zondag, 13 maart 2016

GRIEKSE REGERING STAAT TURKSE WAARNEMERS TOE OP DE EILANDEN

GRIEKSE REGERING STAAT TURKSE WAARNEMERS TOE OP DE EILANDEN

De Griekse regering wil de aanwezigheid van Turkse waarnemers op de Griekse eilanden toestaan om de terugkeer van vluchtelingen naar Turkije in goede banen te leiden.  Dat heeft minister van Migratie Yannis Mouzalas op televisie aangekondigd.

"Laten we hopen dat de Turkse waarnemers naar de eilanden komen.  Er moet orde in de chaos komen en het zou dom zijn om deze hulp te weigeren", zo stelde Mouzalas.  Hij verzekerde wel dat de Griekse soevereiniteit overeind zal blijven.  Daarover maakten de Griekse media zich de voorbije dagen nogal wat zorgen.

In het kader van een gepland Europees-Turks akkoord bliezen premier Alexis Tsipras en zijn Turkse ambtgenoot Ahmet Davutoglu deze week een 15 jaar oud heropnameakkoord nieuw leven in.  Turkije wil alle in Griekenland aankomende vluchtelingen heropnemen, op voorwaarde dat er voor elke heropname een andere Syrische vluchteling wordt hervestigd in Europa.

Met die deal willen de Europeanen en de Turken de oversteek van vluchtelingen over de Egeïsche Zee ontmoedigen.  Door de sluiting van de grenzen op de Balkanroute komen immers steeds meer vluchtelingen vast te zitten in Griekenland. Inmiddels zijn er meer dan 44.000 geregistreerd in het land.  Meer dan 12.000 van hen verblijven in miserabele omstandigheden aan de grenspost in Idomeni.  Ze hopen alsnog Macedonië binnen te raken.  De Griekse regering heeft op korte afstand 3 kampen opgericht waar de vluchtelingen in betere omstandigheden kunnen verblijven, maar toch willen velen niet vertrekken.

17:15 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.