maandag, 08 februari 2016

LAPTOPS IN HET OUDE GRIEKENLAND??

LAPTOPS IN HET OUDE GRIEKENLAND??

Konden de oude Grieken tijdreizen?  Dat zou je kunnen denken op basis van een post die de laatste tijd circuleert op allerlei sociale media.  Een reliëf uit de periode rond 100 voor Christus laat nl. een vrouw zien die op een troon zit terwijl een kind of een ondergeschikte iets toont dat voor een laptop zou kunnen doorgaan.

Dit zorgt ervoor dat het reliëf plots, na een dikke 2000 jaar, hot is.  Verhaaltjes gaan er op Facebook en andere Twitters in als zoete koek.  Volgens sommigen zou dit bewijzen dat de Grieken konden tijdreizen en reeds in ons huidig tijdsbestel op bezoek waren.  Bij die gelegenheid konden ze het natuurlijk niet laten om een laptop mee te nemen naar hun eigen tijd om het te laten vereeuwigden op een grafsteen.

Deskundigen verwijzen het verhaal echter naar het rijk der fabelen.  Al kunnen ze niet met zekerheid stellen wat de bediende precies in de handen heeft, weten ze niet, ze zijn er wel van overtuigd dat het geen laptop is, maar eerder een ondiepe doos waarin sieraden bewaard werden of een spiegel of een wastafeltje waar met een griffel in geschreven kon worden.
 
Believers blijven evenwel zweren bij het  spannender verhaal.   Zo halen ze aan dat de gaten aan de zijkant van de ‘laptop’ USB-poorten zouden zijn, maar ook daar hebben deskundigen een uitleg voor: volgens hen zijn daar vermoedelijk onderdelen verwijderd. 
 
Het originele stuk staat in de 'Getty Villa' in Malibu, de meer bescheiden afdeling van het J. Paul Getty Museum en op de website daarvan staat te lezen dat het reliëf sowieso niet meer compleet is.  Zo zijn er 3 elementen van het oorspronkelijke kunstwerk verwijderd: een deel aan de onderkant (met daarop mogelijk een inscriptie), een deel aan de bovenzijde (in de vorm van een timpaan) en een deel aan de linkerzijde.  Men gaat ervan uit dat dit gebeurde in 1770 toen een rijke man het boven een deur van zijn huis in Londen hing.  Overigens moet ook de vrouw op het reliëf zeer vermogend zijn geweest. Haar stoel is rijk versierd en ze draagt diverse sieraden.  Dat de vrouw op een grafsteen staat afgebeeld, terwijl ze naar een voorwerp grijpt, is niet heel verwonderlijk. Dat zie je vaker in de Griekse kunst. Het is mogelijk te verklaren doordat de Grieken hoopten dat ze in het hiernamaals ook zouden kunnen genieten van aardse pleziertjes.
 
Afbeelding: The J. Paul Getty Museum, Los Angeles.

 

19:18 Gepost door Yamas in Actualiteit, Cultuur, Wetenschap | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.