donderdag, 17 maart 2016

ZEG NIET ZOMAAR MACEDONIË TEGEN FYROM

ZEG NIET ZOMAAR MACEDONIË TEGEN FYROM

Dat de naam van het buurland van Griekenland, FYROM, nog steeds een delicate kwestie is in Griekenland werd gisteren bewezen.   De Griekse minister van Defensie, ­Panos Kammenos, eiste het ontslag van zijn collega voor Migratie Ioannis Mouzalas.   Niet wegens corruptie of incompetentie, maar omdat Mouzalas maandagavond in een interview de noordelijke buur van Griekenland ‘Macedonië’ had genoemd en dat is zowat blasfemie in Griekenland.

Al sinds Macedonië in 1991 onafhankelijk werd, is het land in een ruzie verwikkeld met Griekenland over zijn naam.  De Grieken gebruiken de naam Macedonië om de geboorteplaats van Alexander De Grote te duiden, een deel van het oude Griekenland.  Internationaal gaat het land omwille van het Griekse verzet nog altijd door het leven als de Former Yugoslav Republic of Macedonia of kortweg FYROM (in het Grieks ΠΓΔΜ of Skopje).

Mouzalas bood zijn verontschuldigingen aan.  ‘Het gaat om een verbale misser’, liet de woordvoerster van de regering-Tsipras weten aan Kammenos, die deel uitmaakt van de kleinere nationalistische regeringspartij Onafhankelijke Grieken.

Minister Mouzalas

18:46 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.