijn vrienden aan de tafel knikken instemmend. , ,Wij zijn Turken, geen Arabieren," voegt Mustafa Güler er aan toe.  ,,Zij hebben een heel andere cultuur dan wij."  Hij verwenst ze allemaal.  ,,Ik bid tot Poseidon, de god van de zee, dat hij zorgt voor een enorme storm, zodat ze allemaal verdrinken."

Het akkoord werd 2 weken geleden gesloten.  Alle migranten die daarna nog illegaal in Griekenland aankwamen, worden nadat hun asielaanvragen zijn opgenomen naar Turkije teruggebracht, tenzij ze in Turkije zelf vervolgd worden.

Mensen uit Afghanistan, Irak en Pakistan worden naar hun landen teruggestuurd, zei de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Efkan Ala.  Voor iedere Syriër die Turkije terugneemt, wordt er één direct uit Turkije in de EU opgenomen.  Het gaat vooralsnog om 72.000 mensen.  Alle Syriërs die niet op illegale manier geprobeerd hebben Europa te bereiken, komen hier in eerste instantie voor in aanmerking.

De Griekse autoriteiten gaan er niet van uit dat de migranten zich gedwee terug naar Turkije zullen laten vervoeren.  Volgens regeringskringen in Athene gaat met iedere vluchteling één politieagent mee als begeleider.  Op het eiland Lesbos zijn meer dan 350 agenten van de ME opgetrommeld, zei de Griekse radio.

19:03 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.