maandag, 15 februari 2016

TSIPRAS: "GELDSCHIETERS ZIJN VERDEELD"

TSIPRAS: "GELDSCHIETERS ZIJN VERDEELD"

Dat Griekenland talmt met het verlagen van de pensioenen ligt aan de verdeeldheid onder de geldschieters, zegt premier Tsipras.

Dat heeft premier Alexis Tsipras afgelopen weekeinde gezegd in een interview met de zondagskrant Avgi.  Hij gaf daarmee de schuld aan de geldschieters voor het feit dat de review van de jongste hulpoperatie nog niet is afgerond.  En dat is van groot belang omdat Griekenland daardoor nog geen onderhandelingen kan beginnen over de schuldverlichting die nodig is om de Griekse economie weer gezond te maken.

Premier Tsipras heeft op dit moment te kampen met felle protesten tegen de hervorming van de pensioenen die de geldschieters eisen.  Vrijdag en zaterdag protesteerden boeren uit heel Griekenland in Athene tegen het feit dat zij aanzienlijk meer moeten gaan afdragen.  In sommige gevallen wel tot 3 keer meer.

Tsipras zou de pijn willen opvangen met een overheidsbijdrage aan de pensioenfondsen.  Maar daar is met het IMF tegen.  Volgens Poul Thomson, directeur Europa van het IMF, moet Griekenland de komende 2 jaar zeker 9 miljard € bezuinigen op zijn begroting.  „We zien niet hoe het land dat zou kunnen zonder grootscheepse bezuinigingen op de pensioenen”, aldus Thomson.  De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble, bevestigde onlangs dat de pensioenkwestie het grote struikelblok is in de onderhandelingen met Griekenland.

Afgelopen zomer moest Tsipras, ondanks zijn verkiezingsbelofte dat hij aan einde zou maken aan de bezuinigingen, een nieuw internationaal hulppakket accepteren, inclusief nieuwe financiële eisen.

Positiever nieuws was er zaterdag uit de hoek van de Europese Centrale Bank.  Danièle Nouy, die namens de ECB toeziet op de kapitalisatie van de banken, verklaarde dat de Griekse banken geen extra kapitalisatie behoeven.  In de laatste ronde ging er ruim 14 miljard € naar de herkapitalisatie.  Nouy: „De plannen zijn uitgevoerd en er is geen noodzaak voor verdere kapitaaleisen.  Wat dat betreft staan we er goed voor”.

Zij verklaarde ook dat de Griekse banken niet mee hoeven te doen aan de stresstests die de ECB dit jaar in de hele eurozone zal houden.  „De gezondheid van de Griekse banken is afgelopen jaar rigoureus gecheckt”.  Wel riep zij de Griekse banken op om alle middelen in te zetten om van de slechte leningen af te komen.

De Griekse Centrale Bank heeft tot dusver 800 miljoen € weten te innen uit een totaal van 9,5 miljard aan slechte leningen.

Συνέντευξη παρέμβαση του πρωθυπουργού στην "Α": Κλείνουμε άμεσα τα ανοικτά μέτωπα

12:46 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.