vrijdag, 26 februari 2016

GRIEKENLAND ROEPT AMBASSADEUR TERUG UIT OOSTENRIJK

GRIEKENLAND ROEPT AMBASSADEUR TERUG UIT OOSTENRIJK

Griekenland heeft zijn ambassadeur uit Wenen teruggeroepen, uit woede over het overleg gisteren tussen Oostenrijk en de Balkanlanden.  Bij deze bijeenkomst over de vluchtelingencrisis was Griekenland niet uitgenodigd.

De actie is bedoeld om "de vriendschappelijke band tussen Griekenland en Oostenrijk niet in gevaar te brengen", zei de Griekse minister van Buitenlandse Zaken vandaag.  Ook haalde hij aan dat "de verantwoordelijkheid van het omgaan met de vluchtelingencrisis niet op de schouders van één land mag rusten", doelend op het feit dat door de plannen van de Balkanlanden en Oostenrijk veel migranten in Griekenland dreigen te stranden.  Dit jaar kwamen er al 100.000 vluchtelingen aan in Griekenland. 

 

Gisteren overlegde Oostenrijk met 10 Balkanlanden over gezamenlijke actie om de vluchtelingenstroom in die landen te beperken.

Oostenrijk en de Westelijke Balkanlanden trokken zich daarmee niets aan van de harde Brusselse kritiek op hun beleid om vluchtelingen aan de grens tegen te houden, waardoor Griekenland één groot opvangkamp wordt.  EU-president Tusk waarschuwde gisteren dat de Europese Unie in "een van de gevaarlijkste periodes uit haar geschiedenis" is beland.

Oostenrijk kampt met eigen problemen. Het land kreeg vorig jaar per hoofd van de bevolking tweemaal zo veel asielaanvragen als Duitsland. Wenen zegt de aantallen niet meer aan te kunnen

Tusk verklaarde in het Europees Parlement dat de lidstaten niet passief mogen toekijken hoe de Schengenzone uit elkaar wordt gescheurd.  "We moeten investeren in Schengen, niet in haar ondergang."  Voorzitter Juncker van de Europese Commissie sprak over een "juridisch dispuut" met Wenen.  Vandaag proberen de Europese ministers van Justitie de irritatie en verdeeldheid tussen de lidstaten te bezweren.

12:08 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.