donderdag, 03 maart 2016

VAROUFAKIS ADVISEUR VAN BRITSE LABOURPARTIJ

VAROUFAKIS ADVISEUR VAN BRITSE LABOURPARTIJ

Yanis Varoufakis, de voormalige Griekse minister van Financiën, wordt adviseur van de Britse Labourpartij.  Partijleider Corbyn noemt Varoufakis een interessante figuur, wegens zijn ervaring in de onderhandelingen met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds.

Corbyn vindt dat Griekenland schandalig is behandeld door de trojka en dat Griekenland tegemoet moet worden gekomen.

De Labourleider zei dat hij en Varoufakis een anti-bezuinigingsbeleid voorstaan en beiden bezorgd zijn over de activiteiten en macht van de Europese Centrale Bank.

Onbekend is wat de nieuwe rol van Varoufakis precies inhoudt.  Hij heeft zich uitgesproken tegen een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.  Wel ziet hij de EU uiteenvallen en dat proces zal volgens hem door een Brexit nog eens versneld worden.  Varoufakis voorziet dan een situatie in zoals in de jaren 30 voor de Tweede Wereldoorlog, waarvan de Britten ook de wrange vruchten zullen plukken.

Varoufakis was zes maanden minister in het kabinet-Tsipras.  Hij stelde zich hard op tegen de voorwaarden die Europa stelde aan verdere financiële hulp voor Griekenland.  Volgens minister Dijsselbloem joeg hij zijn Europese ambtgenoten tegen zich in het harnas door zijn verhandelingen over de economische theorie in de beraadslagingen achter de schermen over de hulp aan Griekenland.

De sfeer in de euro-groep raakte daardoor zo verziekt dat Dijsselbloem er bij premier Tsipras op aandrong Varoufakis te vervangen.  Die belandde daarna inderdaad op een zijspoor.

15:14 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.