zondag, 28 februari 2016

THOMAS COOK SCHRAPT LESBOS ALS VAKANTIEBESTEMMING VANUIT NEDERLAND

THOMAS COOK SCHRAPT LESBOS ALS VAKANTIEBESTEMMING VANUIT NEDERLAND

Reisorganisatie Thomas Cook Nederland stopt met reizen naar het Griekse eiland Lesbos vanwege het vluchtelingendrama.  De beslissing van de touroperator past binnen de trend van Nederlandse vakantiegangers die de Turkse en Griekse stranden links laten liggen.  Het aantal boekingen loopt ver achter vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.  Ondertussen stromen de boekingen voor Portugal en Spanje wel binnen. Het aantal boekingen naar Turkije ligt 30 % achter vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.  Spanje kan in januari juist rekenen op 52 % meer boekingen, Portugal op 44 %.  

"Het heeft te maken met het gevoel van mensen", zegt Hanita van der Meer van Thomas Cook.  Na de aanslagen in Ankara en de onrust in buurland Syrië zien toeristen Turkije nu als een minder veilig land, ook al liggen de vakantiebestemmingen niet in de buurt van het gewapende conflict."

Ook Griekenland is als vakantiebestemming voorlopig stukken minder populair. 19 % minder mensen hebben een vakantie naar Griekenland geboekt in de vorige maand.  Voor reizen van Nederland heeft Thomas Cook dus Lesbos uit zijn pakket gehaald.  Daar heeft het niet zozeer met veiligheid te maken, maar wel met het vluchtelingendrama.  Vorig jaar spoelden daar een groot aantal vluchtelingen aan.  "Mensen hebben daar, tussen 2 haakjes, last van", zegt Van der Meer.

LESBOS WEL NOG VANUIT BELGIË

Vanuit België blijft Thomas Cook evenwel reizen naar Lesbos verkopen. Dat zegt de Belgische woordvoerder Koen van den Bosch: "Alles blijft zoals het is".  Volgens hem levert een reis naar Lesbos geen problemen op.  "Het is toch niet de ervaring die wij hebben.  De Griekse regering reageert adequaat", zegt hij.

De Belgische concurrent Jetair biedt volgens woordvoerder Hans Vanhaelemeesch al enkele jaren geen reizen meer aan naar Lesbos, omdat de vraag ernaar op de Belgische reismarkt te beperkt is.   

De commentaren zijn gesloten.