donderdag, 31 maart 2016

VANAF VANDAAG VERDUBBELING NEDERLANDSE GRENSCONTROLETEAMS IN GRIEKENLAND

VANAF VANDAAG VERDUBBELING NEDERLANDSE GRENSCONTROLETEAMS IN GRIEKENLAND

Vanaf vandaag 31 maart 2016 gaat Nederland een tweede Border Security Team (BST- II) in Griekenland inzetten. Op het eiland Lesbos krijgen de Grieken ondersteuning  bij de inrichting van een EU-hotspot waar migranten worden gescreend, geïdentificeerd en geregistreerd.  Daarnaast ondersteunt het team bij de grensbewaking en de implementatie van de afspraken tussen de EU en Turkije.  Dit gebeurt in het kader van een gezamenlijke Frontex-operatie. 

Dit meldden staatssecretaris Dijkhoff en minister Hennis-Plasschaert vandaag aan de Nederlandse Tweede Kamer.  “Een goede registratie van asielzoekers is heel belangrijk.  Zonder goede registratie van asielzoekers hebben Europese maatregelen als herplaatsing geen zin.", aldus de beide bewindspersonen.  
  
Het BST-II van ongeveer 55 personen bestaat uit medewerkers van de Koninklijke Marechaussee en de Koninklijke Landmacht, de Nationale Politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie.       Het team wordt ingezet onder de vlag van EU-agentschap Frontex, dat lidstaten ondersteunt bij het bewaken van de buitengrenzen.  Frontex en het EU ondersteuningsbureau voor asielzaken (EASO) hebben lidstaten gevraagd om extra personeel en materieel te leveren.
  
In het afgelopen jaar is het aantal asielaanvragen in Europa en Nederland sterk toegenomen. Daarom vindt het kabinet het noodzakelijk een aantal maatregelen te treffen om de asielinstroom beheersbaar te houden.  Eén van de maatregelen is de inzet van dit tweede Border Security Team.  Op Chios is sinds 4 januari jl. het eerste Border Security Team actief. 

17:23 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.