woensdag, 03 februari 2016

FRONTEXTOPMAN HEEFT BEGRIP VOOR GRIEKSE SITUATIE

FRONTEXTOPMAN HEEFT BEGRIP VOOR GRIEKSE SITUATIE

Fabrice Leggeri, topman van het Europese grensagentschap was vandaag voor een hoorzitting te gast in de Belgische Kamer.  In de marge daarvan toonde hij begrip voor de Griekse situatie.  Athene kreeg de laatste weken - niet in het minst vanuit België - forse kritiek op het gebrek aan daadkracht.  Leggeri erkende dat er heel wat fout loopt, maar merkte op dat geen enkel land een dergelijke toestroom zou aankunnen, zeker niet in combinatie met de zware gevolgen van de financiële crisis.

Leggeri liet ook nog verstaan dat België Frontex een militair vliegtuig had aangeboden voor het organiseren van terugkeervluchten van uitgewezen asielzoekers.  Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken bevestigt het nieuws, maar zegt te wachten op een officiële vraag.

Francken zet vandaag al fors in op terugkeer en doet daarvoor maximaal beroep op Europese 'special flights'.  Dat zijn terugkeervluchten georganiseerd door een bepaalde EU-lidstaat die worden opengesteld voor andere landen.  Voordeel is dat Europa in dat geval tussenkomt in de kosten.  Het initiatief en de coördinatie liggen wel steeds bij de organiserende lidstaat.

Bedoeling is nu om Frontex een centralere en meer coördinerende rol te geven.  Topman Leggeri had daarover vandaag een technische vergadering bij de Europese Commissie.  België stelde alvast voor om een militair vliegtuig aan te bieden, zo liet de Fransman verstaan in de wandelgangen van het Belgische parlement.

Op het kabinet-Francken bevestigt men dat de kwestie "al principieel is doorgesproken", maar dat Frontex de vraag nog officieel moet stellen.  Wanneer dat zou gebeuren, hoe één en ander dan praktisch in zijn werk zal gaan en wanneer er ook effectief vluchten mogelijk zouden zijn, is voorlopig nog niet duidelijk.

Tijdens de hoorzitting noemde Leggeri de huidige asielcrisis "een crash test in levende lijve". Hij toonde zich verheugd over de voorstellen van de Europese Commissie om tot een echt grensbewakingsagentschap te komen en benadrukte dat de buitengrenzen van de Schengenzone zo snel mogelijk weer aan "geloofwaardigheid" moeten winnen om het draagvlak bij de Europese burgers voor het vrij verkeer te herstellen.

19:29 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.