vrijdag, 11 maart 2016

"GRIEKENLAND BOUWT WEKELIJKS 10.000 ONDERKOMENS VOOR VLUCHTELINGEN"

"GRIEKENLAND BOUWT WEKELIJKS 10.000 ONDERKOMENS VOOR VLUCHTELINGEN"

Griekenland probeert duizenden vluchtelingen een onderdak te bieden.  Ondanks de financiële problemen waarmee het land nu al enkele jaren kampt, worden wekelijks onderkomens voor 10.000 vluchtelingen gebouwd.  Dat heeft de Griekse premier Alexis Tsipras gezegd tijdens een ontmoeting met de EU-commissaris voor humanitaire hulp Christos Stylianidis, een Griekse Cyprioot.

Tsipras beklemtoonde dat de humanitaire crisis nabij Idomeni, aan de grens met Macedonië, geen Grieks, maar een Europees probleem is, dat als dusdanig aangepakt moet worden.  Stylianidis verzekerde dat Europese hulp op komst is.  In Idomeni zitten nog steeds ongeveer 12.500 vluchtelingen in een uitzichtloze situatie.

Vrijdag verzekerde de Griekse overheid het vervoer van opnieuw honderden migranten van Athene naar de provincies, onder meer naar de plaatsen Trikali in het centrum van het land en het grensstadje Konitsa.

Sinds woensdag is de Balkanroute voor vluchtelingen de facto gesloten.  Toch arriveren dagelijks nog honderden migranten vanuit Turkije op Griekse bodem.  De regering in Athene gaat ervan uit dat Griekenland tegen het einde van deze maand zowat 100.000 migranten zal geabsorbeerd hebben.

 

Kritiek op Europa, in het bijzonder op Duitsland, kwam er van president Djordje Ivanov van Macedonië.  In een gesprek met de Duitse krant Bild zei hij dat Skopje zich door de EU in de steek gelaten voelt. Als niet-lid van de EU "behoedt" zijn land de EU voor een veel grotere instroom aan vluchtelingen, onder wie, aldus Ivanov, "islamisten".  Dat de EU wel aan tafel gaat zitten met Turkije, eveneens geen EU-lid, en Macedonië bij die gesprekken "deel van het menu" is, steekt de Macedonische staatsleider. "Niemand wil ons", beklaagde Ivanov zich, "geen EU, geen Schengen, geen Navo".

Tsipras met Stylianidis

23:25 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.